Olvass a gyerek rajzából!

2012.05.25 07:24

 

Kiemelt..

Molnár V. József - Gyermekrajzok - Az emberélet szentsége

Betegségnyelv - A negatív érzelmek hatása az egészségünkre

Paramahansa Jogananda - A mester mondta

Negyedóra - Saint-Germain rejtélye!?

Tudnodkell - Árulkodó jelek előző életekből?

Angyalszárny - Miért nem kell nekünk emlékezni, avagy a reinkarnáció egyik fontos alapja

 

 

Előzmény..

John Taylor Gatto - Arról, hogy hogyan és miért nyomorítja meg a gyerekeinket a közoktatás

Dunkel Norbert - „Tekintély és szakszavak nélkül élni”

Pap Gábor - gyerekrajz - lélekrajz elemzés (részlet)

Minden 10. ember balkezes! - Meglepő tények a balkezességről

A kutyák testbeszéde

A macskák testbeszéde 

Cicarajz elemzés

 

 

Kapcsolódó link..

Gyerekek és állatok

Rejtélyes szembeszéd

Beszédes testbeszéd

Asztrológiai szimbólumok időfizikai jelentése

A Jobb Agyféltekés Rajzolás Gyakorlatban

Banksy, az utca embere

Pap Gábor - A Világ képe egy kerek tükörben

Bölcs történetek

 

 

A legkisebb is tud „írni“, csak mi nem értjük. Pedig ha meg tudod fejteni, a rajzai rengeteg dologról árulkodnak, üzennek. Hogy pontosan mit is, ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

Még lehet, hogy nem is beszél összetett mondatban, vagy nem tudja jól kifejezni magát,

de rajzai közlik azt, amit nem tud, vagy nem akar elmondani.

Képei alapján megismerheted a világról, környezetéről, családjáról - rólad alkotott ítéletét, véleményét.

Ha jól belegondolsz: a rajz és az írás nagyon hasonló. Mindkettő „nyomhagyás” a térben, ami információt hordoz. Az írás és a rajz is pontokból, vonalakból, formákból áll, amelyeknek alakja, mélysége és mérete van. Az alakzatoknak elhelyezkedésük, távolságuk, egymáshoz viszonyított arányuk, és szerkezetük van. Így tehát számos, a kézírás vizsgálatnál alkalmazott grafológiai szempont és szabály ugyanúgy használható a rajzok vizsgálatánál is.

 
Hagyd rajzolni!


Ne tanítsd, csak hagyd rajzolni! Adj neki lehetőséget, hogy maszatoljon, krétával firkáljon a terasz kövére, vagy ujjával fesse be a sétáitokon gyűjtött köveket Türelmesen magyarázd el neki, hova és mivel művészkedhet. Adj neki ötleteket, keltsd fel az érdeklődését. Még a legkisebbet is hagyd festegetni - előtte persze jó, ha odakészítesz egy vizes rongyot, amivel megtörölheti az ujját.

 

A papír melyik részére rajzol a kicsi?


Már a korai rajzoknál is gondolhatunk arra, nem mindegy, hogy a lap mely részére kerül a rajz, vagy melyik része van jobban kidolgozva:

Felső rész: A szellemi értékek érdeklik, erre lesz fogékony, kíváncsiságát máris inkább ezek a dolgok ébresztgetik.

 

Alsó rész: A biztonság iránti igényét jelzi, valamint azt, hogy inkább a mindennapok történései érdeklik, vagy az átlagosnál erősebb a gyermek testi orientációja.

 

Bal oldal: Erős a kötődése a múlthoz és az anyához. Ha ezen az oldalon nagyobb ábrákat látsz, biztos lehetsz benne, hogy jó a gyermek én-képe, ha keskenyebbek a figurák, szorongást sejthetsz, ha pedig lap méreteihez képest nagyon kicsik, akkor valószínűek az önértékelési zavarok.

 

Jobb oldal: Apai kötődés.

Ha bármilyen eltolódást észlelsz, figyeld meg jobban a viselkedését és úgy rakd össze az információkat, ne kategorizáld rögtön. Szeretettel, odafordulással, kitüntetett figyelemmel sok mindent megoldhatsz külső segítség nélkül is.

 

Milyen a vonalvezetése?


Azok a gyerekek, akik kemény, egyenes, határozott vonalakat rajzolnak, sokszor akaratosak, öntörvényűek, hamar döntenek és nehéz ebben befolyásolni őket. Hatalmas szeretettel, türelemmel, nagyobb elfogadással többre mehetsz az ilyen gyereknél, mint a szidással, kemény fegyelmezéssel. A laza, puha, gömbölyded vonalakkal rajzoló gyerekek rugalmasabb személyiségek, könnyebben alakíthatóak, nevelhetőek a szülők részéről. Figyelj arra, hogy bátorítsd, erősítsd az ilyen gyermeket, legyen saját akarata, legyen döntési lehetősége. Szervezzetek olyan programokat, aminek az úticélját például ő döntheti el.

 
A színek szerepe


A gyermekek alapvető személyiségük szerint kedvelnek bizonyos színeket, ami természetesen korszakonként változhat. De a dominánsan használt színek nagyon sok alaptulajdonságra utalhatnak:

Vörös: magasfokú aktivitás, önuralom, gyors és könnyű tanulás, alkalmazkodóképesség. A tűz, az energia, az érzelmek, a magabiztosság szimbóluma, de ha fehér lapon túl sok, az bizonytalanságra utal.

Pasztellszínek használata:   a kék, szürkéskék, drapp, fakózöld, szürke  befolyálhatóságot, fáradtságot, pesszimizmust, érzékenységet jelez, a rózsaszín az érzékenység, fiatalság, támaszkeresés színe.

 

Tiszta, élénk színek - kék, zöld, barna: önállóság, nyugalom, összpontosítás, türelem, meggondoltság.
A kék a nyugalom, a béke, a hűség, a részvét, a szeretet szimbóluma, de az erőteljes indigókék a zsarnokság jele is lehet. A zöld a személyiség érettségére, mások védelmezésére, a harmóniára utal, a barna pedig a józan megbízhatóság, az elfojtott, lekötött energiák jelképe.

 

 

Élénk sárga, vörössel, narancssárgával: feltűnő viselkedés, türelmetlenség, keményfejűség, heves reakciók, támadó, kitartó, gyorsan tanuló, rosszul alkalmazkodó. A fény, a melegség, a tudat, a tudatosság, az önállósulás jele is lehet, a narancs boldogságot jelent.

A fekete a szomorúság, komorság színe, vörössel, narancssárgával kombinálva az "ismeretlen? vonzerejére utal.

Az egyes tárgyak jelentése a gyermekrajzokon


Ház - majdnem minden gyermekrajzon megtalálható, az ego megnyilvánulása. Meg kell nézni a helyzetét, a méretét, a jellegét, a kidolgozottságát és az alkotóelemeit, ez utóbbiak (ablak, ajtó, tető, kémény, füst) külön jelentéssel is bírnak. A házból kiszálló füst azt az érzelmi melegséget jelzi, mely a kisgyermek lelkében van. A háztető viszonylag sötét színe, a berajzolt cserepek a gyermek önmagát védő magatartására utalnak. Ha az ablakok nagyok és színesek, a gyerek kíváncsi és nagy a fantáziája. Ha a kapu vagy ajtó kicsi, nehezen lehet "bejutni? hozzá.

Fa - az érzelmeket jelenti. A lap vagy kompozíció bal oldalán álló fa az anyai, a jobb oldalán álló az apai érzelmekre utal. Az érzelmeket jelentő fa az anyai oldalon látszik. Ha a lombozatban virág vagy termés van, de az ágak nem látszanak, a  védekező vonalak elrejtik az érzelmeket. Figyeld meg, melyik oldalra rajzol több virágot vagy termést. Ha egyikre lényegesen nagyobb tömegben, gondolj egyikőtökkel való kapcsolatára.

 

Nap - a fény, az optimizmus jele, Szeretet, derű, optimizmus. Fontos a helyzete, a mérete, a teljessége vagy a részlete, a sugarak hossza, sűrűsége.

 

A kerítés pedig a lehetőségek korlátozása. Fontos, hogy mekkora, hol, illetve mi előtt látható, és milyen a jellege.

 

Az út az életút, az útkereszteződés problémahelyzetre utal. Lehet egyenes, elhajló, párhuzamos. Az elágazás valamilyen döntési lehetőséget jelez, az útkereszteződés komoly problémára utal.

 

A madarak a szabadság, a pillangók a szárnyaló fantázia jelképei. A vicsorgó fogak, a karmok az agresszivitás jelei, ahogyan a cápák, a ragadozó madarak is.

 

Kísérő állatkák: A maci, a kutya, a cica, a mókus, a sün, a kisegér barátságos ábrázolással a szeretet jelei. A karmokkal ábrázolt vagy vicsorgó állatok viszont a félelmet, agressziót testesítik meg.

Virágok: A szeretet megnyilvánulásai.

 

Ló, bika: Szexuális szimbólumok is lehetnek.

 

Felhők: A problémák észlelését jelzi.

 

Sűrű eső: Bizonytalanság, lehangoltság, depresszió. A halálfélelmet is jelezheti.

 

Folyó, tó: A szeretet áradását jelzi. Ezért is fontos, hogy a rajz melyik térfelén, az anyai vagy az apai oldalon található.

Hegy: Leküzdendő akadályok. Minél sziklásabb, havasabb, annál nagyobb az akadály.

 

Létra: Szellemi fejlődés, felfelé jutás

 

Lépcső: A felfelé vezető a szellemi fejlődés, míg a lefelé haladó a hanyatlás megfelelője.


Az sem mindegy, az adott tárgyból hány darabot rajzol a gyermek. Ha visszatérőek a számok, például mindenből kettőt ábrázolt, ez is jelentéssel bírhat. A páros számok nőies jellegűek, a női energiát képviselik. 

Ezen kívül a kettő a páros élet, a párkapcsolat, a család kiemelkedő szerepét is hangsúlyozza.

Családrajzok


A legtöbb elemzést az ilyen rajzokból készítik a szakemberek. Te is megtudhatsz egy-két fontos információt gyermeked gondolkodásáról, ha megfigyeled a családról készített rajzait.

Mindenképpen pozitív, ha az ábrázolt családtagok egy-két sorban helyezkednek el, ha az alakok egészek, minden testrészük megvan, a rajzoló színes ceruzát használ és a rajzoló helye az utolsó a sorban.

 

Aggodalomra adhatnak okot egy családrajz kapcsán, ha az alakok rendezetlenül, áthúzva, átfirkálva jelennek meg, esetleg törzs nélkül, ha összezsugorítottak, vagy felnagyítottak, a rajz egyszínű vagy kevés színt használ, illetve ha a rajzon fenyegető kifejezés vagy mozdulat látható.

 

A gyermekrajz elemzés legfőbb szempontjai

 

A rajz szerkezete a gondolkodásmódról árulkodik. Ha a gyermek különálló tárgyakat, alakokat rajzol, amelyeket aprólékosan dolgoz ki, akkor az elemző gondolkodásmód jellemzi, vagyis fontosak számára a részletek. Az eseményeket, élményszerű rajzokat készítő gyermekeknél viszont a szintetizáló gondolkodás jellemző, fontos számukra a nagy egész, az összefüggések megértése.

 

TérszimbolikaAz emberi tudattalanban minden irány szimbolikus jelentést hordoz. Nagyon vázlatosan nézve a baloldal a múlt, az anyai oldal, míg a jobboldal az apát, a jövőt jelöli. A fenti terület a szellemiség, a tudás, a lenti az anyagi világ és a szexualitás zónája. Középen van a jelen, a most, a mindennapi élet.

 

Térkitöltés Fontos szempont, hogy a gyermek a rendelkezésére álló lapot mennyire rajzolja be. A sok fehéren, üresen maradt rész jelzi, hogy a gyermek számára sok az „énidegen-terület”, amitől fél, szorong. Míg a telezsúfolt rajzlap erős dominanciaigényre vall.

 

A rajzelemek, alakok és tárgyak mérete az önbizalom mértékét jelzi. Az apró alakok önbizalomhiányról árulkodnak.

 

Az egyes rajzelemek, alakok arányából következtetni lehet arra, hogy mi a fontos a gyermek számára. Általában a gyermeke 6 éves korukig sokkal nagyobbnak rajzolják a számukra fontos személyt vagy rajzelemet, mint amekkora az a valóságban. 8-9 éves kor körül válnak reálissá a méretek.

 

A rajzelemek, alakok elhelyezkedésecsaládrajzoknál jellemző, hogy a gyermek azt a személyt, akit feljebb rajzol, azt irányítónak, dominánsnak tartja. Ha egy alak nagyon távol kerül a többiektől, akkor az kirekesztettségre, vagy elkülönülésre utal, mindenesetre lélekben távol áll a gyermektől.

 

A nyomaték az energikusságot, az energiaszintet mutatja. A nagy nyomatékú vonalak agresszivitást sejtetnek, míg a gyenge vonalak gyenge önérvényesítést jelölnek.

 

A vonalvezetésMinél lendületesebb vonalakkal rajzol a gyermek, annál magabiztosabb. A szálkás, szaggatott vonalak viszont bizonytalanságot jelölnek.

 

A színezés, satírozás esetén azt érdemes megnézni, hogy a határoló vonalakat mennyire tartja tiszteletben a gyermek, mert ez a szabálytudatról árulkodik. Ha színezés során gyakran vált irányt a gyermek, és össze-vissza színez a gyermek, kimegy a vonalból, az gyakran szófogadatlanságra, öntörvényűségre utal, amelynek a háttérben sokszor érzelmi, lelki zaklatottság bújik meg.

 

A vonalak formájamint a grafológiában a ductus – a viselkedést, a szociális magatartást jelzi. Az íves girlandok, füzérek elfogadást, nyitottságot, az árkádos, domború vonalak zárkózottságot, védekezést, a szöges, szúrós vonalak akaratosságot, támadó magatartást sejtetnek.

 

Néhány további "titok"
 

A rajz

 

• Mérete a rajzoló önértékelését mutatja.

 

Kis méretű rajzok, figurák kisebbrendűségi érzést, teljes lapot elfoglalók a túlzott önértékelést mutatnak.

 

• Részletessége az ismeretek sokaságát, elmélyülési hajlamot, aprólékosságot.

 

• Színessége érzelmekről ad tájékoztatást. Erősebb színeket használók vizuális típusúak, érzelmeiket nagyon átélők, szangvinikusak, kolerikusak, érzelmeik erősek. A lágyabb színeket választók érzékenyebbek, nem szeretnek annyira megmutatkozni, visszahúzódóbbak.

 

• Hullámos, gömbölyded vonalak alkalmazkodóbb, szelíd személyiségre utalnak, lágyabb, kedvesebb karaktert mutatnak.

 

• Szögletes, szöges, feszes, vonalas formák: akaratos, erőteljes, önfejű, nehezen befolyásolható egyéniséget.

 

• Nem fér rá a kép a lapra, mert a rajzoló egója meghaladja az adott kereteket. Ekkor az illető nem törődik illemhatárokkal vagy környezete szabályaival, gátlástalanul átlép rajtuk. Nemhogy központi szerepre törekszik, de minden figyelmet - ha kell, erőszakosan is - magának követel. Én-központúsága meghalad minden határt.

 

• Apró formák, kis méretek, sovány alakok szorongásra utalnak.

 

• Erős színek, erős nyomás, határozott vonalvezetés, ha a rajzoló erős irányító egyén, vagy csak felbosszantott rendes gyerek…

 

• Felemelt kezek segítségkérés, fohász egy erősebbhez.

 

• Egymáshoz közeli formák: társas kapcsolatok közelsége.

 

• Nagy hézagok, sok üres hely: távolságtartás, magágy, egyedüllét mutatója.

 

• Áthúzott, átfirkált rajz, gyűrés, tépés esetén negatív énkép lehet a háttérben, az illető elégedetlen alkotásával, magával.

 

• Nagy fogak, karmok, vicsorgó mosoly, görbe, hegyes végződések, erős nyomás, merev vonalak: agresszióra utaló jegyek.

 

• Pálcika emberek, hátsó ajtó a házon, dühös arc, zárt lábak, testhez simuló karok: védekezés, ellenállás, gyanakvás jelei.

 

• Befejezetlen rajzoknál szorongás, érzelmi labilitás alkalmazkodási zavar, alacsony önértékelés állhat a háttérben.

 

• Emberábrázolásnál egy ember esetén a rajzoló saját magát jeleníti meg. Érdemes figyelni arra, ha valaki rendszeresen nem a saját nemét rajzolja.

 

• Családrajznál a sorrend, a méret, az elhelyezés, a színek, az egymáshoz való távolság figyelendő. A hasonlóság jelzi az azonosulást a hasonló családtaggal. Az érzelmileg legfontosabb személyt rajzolják elsőnek, a legnagyobb a legdominánsabb, a közelség az érzelmi közelséget is jelzi. Kinek ki felé fordul a lábfeje, tekintete, kinek milyen az arckifejezése, kimozdulnak-e egymás felé a kezek, ez mind jelzés értékű.

A lap, a betölthető felület a környezet szimbóluma, a laphatárok a közösségi szabályokat jelképezik, míg a térben mozgó ember megjelenése maga a rajz.

A rajz grafikus gesztus és gondolati szintézis egyben. Ezért a rajz, üzenet. Verbális üzenete a választott téma, non-verbális a kidolgozás mikéntje, technikája, kompozíciója.

Az üzenetek megfejtése hatással van alkotójára s annak környezetére, hogy jobban értsék és segítsék egymást.

 

https://www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/hobbi_kreativitas/14593/rajzelemzes

https://www.pink.hu/lelek/a-rajzelemzes-alapjai-2063902

https://www.azirastukreben.hu/gyermekrajz-elemzesi-szempontjai

 

Téma: Olvass a gyerek rajzából!

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása