Nosalty - Fűszeres-mézes gyógylikőr recept

2014.12.01 16:51

 

Kiemelt..

Konyhai turpisságok otthonról...

Hagyma, de holnap is..

A magyar gyomor étke

Ősi gyógymódok, csodálatos magyar szokások

Hasznos holmik - Graviola 10000-szer erősebb mint a kemo

Milyen betegségek ellen hatásos a hétköznapi diólevél? Nép praktikák...

Filantropikum - Ne dobd el, inkább hasznosítsd újra a tojáshéjat!

 

Előzmény..

Nosalty - Krémes tejberizs

Receptneked - Töltött korongok recept

Rupánerkonyha - Finom vajas pogácsa, bögrésen

Talpignő - 10 tipp, hogy mire használd a kiáztatott teafiltert!

Hasznos holmik - Mustár házilag

Parasztorvos verse az 50-es évekből

Szepesfalvy Gábor - Kenyérsütés, receptek

Hasznos holmik - Fahéj

 

Kapcsolódó link..

Hobbikert - 10 ravasz kerti praktika szódabikarbónával

Magyar Királyi Hírlap - Kemence építése

Hasznos Holmik - Túlélő ital

A szódabikarbóna 47 féle felhasználása

Káprázatos természet - Minden növény arra a szervre jó amelyikre hasonlít

Így készítsünk házi vajat

Csinálj mécsest - ki ne dobd a citrus héját!

Filantropikum - Ne dobd el, inkább hasznosítsd újra a tojáshéjat!

Készíts magadnak vegyszermentes fogkrémet!

 

 

Nálunk ez a finomság már évek óta családi hagyomány karácsonykor. Sajnálom, hogy előbb nem jutott eszembe, hogy feltöltsem! De, mint azt az elkészítésnél láthatjátok, nem tragédia az sem, ha csak kevesebb idő jut az érlelésére. Szerintem ez esetben praktikus lehet szűretlenül, "ágyasan" ajándékba adni, csak az üveg legyen ilyenkor valami gusztusosabb darab...

(Üvegfestéssel mindent fel lehet dobni.)

 

 
Fűszeres-mézes gyógylikőr

 

hozzávalók / 10 adag

  • 7 dl pálinka
  • 3 hüvelykujjnyi gyömbér (gyerekököl méretű friss, ha nagyon nem kapunk, lehet diónyi szárított, de azért frissel az igazi)
  • 15 g fahéj (egész)
  • 10 g szegfűszeg (egész)
  • 30 dkg méz (ízlés szerint)

 

Elkészítés

  1. A gyömbért vagy nagyon alaposan mossuk meg, vagy még inkább vékonyan hámozzuk meg, majd vágjuk egészen vékony szeletekre. (Nagyon jó illatú lesz tőle a kezünk!)
  2. A gyömbért és a fűszereket szórjuk az üveg aljára.
  3. Öntsük rá a kimért mézet és a pálinkát.
  4. Egy-két napig, míg a méz nem oldódik fel teljesen, napi egy alkalommal rázogassuk, kevergessük meg. (A képen a háttérben látszik a mi, épp érőben lévő itókánk.
  5. Igazán finom csak 3-4 hét múlva lesz a likőr, mikor a fűszerek leülepszenek az aljára, a nedű pedig szépséges, óarany, vagy borostyánsárga színben tündököl. :-) (Megnyugtatásul: velünk előfordult már, hogy csak 2-3 hetet tudtuk érlelni, hisz' Szentestére szántuk és későn ért ide a pálinka, de akkor is nagyon finom lett. Viszont tény: minél tovább érik, annál finomabb lesz! Legideálisabb az 5 hét, de annyi már nincs karácsonyig.)
  6. Végezetül, ha ki bírtuk várni az időt és nem kóstolgattuk el az egészet, szűrjük át (vagy csak töltsük, a sűrűje úgyis az alján marad) csinos kis üvegekbe. Remek ajándék lehet belőle! (Nálunk tavaly az volt, nagy sikert aratott!)

 

 

Ajánlat

Akkor se keseredjünk el, ha nem készülünk el vele épp karácsonyig. Ebben a szutykos, inluenzás-vírusos időszakban a legjobb immunerősítő! A gyömbér és a méz természetes antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, immunrendszer erősítők - és még sorolhatnám pozitív, egészségmegőrző tulajdonságukat. Csábuljunk hát el nyugodtan! Mert finom és egészséges itóka ez.

 

http://www.nosalty.hu/recept/fuszeres-mezes-gyogylikor

 

Téma: Nosalty - Fűszeres-mézes gyógylikőr recept

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása