Hasznos holmik - Mustár házilag

2014.04.01 18:40

 

Kapcsolódó link..

Ismered az igazi parasztot?!

https://embers-eg.webnode.hu/news/hagyma-de-holnap-is-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/varosiaknak-krumplitermesztes/

https://embers-eg.webnode.hu/szellemi-bazar/hasznos-holmik/

 

mustár

 

Történt néhány hónapja, hogy elfogyott a mustárom. Nagyon szeretem a csípős dijoni fajtát, de rendkívül drága! Azonnal górcső alá is vettem az egyik üzletben, hogy vajon mi kerül 1 dl mustárban 8-900 forintba?? És akkor jött a meglepetés! Telis tele mindenféle adalékanyaggal, a nátrium-glutamátos ízfokozón keresztül, guar-gumiig, szinte az összes E betű felsorakozott azon a cimkén…. Ez olyan, mintha azt mondanák, hogy felakasztanak, de előtte nekem kell kifizetnem a hóhér munkadíját :D :D :D Raktam is vissza azonnal a polcra, és elhatároztam, hogy ezt is magam készítem ezen túl ;) Szerencsére Szamóca barátnőmnek volt is egy jó kis receptje, azt azonnal ki is próbáltam, és tegnap már a második adag készült ;) Mert imádom a mustárt, ez pedig az összes eddiginél finomabb ♥ Ja, és az elkészítésre fordított idő nem több 5 percnél!!!!

 

Hozzávalók:

10 dkg mustármag
1,5 dl balzsamecet (most bio almaecettel készítettem, és ugyanolyan finom!)
1 dl víz
1 tk bors
2 tk őrölt koriander
1 tk őrölt római kömény
1 tk méz
1 kk só
1 csipet kurkuma

A mustármagot ledaráljuk, utána 1 teljes napig áztatjuk az ecetben. Másnap hozzákeverjük a fűszereket, és kész is vagyunk;) Én botmixerrel simára szoktam dolgozni, de nem fontos!
Isteni!!!

 

 

Fehermustar_Sinapis_alba16

 

Fehér mustármag

 

A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza.

Hatásosan alkalmazható a következõ problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bõrelváltozások, pattanások, ekcéma.

A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Fokozódik az epe mûködése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint. Szakvélemény szerint a kúra a körmök törékenységét is megszünteti. A szervezetben kialakult káros lerakódások a bélrendszeren keresztül kiválasztásra kerülnek, így mindazon betegségek, melyek okai az emésztõszervekben, a vér összetételében, káros lerakódásokban keresendõk, a mustármag kúra során kiküszöbölhetõk.

A mustárkúra ideje 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá.
Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.

Jó a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira. Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3 evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5 percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.
Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.

Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.

 

Forrás: https://javasasszony.hupont.hu/13/fuszerek-gyogyhatasai#ixzz2xKaUV59W

https://eletkert.wordpress.com/2014/03/29/mustar-hazilag/

 

Téma: Hasznos holmik - Mustár házilag

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása