A macskák testbeszéde

2014.04.02 20:55

 

Előzmény..

https://embers-eg.webnode.hu/news/gyerekek-es-allatok/

 

Kapcsolódó link..

Beszédes testbeszéd

https://embers-eg.webnode.hu/news/cicarajz-elemzes/

https://embers-eg.webnode.hu/news/tiz-cica-akiket-a-szoruk-tett-hiresse/

 

 

A cicák hangjelekkel, mimikával, testbeszéddel és szagjelekkel kommunikálnak. A mimika finomabb jelzésnek számít, ezzel szemben a testbeszéd, a testtartás már jóval nagyobb távolságból is látható.

 

Macska testbeszéd

Macskák kommunikációjaA cica hangulatának változását először mindig az arckifejezés megváltozása jelzi, a testtartás csak ezután fejezi ki az éppen aktuális kedélyállapotot. Az elégedett, nyugodt cica általában a hátsó lábain üldögél, farkát maga köré csavarja. A nyugtalan macska lelapulva kuporog, mellső mancsait szügye alá húzva, farka szorosan a teste mellett van. A macskák figyelemmel kísérik egymás testtartását és tiszteletben tartják az elzárkózás igényét. Ha viszont a másik cica magasabb helyt foglal el a ranglétrán, akkor az éppen pihenő állat alázatosan elhagyja a terepet. A felpúposított hát a túlerővel szembeni félelem jele, a macskák jellegzetes testtartása.

 

Ezt a kölykök gyakran próbálgatják nagyobb, erősebb fajtársaikkal vagy kutyával, idegen emberrel szemben. A testtartás jellegzetes: a macska felpúposítja a hátát fordított U alakban, szőrét felborzolja, hogy nagyobbnak tűnjön, és széltében helyezkedik el. Farkát kampószerűen lefelé görbíti. Ez a póz a többi macska számára igen fenyegető, ijesztő hatást kelt, megfélemlíti az ellenfelét, harc nélkül győzedelmeskedik. Azonban ha a másik állat mégsem hátrál meg, akkor a cica megfutamodik, és sebesen elszáguld. Ebből is látszik, hogy ez a testtartás csak blöff és nagy adag félelemmel társul.
 

A macska farka barométerként funkcionál. Amikor simán lóg, akkor a cica hangulata normális, az üvegmosókefe-farok riadalmat jelent. Ha lelapítja a testét és hátrameredő farka meg-megrándul, akkor a macska éppen nagyon koncentrál valamire vagy feszült valamitől. A függőlegesen égnek meredő farok az állat nyájas hangulatát jelzi, így köszöntik egymást a rég nem látott macskák, és a kiscica is így üdvözli anyját. Ha a macska ide-oda csapkod a farkával, akkor biztos, hogy a következő pillanatban megvalósítja elképzeléseit.

 

Amikor két idegen macska találkozik, akkor első dolguk, hogy alaposan megszaglásszák egymást. Testüket lelapítják, fejüket amennyire csak tudják, előrenyújtják. Egyik fél részéről sincs igazán bizalom. Eszményi esetben a macskák tovább szaglásznak egészen a végbélnyílásig. Egyikük sem akarja, hogy a másik közel kerüljön a genitáliáihoz, így egy darabig csak forgolódnak. Ha a fülek ilyenkor kíváncsian előremutatnak, akkor a találkozás általában békésen, barátságosan zajlik le, az egyik cica felcsapja a farkát, és hagyja megszaglászni a hátsóját. Utána cserélnek, és a másik szaglássza végig az első cicát. Miután befejezték az ismerkedést, mindketten mennek tovább a maguk útján.

 

Macskák kommunikációjaSajnos azonban a legtöbb esetben nem így zajlik le a találkozás két macska között. Már a kölcsönös szaglászás kezdeti lépéseinél megszakad a folyamat, ugyanis az egyik macska szaglászná a másikat, de az nem akarja, ezért fülét lelapítja, sunyin hátrahőköl. Amennyiben az első cica folytatná a közeledést, úgy a másik fújni, köpködni kezd, esetleg pofonokat osztogat. A rangsorban lejjebb álló rendszerint ilyenkor elfut, a másik pedig utána megy, és próbálja megint szaglászni, de ez általában nem szokott sikerülni, mert a félénkebb állat megint eliramodik. Ez a játék többször megismétlődhet. A folytatás a bátrabb, erősebb macskán múlik: vagy hagyja elfutni félénkebb társát és ő is továbbmegy a saját útján, vagy utána iramodik és nekimegy a másiknak.

A macskák egymás között nagyon jól megértik egymást, nincsenek kommunikációs nehézségeik. Ez egyaránt vonatkozik a házicicusokra és a nagyvadakra is. Viselkedési gesztusaik nagymértékben hasonlóak, kizárt a félreértés lehetősége.

 

Kommunikáció macska és ember között

Az emberek általában szavakkal kommunikálnak a macskájukkal is, amelyek nagy részét - természetesen a naponta használt szavakat, mondatokat - megértik a cicák. A macskák nemcsak ezeket értik meg, hanem a mimikánkat, mozdulatainkat, gondolatainkat is. Például egy mimikai gesztusból a cica rájön, hogy mi most éppen fel fogunk állni és kimegyünk a szobából. Viszont ha a macska akar valamit közölni a gazdájával, akkor ez elég nagy erőfeszítésébe kerül, sokszor és tagoltan kell "elmondania", hogy mit szeretne, mire mi emberek megértjük számára egyértelmű jelzéseit.

 

A macskák kommunikációja bár széles skálán mozog, szűkebb értelemben 3 féle hangot különböztetünk meg:

  1. halk, gyengéd, beszélgetős hangok, ezeket az anyamacskák és a szerelmes kandúrok hallatják;
  2. hívóhangok (a halk miákolástól kezdve a harci csatakiáltásig);
  3. ide sorolhatjuk a megriadt cicák izgatott hangjelzéseit, a fújást, a köpködést (prüszkölő-fújtató hang) és a mély, torokhangú morgást.

Ettől függetlenül a macskák inkább a testtartásukkal kommunikálnak egymás között.



 

Beszélő szemek

 

Nézzünk mélyen a szemébe: tekintete sok mindent elárul. Ahányféle nézés, annyiféle gondolat ! Létezik egyrészt a fürkésző, valami érdekfeszítő dologra összpontosult tekintet, másrészt a csak úgy nézelődő, illetve a nagy semmibe révedő nézés. És amikor csak bámul ránk, akkor vajon mit akarhat ? Mérges vagy csak enni szeretne ? Nos, mind a két eset lehetséges.

 

Cicatekintet
A cica tekintete sokmindent elárul

Amikor rezzenéstelen testtartással és kimért tekintettel mered ránk, az bizony haragra, de legalábbis elégedetlenségre utal. Mindannyian ismerjük ugyan­-akkor a kérlelő cicanézést, amikor olyan árván néz ránk, hogy nincs olyan erős akarat, amely ne törne meg. Cicánk figyelmünket természetesen hálás dorombolással fogja megköszönni.

 

A pupilla (szembogár) mérete is árulkodó. A szűk pupilla lehet a körülvevő környezet (napfény) következménye, de akkor is ilyen, ha vadászni készül. Ugyanakkor ha cicánk pupillája verőfényes napsütésben is teljesen tág (emellett levert, kedvtelen), az betegségre utalhat. De akkor is hirtelen kitágul a pupillája, amikor futásnak ered vagy harcolni készül. Éjjel a cica pupillája mindig tág, ez segíti a több fény el-nyelését és az éjszakai látást.

 

A macska szemhéja is segít a dekódolásban. A tágra nyílt szemek kapcsolatban vannak a fokozott éberséggel és a magas mentális kapacitással (cselekvésre kész állapot). A félig zárt szem álmosságra utal, ilyenkor jobb, ha nem is zavarjuk, hadd szunyókáljon kicsit. A legbiztosabb jele annak, hogy cicánk feltétlenül megbízik bennünk, ha félig szundítva is ránk-ránk pislog, és a jelenlétünkben is nyugalomra hajtja fejét.

 

Alvó cica

A félig zárt szem álmosságra utal, ilyenkor hagyjuk szunyókálni

 

 

Mesélő fülek

 

A cica füle sokféleképpen állhat és ennek rengeteg oka van :

  •  
  • Mereven előre áll - éberség és fókuszált figyelem
  •  
  • Oldalra álló fül - sértődés vagy támadás jele
  •  
  • Hátracsapott fül (ilyenkor olyan, mint egy kígyó) - védekezés (fülét védi a sérüléstől)
  •  
  • Az egyik füle előre, a másik hátra áll - ambivalens (vegyes) érzelmek
  •  
  • A radar benyomását keltő, forgó fül - nagy összpontosítás a hang forrására
  •  

 

 

Fekete cica
A cica szája általában csukva van. Ha mégis kinyitja a száját, az általában jelent valamit.

Száj

 

A cica általában csukva tartja a száját. Nos, ez az információ nem árul el túl sokat a cica lényéről. Ha azonban kinyitja a száját, megtudhatunk egyet s mást a szándékairól.

  • Ha száját ugyanis nagyra kitátja és alsó ajkát elernyeszti, szeme pedig a semmibe réved, olyan, mintha fájdalomtól szenvedne, de valójában így vesz szagmintát a levegőből.
  •  
  • A nyitott száj és felhúzott ajkak, a feszült tekintet és harapásra elővillantott fogak a fenyegetettség és agresszivitás jelei.
  •  
  • Az ásítás a stressz és a vegyes érzelmek következménye.
 
 

 

 

FEJ- ÉS TESTTARTÁS

 

A támadásra kész macska szembenéz szorongása tárgyával és leszegett fejjel, lassú, óvatos léptekkel, szemét mindvégig a célponton tartva közelít félelme forrásához, illetve a kiszemelt zsákmányhoz. Ezalatt fülét radarként forgatja, testét ék alakúra lapítja, lábait megfeszíti. Ilyenkor jobban tesszük, ha nem állunk az útjába.

Ezzel szemben
amikor védekezik, mindig lekuporodik, füleit hátracsapja, hátrál és arra összpontosít, hogy bármelyik pillanatban ki tudjon térni a veszélyforrás elől. Ilyenkor fejét gyakran oldalra hajtja, vicsorog, fúj és morog.

Az agresszív védekezéshez már karmait is kimereszti, púpozik és felborzolja szőrét. Az ilyen testtartás arra utal, hogy a macska nem támadni, hanem pont ellenkezőleg, visszavonulni készül.

MACSKAFAROK

A farok állása és mozgása is a macska kedvével változik. Állhat felfele vagy lefele, esetleg oldaltartásban, kunkorodva vagy egyenesen, és lehet mozdulatlan vagy éppenséggel örökmozgó. Nézzük, melyik pozíció mire utal :

  • Behúzott farok - félelem és védekezés.
  •  
  • A farok félárbócszerűen áll és lassan mozog egyik oldalról a másikra - ez az érdeklődés jele.
  •  
  • Függőlegesen felfele áll - várakozás, illetve üdvözlés.
  •  
  • A farok függőlegesen áll, de valamelyik oldalra görbül - játék jele.
  •  
  • Teljesen a hát fölé görbülő farok - várakozás jele, illetve a macska ellenőrzi környezetét.
  •  
  • A nősténynél a jobb, illetve bal oldalra tartott farok - párzásra kész állapot.
  •  
  • Csapkodó, letartott farok - becserkésző, vadászó pozíció.
  •  
  • Ívben, eszeveszetten köröz a farkával - felfokozott idegállapot, agresszivitás jele.
  •  
  • Felfelé álló, felborzolt farok - félelem és agresszió.
  •  
  •  

JELÖLÉS


Nyálminta. Amikor cicánk különféle tárgyakhoz nyomja az arcát vagy az állát, akkor szaganyagaival megjelöli a környezetét. Egyesek szerint hogyha ezt a jelölést a homlokával végzi, akkor az a szeretet jele, míg ha az állával, akkor a territóriumát jelöli ki.

Bútorkaparás. Élesíti a karmait - gondolnánk sokan. Nos van benne igazság, de ez is afféle látványos területmegjelölés, ugyanis a cica talpában is találhatók illatmirigyek, melyekből a kaparás során az illat felszabadul és felkerül a kiválasztott (általában az általunk leginkább kedvelt) bútordarabra.

 

Vizelettel és ürülékkel megjelölt tárgyak. Nos ez az, amit egyik cicatulajdonos sem kedvel. A funkciója ugyanaz, mint a fent említetteké: jelölés, figyelmeztetés.

Végbélmirigyváladék. Erre csak extrém szituációkban kerül sor : a cica nagy félelmében üríti ezt a feromontartalmú váladékot. Ennek szaga emlékeztetni fogja, hogy jobb, ha legközelebb nagy ívben elkerüli még a megjelölt terület környékét is.

Ha legközelebb egyedül maradunk cicánkkal, figyeljük meg alaposan, hátha ezek után hamarabb kitaláljuk, hogy mikor mit szeretne kifejezni, közölni. Ha azonban mégsem szeretnénk a pupilla méretének vizsgálatával bajlódni, vehetünk cicanyelvfordító berendezést is.

 

https://www.lelkititkaink.hu/macskak_kommunikacioja.html

https://www.kutyavari.hu/macska-viselkedes.htm

https://www.haziallat.hu/macska/viselkedes/a-macskak-testbeszede-1-resz-arcvonasok/1864/

 

Téma: A macskák testbeszéde

Dátum: 2018.10.27

Feladó: Kovács Gabriella

Tárgy: A macskám hozzám èr.

A macskám egy ideje a kezemre vagy a lábamra teszi a fejèt /mancsát,mi ennek az oka? Semmit nem találtam.koszonom a valaszt

Dátum: 2014.04.03

Feladó: R.

Tárgy: Macskaimádóként

Természetesen a macskáknak nagy igényük van a tisztaságra és az, hogy vizelettel és ürülékkel jelöljenek meg tárgyakat, egy szobatiszta, ivartalanított macskánál nem történik meg. Sőt, az ilyen macskákat az is zavarja, ha az alomtálcájuk nem tiszta. Persze ez a macskatartó igényességén is múlik, hogy milyen körülményekhez szoktatta a cicát. A legtöbb cica azonnal ismeri az alom rendeltetését, nagyon tanítani sem kell, hogy az mire való és nekik is az az igényük, hogy odajárjanak. Ha nem így tesznek, akkor higiéniai vagy egészségügyi probléma áll a háttérben, nem tetszik a kavics, a szag, vagy ha esetleg fájdalom lép fel vizeléskor, és azt a cica az alomtálcával, vagy a hellyel azonosítja és új helyet keres.

Egészséges és tiszta esetben, amikor az ember is odafigyel, a cica az alomtálca használata után jelez, kitartó kaparással, vagy a "kész vagyoooook!" mondat elnyávogásával, hogy lehet menni takarítani. És addig nem nyugszik, amíg az alom nem teljesen tiszta. Ilyen nevelés és figyelem mellett a cicákból a vizelettel és ürülékkel való jelzés nem történik meg, tehát nem kell aggódni.... A macska az egyik legtisztábban tartható állat.

Új hozzászólás hozzáadása