A legerősebb lézer új rekordja

2013.03.06 20:23
 
 

A tizenkét évi munka eredményeként 2009-re megépült National Ignition Facility (NIF), vagyis az irányított termonukleáris fúziót begyújtó "szerkezet" egy futballpálya-alapterületű tízemeletes épületet tölt ki.  A százkilencvenkét független, óriás lézernyalábból álló rendszer a Napban és a csillagokban lejátszódó termonukleáris folyamatokat hivatott utánozni, s ezáltal "tiszta" energiát szolgáltatni. A lézernyalábok nehéz hidrogénizotópok parányi gömböcskéjét célozzák meg, hogy beindítsák a termonukleáris reakciót.


(Fotó: LLNL/Damien Jemison)

 

A termonukleáris fúzió során a hidrogén két nehézizotópja, a deutérium és trícium magjainak egyesülésekor egy hélium atommag képződik. Amikor ezek az izotópok magas hőmérsékleten egyesülnek, a tömegük egy kis része elvész, viszont óriási mennyiségű energia szabadul fel. Természetes körülmények között termonukleáris fúzió a csillagok belsejében zajlik, ahol az óriási gravitációs nyomás teremt kedvező feltételeket a tízmillió Celsius-fokon zajló folyamat számára. A Földön a jóval kisebb nyomás mellett a fúzió létrehozásához lényegesen magasabb hőmérsékletet, százmillió Celsius-fokot kell biztosítani. A NIF-ben az extrém hőmérsékletet lézernyalábokkal hozzák létre, amelyek 1,8 megajoule energiával veszik célba a hidrogén nehézizotópjait.

 
 
A NIF az idén már harmadszor állít fel rekordot: március 15-én 1,8 megajoule energiával 441 TW teljesítményt ért el, július 3-án rekordnak számító 1,89 megajoule energiával 423 terawattot, július 5-én pedig 1,85 megajoule-lal 500 terawattot produkált a berendezés.
 
 

 

Az 500 TW ezerszer meghaladja az Egyesült Államok energiafogyasztását bármely adott időszakban, az 1,85 megajoule pedig bármely más lézerberendezés működési energiájának a százszorosa.

"A NIF valóra váltotta a két évtizeddel ezelőtt megálmodott célokat" - hangsúlyozta Edward Moses, a létesítmény igazgatója.

 

https://www.hir24.hu/it-mobil/2012/07/18/a-legerosebb-lezer-uj-rekordja/~~tech-tud

 
 
Néhány kép..
 
 
 
 
 

 

 

 

2009

 

 

Téma: A legerősebb lézer új rekordja

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása