Játék felnőtteknek – Maffiázás

2014.02.02 17:40

 

Kapcsolódó link..

https://embers-eg.webnode.hu/news/cicarajz-elemzes/

https://embers-eg.webnode.hu/news/muller-peter-sakk-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a-maba/

https://embers-eg.webnode.hu/news/olvass-a-gyerek-rajzabol-/

https://embers-eg.webnode.hu/szellemi-bazar/a-jobb-agyfeltekes-rajzolas-gyakorlatban/

 

 

 

mediterran-varos-maffia

 

Kabócák jellegzetes hangja úszik a levegőben, a nap utolsó sugarai még megcsillannak a mediterrán háztetőkön. Fekete, elsötétített autók jelennek meg a kisváros utcáiban. Az éj leple alatt szörnyű sikoltások törik meg a csendet, egy városlakóval kevesebb élte meg a másnapot. Egy bűne volt csak, városlakónak született és nem a maffia tagjának. A rendőr, reggeli édes péksüteményét elfogyasztva a teraszról feltápászkodik, és nyomban munkához is lát. Beépített ember, így csak szaglászik, ameddig ki nem deríti, hogy ki lehet a bűnös. A maffia sem tétlen, a hétköznapi emberek álcája mögé bújva ismerkedik a nyomozás állásával. A városlakók sem restek, egy közgyűlésen megvitatják az esetet, és innentől elszabadul a …

Az menete az játéknak

6 vagy akár végtelen számú játékos is játszhatja. A szabályokat mindenki máshogy tudja, de az alap mindenhol az, hogy minden egyes játékos kap egy szerepet és van egy játékot levezénylő ember.

***

2600 ember nem tévedhet, az alábbi ajánlót már ennyien olvasták:

Csapatjátékok felnőtteknek

Baráti társaságokban lehet vicces az, ha a feladványokat kitaláló két ember agyának mély és elhagyatott bugyraiból feltörnek, ősi, gátlástalan és szégyentől mentes szavak és ezek megjelennek a valóságban. Még több élvezetes és nem gyerekes, felnőtteknek szóló csapatjátékért: Olvass tovább itt >>>

***

Kezdetben mindenkinek ki osztja ezeket a szerepeket: városlakó, maffia, rendőr. Több kör van, amelyet az választ le egymástól, hogy mindenki becsukja a szemét. A játék vezetőjének kell tudnia a játék menetét. Alszik a város vezényszóra mindenki lecsukja a szemét. Ekkor az újabb vezényszóra a maffia tagjai kinyitják a szemüket, ők tudják egymásról így, hogy egymáshoz tartoznak, majd egyöntetűen dönteniük kell, hogy ki az, akit “megölnek”.

Az a játékos, aki meghalt, már nem vesz részt a játékban, annak csendes szemlélője lesz. Ezek után a maffia becsukja a szemét, majd a rendőr nyitja ki. Neki azt a szerepe, hogy a városlakókat segítse azzal, hogy a játék vezetőjétől rákérdezhet egy-egy játékosra, hogy a maffia tagja-e. Lehet tovább cifrázni különböző szerepekkel: örömlány (csak úgy találomra ölhet meg bárkit), orvos (feltámaszthat bárkit). Ha mindenki kinyitotta a szemét, akkor jöhet a szavazás, hogy kit szavazzanak ki a játékból. Ilyenkor a városlakók (köztük persze megbújva minden szereplő) szavaznak arról, hogy szerintük ki a maffia tag.

10 ember szórakozásához kell 2-3 maffiatag és 1 rendőr. Ha többen játszotok akkor érdemes belevenni a többi szereplőt is, esetleg kitalálni újakat. (Kitalációhoz: olyan személy, aki sérthetetlen (McLeod), vagy 2 maffia csapat, akik egymással is háborúzhatnak).

A nyertes csapat az, amelyik közül életben maradnak, tehát vagy az összes maffiát megtalálták közösen, és a város megmenekült, vagy pedig az összes városlakót megölte a maffia, így nincs aki szavazhasson.

Bonyodalmak

Az egészben mint kitalálhattátok, nem a szembecsukás és a szemkinyitás a legjobb, hanem az, amikor találkoztok a másik furfangos észjárásával. Nem lehet egy maffiázás sem egy kis konfliktus és ádáz verseny nélkül. Leleményes Odüsszeuszhoz hasonlóan folyamatosan cselhez kell folyamodnod. A csel is a győzelemhez vezető egyik út, ahol a gyengébb fizikummal induló versenyző az észjárásával tud győzni. Tehát, minél agyafúrtabb vagy, annál jobb. A jó színészi vénával megáldott embereknek is előnyük van. Te dönthetsz, hogy maffiaként te leszel a leghangosabb és a szavazást irányítod, vagy csendben meghúzódsz, és csak éjszaka engeded ki a dühödet.

Bárki mondhat bármit, és bármi megtörténhet. Változatos és szemet gyönyörködtető az, ahogy a közösség demokratikus úton kiszavazza a lelkes ám nagyon agitáló rendőrt, mivel maffiának hiszi.

 

Itt található egy másik verzió és részletesebb játékleírás. >>> Kattints ide! <<<

 

Egy komment:

Három kiegészítésem van :)

1) Szerintem az egyik legfontosabb momentum kimaradt (vagy ti máshogy játszottátok :)). Az, hogy a gyilkosok _egyesével_ ébrednek fel és úgy mutatnak a megölendő személyre. Tehát egymástól függetlenül mutatnak rá valakire, és ha ugyanarra mutatnak, akkor meghalt a személy. Ha nem, akkor nem történt gyilkosság az éjjel.
Így a gyilkosoknak az első este, mikor együtt nyitják fel a szemüket, meg kell “beszélni” egy taktikát úgy, hogy nem adhatnak ki semmilyen hangot, nehogy a szomszédjuk meghallja a matatást.

2) A gyógyító érdekes szerepkör, tehát ha ő rámutat valakire, és előtte a maffiatagok őt ölték volna meg, akkor a mesélő úgy kezdi a reggelt: “Éjjel a maffia megölt valakit, de a gyógyító meg tudta menteni az életét.”

3) Plusz akkor még érdekesebb a játék, ha a halála pillanatában senki nem fedi fel, ha volt szerepe. Pl a rendőr nem mondja, hogy ő volt a rendőr, a maffiás nem mondhatja, hogy maffiatag volt, mert úgy a közösség már tudja, hogy milyen szereplők maradtak bent. Persze lehet olyan változat is, hogy elmondják a halottak, majd minden csapat eldönti mi az izgalmasabb – szerintem a végsőkig való izgalom. :)

 

https://debrecenbar.com/2014/01/11/jatekok-felnotteknek-maffiazas/