Kiszáradt a Tisza

2012.09.06 06:13

 

Egy komment..

Sajna a Szamos sem különb. Életem 34 éve alatt ekkora aszályt még nem láttam. Nemrég jöttem haza almarázásból, ahol voltam, ott akkora hasadékok vannak a szárazságtól, hogy (nem túlzok) a 3 m-es rázóbotból, mindössze fél méter maradt kint, mikor beleengedtem a hasadásba. Felül a szélessége akkora, hogy a lábam belefér. De itthol is ez van, csak itt még nincs ekkora,mert locsolok. Már ha tudok. Mert az ásott kútból van, hogy kifogy a víz! Ha nem lesz heteken belül jelentős áztató eső, akkor nagyon nagy bajok lesznek. Nem lehet lesz az őszi vetéseket elvégezni. Már így is takarmány hiány lesz, de úgy... Belegondolni is rossz. Az meg lehet, hogy régen is voltak ilyenek, de nem ilyen sűrűn követték egymást a szélsőségek. Ja, és ezt a "régen is volt" dolgot magyarázza el valaki az éppen a hőségtől szédelgő, és később el is hulló állatoknak, a kiszáradt fáknak, növényeknek...

 

Kiszáradt a Tisza (animációval)

Záhonynál térdig érő vízben át lehet kelni a Tiszán, ráadásul továbbra sem várható jelentős csapadék.

Riasztó képek jelentek meg pár napja az interneten, melyeken a Tisza záhonyi vízállását mutatják. Térdig érő vízben át lehet kelni a folyón.

Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint a vízállás kedd reggel a hivatalos mérőponton -332 centiméter volt, mely mindössze 21 centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb vízállásnál.

Fotó: Csépke Csaba (2012. szeptember 2.) - a víz csak a kép bal szélén csordogál.

Az elmúlt időszakban a csapadékszegény időjárás miatt nem hullott számottevő mennyiségű eső a Tisza vízgyűjtőjének a területén, ezért a mellékfolyók sem szállítottak kellő mennyiségű vizet a folyóba. A nyár nagy részében pedig nemcsak száraz volt az idő, hanem nagyon meleg is, ezért jelentős mértékben párolgott el a víz a Tiszából. Kedden reggel másodpercenkénti 58 köbméteres vízhozamot mértek, összehasonlítva normális esetben Szegednél 820 köbméter az átlagos érték, ahol szintén alacsony jelenleg a vízállás, ezzel együtt a vízhozam is, melynek értéke jelenleg 115 köbméter másodpercenként. A Tiszán leállt a hajóközlekedés emiatt.

Nemcsak Záhonynál, hanem más településeknél is rekordalacsony vízállást regisztráltak. Tiszabecsnél eddig 276 cm volt a legalacsonyabb vízállás, melyet 1992-ben mértek, hétfőn viszont csak 269 cm-en állt a folyó szintje. A mederteltség 0%-os Tivadarnál és Tiszabecsnél, az 1%-ot pedig nem éri el Záhonynál.

Az elmúlt napok animálva (forrás):

A jövőbeni kilátások sem túl bíztatóak, előrejelzésünk szerint a következő egy hétben sem várható jelentős mennyiségű csapadék a Tisza vízgyűjtő területén, így tovább romolhat a helyzet Kelet-Magyarország legnagyobb folyóján. A csütörtöki hidegfront is csak záporokat, zivatarokat okoz a vízgyűjtőjén, melyek inkább lokális jellegűek lesznek, így kiadósabb eső nem várható, és az ezt követő időszakban ismét száraz időjárás köszönt be a Tisza felső szakaszán és annak mellékfolyóin.

 

További információk a szon.hu-n.

 

 

Téma: Kiszáradt a Tisza

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása