Rupánerkonyha - Finom vajas pogácsa, bögrésen

2014.10.06 21:13

 

Kiemelt..

A magyar gyomor étke

Ősi gyógymódok, csodálatos magyar szokások

Hasznos holmik - Graviola 10000-szer erősebb mint a kemo

Milyen betegségek ellen hatásos a hétköznapi diólevél? Nép praktikák...

Filantropikum - Ne dobd el, inkább hasznosítsd újra a tojáshéjat!


 

Előzmény..

Talpignő - 10 tipp, hogy mire használd a kiáztatott teafiltert!

Hasznos holmik - Mustár házilag

Parasztorvos verse az 50-es évekből

Szepesfalvy Gábor - Kenyérsütés, receptek

Hasznos holmik - Fahéj

 

 

Kapcsolódó link..

Bájitalok a régmúltból

Magyar Királyi Hírlap - Kemence építése

Hasznos Holmik - Túlélő ital

 

 

A pogácsák alfája és ómegája, itt kezdődik a vendégváró falatok fogalma. A legfinomabb mind közül, amit valaha alkalmam volt kóstolni, és ismét Erzsi dédi keze munkáját dicséri. Nem szárad ki, nem szikkad meg, kívül van egy leheletvékony, vajas kérge, belül puha, foszlós.
És, elronthatatlan! :-)

 

DSCF1621

DSCF1622

 

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! :-)

 

Hozzávalók:

- 4 bögre liszt
- 1 kocka Rama, vagy vaj (25 dkg)
- 3 tojás sárgája
- 1 csapott evőkanál só
- 1 kis poharas tejföl (esetleg még egy pici, mert nem mindegyik tejföl egyforma)
- 1 kocka élesztő (50 g)

 

1. Egy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk.

2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is.

3. A tésztát ezután összegyúrjuk, és hűtőbe pihentetjük a tésztát legalább öt-hat órát. A mami szerint este érdemes begyúrni és reggel sütni. Egyébként jobb is két részletben, mire kell a pogácsa pedig, akkor már csak szaggatni és sütni kell.

4. A hűtőbe tálba tegyük, takarjuk le egy nejlonnal, vagy műanyagfedővel.

5. Ha a tészta megpihent, lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk, majd körülbelül egy centiméter (fel fog jönni sütés közben) vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan berácsozzuk a tetejét, felvert tojással megkenjük majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk őket. Sajtot is szórhatunk rá még pluszban.

6. Sütőpapírral bélelt tepsiben, aranyszínűre sütjük őket 180-200 fokon.

 

Jó étvágyat :-)

 

 

DSCF1623

 

http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2014/09/19/finom-vajas-pogacsa-bogresen/


 

Téma: Rupánerkonyha - Finom vajas pogácsa, bögrésen

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása