Csontváry, avagy a festészet József Attilája

2012.01.22 20:37

  Divatját éli manapság a nagy emberek sárba tiprása. Csontváryval is ez a helyzet. Szeretnék őt az őrült festő képében feltüntetni, ámbár egy őrült erre nem képes amit ő véghez vitt.Őrület és zsenialitás mezsgyéje igen közel vannak egymáshoz. Úgy hiszem, ő azért mégis megérdemli a Zseni jelzőt..Hallgassuk csak miért?! Munkásságát a hivatalos egyház is elismeri, talán a világon született legtehetségesebb  napút festőjét ismerhetjük meg személyében. Kortársai közöl nagyon keves értették meg művészetét..vajon miért?! Lehet azért mert -inkább- a jövőbe üzent..Nekünk.

100 évvel ezelőtt élt egy ember aki látni tanított. Képei arra tanítanak bennünket ne csak nézzünk, lássunk is. Elképesztő Csoda, hogy a Szentlélek milyen sok féle módon ki tudja nyílvánítani "óhaját". Ehhez természetesen kell kellő ihletett Társ, Csontváryban egész biztos megjelent ez a "valami".

Festészete egy olyan "hibride" a művészetnek, amelynek megfogalmazását átengedem a wikipédiának...:)

"Nem tartozott egyetlen korabeli irányzathoz sem, magát a „Napút festők” közé sorolta. Az owl weblapcsalád kritikusa szerint:

„Művészetét nem lehet meghatározott stílus kereteibe foglalni, egyformán jellemzi a varázsos realizmus, a szimbolizmus, a mitikus, szürrealisztikus hang, az expresszionizmus, a posztimpresszionista dekoratív sommázás, a divizionista megoldás és a neoprimitív iskola üdesége.”
 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csontv%C3%A1ry_Kosztka_Tivadar
 
Szóval értitek ugye?!:D
Nagyon jó szórakozást az előadásokhoz!

 

(a képeket érdemes a netről letölteni és előadás hallgatása közben tanulmányozni, a videó nem túl jó minősége miatt.)

Folytatás itt: https://www.youtube.com/watch?v=7UfOGqdBaNk&feature=related

 

 

Ez pedig Pap Gábor egy másik előadása szintén Csontváry képelemzések sokasága..igazán elbűvőlő módon. Röpke 4 órát elég lesz rászánnunk.:P