Bye Alex Kedvesem című számának alternatív műelemzése

2013.08.04 08:24

 

Kapcsolódó linkek..

https://embers-eg.webnode.hu/news/fluor-tomi-mizu-szamanak-muelemzese/

https://embers-eg.webnode.hu/news/zene-mint-fegyver-az-emberi-tudatra-ebredes-ellen-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/egyre-szomorubb-es-zavarosabb-a-modern-popzene/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a-media-befolyasa-lady-gaga-judas-klippelemzes/

https://indavideo.hu/video/Lady_Gaga_-_Bad_Romance_klipelemzes_Figyeljetek_a_mediat_hogy_tudjatok_hogyan_iranyitanak_bennet

https://indavideo.hu/video/Lady_Gaga_-_Alejandro_Klipelemzes

https://embers-eg.webnode.hu/news/lady-gaga-marry-the-night-klipelemzes/

https://embers-eg.webnode.hu/news/milyen-peldat-mutat-a-viva-tv-/

 

 

Bizonyára teljesen süketnek és vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne ismerje valaki a Bye Alex Kedvesem című örökzöldjét. Ámbár nem muszáj süketnek és vaknak lenni sem, elég ha egy másik naprendszerből olvasod ezeket a gondolatokat. Ugyanis talán még abba a távolságba is elreppent a híre a "Kedvesemnek". Nehéz kikerülni, foglalkozzunk hát egy kicsit vele. Ha már úgyis nem sokára az Eurovi-cionos dalfesztivál köszön ránk, otthonunkra, családjainkra.

 



Kezdem azzal, hogy az értelmezés abszolút szubjektív. Nem kívánok olyan dolgokat lebegtetni és általánosítani sem amik nincsenek. Csupán azokról szeretnék írni, amiket mások is azonosíthatnak, foglalkozhatnak velük, legfeljebb nem tudják, hogy írjanak róla esetleg a bátorságuk nincs még meg hozzá.

Kezdeném a Bye Alex ellentmondásos személyiségével. Akinek ha jól tudom ugyanaz a menedzsere aki irányítja a Compact Disco formációt.
Ők is megérnének egy misét, de maradjunk Alexnél. A magyar médiában megfigyelhetően elszaporodtak a barna bőrű emberkék. Nem nemcsak a cigányokra gondolok. Hanem azokra az általában borostát vagy szakállt viselő egyének akik vagy zsűriként vagy egyéb promotáló szerepben tűnnek fel.
 Alex is ezek közé tartozik. Az öltözködési stílusa kontrasztokkal teli személyiség látszatát engedi kelteni. Akinek egyáltalán nem probléma behúzni a nadrágját a zokniba. Nem hiába, vannak akik követik a divatot, ő kétdség kívűl diktálja. Mindegy erre több szót nem érdemes vesztegetni. Elintézhetjük annyival, hogy van "sztájlisztja" aki felöltözteti szépen, alkaLOMhoz illően és a figyelmet felkeltve.

Tehát az alapfeltevése ennek az elemezgetésnek nem más, minthogy a médián keresztül legalább két irányú közlés olvasható ki.

Az egyik üzenet nekünk Magyaroknak szól. Ami arra próbál predesztinálni, hogy fogadjuk el a sorsot és a jelenlegi élethelyzetet amit elénk tárnak azok, akik szervezik a mainstream médiát, köztük a dal című műsort is. Ne felejtsük el, ez a műsor az M1-en látható vagyis a köztelevizióba.

A másik üzenet azoknak szól akik bárhol élhetnek a világon, de terveik vannak arra, hogy Magyarországra költözzenek. Ez amolyan rejtjeles üzenet.
Ki van mondva, de mégse lehet azt mondani, hogy konkrét utalás van rá.

A szöveg elemzése néhol nyögvenyelős lehet és mint a legtöbb ember jómagam is a saját "igazságom" igazolására törekszem. De az igazságosságot eközben igyekszem nem kisajátítani és lehetőleg pártatlan maradni. Ami viszont fontos a fejtegetés szempontjából az az, hogy ahogy észreveszem és ahogy sokan láthatják is, mint ahogy a  valós -és nem ritkán dicső- történelmi eseményekre rácsúsztatnak olyan eseményeket és mintákat amelyek azt a célt szolgálják, hogy idegen eszmék nyerjenek teret azokon a helyeken és országokban ahol még a kultúra azon szintjei léteznek amelyeket érdemes követni. Sőt, talán egyedül követendő példaképként tudnak szolgálni. Ezentúl pedig a média az ilyen jellegű, szép szavakat (Kedvesem) használó kifejezése is tudat alatt vonzódást kíván kiváltani a hétköznapi emberekből. Akik ugyan tudhatják láthatják mekkora bajok vannak, mégis az érzelmeik mentén tájékozódnak, sokkal inkább megtéveszthetőek. Főleg a lányok, nők akiknek készülnek többnyire ezek a műsorok. Ennek lélektanát most nem boncolgatnám, de megérne egy mesét.
Természetesen a tévedés jogát fenntartom ezen írásban, mint mindig.

A világon ma, de főleg a modernizálódott területeken megfigyelhető a jelenség, miszerint különböző modellek működnek. Nagyon leegyszerűsítva amire gondolok az egyik a Káin -Ábeli -Ótestamentum-  és az általános emberi értékeket képviselő -hogy ne Magyarkodjunk- Emberi viselkedési normák. Amikre jellemző az Élni és élni hagyni mikéntje.
Úgy hiszem Bye Alex Kedvesem című száma is egy ezek közül a művek közül.
Egy azon művek közül amik most már évek óta hallhatóak a médiában és szépen csendesen megpróbálják átültetni az Ótestamentumi szerepet és hozzáállást a Magyar viszonyokra.

Tehát ki a Bye Alex "Kedvese"?! Először is keressük erre a választ.
Tulajdonképpen nem lehet azt mondani, hogy amikor Alex Kedvesemezik akkor konkrétan kire gondol. Hisz a a szöveg retorikája több helyen is arra enged következtetni, hogy egyáltalán nem egy személy áll a dalának középpontjában.

Ezen megállapítás több helyen a szövegben is kiderül.

 

"Az én kedvesem egy olyan lány akit Farkasok neveltek"

A szöveg mögött nagy valószínűséggel a zsidóság eszméit (és az Ótestamentum) lehet érteni, amelyek a római birodalom alatt élték fénykorukat. Vagyis ezekben az időkben szilárdult meg a Rom és a Rém . Rómát a mitológia szerint ezen testvérpár alapította, akiket egy farkas szoptatott -nevelt.
Tehát nem személyre utal az énekes hanem egy eszmeiségre!
Ekkor alakultak ki a bankrendszerek és a kamatrendszerek azon alapelvei amik mára teljesen behálózták a világot és Nemzeteket. Tehát ezen eszmeiséget Róma dédelgette, amit Atilla király döntött meg iu.250 - 300 környékén.



"Táncolt egy délibábbal majd elillant csendesen a kedvesem"

Mintha arra utalna a szöveg, hogy van, illetve volt egy nagystílű elgondolás ami nagyon régre mutat vissza, talán a Mózesi időkig, amikor a zsidóság egy része nagyot álmodott, illetve nem volt rest délibábbal álmodni. Kivonulás a pusztába Egyiptomból. Bár meglehetősen nehéz ügy kihámozni, hogy az események valóban megtörténtek avagy a későbbi korok történelmi hamsítása próbálja hitelesíteni a zsidóság "kiválasztotti" mivoltát.


"Átölel hét kontinens Csobban szép tengerekben"

Az eszme amit képviselni kíván Alex, már behálózta a világot. Mindenhol megvetette a lábát. Gyakorlatilag minden ország kormányaiba beférkőzött a háttérhatalmi vezetés bábkormányok formájában. Ahol megjelennek ezek az erők, ott egész biztos csobbanás lesz.
A tengerekben kifejezés utalhat azokra az országokra ahol tudnivaló, hogy őskultúrák léteztek és léteznek.
"Csak Egy maradhat" ismerjük a mondást a hegylakóból. Körülbelül erre lehet érteni ezt a kifejezést.


"Ez így jó nekem, ez így jó nekem, ez a dal"

A szövegíró nem rest hangsúlyozni és nyomatékosítani, hogy nem különösebben érdekli, kinek mi a jó. Csupán azt szeretné kifejezné és tudat alatt sulykolni, hogy így lesz ahogy mondom és nem érdekel Neked mi a jó. Ha örömöd leled a "produkcióban" az a legjobb eshetőség, de amúgy senkit nem érdekel.



"Hóbortos álmok tépnek Kócos haját reggelente
Szelek fonják, ettől más a kedvesem"


A boszorkányos mágikus hatalmi visszaélések álmok útján megzavarják az idegrendszert; szélütéssel, vagyis idegösszeomlással zavarják össze az erőket, amit a haj szimbolizál. Ettől zavart a lény (lány), és különc.

Tehát idegkimerültségre, kialvatlanságra, fáradtságra hajaznak, amire épp jó lesz neki ez a tingli-tangli zene az unalmas két akkordjával. Valahogy mégsem harmónia, hanem nyomasztó, agymosó, monoton. 
A haj az erő a szabadság a vitalitás szimbóluma. Ha egy haj kócos és rendezetlen, az pontosan arra enged következtetni -lásd ezen eszmeiséget-, hogy tudatában vannak az erő lehetőségével, de zavaros beszélgetések összekuszálják a szálakat, és rendezetlenségével megtörik az erőt.



"Az én kedvesem a végtelennel Újat húz és sosem retteg"

Itt is érzékelhető, hogy a Kedves amit választott: szeret dacolni a "végtelennel". Sosem retteg, márpedig aki sosem retteg attól érdemes - ha nem is rettegni-, de odafigyelni, mert mindenre képes, számára tét nélkül, ugyanis ezek az eszmék és emberek mindenre kaphatóak és nem ismernek sokszor határokat, erkölcs területén sem.
Bár van itt egy érdekesség. Ugyanis a szövegben nem az "ujjat" húzni szó szerepel, hanem az "Újat", ami teljesen más megvilágításra is enged következtetni.
Felülírni egy meglévő programot. Felülírni egy olyan meglevő szokásrendszert, amely mentén a Magyarság túlélte az évezredeket. Amelynek központi vetülete volt az Egy isten hit és a vallási szabadság szeretete. Tehát nem mint rettegés használták a vallásokat, hanem mint az élet megkerülhetetlen fundamentumát.
Ők viszont szeretnek packázni...


"Rozmaringból készít hintót, Tücskök húzzák, így nyugtat meg kedvesen"

 

A Rozmaring hintó, Magyarország, Mária országa, Tündér-hinta... Tücskök húzzák, no, de milyen rovarok ezek?

A tücskök szimbolizálhatják azon embereket, akik még egyelőre nem látnak át a szitán. Vagy elhúzzák a nótáját bárkinek, de leginkább lustán dolgoztatják a szorgosakat. Húzzák a szekeret is, ujjat, vagyis Újat húznak a szerkezeten, mint a társadalmi szokásokon és gazdasági potenciálokon húznak hasznot, és ahogy a televiziós műsorok nézettségekben ciripelnek: azoknak, akik ködös álmodozón, csupán érzelmeik és nem éppen igényes zene iránti szeretetük által tartják életben a Bye Alex "Kedvesét".
Ez nyugodtsággal tölti el a szerzőt. Ugyanis úgy érezheti, ez egy megnyert meccs, és nem kevésbé: bunda.
A bundában pedig elmolyol az idő, és az ősi hagyomány szerint a rozmaring elűzi a kártevőket. 

 

Egy viccet megért "ez a dal".


A mű teljes szövege..


Az én kedvesem egy olyan lány akit
Farkasok neveltek és
Táncolt egy délibábbal
Majd elillant csendesen, az én kedvesem
Ő az én kedvesem

Az én kedvesem egy olyan lány akit
Átölel hét kontinens
Csobban szép tengerekben ‘s
Táncot lejt fent felhők közt a, kedvesem
Ő az én kedvesem

Mert nekem
Nincs most más, csak a kedvesem, az én kedvesem, ő
Bárhol jár, az úgy jó nekem, az úgy jó nekem, mert
Mindig rám talál, az én kedvesem, az én kedvesem
Úgy dúdolná: Ez így jó nekem, ez így jó nekem, ez a dal

Az én kedvesem egy olyan lány akit
Hóbortos álmok tépnek
Kócos haját reggelente
Szelek fonják, ettől más a kedvesem
Ő az én kedvesem

Az én kedvesem a végtelennel
Újat húz és sosem retteg
Rozmaringból készít hintót
Tücskök húzzák, így nyugtat meg kedvesen
Ő az én kedvesem

Mert nekem
Nincs most más, csak a kedvesem, az én kedvesem, ő
Bárhol jár, az úgy jó nekem, az úgy jó nekem, mert
Mindig rám talál, az én kedvesem, az én kedvesem
Úgy dúdolná: Ez így jó nekem, ez így jó nekem, ez a dal

Nincs most más, csak a kedvesem, az én kedvesem, ő
Bárhol jár, az úgy jó nekem, az úgy jó nekem, mert
Mindig rám talál, az én kedvesem, az én kedvesem
Úgy dúdolná: Ez így jó nekem, ez így jó nekem, ez a dal

 

 

Ha megfigyeljük a videó hátterében a kivetítő groteszk alakjait, akkor is láthatjuk, hogy egy valódi Kedveses nótához nem igazán passzol a körítés.

Illetve lehet pontosan passzol is, mivel pont az a lényege az egésznek, hogy úgy romboljon meglevő értékeket, hogy valamivel fel is töltse azt.

Feltölteni groteszkséggel, ellentmondással és viszolygással.

A nagy kérdés az, hogy vajon az, hogy milyen szimbolikák vannak még a nótában illetve, hogy világszinten mit kívánnak ezzel szemléltetni. Motoszkál bennem egy fura érzés, de nem írom le. Véletlen se adnék tippeket. Mindenesetre nagyon érdekes körülmény az, hogy egy ennyire ellentmondásos -az elesettség látszatát keltő- előadó hogyan nyerhet meg egy ilyen országos műsort. Gyaníthatóan sokkal több van ebben a dologban, mint amit az ember feltételezni mer vagy merészel.

 

Utolsó megjegyzés pedig az lenne, érdemes lenne elgondolkodni azon is miért van letiltva a kommentelési lehetőség a videó alatt!

Nem mintha szeretnék írni oda bármit is, de azért mégiscsak furcsa, hogy nem veszik a bátorságot ahhoz, hogy akárki hozzászólhasson. Persze ezen már nem csodálkozunk. Hisz azok, akik szervezik az életünket és elénk tárják a műsorokat, talán ezzel a szimbólummal is azt üzenik, mennyire nem érdekli senkinek a véleménye.

 

Téma: Bye Alex Kedvesem című számának alternatív műelemzése

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása