Lady Gaga – Marry the night klipelemzés

2012.06.02 11:56

 

Furcsa ez a világ. Orvosilag is elmebeteg sztárok, a fiatalok példaképei.

Köszönet Landsknecht -nek, hogy elkészítette ezt a profi elemzést.

 

Az elemzés nagy része a vigilantcitizen.com cikkén alapszik: https://vigilantcitizen.com/musicbusiness/from-mind-control-to-superstardom-the-meaning-of-lady-gagas-marry-the-night/ [1]

Ebben a videoklipben szinte alig van rejtett szimbólum, de annál több a rejtett mondanivalója. A klip azt mondja el, hogyan válik valaki sztárrá. A „marry the night” kifejezés lefordítva a következőt jelenti: házasodj az éjszakával (menj hozzá az éjszakához). Az éjszaka mindig a sötétséget, a sötét oldalt, az alvilágot jelképezte. A házasság egy rituális egyesülést jelképez. A „házasodj az éjszakával” a következőt fejezi ki: egyesülj a sötét oldallal, add el a lelkedet, és eléred amit akarsz. Ha aláveted magad, és azt csinálod, amit mondanak, akkor híres leszel.

 

Ez a jelképes beavatás a zeneiparba. Ez a klip központi motívuma, amely meg fog mutatkozni az egész klipben. Elég csak meghallgatni a dal első sorait: „I'm gonna marry the night I won't give up on my life” „Házasodni akarok az éjszakával, nem adom fel az életem.”

Azt hiszem, ez nem szorul különösebb magyarázatra. Ahhoz, hogy valaki eladja a lelkét és sikeres legyen, a személyiség átalakulása (transzformáció) szükséges. Ez a klip második legjelentősebb motívuma, ami szimbolikusan el van rejtve, de jól szembetűnik.

A videoklip eleje 4:35-ig egy pszichiátriai intézetben játszódik. Ez a része a videónak mind jelképek, mind szöveg szempontjából erősen a tudatmódosításra utal. Mielőtt konkrétabban kifejteném miről is van szó, előtte érdemes bemutatni röviden az MKultra és Monarch projekteket, ugyanis ezek ismerete döntő fontosságú a videó megértése szempontjából.

 

Az MKultra program

Az MKultra program a CIA titkos és illegális kísérletsorozata volt (talán jelenleg is tart?) ami az 1950-es évek elején kezdődött, Richard Helms irányításával. A célja volt, hogy a tudat- és viselkedésmódosítás, vallatás, agykontroll technikáit kutassa, gyanútlan civileket használva kísérleti alanyként. A kísérletek során a tudat befolyásolására különféle, gyakran illegális módszereket és eszközöket alkalmaztak, pl: hipnózis, drogok, bántalmazás, lobotómia, elektrosokk. Bizonyos források szerint a programban 44 amerikai kollégium vagy egyetem, 15 vegyi cég vagy gyógyszergyár, 12 kórház vagy klinika, illetve 3 börtön volt érintett. A kísérletek során igen sok tudatmódosító szert fejlesztettek ki, amelyekkel szellemi és fizikai képességet lehet maximálisan lerontani (amivel így, állítja a szöveg, egyes közszereplők lejárathatóak), súlyos betegségek tüneteit lehet szimulálni, az agymosással szembeni ellenállóképességet lehet fokozni, egy másik személy iránt érzett függést lehet kialakítani, stb.

A Csupaszpisztoly című filben is vicces formában feldolgozták az ilyen kutatások eredményeit.

A program időközben kiszivárgott, kongresszus elé került, egy bizottság is vizsgálta, és 1973-ban az összes MKultra dokumentumot megsemmisítették, de egy ex-CIA veterán, bizonyos Victor Marchetti azt mondta, hogy ez csak egy fedő sztori volt, a program még nagyobb titokban, de ugyanúgy folyik tovább.

[2] A Monarch program A Monarch program az MKultra része volt, ugyanis az MKultra rengeteg kisebb programból állt.

A Monarch szó itt egy lepkefajtára utal (pompás királylepke) Azért lepkéről kapta a nevét, mert amikor egy személyt elektrosokkal okozott pszichés traumának vetnek alá, akkor gyakran olyan könnyedséget, lebegést érez, mint egy repülő pillangó. De ezen túlmenően a Monarch szó jelképesen utal arra a minőségi átalakulási folyamatra is (metamorfózis), amelyen a lepke keresztülmegy.

Először hernyó alakban létezik, majd begubózva alvó, inaktív állapotba kerül (például a selyemgubó) míg, végül is visszatér a szárnyaló pillangó formájába. A lepke az okkultizmusban a lélek szimbóluma. Ez a tudat átprogramozásának egy technikája, ami azon alapul, hogy erős traumát okoznak, és így tudathasadást hoznak létre. A tudat így több részre hasítható, ami úgy működik, mint a számítógépeknél a „file.” Azért, hogy az így leválasztott és önálló életet élő tudatrész "file" vagy „alter” aktivizálható legyen, meghatározott kódokra, jelszavakra, vagyis kioldó, beindító parancsokra van szükség. (trigger). Például volt olyan program (operation SPELLBINDER) amelynek célja az volt, hogy olyan "alvó" ügynököket képezzenek ki ("Manchurian candidates"), akik bizonyos kulcsszavak vagy szófordulatok útján aktivizálhatók egy ún. poszt-hipnotikus transzállapot után, azaz hipnózis utáni önkívületi állapotot követően. Nem részletezem tovább, erről szól Cathy O’Brien egykori MKultra áldozat története (Trance – Formation of America), de ugyanez le van írva részletesen

Drábik János: Tudatmódosítás című írásában. Fent van a magyar elektronikus könyvtár oldalán sok más Drábik János írással együtt. Itt van: https://mek.niif.hu/06800/06897/html/0501.htm

Sokan hápognak, hogy Drábik összeesküvéseket gyárt, ezért elmondom: a tartalom nagy részét nem ő találta ki, hanem átvette a fent megjelölt anyagból és sok más dokumentumból. Valamint a kísérletek túlélői, akik mégis visszanyerték emlékezetüket, mind - egymástól függetlenül - egybevágó dolgokat állítanak. Tehát az első része a videónak tele van tudatmódosításra való utalással.

A videó legelején Gaga monológja hallható, nem fordítom le, mert hosszú, legyen elég annyi, hogy Gaga ugyanazt mondja el, amit egy traumán alapuló tudatmódosításon átesett ember érez. Ugyanúgy emlékezetkiesésről számol be, azokat a tüneteket mondja el, a valóság-érzékelése is hasonló egy agymosott áldozatéhoz.

A jelenetek is egy torz valóságképet tárnak elénk. 2:30-nál valamivel bekeni a nővér a hátát. (A cikk se tudja pontosan, valószínűleg gerinccsapolás sebhelye lehet.) 4:12 körül bekötött fejű, agyhalott nők láthatók minden bizonnyal lobotómiát végeztek rajtuk. A következő jelenetben Gaga balettozik. Ez még a régi „tiszta” korszakát idézi. 5:35-nél telefonhívást kap, megtudja, hogy a kiadó visszautasította Gagát.

Ezt nehezen viseli, őrjöngeni kezd. 6:30-nál a kádban ül, és festi a haját. Itt kezdődik az átalakulása (vö. metamorfózis). Megértette, hogy ha sikeres akar lenni, szakítania kell régi önmagával, és át kell alakulni. Ezt jelképezi, hogy barnából szőke lesz, Stefani Germanotta átváltozik Lady Gagává. Itt egy régebbi videója, mikor még Stefani Germanotta volt. A videó elején látható főleg a gesztusaiból, mozdulataiból, viselkedéséből, hogy valami elmebeli problémái vannak.

A következő jelenetben (7:00-tól) láthatjuk, hogy átalakult. Elég züllötten néz ki.

7:12-től a mennyezeten okkult jelképek láthatók (poszeidón, valamint egy csillagszerű valami, ami később holddá változik.) A korábbi társai állnak, és nézik őt, de ő búcsút mond nekik, mert híres akar lenni.

7:20-tól egy érdekes írás van a falon visszafelé írva. „The Cross is my Anchor” Ez egy keresztény mondás, pontosan nem tudom mit jelent A kereszt az én horgonyom? Mindegy, lényeg, hogy a keresztben való bizalmat fejezi ki. Visszafelé van írva, ami annak a jelképe, hogy Gaga fiatal korában katolikus „keresztény” volt, és meg kellett tagadnia a kereszténységet ahhoz, hogy érvényesüljön a popszakmában. A visszafelé írás gyakorlata mindig valami megtagadását, megszüntetését jelenti. Pontosan ellentété, mint amit a szöveg jelöl normálisan írt állapotában. Most már átalakult, otthagyja a balettot, mert eladta a lelkét.

Ezen a ponton (7:56 körül) a jelenet átmegy nappalból éjszakába. „megházasodott az éjszakával” Az utcán folytatódik a klip, ami a züllött New York-i éjszakai élet légkörét idézi.

8:03-nál láthatjuk, hogy Gaga egy autóba bújik be (később ebből jön elő) az autó egy Trans AM. Ennek is lehet szimbolikus jelentése: a Trans szót ugyanúgy ejtik, mint a trance szót, ami transz állapotot jelent. De jelenthet a Trans = transformation (transzformáció, átalakulás)

A dal itt kezdődik. Sokáig csak táncolnak, megint az utcán játszódik a jelenet, majd 12:36-tól a popsztárrá vált Gaga életéből láthatunk pillanatképeket, óriási kalapok, rendkívüli ruhák, dühöngés, érzelmi instabilitás, stb. A végén Gaga benzint locsol az autókra, felgyújtja őket, és láthatjuk, hogy minden lángba borul körülötte. Ez a szórakoztatóipar erkölcsi pusztítását jelképezi, ahogy a médián keresztül szépen fokozatosan elbutítják az embereket. Összegzés Lady Gaga azt nyilatkozta, hogy ez a videoklip életrajzi elemeket tartalmaz. A múltjának egy részét. Két variáció lehetséges:

1. Elhisszük, hogy Gaga igazat mond. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy Gaga tényleg kemény agymosáson esett át. Ez magyarázat lehet a furcsa öltözködésére, magatartására, kétértelmű nyilatkozataira, biszexualitására (vö. sex kitten programming „cica-fájlok”), és érzelmi zavartságára.

2. Gaga nem mondott igazat, csak szokás szerint heccelte a közönséget, hogy középpontban legyen. Valószínűleg Gagának nem programozták át a tudatát, csak szimplán különc (deviáns) Viszont akkor miért van annyi utalás a tudatmódosításra? Gaga korábbi klipjeiben is voltak már utalások, de ez a klip eléggé erős kinyilatkoztatás. Van még néhány érdekes dolog: Lady Gagának korábban (2010 júniusa) voltak rémálmai.[3] Az álmában egy rémisztő szertartáson vett részt. Nem tudta, mit jelentenek az álmai, elmondta másoknak, majd valaki rájött, hogy Gaga az illuminátusok szertartását álmodta meg, úgy, hogy korábban nem tudott semmit róluk, főleg nem a szertartásaikról. A dologról elég sok internetes oldal ír, tehát valószínűleg nem álhír. Akkor hogy álmodta meg az illuminátusok szertartását, ha korábban nem tudott róla semmit? Valószínű, hogy Gaga úgynevezett többszemélyiség komplexusban (MPD – Multiple Personality Disorder vagy más néven DID – Dissociative Identity Disorder) szenved.

Az MKultra kísérletek során a tudósok rájöttek arra, hogy erős traumával a tudatot több részre lehet hasítani. Az így létrehozott, egymástól elkülönülő tudatrészeket (alter-eket) programozni lehet. Az egyes tudatrészek, alter-ek egy meghatározott beindító paranccsal (trigger) aktivizálhatóak, és átveszik a személyiség irányítását. Azok, akik több személyiséggel rendelkeznek, semmit sem tudnak arról, hogy hány másik énjük van, és ha egy másik énjük aktivizált állapotában valamilyen élmény éri őket, arra sem emlékeznek, ha éppen nem az az énjük van aktiválva. A személyiségek közt memóriafal van, nem tudnak egymás létezéséről, de ritkán előjöhetnek az emlékek lásd például Cathy O’Brien esete, de sok más példa is van. Tehát valószínű, hogy Gaga tudatát traumán alapuló agymosással több részre hasították, és éppen az egyik személyisége „alter” volt aktiválva, amikor ezen a szertartáson részt vett. Álmában előjöttek az emlékei. Az illuminátusok és egyéb okkult titkos társaságok egyáltalán nem elfeledettek, nagyon is sok létezik, főleg Amerikában. Egyébként a Tudatmódosítás című könyvben rengeteg olyan ügy, dokumentum van feldolgozva, amik azt bizonyítják, hogy az agykontroll kísérletekben rengeteg olyan gyereket használtak fel, akiknek családjában régóta jelen volt a pedofília, sátánizmus, rituális bántalmazás, mert a tudósok rájöttek arra, hogy az ilyen gyerekek tudata sokkal könnyebben hasítható fel (A kaméleon című sorozat alapötletét is valószínűleg ezek a módszerek ihlették).
szólj hozzá: Az antiszemitizmus okai A kísérletek során is sokakat bántalmaztak, valamint traumának tettek ki. Az illuminátus jellegű és egyéb okkult társaságok szorosan összefüggnek kormányzati körökkel. A tudatmódosításon átesett emberek többsége nem viselkedik átlagosan, különböző pszichés zavaraik vannak, gyakori például a poszttraumatikus stressz szindróma (PTSD) vagy egyéb zavarok. Ez lehet a magyarázat Lady Gaga furcsa viselkedésére.

Például Gaga a 2008-2009-es turnéja során paranoiáról számolt be. [4] Maureen Callahan a könyvében ír Gaga zavart természetéről, [5] a menedzsere szerint Lady Gaga mentálisan beteg volt, stylistja, Angela Ciemny elmondása szerint például rendszeresen együtt kellett aludnia Lady Gagával, aki betegesen retteg az egyedülléttől, valamint többször együtt kellett zuhanyoznia vele. Mindeközben Lady GaGa eszelősen és kegyetlenül viselkedett alkalmazottaival. Angela Ciemny-nél például akkor telt be a pohár, amikor egy apró hibáért szó szerint felpofozta. Vallomása szerint 18 hónapos időszak alatt Gaga több mint 150 embert rúgott ki különféle jelentéktelen ügyek miatt. Az előbb felsorolt tünetek nagyon hasonlítanak a narcisztikus személyiségzavarra (NPD-Narcissistic Personality Disorder) valamint a bipoláris zavarra. Ezek a hangulatingadozások, Gaga rémálmai, furcsa, kétértelmű nyilatkozatai, feltűnési viszketegsége, szokatlan öltözködése, egyszóval súlyos pszichés zavarai magyarázatot adhatnak mindenre. Valószínűleg Gaga traumán alapuló vagy más tudatmódosító kezeléseken esett át. (vagy jelenleg is) Ha hozzávesszük a klipjeiben található rejtett szimbólumokat, üzeneteket, és a titkos társaságokra (illuminátus) utaló jeleket, egyértelműen összeáll a kép.

De még ha nem is traumán alapuló tudatmódosításon esett át, másfajta tudatmódosító eljárások tünetei is lehetnek ezek, ugyanis nagyon sok ilyen technika létezik. Nézz utána: NSA magatartás befolyásoló technikái. A traumán alapuló tudat-programozás (tudat hasadása) más média termékben is megjelenik. Például a Born this way klipben. Korábban írtam, hogy a Hannah Montana elemzés [6] szépen rámutat arra, ami nyilvánvaló: ennek a filmnek a központi motívuma a kettős személyiség, valamint tucatjával vannak okkult és szabadkőműves szimbólumok a filmben.

Még ha csak részben igaz Cathy O’Brien könyve és a többi áldozat története és téves ismereteink vannak az MKultra programról, az biztosan igaz, hogy a kísérletsorozat létezett, és széles körű volt, valamint az is nyilvánvaló, hogy egyre több az erre való utalás a klipben, de más médiatermékekben (klipek, filmek) is.

Felhasznált források [1]

https://vigilantcitizen.com/musicbusiness/from-mind-control-to-superstardom-the-meaning-of-lady-gagas-marry-the-night/

[2] https://mek.niif.hu/06800/06897/html/index.htm, maga a cikk itt kezdődik: https://mek.niif.hu/06800/06897/html/0501.htm https://vigilantcitizen.com/musicbusiness/lady-gaga-the-illuminati-puppet/ kisebb része több internetes oldalról lett összeírva.

[3] https://noitema.hu/tart/cikk/pb/0/72951/1/sztarok/Lady_Gaga_illuminatus_szertartasokrol_almodik https://www.rap-up.com/2010/06/24/lady-gaga-shares-illuminati-dream/ https://news.softpedia.com/news/Lady-Gaga-Reveals-Illuminati-Dream-145540.shtml https://www.therundown.tv/headlines/discuss-this/lady-gaga-goes-into-detail-about-her-recurring-illuminati-dream/

[4] https://knowyourmeme.com/memes/bad-romance https://therocksbotb.org/tag/bad-romance/ https://hu.wikipedia.org/wiki/Bad_Romance

[5] A leleplező könyv címe: Maureen Callahan: Poker Face: The Rise and Rise of Lady Gaga https://www.sztarvagyok.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=14:botrany-lady-gaga-eszelssegenek-150-ember-itta-meg-a-levet&catid=7: zene https://www.femina.hu/vilagsztar/lady_gaga_eszelos

[6] https://www.youtube.com/watch?v=isRo_R8HSM0 Végezetül pedig itt a klipelemzés videó formátumban

 

https://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/hatterhatalom/media-befolyasa/1207-lady-gaga-marry-the-night-klipelemzes#comment-1626