A magyar határon kopogtat a zombidrog

2014.01.03 14:32
 
Előzmény:
embers-eg.webnode.hu/news/fuggoseg-/
embers-eg.webnode.hu/news/paktum-az-ordoggel-/


A magyar határon kopogtat a zombidrog

Világszerte egyre jobban kongatja a média a vészharangot a krokodil nevű drog miatt. A pancsolt szert a heroinfüggők használják, mert olcsóbb és nagyjából ugyanazt tudja, csak rövidebb ideig. Oroszországban és Ukrajnában még a kodeintartalmú gyógyszerek vénykötelessé tétele sem tudta teljesen megállítani, több országban azonban még csak most terjed el. Ami riasztó, hogy a húst lerohasztó cuccot már a szomszédban, Ungváron is sok drogos használja. Azonban több okunk van nem félni, mint megijedni.

Oroszországban százezres, Ukrajnában tízezres nagyságrendű azoknak a drogfüggőknek a száma, akik rendszeresen injektálnak magukba krokodilt. A kodeintartalmú gyógyszerekből több lépcsőben, házilag elkészített kábítószer egyre népszerűbb Kelet-Európában, ugyanakkor szürke zónának számít, nem sok kutatás készült eddig róla. Annyi bizonyos, hogy savas bázisa miatt tönkreteszi a befecskendezés környékét, majd az egész testet, végül halálhoz is vezethet. Egy krokodilról szóló nemzetközi tanulmányt átnézve ráadásul kiderült, a drog közel van Magyarországhoz, a kárpátaljai Ungvár (Uzshorod) számít a legfertőzöttebb ukrajnai városnak e téren (27 km-re fekszik Záhonytól!!!).

​A tanulmány egyik szerzője, a holland Jean-Paul C. Grund válaszolt a kérdésekre:

Hol terjed el?

Az otthoni drogfőzés hagyománya az egyik legfontosabb faktora annak, hol terjed el a húst lemaró, élőhalottá tevő szer. Oroszországban ennek megvolt a hagyománya és táptalaja. Az oroszoknál a szovjet időkben a zárt határok miatt nem jött be kábítószer nyugatról, maradtak a gyógyszerek és a helyben termesztett ópium. Közép-Európában az intravénás drogosok apró csoportokba szerveződtek egy "szakács" köré, aki készítette a szert, ez például Csehországban és Lengyelországban is előfordult. A fő különbség a nyugati drogkultúrával szemben, hogy keleten a homemade drogok terjedtek el, nem a drogkereskedők uralják a piacot.

 

 

Oroszországba a határok megnyitásával beáramlott az olcsó afgán ópium, aztán ennek áremelkedésével újabb alternatívák felé néztek a fogyasztók. Ekkor kerültek elő a vény nélkül megvásárolható nyugtatók. Ezt csak fokozta a 2010-es járvány, amikor egy rejtélyes gomba támadta meg az afgán mákültetvényeket, így az előző évihez képest 48 százalékkal kevesebb ópiumot takarítottak be. Oroszország és Kazahsztán tehát tipikus táptalajai lettek a krokodilnak: a fiatalok elkeseredettek, szegények és kilátástalanok, így a drogba menekülnek, kis keresetükből nem telik nekik a drága heroinra, inkább a négy-ötször olcsóbb krokodilt főzik ki otthon. Ráadásul az orosz joggyakorlat kőkeményen üldözi a kábítószer-fogyasztókat, a terápia és a kezelés pedig gyerekcipőben jár. 

 

Eredet, elkészítés

Jó főzés esetén dihidrodezoximorfin-D (röviden dezomorfin) jön létre, amit 1932-ben készítettek először. A dezomorfin tízszer hatékonyabb fájdalomcsillapító, mint a morfin, viszont nagyon gyorsan elmúlik a hatása és függővé tesz. Hogyan készül? Átlag félóra alatt összerakható. A "szakácsok" 1-5 pakk fájdalomcsillapítót vesznek, és erős oldószerekben (Mr. Muscle, jód, sósav, vörös foszfor, benzin) elkeverik a gyógyszert egy műanyag palackban, hogy feloldják.

Ezt ezután vízzel higított savval mixelik, majd hagyják ülepedni, szétválni. Leöntik róla a folyadékot, majd a maradékot összevegyítik a jóddal, sósavval vagy foszforral, és főzik egy ideig. Néha utólag a savat gyenge bázisú anyagokkal próbálják pH-semlegesebbé tenni (többnyire sikertelenül). A krokodillal a fő gond, hogy az esetek többségében nem dezomorfin a végeredmény a rossz főzés miatt, ezért halnak meg annyian, ezért a sok borzalmas eset. Új-Zélandon és Csehországban is főznek házilag intravénás drogokat (homebake és braun a nevük), de sokkal kevesebb a haláleset biztonságosabb készítés miatt.

A krokodil az orosz Távol-Keleten és Szibériában terjedt el először, majd araszolt nyugat és dél felé. Eddig kb. 28 orosz és 25 ukrán városban észlelték. Az orosz drogosok több mint 5 százaléka krokodilt használ. Ukrajnában is tízezrek használják, de jelentettek eseteket Németországból és Norvégiából (Tromsø) is. Az új front azonban Grúzia, ahol az utóbbi években meredeken emelkedett a fogyasztók száma, itt az amfetaminokat is házilag készítik.

Hogy lehet megállítani?

A tanulmányból kiderül, első körben már az is sokat segítene, ha lakmuszpapírt osztogatnának a drogosoknak, hogy lemérhessék, mennyire savas az anyag, amit befecskendeznek maguknak (a sav marja szét őket belülről). Fontos lenne az elhunytak alapos felboncolása és a minták szakértői elemzése, hogy megértsék, miként hat a szer, miért veri szét olyan brutálisan a szervezetet. Oroszországban egyetlen kulcslépést már megtettek: orvosi vényhez kötötték a kodeintartalmú gyógyszerek vásárlását, ami erősen visszavetette a krokodilhasználatot.

Grund szerint ez sem megoldás, amikor "az emberek más gyógyszereket is használnak, például szemcseppet", ráadásul teret hódítanak a designerdrogok is. Kényes kérdés a drogpolitika is: Grund szerint amíg a rendőrség üldözi a fogyasztókat és kisebb dílereket ("minden használó díler is egyben" – fűzte hozzá), valamint az állam bűnbaknak kiáltja ki a függőket, addig nem lehet megoldást sem találni. Grund Hollandia példáján azt is bemutatta, hogy mivel ott iskolázottabbak az emberek, kisebb az esélye, hogy ilyen súlyos helyzetbe kerüljenek, mint orosz társaik.

A tűcsereprogramok is fontosak. Erre a Velvetnek nyilatkozó Grund érdekes példával szolgált. Oroszországban azért nem támogatja ezeket a kormány, mert szerintük a tűkkel a drogkészítésben vennének részt az emberek. Ugyanis létezik egy érdekes technika: a "szakácsok" vért is használnak a szer elkészítéséhez egyes esetekben. Grund megemlített egy olyan esetet, amikor tanúja volt, hogy egy férfi 5 köbcenti vért levett a combi vénájából, majd azon át szűrte meg a szert a szennyeződéstől. "Érdekes, hogy ez ugyanaz a módszer, ahogy a nagymamád levesalapot csinál" – jellemezte a technikát a holland szakember.

Eleshet-e Magyarország?

Ugyan az ország több pontján megvan a nyomor ahhoz, hogy az emberek az olcsó intravénás drogok felé forduljanak, a helyzet talán mégsem annyira aggasztó. Zacher Gábor toxikológus korábban elmondta a Velvetnek, Magyarországon heroinistából sincs sok, így nem várható a szer hirtelen felbukkanása. Jean-Paul Grund is azt állítja, jelenleg Európában és Magyarországon is a két trend keveredése a legvalószínűbb: nyugatról érkeznek a pszichoaktív drogok (metkatinon), keletről pedig az otthoni főzés tudománya (ami szintén nincs annyira beágyazva nálunk, akkor már inkább a máktea). Így a nagy drogkereskedők helyett előbb-utóbb elterjedhet az a rendszer itt is, hogy az internetről legálisan beszerzett hozzávalókból emberek otthon készítik el maguknak a szert. Azonban sok orosz-faktor még hiányzik, így nem kell tartani attól, hogy a határ belső oldalán, Nyíregyházán zombik tömege jelenik meg.

Egészségügyi hatások

A krokodil súlyos károsodásokat okoz: tönkremennek a vénák, elhalnak, elüszkösödnek a szövetek. Később a szervek is gajra mennek, de megváltozik a viselkedés és vérmérgezés, foghullás, rohadó száj és orr is előfordulnak a tünetek között. Mindez nagyon gyors folyamat, a vége gyakran halál. Egyes orosz térségekben a meghalt drogosok felét krokodil pusztítja el. Ugyan a savas közeg nem kedvez a HIV-nek, egyeseknél ez is terjed a HCV mellett. A szerhasználók általában csak késve fordulnak orvoshoz, amikor már nagy a baj, súlyosak a sebek. Sokszor a rossz egészségügyi ellátás is hozzájárul állapotuk romlásához. Ópioid helyettesítési kezelések pedig csak a balti országokban és Kirigzisztánban léteznek a posztszovjet államok közül, pedig ezek sokat segíthetnének.


 

 

Forrás: Jean-Paul C. Grund, Alisher Latypov, Magdalena Harris: Breaking worse: The emergence of krokodil and excessive injuries among people who inject drugs in Eurasia, International Journal of Drug Policy 24 (2013) 265-274.

velvet.hu/sztori/2013/12/20/a_magyar_hataron_kopogtat_a_zombidrog/

 

Téma: A magyar határon kopogtat a zombidrog

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása