Magyarok – ferde tükörben

2013.02.01 16:06

 

Mindig is érdekelt, vajon mit gondolhatnak rólunk, magyarokról külföldön. Amikor átlépek a határon, gyakran azon töprengek, mennyit tudnak az adott országban a helyről, ahonnan érkeztem. Addig rendben is van minden, amíg a szomszédos országokba vitt a fene, amint azonban kissé távolabb merészkedtem, érezhetően csökkent hazánk ismertsége. Persze nem arról van szó, hogy sosem hallottak még egy távoli, Hungary nevű országról, a gulyáskommunizmus egykori fellegváráról, csupán amit gondolnak rólunk sok esetben, hát… khm… minimum érdekes. Könnyű lenne okokat keresve a politika kényes terepére tévedni, s rúgni egy nagyot a hervadó szegfűbe, a masírozó bakancsokba, netán a rothadó narancsba, de nem. Profilunkhoz híven, filmes szemszögből vizsgáljuk meg, mit ér a magyar a filmvásznon.

Bérgyilkos a szomszédom

Magyarok - ferde tükörbenJimmy Tulipán Tudeskit, a kicsinyes, sötét, és mellesleg magyar bérgyilkost Bruce Willis alakítja. Tulipánunk a nagy sikerre való tekintettel, újabb virágot bonthatott, hiszen visszatért, a Már megint bérgyilkos a szomszédom című szösszenetben ökörködhetett egy sort, melyben egykori nagy riválisával, Laszlo Gogolakkal (Kevin Pollak) gyűlik meg a baja. Így aztán a film végére még a lámának is nyilvánvaló, az amerikai magyar maffiával nem ajánlatos kukoricázni…

Die Hard 3

Még mindig Bruce Willisnél maradva… - Az élet mindig drága című rendrakásában is van magyar vonatkozású mondat, ami hasonlóan degradáló ránk nézve, mint az előző film. A történet kezdetén megemlítenek egy bizonyos Mathias Targo nevű magyar bombaszakértőt, aki tudását éppen iráni terroristák segítségére használja fel. Ez az a pillanat, amikor illik a szék alá bújnunk…

Közönséges bűnözők

Magyarok - ferde tükörbenA rendőrség talál egy leégett hajót, amin csak két túlélő van. Az egyikük épp egy rémült magyar maffiózó. A vallatás során kiderül, hogy a magyar maffia (már megint!) drogot csempészett volna a hajon, csakhát, átverték őket. Ezzel rögtön be is bizonyosodik, hogy a magyar alvilág keze már Amerikába is betette lábát, viszont nem olyan dörzsöltek, mint mondjuk olasz kollégáik. Persze, napjainkban az előbbi mondat már elavultnak számít, nem vagyunk kispályások, már járjuk az O.V.-it.

Tágra zárt szemek

Stanley Kubrick megosztó művében a Kidman-Cruise (ex) házaspár elegáns partin vesz részt, ahol mindent és mindenkit kefélnek, kivéve a cipőjüket. Na tehát a banzájon a kissé pityókás Nicole Kidmant egy sármos magyar férfi – vélhetően szélhámos – kéri fel táncra. Míg ők a parketten flörtölnek, férje szupermodellekkel trécsel. Az újabb sztereotípia: a sima modorú csaló.

Az angol beteg

A halálos ágyán is krónikus mesélhetnékben szenvedő Almásy László gróf (Ralph Fiennes) egy toscanai romos kolostorban szórakoztatja a csodaszép és birkalelkű Hanát (Juliette Binoche) a sivatag szépségeiről, kalandjairól és a mindent elsöprő szerelemről. Ám ahogy mondani szokás, homokszem került a gépezetbe: a film végére így, vagy úgy, de mindenkinek mennie kell.

007 – Élni és halni hagyni

Magyarok - ferde tükörbenA film elején az ENSZ-közgyűlésen egy magyar diplomata beszédét hallhatjuk magyarul. A dolog érdekessége, hogy a szöveg nem teljesen egybefüggő, az értelmét gyakorlatilag lehetetlen megfejteni, ami a politikus felvételin munkaköri követelmény lehet… A film készítői a Parlament közvetítésein nevelkedhettek… Egy másik James Bond filmben, a 007 – A kém, aki szeretett engemben pedig az egyik szereplőt Sándornak hívják, ami több mint valószínű, hogy magyar származására utal.

Hé haver, hol a kocsim?

A balfék sci-fi mániások vezérét Zoltánnak hívják, és amikor valaki kimondja nevét, mindenki „Z” betűt formál a kezével. Zorrót szétveti az ideg.

Maria Braun házassága

A német film végén a legendás 1954-es svájci foci-világbajnokság döntőjének közvetítését lehet hallani németül. Az NSZK egyébként 3-2-re verte a legendás Aranycsapatot, hogy valami hitelt érdemlő információt is szolgáltassunk. Szép, szép. Mai labdakergető utódaik ezen emléken lovagolnak, de olyan bénák, hogy külön tűzveszélyességi fokozatot jelent falábuk.

Sógorom a zugügyvéd

Magyarok - ferde tükörbenÚgy tűnik, már a híres konyhaművészetünk sem nyeri el a tetszését egyeseknek. A következő párbeszéd hangzik el a filmben egy éttermi vacsora után:
Hölgy: – MI volt az a szörnyűség, amit ettünk?
Férfi: – Magyaros csirkepaprikás.

A finnyás beleteket!

Sorvadj el!

A Stephen King-film egyik jelenetében egy olyan cigánytábort mutatnak, ahol mindenki magyarul beszél! Fel is vidultam: tisztára itthon éreztem magam. S ez csupán a JOBBIK hír. A rosszab az, hogy a főszereplőt megátkozzák, ez lenne a különös fogyókúra lényege.

Cápa 2

Vitorlázás közben a lány odaszól a fiúnak, hogy óvatosabban menjenek, mert aztán Budapestig meg sem állnak. Végül persze nem a hajó okozza a vesztüket.

Chicago

Magyarok - ferde tükörbenA gyilkossággal vádolt, ártatlan nőt Katalin Hunyaknak hívják, és persze magyar származású. A „Cell Block Tango” című szám alatt elmond pár sort magyarul, ami így hangzik:
- Mit keresek enn itt? Azt mondjok, hogy lakem lefogta a ferjemet en meg lecsaptam fejet. De nem igaz, en artatlan vagyok. Nem tudom mert mondja Uncle Sam hogy en tettem. Probaltam a rendorsegen megmagyarazni, de nem ertettek meg…
Annak ellenére, hogy a filmbéli szereplő egész érthetően beszél magyarul, azért az ékezetek szabadságra mehettek. Később oroszul is megszólal, ezzel is igazolva, hogy voltak idők, amikor Magyarországon bizony az orosz volt a második anyanyelv.

Szárnyas fejvadász

A magyar közönség számára legemlékezetesebb jelenet valószínűleg az, amikor Gaff elkezd magyarul beszélni Deckardhoz: „Azonnal kövessen engem… lófaszt, nehogymá’ te vagy a blédranner!” A kultúra kiverte a biztosítékot.

Indiana Jones

Nem hagyhatjuk ki a Spielberg-Lucas páros klasszikusát sem, amelynek főhőse – mint köztudott – 48 órán belül bármilyen nyelvet legalább középfokon meg tud tanulni. Az egyik részben éppen egy nővel méri össze nyelvtudását, amikor is a következő mondat hangzik el: „De madzsarul biztos nem tud” – mire a válasz – „Dehodzsnem.”

My Fair Lady

Magyarok - ferde tükörbenA nagykövetségi bálon a feje búbjáig úriember Higgins egyik legtehetségesebb tanítványát Zoltan Karpathynak hívják, aki nemcsak a magyar nyelv kiváló ismerője és művelője, de másik harmincegy nyelven is kitűnően beszél. Karpathy, mivel képes kiszűrni az imposztorokat az arisztokrata társaságokból, tudását és tehetségét tanítás helyett olyan kevésbé nemes dolgokra használja fel, mint mások lejáratása és zsarolása. A művelt emberekből kerülnek ki a legnagyobb gazemberek.

Machete

„S mit szólsz ahhoz, ha megölnélek téged? Te kis majom!” Az iménti finom intelligenciára utaló böfögés valamikor a film közepe táján hangzik el, méghozzá magyarul! Előadója nem más, mint Antal Nimród, aki végképp belopózott Robert Rodriguez baráti körébe. A piciny majmóca mellékesen jó nagy állat – finoman kifejezve. Machete, a kések, pengék rusnya képű mestere persze rendet rak és a legjobb nőket dugja.

Csupán néhány filmmel hozakodtam elő, amelyből kiderül, hogy a rólunk alkotott kép nem mindig hízelgő, néha erős butaságokat sugall. Magyarnak lenni persze remek dolog – az állam pedig mi vagyunk. Páran megjegyezhetnék…

 

A végére a slusszpoén - Az ördög hangja magyarul a Rítus című filmben..:)

 

Hogy vajon kinek jó ez és ki akar bármilyen sejtelmet is az ördög és magyarok kapcsolatának tekintetében elhinteni az kérdés..bár nem nekem.

Viszont azt jegyezzd meg jól. Ezek a filmek több millió dollárokból készülnek és egyetlen egy másodperc nincs benne, ami nem a teljes tudatosság mentén lett a filmbe beleépítve.

Ez pedig kérdéseket kell felvessen..

Mert a háború ma már legritkább esetekben zajlik fegyverrel.

Az emberiség "felnőtt", kimunkálta értelmét és ennek tekintetébe figyelembe kell venni azt, hogy a módszerek is finomodtak.

Mindenestre ebből is látszik, minket megkerülni nemhogy nem lehet, hanem mesterkednek hírnevünk ellen azok, akik semmit nem képesek tisztelni, becsülni.

Mert ha tisztelné, akkor nemhogy nem bántaná és utalgatna, hanem egyszerűen csak megkerülné.

De ez lehetetlen..mert csak Egy maradhat!;)

 

 

https://filmtrailer.hu/film/magyarok-ferde-tukorben/