Nekünkszól magazin - Pasis válasz Müller Péternek

2013.06.02 20:19

 

Kapcsolódó linkek..
https://embers-eg.webnode.hu/news/gyogyito-szeretet/
https://embers-eg.webnode.hu/news/poker-arc-vers-hozzad-/
https://embers-eg.webnode.hu/news/szerelmunk-vagya/
https://embers-eg.webnode.hu/news/tisztan-szivbol-egyutt/
https://embers-eg.webnode.hu/news/joos-isvan-egy-mason-at-/
https://embers-eg.webnode.hu/news/kovacs-gabor-az-aranykor-es-a-no-/
 

Volt egy korszak az életemben, amikor szerettem olvasni Müller Péter írásait, sokat tanultam tőle. Bár elsősorban a női olvasókat szólítja meg, ért is a nőkhöz, a női lélekhez – amiért kicsit irigykedek is – sok koedukált bölcsesség van a műveiben. Mostanában heti útravalóját osztják meg közösségi oldalon ismerőseim, és általában el is olvasom. Nos, ezekben az írásokban találtam olyant a sok jóság mellett, amit úgy érzem, helyre kell rakni.

A heti útravalóban is azt teszi, amihez legjobban ért, bátorítja, inspirálja a nőket. Jól teszi, sok értékes nő jár körülöttünk önértékelési problémákkal, rájuk fér, hogy valaki szembesítse őket saját értékeikkel, mert valljuk be, mi pasik ezt a dolgot elhanyagoljuk. Szemet szúrt, hogy míg a női nemet roppant helyénvaló módon dicséri, ugyanakkor azzal próbál hízelegni közönségének, hogy a másik nemet időnként porig alázza. Idézem:

Február 5-én: „… manapság nincsenek bennünk, férfiakban királyi értékek, visszaélünk a nők alázatával, és ezt nem szabad tűrni. Olyan időket élünk, amikor egy nőnek önmagában kell megtalálnia a centrumát és nem a másikban. Sajnos. Nem teheti az életét a férfi tenyerébe, mert az már régóta nem férfitenyér. Egy gyenge, bizonytalan, önző, gyáva és a vágyaitól űzött ember tenyere. ”

Április 2-án: „… Ezt azért mondom, hogy tudd, mi lakik egy párkapcsolatra alkalmatlan, önző, magának való férfilélek mélyén.”

A kifogásom ellene az, hogy itt nem saját magáról, vagy férfiak egy részéről beszél, nem azt mondja, hogy mi lakik a párkapcsolatra alkalmatlan, önző, magának való Müller Péter lelkében, hanem általánosságban kijelenti az egész férfi nemről. Az olvasó tetszés szerint behelyettesítheti bármelyik ismert vagy ismeretlen férfi személyére. Így aztán egy frissen feltűnt potenciális partner eleve hátrányból indul, mert a Müller Péter által feltöltött szoftvernek köszönhetően nem a maga valójában, hanem ezen a torz szemüvegen át látszódik. El kell ismerni, gyakori példák támasztják alá a szerző állítását. Mint ahogy vannak olyan nők is, akik nem teszik szerethetővé a női nemet, de az ő példájukon keresztül kijelenteni, hogy milyenek a nők, elég szánalmas lenne. Megpróbálom a legjobbat feltételezni, hogy a szerző csak elfeledkezett a jólneveltségről, mert ha nem erről van szó, akkor szándékosságra kell, hogy gondoljak, akkor viszont felmerülne a kérdés, hogy mi célból ülteti el a megvetés magját.

 

Csata

 

Vérig sértett férfitársaim nevében magamhoz ragadom a szót. Nem igaz, hogy olyanok vagyunk. Vannak köztünk gyengék, önzők, gyávák, bizonytalanok. Sőt, időnként kicsit gyávák vagyunk, gyengék, bizonytalanok. Azt nem mondom, hogy időnként önzőek, mert aki önzetlen, az mindig az is marad. És az, hogy ki milyen ember, éles helyzetben dől el. Hogy amikor bátornak kell lenni, akkor bátran viselkedik-e, vagy gyáván. Amikor azonnal kell cselekedni, akkor teszi-e a dolgát, vagy akkor is lusta. Mert szeretünk dolgozni, ha van kikért dolgozni.

Nem vagyunk sem szentek, sem tökéletesek, az igaz. Vannak idegesítő szokásaink. Zárkózottak vagyunk, és folyton erősnek akarunk látszani. És ezt a szokásunkat hajlamosak túlzásba vinni. Amikor belül nehéz, még inkább. És nem mondjuk – mert ez is egy idegesítő szokásunk – hogy leginkább egy szelíd hangra vágyunk, mikor egyedül próbálunk erősek lenni. Pár kedves szótól megtáltosodunk. Nem valljuk be, de megőrülünk érte. Állandóan hadakozni akarunk, mert ha nem tennénk, belebetegednénk. Mit csináljunk, erre rendelt minket a Teremtő. Hogy a saját életünket odaadjuk a fontosabbakért. A nő is ezt csinálja, minden nap, de nekünk sokkal ritkábban kell az életünket adni. Van, hogy nem is kerül rá sor. Az én generációmnak nem kellett szembenéznie sem ellenséggel, sem golyózáporral, jó eséllyel a családot sem kell védenünk életünk kockáztatásával. De úgy vagyunk megszerkesztve, hogy erre hajlandóak legyünk. Másmilyen bátorságpróbákra kényszerülünk rá. Szeretünk Pató Pálost játszani, az is idegesítő. De azzal meg lehet ölni az önbecsülésünket, ha helyettünk megteszitek, amit mi halogatunk. Ilyenkor egy világ összeomlik bennünk, és pótcselekvésekbe menekülünk.

És igenis egy nő leteheti az életét egy férfi tenyerébe. Nem bármelyik férfi tenyerébe, de jó eséllyel talál olyant. Mert létezik még férfitenyér. De a férfi csak annyira férfi, amennyire a nő igényli. Éreznie kell, hogy szükség van rá férfiként, és nem csak arra jó, hogy tolja a bevásárlókocsit egy önálló tökös amazon kísérőjeként, végül a pénztárnál fizessen. Igen, kockázatos a dolog, és a csalódás fájhat. Kényelmes lenne kizárni a kockázatot, de ezzel a pozitív végkimenetel lehetősége is odavész. De tudod mit, hallgass Péter bácsira, zárd ki a kockázatot! Felejtsd el a normális párkapcsolatot, hiszen a férfiaktól nem várhatsz jót, legyél önmagad egoista királynője, végül pedig magányos rigolyás öregasszony! Az utcára se menj ki, mert baleset érhet, sőt, ne is egyél, mert az étel is árthat! Biztos találsz olyan gurut, aki megmondja a megoldást. Mi is lenne velünk a hasonló guruk nélkül? A végén még helyreállna a teremtés rendje.

És még valamit: hogy a rosseb ette volna meg az emancipációt!


https://magazin.nekunkszol.hu/pasis-valasz-muller-peternek/