Müller Péter – Sakk!

2013.07.01 13:27

 

Előzmény..
https://embers-eg.webnode.hu/news/a-maba1/
https://embers-eg.webnode.hu/news/nekunkszol-magazin-pasis-valasz-muller-peternek/



 

A sakk nem játék, hanem jelképes beavatás a lét titkaiba. Olyan, mint az élet.
– Egy tökéletes, kicsinyített világdráma. Világmodell – kicsiben.
Szanszkrit nevén: vastu manadala. Ebben benne van minden, a fény és sötétség harca, a földi létnek és emberi sorsnak minden lehetséges titka és helyzete.

A játék szíve: a Király.
A Sah.
A Férfi.
Hatalmas hadserege van neki. Bástyái, futói, lovai és rengeteg parasztja. De a legügyesebb és leghatalmasabb védelmezője: a Királynő.
A felesége.
Úgy is mondják, hogy Vezér, mert ő az, akiben a Király minden képessége testet ölt. A Királynő, vagyis a Király neje a legerősebb, legértékesebb bábu az élet tábláján – a férfi vezére. Ő az, aki hosszában és keresztben is uralja az egész terepet. Más bábuk értéke föl sem ér vele, rajta múlik minden. A győzelem vagy vereség jórészt tőle függ.
És ez az, ami régóta szemet szúrt nekem.
Hogy a Világ Királya nem csinál semmit! Nem is tud!
A bölcsek úgy látták, hogy ez a koronás Hím teljesen inaktív. Mindig csak egyet-egyet lépeget, azt is óvatosan; a többi bábuhoz képest csak totyog. Egyet ide, egyet oda. Előre, hátra, mindig csak egyet. Ráadásul nagyon érzékeny. Ha valaki megközelíti, azonnal menekül.
Bárhová. Ha van egy kocka a táblán, ahol nincs veszély, oda húzódik, és mindenki rohan védeni őt, mert a játéknak vége, ha ő meghal. „Sah-matt” – mondják: „A király meghal.” És akkor vége. Nemcsak neki, mindenkinek. A feleségének, a népének is. Mindegyik bábu tele van erővel. Ő nem. Őt óvni kell. Olyan, mint egy mimóza. És mindegyik bábu föl is áldozhatja magát érte. Még a szeretett felesége, a Királynő is bármikor elveszhet uráért, de ő, az Impotens Férfi: soha. Csak nézi, hogy mások hogyan háborúznak, s halnak meg érte. Néha az egész népe. Egykedvűen bámulja, hogy mire képesek érte még a szegény kis parasztok is. Ők is csak egyet-egyet léphetnek, mint dicső uruk, a Király – de ha egy paraszt ügyesen áldozza fel az életét, akkor nem csak egyszerűen leütik, hanem elérve az ellenfél mezejének legvégét, meghal ugyan, de bármi lehet belőle!
Királynő is.
A paraszt, ha időben és jól hal meg, Királynő lesz. A szegény proli feltámad, és akár a Király felesége is lehet belőle. Nő lesz a parasztból, Királynő, csak azért, hogy legyen, aki megvédje, mert egy erős asszony nélkül ez a koronás pasi, ez a hímisten, egyszerűen életképtelen. Vigyázni kell rá. Óvni kell szegénykét.
Mert róla szól a játék.
Nem a mindent tudó Királynőről, nem a szilárd Bástyáról, nem a villámgyors Futókról és okos Lovagokról, nem is a népről, a lépegető, leüthető, védtelen szegény kis parasztokról, hanem róla.
A Teremtés Koronájáról.
Vagyis a Férfiról.
Ha történetesen már minden szereplő elhullt, s csak két Férfi marad a táblán – a játéknak vége.
Ez a döntetlen. Patthelyzet.
Egymással nem tudnak megküzdeni.
Mint két impotens kakas csak állnak, és totyogva kerülgetik egymást — örökké.
Egyedül mindketten bénák.
Olyanok, mint sok agglegény: még egy rántottát sem tudnak főzni maguknak.
Így látták valaha a bölcsek a Férfi és Nő viszonyát. S még azt is hozzátették, hogy az Igazi Férfi minden ereje, hatalma s világformáló képessége a Nőben s a Nőből bontakozik ki.
Ő a vezér, aki a Férfi sugárzásait felfogja és megvalósítja. Vagyis olyan, mint egy jó feleség. Akitől minden függ. Egyelőre ennyit a Király barátaimnak.

Sakk

(Örömkönyv)

 

https://www.limytaltkiadas.hu/muller-peter-sakk/

Téma: Müller Péter – Sakk!

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása