PÉLDA MINDEN IGAZNAK ÉS INTELEM A HAZAÁRULÓKNAK

2014.03.05 21:03

 

Előzmény..

https://embers-eg.webnode.hu/news/kepes-kronika-szamolj-peter-buneidert-/

 

Kapcsolódó link..

https://embers-eg.webnode.hu/news/szkita-beszed-nagy-sandorhoz/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a-magyar-tortenelem-sarokpontjai-lajos-kiraly-uzenete-szulejman-szultannak/

https://embers-eg.webnode.hu/news/szent-istvan-elso-magyar-kiraly-a-kiralyok-tizparancsolatarol-szent-imre-herceghez/

https://embers-eg.webnode.hu/news/vilagbiztonsag-iii-andras-titka/

https://embers-eg.webnode.hu/news/padanyi-viktor-verbulcsu/

https://embers-eg.webnode.hu/news/szuz-maria-fejedelme-ii-rakoczi-ferenc-szabadsagharca-tegnap-es-holnap-szantai-lajos-eloadasa-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/ii-rakoczi-ferenc-vegrendelete-pap-gabor-reszlet-a-mi-dolgunk-a-vilagban-cimu-eloadasbol-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a-kepes-kronika-kepei-tobb-mint-illusztracio-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/toth-gyula-a-magyar-kronikak-es-a-kitalalt-kozepkor/

https://embers-eg.webnode.hu/news/piramisok-a-kepes-kronikaban-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/kepes-kronika-kronika-a-magyarok-tetteirol/

Szántai Lajos Nagy Lajos a Képes Krónikában

https://embers-eg.webnode.hu/products/kepes-kronika/



 

"Vata egy Kőrös-vidéki törzsfő volt, törzsének szállásterülete több információ alapján a mai békés megyei Mágor pusztán volt. Már gyerekkorában megtanulta népének hitét, legendáit, megízlelte a végtelen szabadság ízét a pusztán nyargalva, s megtanult bánni a fegyverekkel.

 

 

Tűrte a téli hideget és a nyári forróságot. Lobbanékony ember volt, mint mindenki ezen a vidéken. Szentéletű István király halála (1038.) után zűrzavaros kor köszöntött az országra.
Orseolo Péter és idegen csatlósai zsarnokoskodtak a magyar népen, ami csupán névleg volt keresztény és erősen éltek benne a régi hagyományok. Aba Sámuel legyőzése után Péter még inkább fokozta a magyarságra rótt terheket, megalázkodott III. Henrik német-római császár előtt
-aki e "siker" által lehetett császár- és hűbéri esküt tett neki. A Krónika irodalom ezt jegyezte fel Péterről:

„Vendég telepesekkel árasztom el Magyarország földjét, és a magyarok szolgák lesznek saját hazájukban.”

Ezt már a magyarság sem tűrhette tovább és 1045-ben titokban hazahívták az országba a Vazul fiakat: Andrást, Bélát, valamint Leventét. Ezekkel az eseményekkel egy időben Vata lázadást robbantott ki Péter és az őt kiszolgáló hatalom ellen. Ez a felkelés, mint tudjuk sikerrel járt, így Vatát joggal tekinthetjük az első sikeres magyar szabadságharc elindítójának.



1046. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napjára Székesfehérvárra gyülekezett az egész királyi udvar valamennyi méltósága, a hűbéresek, a királyi tanács és a szenátus világi és egyházi méltóságai, az ispánok és egyéb tisztek Péter király "udvarlására". Ugyanekkor a Tiszántúlon elemi erővel, egykori meghatározással: villámcsapásként kitört a magyarok felkelése, melyben őshitűek és keresztények egyaránt részt vettek, és amely futótűzként terjedt szét az egész országban.

A magyarság egyöntetűen lépett fel a kibírhatatlan idegen elnyomással szemben. Ezért volt olyan átfogó és fergeteges, hatásaiban kíméletlen ez a felkelés. Vatáék pontosan ismerték a helyzetet és minden egyes "áldozatuk" szerepét az ország megrontásában. Az évtizedek óta halmozódó hátrányok elemi erővel formálódtak egy kíméletlen leszámolássá, melynek célja a vezető társadalom nagy részének fizikai megsemmisítése volt.

 

Folytatás itt..

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vata-f%C3%A9le_l%C3%A1zad%C3%A1s

 

Téma: PÉLDA MINDEN IGAZNAK ÉS INTELEM A HAZAÁRULÓKNAK

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása