A beszédes Coca-Cola címke igazi jelentései

2012.06.13 09:08

 

Bedigitalizáltunk és kinagyítottunk egy kólás cimkét, mely az összetételen túl igen fontos dolgokról mesél. A Coca-Cola a modern világ 120 éves öröksége, elemzésünk nem az üzletrontás, hanem a tisztánlátás érdekében készült.

cola_cimke.jpg

Kezdjük az összetevőkkel!

Természetesen a recept titkos, de azért annyit elárulnak, hogy „cola ízű” természetes(!) aromákat tartalmaz.
Tartalom: az összetevők százalék arányában: víz, fruktóz-glükóz szirup, széndioxid
Adalékok: szulfitos-ammóniás karamell, foszforsav, „aromák” (nem részletezve, mert titkos), valamint koffein.

Tápérték tartalom 1 deci (100 ml) Coca Colában:
11.2 gramm cukor, ami 190 kilojoule, azaz 44 kilokalória.
Tehát tisztán üres szénhidrát, minden más nulla értékű.

És most jön az elgondolkoztató szöveg a kép baloldalán kör alakban bolha betűkkel és megcsillagozott magyarázattal:
„Felnőttek számára (INBÉ)*”
Azt hinné az ember, hogy gyerekeknek nem ajánlott a kólaivás? Á, dehogy.
Csak arról van szó, amit becsülettel le is írnak:
Egy átlagos felnőtt ember napi energiaszükségletének hány százalékát fedezi a kóla minden pohárnyi mennyisége (2.5 deciliter): 
Energiaként 6%-ot, cukorbevitelként 31%-ot! Egyetlen pohár!

Következmények
3 pohár kóla fedezi a teljes napi cukorszükségletet, egy 2 literes kóla pedig kb.: háromszor több cukrot tartalmaz a napi ajánlottnál!!! Három nagy kiszerelésű „családi” kóla elfogysztása pedig már feleslegessé tesz minden más táplálékot!

Nincs gond, bár a napi teljes cukorbevitelt már 7.5 deci kóla teljesíti, talán olcsóbb volna helyette benyalni nyolc és fél deka cukrot vízben feloldva. (Ára kb.: 20 forint, ami elgondolkoztató, bár koránt sem kellemes élmény.)

Ám ne filléreskedjünk, hiszen a Coca Cola a szabadság jelképe! 

Tényleg az? Te döntöd el, hogy mennyivel mérgezed magad?
Eldönthetnéd, ha feltüntetnék a további összetevők napi – még nem káros – mennyiségét.

Koffein
Tartós fogyasztás esetén enyhe tolerancia és függőség, de ez nem tartós, néhány hetes "elvonókúra" megszünteti. 300 mg fölötti fogyasztás esetén kézremegést, erős szívdobogást, a fejben vértolulást idéz elő.
Halálos adagja: 5-10 g. (kb.: 15 db „családi” kóla, avagy két kartonnyi a multinál)
Mert hogy független mérések szerint 337.5 milligramm koffeint tartalmaz egy „családi” 2.5 literes kóla minden palackja. Ez tehát már felnőtteknél is kiválja a fenti szindrómát, a gyerekek élettani reakcióinak pedig külön szakirodalma van. Az a gyerek, aki magába dönt naponta egy flakkonnyi "családbarát" kólát, kb.: 7, azaz hét csésze presszókávét fogyaszt el…

Foszforsav:
A foszforossav színtelen kristályokból áll; olvad 70 °C körül, erősebb hevítéskor elbomlik, foszforsav és foszforhidrogén keletkezik. Vizes oldata a levegőn lassacskán oxidálódik, minél hígabb, annál gyorsabban; oxidáló szerek könnyen foszforsavvá alakítják. Erős redukáló szer; így pld. a merkurikloridoldatból kalomelt választ ki. A foszforossavban 2 hidrogén könnyen helyettesíthető fémmel és így rendesen kétaljú savnak tekintik, a 3. hidrogénatom alig helyettesíthető fémmel, azonban organikus gyökökkel mindhárom helyettesíthető. Sói a foszforossavsók vagy foszfitek; ezeknek két sorozatát ismerjük aszerint, amint a foszforossavban csak az egyik, vagy mindkét hidrogén van fémmel helyettesítve.
Valószínűleg „nagyon egészséges”. Annyi azonban bizonyos, amit bárki egy könnyen kivitelezhető biológiai kísérlettel igazolhat. Tegyünk nyers húst kólába, és tartsuk hűvös helyen néhány napig. A nyers hús komoly szövetlebomláson megy keresztül, gyakorlatilag felismerhetetlenül szétmaródik. (És kólafüggők gyomra? Az is csak „nyers hús”, igaz? - Persze, persze, nem nyershús, hiszen bírja a gyomorsavat is, amig ki nem lukad. Utána már "nyers hús", bárki állítja is az ellenkezőjét.)
Szulfitos-ammónia, azaz ammóniaszulfit, ammóniaszulfát:
 ·  Lúgos kémhatású talajok esetén műtrágyaként alkalmazzák. A talajba kerülve kénsav szabadul fel, mely csökkenti a talaj pH-értékét, valamint a növények növekedéséhez nélkülözhetetlen nitrogén is jut a talajba. 
·  A mezőgazdaságban elősegíti a különféle gombaölő, rovarirtó- és gyomirtó-szerek működését. 
·  A különféle ammóniatartalmú vegyületek szintézisekor is alkalmazzák. 
·  A biokémiában az ammónium-szulfátot a fehérjék tisztítására is használják. 
·  Számos gyógyszerben megtalálható [2] 
·  Az élelmiszeriparban elsősorban stabilizálószerként, pufferanyagként, valamint térfogatnövelőként alkalmazzák. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva.
Ennyit a szabad élet jelképének korántsem sokszínű összetevőiről.
(-kara-)


Megejgyzés: természetesen a terjedelmi korlátok miatt most nem beszéltünk más színes löttyök érdekes összetevőiről, más konzerváló savak hatásairól, vagy éppen a délamerikai vértetű potrohából kivont nagyon gusztusos ételszínezékekről, s még sorolhatnám.... Csak szegény "barna kaólát" bántottuk, de azt nagyon:) Nem baj, ettől még megveszik, igaz?


Fejlemény!

Állítólag már 30 éve nyilvánosságra került a Coca-Cola titkos receptje, csak senki nem vette észre...

Lássuk, mi van benne a rengeteg cukron túl (állítólag): /forrás: Thisamericanlife.org/

coca_cola_titkos_recept.jpg

A kiszivárgott recept szerint a hozzávalók a következők: vanília, fahéj, koriander és szerecsendió, lime, karamell, narancsolaj, citromolaj, dióolaj, valamint citromsav, koffein és cukor.

A  Coca-Cola viszont tagadja, hogy napvilágra került recept az övék lenne. "Sokan próbálták már megfejteni a titkos formulát, de még soha nem sikerült" - mondta Kerry Tessler, a vállalat szóvivője.

www.ketesaruk.hu