Intelligens tervezés

2012.05.12 17:07


A termeszvárakat a mérnöki tervezés csodájaként emlegetik. Ezek az ámulatba ejtő építmények -melyek földből és nyálból készülnek- akár 6méter magasak is lehetnek és a 45centis falakat kőkeményre égeti a nap. Ám a termeszvár legnagyobb csodája a szellőzőrendszere.
Az egymást követő kamrák és csarnokok állandó hőmérsékletet tartanak fenn a termeszvárban a változó külső körűlmények ellenére. Ami annyit tesz, hogy éjjel kb 2 Celsius, nappal 38 Celsius fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. A termeszvár belsejében viszont 31 Celsius-fok az állandó hőmérséklet. Miért?
Egy földalatti kamrából hűvösebb levegő jut a termeszvárba, és áthalad a járatokon meg az üregeken. A termeszek úgy szabályozzák a hőmérsékletet, hogy kinyitják, illetve bezárják a lyukakat. Az állandó hőmérséklet nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ezek a rovarok megtemesszék azt a gombát, amely a fő táplálékuk.
Az építészek hasonló technológiát alkalmaztak egy zimbabwei irodaház megépítésénél. Ez az épület mindössze 10 százalékát használja annak az energiának, amely egy ugyanilyen méretű, hagyományos épület szellőzőrendszeréhez szükséges!

Igen, igen...Ideje lenne komolyabban példát vennünk a körülöttünk élő csodálatos állat és növény világból, rengeteg bölcs, tudatos technológiát leshetnénk el...Ideje lenne változtatni, mert a Föld megbosszulja magát...

 

https://muveszetek-palotaja-d.webnode.hu/news/inteligens-tervezes-/


Olva

 

Téma: Intelligens tervezés

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása