A cyber háború elkezdődött!

2012.05.16 07:50

A hidegháború évtizedekkel ezelőtt lezáródott, szerencsére megúsztuk, hogy a nagyhatalmak atomfegyverekkel essenek egymásnak. Változott a világ. Idén lesz a tízedik évfordulója, a new yorki-i World Trade Center ikertornyai lerombolásának, amely a terrorizmussal, mint újfajta háborús módszerrel ismertette meg a világot.

Tíz év és egy sor harc (Irak, Afganisztán) után észre sem vettük, hogy egy még újabb háború zajlik. Ez nem egy látványos támadással indult, mint amilyen Pearl Harbor vagy a tornyok megsemmisítése volt. A cyber háború valóssággá vált és nem katonák, hanem jól kiképzett, államilag támogatott hackerek vívják.

A terrortámadások célpontjai ártatlan civil emberek, a minél nagyobb megrázkódtatás és a minél nagyobb média figyelem elérése a cél. A cyber támadások célpontjai a kormányzati hivatalok és a nagyvállalatok, így emberéletekbe szerencsére nem kerülnek, de nagyon komoly hatással lehetnek a mindennapjainkra így is.

A McAfee azt állítja, hogy egy elhúzódó, hosszú távú támadássorozat zajlik elsősorban az Egyesült Államokban, de 80 további országban is. Változatos céllal és módszerrel próbálnak zavart kelteni a kormányzati intézmények működésében és adatokat lopni vállalatoktól, szervezetektől.

Az elmúlt öt évben 70 állami és magán cég, intézmény ellen zajlott beazonosíthatóan összehangolt cyber támadás. Természetesen nem tudhatunk meg minden részletet arról kik ellen és hogyan zajlottak ezek az események és azt sem, ki áll ezek mögött.

Az Operation Shady RAT nevű tanulmány csak a sajtóból már jól ismert eseteket hozza fel példának, mint például a Google elleni Operation Aurora támadást, ami mögött Kína állt. Ilyen volt a Night Dragon szisztematikus támadássorozat is nyugati olaj és gázipari cégek ellen.

Mint látható, a hackerek zavart kelthetnek például olajipari cégeknél, amely az olaj világpiaci árának befolyásolásán kívül akár ellátási nehézségeket is okozhat egy-egy térségben. A támadások célja a zavarkeltésen túl az értékes szellemi tulajdonok eltulajdonítása (ipari kémkedés) vagy kereskedelmi titkok megszerzése.
Épp a kényes információk miatt a legtöbb támadás nem kerül nyilvánosságra, de a cinikusan megjegyzik, hogy a Fortune Global 2000 vállalatok két csoportra oszthatók: akik tudják, hogy már megtámadták őket, és akik még nem tudnak róla.

Ezek, az országok által támogatott nagyszabású behatolások különböznek azoktól a magán jellegű, elszigetelhető támadásoktól, mint például az Anonimous- vagy a Luzlec-félék voltak, amelyek célja vagy a közvetlen haszonszerzés vagy csak szimplán a számítógépes bűnözés kategóriájába sorolhatók. Itt a lényeg az, hogy a hackereket egy állam pénzeli és támogatja a saját érdekei szerint.
A McAfee 2006 óta log-olja az ilyen eseményeket és állításuk szerint a teljes lakosság érintett volt már valamely cyber támadás során, számos amerikai kormányzati szervet (14 alkalom) sikeresen megtámadták már, de kanadai (2), dél-koreai (1) és indiai (1) példájuk is van, az ENSZ (1) sem úszta meg. A vállaltok sorában elektronikai (13 eset) és védelmi ipari cégek (13 eset) is vannak.

Az első "lövések" már évekkel ezelőtt eldördültek a cyber háború harcmezején, közvetetten bőven érezzük ennek hatásait mi is. Ki állhat e mögött? Talán Kína vagy a terroristák váltottak bombáról internetre?

 

https://magyarnemzetikormany.com/pi-klub/news.php?readmore=250

Téma: A cyber háború elkezdődött!

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása