Ébresztő!

2012.06.05 12:11

 

Az alább vázolt dolognak semmi köze nincs a magyar valósághoz! Réges-rég egy messzi-messzi galaxisban játszódik és ott is csak gondolatkísérlet formájában. A fene sem akar bíróságra járni.

Amit rosszul tudunk a bankszámlákról… (abban a messzi-messzi galaxisban)

Amikor valaki számlát nyit (vagy számlára befizet) egy bankba, akkor nem az történik, hogy valahová elrakja a bank a pénzét és ott őrzi. Valójában semmilyen értelemben nem mondhatja azt az illető, hogy “van pénzem a bankban”, mert ez nem igaz. Az közelebb áll az igazsághoz, hogy ilyenkor kölcsönadunk a banknak és a bank elismeri, hogy tartozik felénk valamennyi pénzzel. Ezt a kölcsönt aztán vagy vissza tudja fizetni, vagy nem. A legkézenfekvőbb bizonyítéka annak, hogy valójában kölcsönviszonyról van szó az nem más, mint az, hogy a bank kamatot fizet a pénzünkre. Ha pénzmegőrzésről lenne szó, akkor nekünk kéne fizetni a megőrzési díjat és egy fillér kamatot nem kapnánk… :)

Az erős dezinformáció, hogy a “bank használja/forgatja a pénzünket és ezért cserébe kamatot fizet”. Valójában persze hogy ad kamatot, hiszen kölcsön kért (illetve engedte, hogy kölcsön adjunk neki) és persze, hogy forgatja, hiszen miután kölcsönadtuk, azután már az övé! 

Tessék felfogni, hogy ezen jogviszony miatt a bankszámlánkon tárolt pénz valójában nem a miénk, hanem a banké. A miénk csak az és azután lesz, miután a bank visszaadta a megállapodott összeget.

Az átverés az a történetben, hogy ha a kölcsönadók számottevő része egyszerre visszakérné az általa kölcsönadott összeget (erre lehetőség van a szerződésük alapján), akkor egyetlen bank sem tudná visszafizetni ezt a pénzt. A legnagyobb, legtőkeerősebb bankok sem! 

Ha bármelyikünk cége úgy kérne kölcsön, hogy előre tudja azt, hogy a szerződési feltételek fennállása esetén is lehetetlen számára visszafizetni a kölcsönkért összeget, akkor az minimum csalásnak és hazardírozásnak minősülne. Nincs az az józan, épeszű ember, aki ilyen feltételek mellett kölcsönadna pénzt. Mi mégis ezt tesszük! Ezek alapján vagy ép eszűek nem vagyunk, vagy józanok…

Nem akarok megsérteni senkit, szóval maradjunk abban, hogy nem vagyunk teljesen józanok. :) A színes hazugságok édes mákonya teljesen megrészegít minket. Tudatosan átvernek minket és mi boldogan mosolygunk hozzá. További édes méz a madzagon az állami kezességvállalás a számlákon lévő pénz (egy része) után. Te vállalnál bárki után kezességet, ha tudod, hogy az illető csak és kizárólag a „legszerencsésebb” esetben tud fizetni? Én nem, de az állam vállal ilyen esetben is. Persze csak a bankoknak!

Könnyen megteszi, hiszen neki sincs szinte egy fillére sem! Röhögnek a markukba, hiszen ha végül mégis helyt kéne állni, akkor nem ő fog helytállni, hanem valójában Te meg Én…

Az államnak szinte csak az a pénze van, amit Mi befizetünk neki adó formájában. Tehát, ha helyt kell állnia, akkor majd kártalanít minket a tőlünk beszedett pénzzel. Ez színtiszta őrület!

Vagy Ti úgy gondoljátok, hogy teljesen korrekt így? A szomszéd Józsinak mit mondanátok ha előterjesztené felétek, hogy ilyen feltételrendszerű kölcsönt szeretne tőletek kérni? 

Leegyszerűsítve: 
- Józsinak nincs elég pénze, 
- egy csomó embernek tartozik már, 
- ha minden teljesen zökkenőmentesen megy, akkor elég jó esély van rá, hogy visszaadja a pénzt (meg egy picike kamatot)
- ha mégse tudna fizetni, akkor itt van kezesnek a Géza (akinek szintén nincs elég pénze)
- ha Józsinál és Gézánál is gondok lennének, akkor Géza létrehoz egy “Józsimentő alapot”, amibe te fogsz befizetni, hiszen Józsi túl nagy ahhoz, hogy tönkremenjen.
- természetesen ebből az alapból Józsi vissza fogja neked fizetni az eredeti kölcsön összegét (az alapba befizetett összeg nem kölcsön, hanem baráti segítség)
- ha nem fizetnél eleget az alapba, akkor nem vagy barát és ezért Géza addig fenyeget (szélsőséges helyzetben sor kerülhet egy kis tettlegességre is) amíg nem fizetsz, hiszen ő az erősebb.

Te belemennél ebbe a szerződésbe vagy megkérnéd Józsit, hogy tanulmányozza behatóbban a Káma-szútra auparistaka szekcióját a kedves szülőanyjával? :) Én ez utóbbit választanám, majd beülnék az űrhajómba és keresnék egy olyan galaxist, ahol nem így működik a pénzvilág…

Ad még egy kis csavart az egész történetnek, ha az állam bizonyos esetekben kötelezővé teszi ezt a fajta kölcsönadást (számlanyitási és átutalási kényszer) a bankoknak, mind magánszemélyek, mind cégek esetén. Ha ezt a kötelező kölcsönadást is belevennénk Józsi és Géza történetébe, akkor nagyon cifra helyzet állna elő. Nincs jogi végzettségem, szóval ami ezután jön az pusztán találgatás. Valami olyasmi lenne a tényállás, hogy előre megfontolt szándékkal, bűnszervezetben elkövetett, többrendbeli csalás, sikkasztás/lopás, fenyegetés és bírótól függően kapnának érte fejenként 10 évet legalább.

Érdekes módon, ha ugyanezt a dolgot a bankok és az állam szintjére vetítjük, akkor hirtelen mindez teljesen korrekté válik… Egyből nem érezzük átverve magunk. Teljesen tiszta és racionális az egész eljárás. Ugye Ti is így érzitek? De ugye nem csak azért, mert az állam még Gézánál is sokkal erősebb? ;)

+
Abba ne is gondoljunk bele, hogy mi történik abban az esetben, ha kiderülne (pl: tömeges bankcsőd esetén, vagy a gazdaság tartós “beállása” miatt) nincs annyi pénz az államkincstárban (az állam nem tud új pénzt nyomtatni), hogy kártalanítani tudja az összes károsultat az állam. Higgyétek el nekem, hogy még az az egyik legjobb verzió, hogy mindenki bukja a pénzét és megpróbál hozzá mosolyogni! Persze ez államcsődöt is jelent, de úgy gondolom ezzel együtt is ez a jobbik eset.

Egy rosszabb eset, ha a nincs elég pénz szituációt úgy oldják meg odafenn, hogy előkerülnek a hosszú bőrkabátok, géppisztolyok és a fekete Pobjedák (persze csak képletesen) és a “ha nem adsz, akkor szakítok” mentalitást elővéve kisöprik még a padlást is. Lehet, hogy a fiatalok nem tudnak ilyet elképzelni, de az idősebb korosztály még emlékszik rá, hogy volt már valami ilyesmi Magyarországon az 50-es években…

Még szerencse, hogy nem velünk történik mindez! Nálunk ilyen eset szóba sem jöhet. Ez a demokrácia végét jelentené. Ennél azért több eszünk van. Igaz???

Ha valaki mégis elvetődne ebbe a messzi-messzi galaxisba és szeretne kiutat találni egy ilyesfajta kiszolgáltatott anyagi helyzetből azt várom valamelyik pénzügyi előadásomon vagy személyes konzultáción.

 

Elric Freeman

https://www.teljessegforrasa.hu/?p=1776

 

 

 

 

Téma: Ébresztő!

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása