Gyűlölt ellenségeink - Sohaország kalandjai apuval

2014.02.03 20:02

 

Kapcsolódó link..

https://embers-eg.webnode.hu/news/az-igeret-foldjenek-eldoradoi-i-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/honlap-ajanlo-gyulolt-ellensegeink-avagy-a-gyulolkodes-szakmodszertana-1-/

 

 

Rafaj.jpg

 

Igen, kétségtelen, hogy a korábban iszonyatosan röhejes szlovák téma tényleg kezd unalmas lenni. Körülbelül annyira izgalmas, újszerű és vicces, mint a Csíííz home videós bakiparádéi a műsor megszűnése előtti néhány évben. Most mégis úgy döntöttünk, hogy ez a téma többet érdemel a gyülifalnál. Nem azért, mert annyira vicces, hanem mert annyira tanulságos. Ha Fáy András élne, ő írta volna ezt az állatmesét, és még La Fontaine is elismerően veregetné meg érte a vállát.

 

Talán még értő, avatott olvasóink számára is meglepetést okozhat, hogy egy nemrégiben még a parlamentben vitézkedő párttól ilyen érvelés szaladhat ki a médiába. Gurmai Zitát nem úgy ismerjük, mint aki képes lenne egy kicsit is következetes érvelésre, de még ő is alaposan elszégyellné magát, ha ilyen nevetséges handabandázáson kapnák. Ez a vicces nevű Rafael Rafaj (akit érdekel, játékból meghosszabbíthatja az f-et, miközben a szóvégi j-t y-ra cseréli), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS; nem összetévesztendő a soviniszta Szlovén Nemzeti Párt /SNS/ nevével – a szerk.) alelnöke, olyat talált mondani, hogy attól Johnny Bravo napszemüvege is leesne.

Íme:
Maďarsko by malo byť rado, že po dvoch svetových vojnách vôbec existuje, pretože tak či tak vzniklo až 16.11.1918. Keďže Maďarsko pred rokom 1918 neexistovalo, nemohlo v Saint-Germaine a v Trianone dôjsť k údajnému deleniu jeho územia.

 

Az alacsony-tátrai lengyel nyelvjárást nem folyékonyan értők számára álljon itt Isten nyelvén is:

 

Magyarország örülhetne, hogy két világháború után egyáltalán létezik, mivel csak 1918. november 16-án jött létre. Mivel Magyarország 1918 előtt nem létezett, nem oszthatták fel a területét Saint-Germainban és Trianonban.

 

A korábbi nyiltakozataikból is merítve, de minden felesleges sallang nélkül összefoglalnánk az SNS álláspontját: Magyarország, noha egészen 1918-ig nem létezett, ezen nemlétezés közben gonoszul, nyíltan elnyomta és magyarizálta az Osztrák Birodalom területén élő szlovákokat.

Ennek legsúlyosabb példája, amikor a nem létező magyar állam hatóságai betiltották a Matica Slovenská nevű humanista, kulturális, politikailag teljesen ártalmatlan szervezetet. Magyarország soha el nem évülő bűne ez a szlovákokkal szemben, még úgy is, ha akkor még nem létezett. Ugyanez a Magyarország 1918. november 16-án jött létre, de előtte még sikerült elvesztenie az 1918. november 11-én az utolsó hadszíntéren is véget ért I. világháborút.

 

 

Szinyei - Majális.jpg

Szinyei Merse Pál: Majális

 

A trianoni békediktátum 1920. június 4-i aláírásakor jött létre az egyébként 1918. november 16-án létrejött Magyarország. Elképesztő bravúrok ezek, kérem, mi magunk szeretnénk legjobban tudni, hogy hogyan csináltuk.

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem értjük. Ők nem értik, csak érzik, ez kétségtelen. Mi sem a szöveget fejtettük meg, hanem azt, hogy miért van. Ennél még egy újonnan szobafogságra ítélt, kisírt szemű kislány is összeszedettebb logikai láncolatot képes felállítani. Mégis, mielőtt nevetnénk, gondolkodjunk el rajta! Ne kezdjünk önfeledt kacagásba szerencsétlen szlovák gyermekünk teljesen parttalan, duzzogó vagdalkozását szemlélve! Inkább lássuk meg eme történetben a jót! A szlovákság, ez a világból még jóformán semmit sem látott, tojáshéjjal a fenekén szaladgáló bölcsődés elkezdett élni. Még nagyon sután és nevetségesen csinálja, leginkább egy újszülött zsiráfra emlékeztet, de legalább megpróbálja. Önmagából kiindulva levonja az első, ugyan téves, de legalább saját következtetéseit.

Így máris megérthetjük, miként kaphatnak helyet ebben a történetben olyan dolgok, amelyek egy még nem létező állammal történnek. Az ő „történelmük” minden „eseménye” azelőtt „történt”, hogy létrejöttek volna. Értékeljük hát az első, bizonytalankodó szárnypróbálgatásaikat! Még akkor is, ha a önmagukból kiindulva annyit látnak a magyarokból, mint egy légy Szinyei-Merse Pál Majálisából.

 

Szinyei - Majális (rovarszem).jpg

Pavol Synovský Merše: Majáles

 

Téma: Gyűlölt ellenségeink - Sohaország kalandjai apuval

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása