Sokszínű vidék - Hajtovány - A süti, ami pillanatokon belül elfogy
Kiemelt..
Sokszínű vidék - Békebeli idők útmutatásai a ma emberének
Nosalty - Fűszeres-mézes gyógylikőr recept
Ősi gyógymódok, csodálatos magyar szokások
Hasznos holmik - Graviola 10000-szer erősebb mint a kemo
Milyen betegségek ellen hatásos a hétköznapi diólevél? Nép praktikák...
Filantropikum - Ne dobd el, inkább hasznosítsd újra a tojáshéjat!
Előzmény..
Receptneked - Krémes francia rakott burgonya recept
Rupánerkonyha - Finom vajas pogácsa, bögrésen
Talpignő - 10 tipp, hogy mire használd a kiáztatott teafiltert!
Hasznos holmik - Mustár házilag
Parasztorvos verse az 50-es évekből
Szepesfalvy Gábor - Kenyérsütés, receptek
Kapcsolódó link..
Nosalty - Fűszeres-mézes gyógylikőr recept
Hasznos holmik - Mustár házilag
Parasztorvos verse az 50-es évekből
Magyar Királyi Hírlap - Kemence építése
A szódabikarbóna 47 féle felhasználása
Egy süti, ami akár reggeli vagy vacsora is lehet. Nevezzük mondjuk, hajtoványnak. Egy biztos, hogy ha elkészítjük, morzsa sem marad belőle.
Hozzávalók
A tésztához
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
2 mk cukor
40 dkg liszt
2 mk só
1 dl étolaj
A töltelékhez
3 ek tejföl
2 gerezd fokhagyma
15 dkg gépsonka
fél doboz konzerv kukorica
10 dkg reszelt sajt (Trappista vagy Gouda)
A tetejére
1 ek tejföl 1 tojássárgájával elkeverve
Így készül
1. A tészta hozzávalóiból a szokott módon kelt tésztát dagasztottam, letakarva félretettem, meleg helyen egy órán át, duplájára kelesztettem.
2. A töltelékhez a fokhagymagerezdeket fokhagymanyomón átpréseltem, összekevertem a tejföllel.
A gépsonkát apróra vágtam, a sajtot nagylyukú reszelőn lereszeltem.
3. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítottam, kb. fél cm vastagságúra kinyújtottam (20x30 cm-es lappá). Megkentem a fokhagymás tejföllel, megszórtam a sonkával, a kukoricával és a reszelt sajttal.
4. A hosszabbik oldal felől kezdve feltekertem (nem kell túl szorosan, mivel sütés közben még kel a tészta), majd egy éles késsel nagyjából egyenlő oldalú háromszögekre vágtam.
5. Sütőpapírral bélelt, nagy méretű tepsibe rakosgattam, némi helyet hagyva a háromszögek között, hogy tudjon nőni, kelni. A tetejüket megkentem a tejfölös-tojásos keverékkel.
6. Csak ekkor kapcsoltam be a sütőt (180 fok), betoltam a tepsit, így míg a sütő melegedett, a tészta tovább tudott kelni.
Kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütöttem, majd rácsra szedve kihűtöttem. Langyosan a legfinomabb, de a tejföl miatt másnapra is friss puha marad.
A tetejét meg lehet szórni szezámmaggal, lenmaggal stb, és a töltelék is bárhogy variálható (kolbász, hagyma, bab, bármi kerülhet bele).
További finom receptekért látogassátok meg a Hegyaljai Boszorkányhát.
Téma: Sokszínű vidék - Hajtovány - A süti, ami pillanatokon belül elfogy
Nincs hozzászólás.