Sokszínű vidék - Nagyszüleink étke volt a parasztos hagymatokány

2015.08.04 20:53

 

Kiemelt..

Sokszínű vidék - Békebeli idők útmutatásai a ma emberének

Nosalty - Fűszeres-mézes gyógylikőr recept

Nosalty - Krémes tejberizs

Ősi gyógymódok, csodálatos magyar szokások

Hasznos holmik - Graviola 10000-szer erősebb mint a kemo

Milyen betegségek ellen hatásos a hétköznapi diólevél? Nép praktikák...

Filantropikum - Ne dobd el, inkább hasznosítsd újra a tojáshéjat!

 

Előzmény..

Sokszínű vidék - Hajtovány - A süti, ami pillanatokon belül elfogy

Receptneked - Krémes francia rakott burgonya recept

Rupánerkonyha - Finom vajas pogácsa, bögrésen

Talpignő - 10 tipp, hogy mire használd a kiáztatott teafiltert!

Hasznos holmik - Mustár házilag

Parasztorvos verse az 50-es évekből

Szepesfalvy Gábor - Kenyérsütés, receptek

Hasznos holmik - Fahéj

Tesla üzenete?!

 

Kapcsolódó link..

Bájitalok a régmúltból

Nosalty - Fűszeres-mézes gyógylikőr recept

Hasznos holmik - Mustár házilag

Parasztorvos verse az 50-es évekből

Hasznos holmik - Gyömbér

Magyar Királyi Hírlap - Kemence építése

A szódabikarbóna 47 féle felhasználása

Hasznos holmik

 
 

A hagymatokány egyszerű, laktató, régi falusi étel, valódi finomság. A hozzávalókat megtermelte, előállította a gazdálkodó szegény ember a portáján.

 

hagyma copy

 

 

Csupán szalonna, zsír, hagyma, tejföl, liszt kellett hozzá, ráadásul gyorsan elkészült. Igaz a bölcs mondás, miszerint a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak közé tartoznak. Ezért is van sok helyütt nagy keletje az ilyen és hasonló – gránátos kocka, kolbászos lecsó, tejfölös kenyérlángos, cicege – étkeknek. De maradjunk a hagymatokánynál, lássuk, miből áll és hogyan készíthetjük el.

 


Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma, 1 ek. zsír, szalonna kockára vágva ízlés szerint, 1 ek.liszt, só, bors, pirospaprika, 2 dl tejföl.

Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát zsíron kiolvasztjuk, majd a karikára vágott vöröshagymát rászórjuk és üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk liszttel és a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Kevés vízzel elhabarjuk a tejfölt, a paprikás hagymára öntjük, és épp csak összerottyantjuk a tűzhelyen.

Köretnek főtt rizs, sült virsli, főtt tojás adható hozzá.
Jó étvágyat!

 

 

 

 

A szakács blogja itt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Téma: Sokszínű vidék - Nagyszüleink étke volt a parasztos hagymatokány

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása