Eddig nem ismert részletek győri cigány maffia-ügyben

2013.02.01 14:26

 

 

Kapcsolódó link..

https://embers-eg.webnode.hu/news/cigany-kerdes-kicsit-maskepp/&rbs-ft=1

https://embers-eg.webnode.hu/news/nincs-cigany-bunozes-mi-lenne-ha-lenne-/

 

 

 

Elcsalt milliárdok, luxusautók, paloták, bizniszegyház, gyanús baleset és a Roma Police. Ezek nem egy most készülő krimisorozat kulcsszavai, hanem egy szemünk előtt kibontakozó monstre peré, amelynek szereplői csicskatartó cigánybűnözők, kihasznált strómanok, egy sztárügyvéd és Győr fideszes polgármestere. A barikad.hu munkatársa a helyszínen gyűjtött információkat a hírhedt cigány maffia-ügy hátteréről, melyeket most exkluzív anyagban tárunk olvasóink elé.

The Hungarians: Egy kis kiegészítés a 2013. 01. 08.-án megjelent "Na végre kattant a bilincs" c.cikkhez, a Vidák családról. Link

 

 

A fõhadiszállás

 



Január 7-én győri színesfém-kereskedő bűnszervezetre csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kommandósai. A NAV múlt hét pénteken sajtótájékoztató keretében számolt be a magyar, cseh és szlovák bűnügyi szervek közös akciójának részleteiről. A milliárdos nemzetközi áfacsalási ügynek 19 magyar állampolgárságú gyanúsítottja van, közülük 15-en előzetes letartóztatásba kerültek, egyikük jogerős szabadságvesztését tölti, további három ember ellen pedig körözést adtak ki. (A barikad.hu információi szerint az egyik gyanúsított, V. Máté jelenleg Svájcban bujkál.)

Bűnöző pórázon

A társaság bűnszervezetben elkövetett adócsalásban lehet vétkes. A gyanú szerint strómancégeken keresztül (Csak Szlovákiában 20 darab ilyen volt) külföldön bruttó áron értékesítették a színesfémet, majd a visszaigényelt áfát „elmulasztották” befizetni. Az eddigi adatok szerint Csehországot közel egymilliárd, Szlovákiát több mint hatmilliárd forintnyi kár érte.

A kommandósok a helyszínen 230 millió forint értékben 19 luxusautót (Ferrari, Bentley, Maserati, Audi Q7), 62 millió forint készpénzt, hat kiló aranyat és egyéb ékszereket foglaltak le. A zár alá vett ingatlanokkal együtt az összelopott vagyon értéke meghaladja az egymilliárd forintot.

A bűnszervezet tagjairól eddig hivatalosan nem sokat lehetett tudni, csupán annyit, hogy egy ismert helyi családról van szó, amelynek vezetője korábban cigányvajda is volt. A Kisalföld úgy tudja, a maffiavezér egy kisebbségi önkormányzati képviselővel (aki szintén előzetes letartóztatásban van) „Roma Police” néven polgárőrség megalakítását tervezték, ám ez végül a rendőrség ráhatására elmaradt.

A barikad.hu munkatársa a helyszínen gyűjtött információkat a hírhedt klán viselt dolgairól. A portálunknak nyilatkozó emberek félnek attól, hogy a család keze még a rács mögül is messzire elér, ezért személyazonosságuk elhallgatását kérték.

Reggelre eltűnt a híd

Győrszentiván egy takaros, gazdagnak mondott, nyolcezer lelket számláló városka, amelyet 1970-ben csatoltak a megyeszékhelyhez. A történetünk középpontjában álló Vidák család itt építette ki kiskirályságát, legendás gazdagságuk az egész településen közszájon forgott. Az első milliókat cigány szokás szerint csicskáztatással gyűjtötték össze. A 90-es évek derekától a fémhulladék gazdálkodás állami monopóliuma megszűnt, és sorra alakultak magántulajdonban lévő színesfém kis- és nagykereskedések. Vidákék is ebbe a bizniszbe szálltak be, Győrben és környékén pedig megszaporodtak a vasúti kábellopások és a lefűrészelt közlekedési táblák. A hiányzó kábelek vasúti balesetet is okoztak, és pár éve egy egész hidat elbontottak – tudtuk meg egy városlakótól. A felújítás alatt álló vasszerkezetet egy éjszaka alatt szétdarabolták.

A cigánybűnözők főleg hajléktalanokat és lecsúszott alkoholistákat szerveztek be, akik az éj leple alatt ellopott kábelekről az erdőben leégették a gumit, majd a tiszta rezet az illetékeseknek átadták. A beérkezett árut aztán egy bekamerázott udvarban a csicskásaik szétválogatták, míg ők a monitoron keresztül figyelték a munkafolyamatot. „Az egész falu azon röhögött, hogy fehér emberek szortírozzák a színesfémet az udvaron, míg a cigányok bent tévéznek. De legalább két-három helyi alkesznek mindig adtak munkát” – mesélte egy másik férfi.

Győr és környékéről ami mozdítható volt, azok mind elkezdtek tünedezni, az alumínium, réz és más drága anyagokat az állami öntödék jó pénzért felvásárolták. A lopások mellett betörések is előfordultak. Volt olyan, hogy feltörtek egy gyárat, ahonnan elvitték a kábeleket, majd az ebből kinyert rezet beöntötték, és az egészet eladták – ugyannak a gyárnak. És ez így ment évekig – számolt be egy helybeli.

Halálos baleset borzolta a kedélyeket

Egy idő után rájöttek, hogy kevesebb macerával is lehet sokkal többet keresni. Elkezdtek különböző strómancégeket bejegyeztetni Csehországban, Szlovákiában és Németországban. Itt bruttó áron adták el a nettó áron átvett színesfémet, a különbözetet pedig benyelték. Az áfacsalással megkárosított külföldi országok nem tudták behajtani a pénzt, mivel a cégeket rendre bedöntötték. Ebben szintén lecsúszott elemek voltak a segítségükre, akikkel felvetették a kettős állampolgárságot, szükség esetén a nevüket is megváltoztatták, maguk a tulajdonosok többnyire azt se tudták, papíron hány cégük van. Később rájöttek, hogy a gigantikus csaláshoz a valóságban nem kell mozognia az árunak, elég ha mindez papíron történik.

Egyesek tudni vélik, hogy a cigány família nem egyedül találta ki és működtette a rendszert. „Volt valaki, aki felvilágosította őket, mert három elemivel nem valószínű, hogy maguktól jöttek rá, hogyan lehet Csehországban strómancégeket alapítani” – fogalmazott egy győrszentiváni. Mások szerint ha a magyar hatóságokon múlik, és nincs a jelentős külföldi vagyonsérelem, soha nem göngyölítik fel az ügyet, mivel amikor korábban a vámosok ellenőrzést tartottak, valaki mindig súgott, hogy a papírok elő legyenek készítve, és minden rendben legyen.

Szintén nem bizonyítható, de egy helybeli szerint a maffiának egy gyilkossághoz is köze van: az egyik cég becsődöltetésekor a tulajdonost jobbnak látták eltenni láb alól. Egyszer csak kigyulladt egy ház, és lakója a felismerhetlenségig megégett. A hivatalos jelentés szerint a tüzet egy eldobott csikk okozta, a rendőrség balesetet állapított meg és kizárta az idegenkezűséget.

Maseratival vették fel a segélyt

Győrszentiván lakóinak hamarosan feltűnt a Vidák család hivalkodó gazdagsága: a palotaszerű kertes házak, a 11 éves fiú, akinek még jogosítványa sem volt, de már külön autót vettek neki, a 16 éves bátyja, aki Bentley-vel szaladgált, és a családfő, aki Maseratival ment felvenni a segélyeket. „Dolgozunk, adót fizetünk, ezek meg pöffeszkednek a milliárdjaikkal, és a gyerekeik után mi fizetjük az étkezést meg a tanszereket az iskolában. Undorító!” – fakadt ki egy lakos.

Egy helyi legenda szerint a maffiózók a végén annyira nem tudtak mit kezdeni összelopott vagyonukkal, hogy külföldre jártak kaszinózni, mert itthon nem találtak olyan szórakozóhelyez, ahol egymillió forintnál nagyobb téten lehetett játszani. Aprópénzzel pedig nem akartak. Egy másik közszájon forgó történet szerint a palotaépítés előtt az egyik maffiozó úgy bontotta le „régi” (ötéves) házát, hogy a hűtőt és a tévét se pakolta ki belőle, hanem egy az egyben bele dózerolták egy kiásott gödörbe.

Ki falazott a bűnözőknek?

A bűnöző család számlájára egy pozitívum írható, hogy nem voltak balhés ügyeik, nem keresték a konfliktust a helyiekkel. (Legalábbis a barikad.hu-nak megszólalók ezt nyilatkozták.)

Saját templomot építettek

Az adóelkerülés tökélyre fejlesztéséhez a cigánybűnözők „egyházi” segítséget is kaptak. Mivel a vallási közösségek adómentességet élveznek, és adományként tudnak bizonyos javakat elszámolni, az összeharácsolt vagyont részben a helyiek által csak „ébredés egyházaként” ismert kamu szervezethez menekítették.

A Vidák család tehát saját templomépítésbe is kezdett, amely – az események váratlan fordulata miatt – nem fejeződött be. Valaki azt hallotta, hogy már „istentisztelet” is tartottak bent, míg másoknak erről nincs tudomása.

A polgármester is érintett lehet?

Mivel a maffia hosszú éveken keresztül a legnagyobb nyugalomban folytatta „áldásos” tevékenységét, feltételezhető, hogy az ügynek politikai vetülete is van. Ezzel kapcsolatban egyelőre csak találgatások vannak, azt viszont portálunknak többen is megerősítették, hogy Borkai Zsolt fideszes polgármester többször vendégeskedett a Vidák családnál.

A történet érdekes szereplője a bűnözőket védő Rákosfalvy Zoltán, akit Győrben a maffiózók és drogdílerek ügyvédjeként ismernek, és aki több gyanúsított korábbi ügyében is eljárt. A hvg.hu tavaly nyáron kiderítette, hogy Rákosfalvy 2011-ben offshore cégén keresztül olyan szántóföldeket vásárolt fel, amelyet egy évvel később az önkormányzat körülbelül tízszeres áron vásárolt vissza, mivel az – hogy, hogy nem – véletlenül pont abba az ipari zónába esett, ahová az Audi bejelentette logisztikai központjának felépítését. Rákosfalvy ügyvédi irodája ráadásul információink szerint az ipari park jogi képviseletét is ellátja.

Rákosfalvy Zoltánt baráti szálak fűzik Borkai Zsolthoz, melyet bizonyít, hogy a polgármester felkérésére a jogász a győri önkormányzat ügyvédje, ezenkívül az atlatszo.hu kimutatása szerint Lázár János államtitkárnak, a Fidesz volt frakcióvezetőjének is jogi tanácsokat adott több mint nyolcmillió forintért.

Rákosfalvy védte többek között azt a 2007-ben lefülelt, szintén cigányokból álló csoportot, akik holokauszt-kárpótlás címén több százmillió forintot sikkasztottak el az Osztrák Megbékélési Alapból olyan romákra hivatkozva, akik soha életükben nem jártak ausztriai munkatáborokban.



Forrás: barikad.hu

https://www.hungarians.ch/central/news.php?readmore=1142

 

 

Téma: Eddig nem ismert részletek győri cigány maffia-ügyben

Dátum: 2014.08.28

Feladó: Lala

Tárgy: Lala

Lala

Új hozzászólás hozzáadása