Hasznos Holmik - Közönséges galaj

2013.09.04 12:36

 

 

Kapcsolódó link..

https://embers-eg.webnode.hu/news/milyen-betegsegek-ellen-hatasos-a-hetkoznapi-diolevel-nep-praktikak-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/hagyma-de-holnap-is-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/varosiaknak-krumplitermesztes/

https://embers-eg.webnode.hu/news/hasznos-holmik-gyomber/

https://embers-eg.webnode.hu/news/oszi-torokszirup/

https://embers-eg.webnode.hu/szellemi-bazar/hasznos-holmik/

 

 

A galaj száraz réteken, vágásokon, cserjésekben gyakran előforduló, a buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó évelő növény. Szára egyenes, legtöbbször fekvő, 40-60 cm hosszú. Gyógyításra a föld feletti virágos szárrészt kell gyűjteni június-július hónapokban.

 

 

Ezt a kevéssé ismert gyógynövényt a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza kétmásik galaj fajtával – a ragadós galajjal (G. aparine) és a tejoltó galajjal (G. verum) –együtt.

A közönséges galaj, nagyon hasznos, az egész mirigyrendszerünket védő gyógynövény. Különösen ajánlott pajzsmirigyproblémákkal bajlódóknak. Kiváló a pajzsmirigy alul- és túlműködésére is. A gyógyító forrázatot a következőképpen készíthetik el: 2,5 dl forrásban lévő vizet öntsenek egy evőkanál teafűre, lefedve 15 percig hagyják állni, majd szűrjék le.

Napi egy csészével kell ilyenkor gargarizálni napközben többször, majd a teát le kell nyelni. A leforrázott teafüvet éjszakára dunsztkötésben helyezzék a pajzsmirigyen lévő göbre, csökkenti a duzzanatot. Ezt akár két héten keresztül is végezhetik így. Külsőleg gargarizálva a szájban lévő daganatok keletkezésének megakadályozására alkalmas. Bőrbetegségek kezelésére is használatos. Minden embernek hetente legalább egy csésze közönséges galaj teát kellene fogyasztania.

Teája a serdülőkori pattanásokra is nagyon jó hatással van. Napi egy csészével kell elfogyasztani belőle a fiataloknak két hétig. Ha nagyon makacs a pattanás, hosszabb ideig is fogyasztható.

A népi gyógyászatban a közönséges galajt daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is használták, a növény frissen préselt levének naponta háromszori, étkezések előtt egy-egy kiskanállal való elfogyasztásával. Megelőzésre elég egy héten egyszer, esetleg kétszer alkalmazni, kezelésre folyamatos használata szükséges, amíg a probléma nem szűnik.

 

https://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/kozonseges-galaj

 

Téma: Hasznos Holmik - Közönséges galaj

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása