Szenzációs magyar találmány - Szemétből építőanyag

2014.01.02 18:02

 

Kapcsolódó link..

https://embers-eg.webnode.hu/news/ne-dobd-a-szemetbe-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/talan-nem-haszontalan-/

https://embers-eg.webnode.hu/szellemi-bazar/hasznos-holmik/

 

 

Szenzációs magyar találmány - Szemétből építőanyag

 

 

 

 

 

Újfajta eljárást dolgozott ki a kommunális hulladék hasznosítására egy magyar vállalkozás. A szemétből speciális gép és technológia alkalmazásával nagyszilárdságú építőanyagot készítenek, amelyből akár ideiglenes ház is építhető.

 

Kommunális hulladékból készít nagy szilárdságú építőanyagot a Szilplast Kft. Az alapító, Szilvássy Mihály által kifejlesztett eljárással gyakorlatilag ingyen lehet akár ideiglenes házakat, vagy gátfalakat építeni. A cég jelenleg befektetőket keres. A Heti Válasz interjúja.

 

Hogy lesz a szemétre dobott fél pár cipőből, használt pelenkából és PET-palackból egynemű, szilárd építőanyag?

 

Építettünk egy hatalmas gépet, ami rendkívül magas hőmérsékleten, mechanikai eljárással minimális szemcsenagyságúra morzsolja szét a bedobott hulladékot. Szinte bármi belekerülhet, a feldolgozási műveletre ez nincs hatással. A gép addig aprítja, dörzsöli és forgatja a berakott hulladékot, míg szinte molekuláris méretűre nem maszatolja. Ezután a szemcséket drazsírozzuk, bekenjük tűzforró, folyékony műanyaggal. A végeredményként kapott anyagból egy 2,5 centiméter vastag, egy négyzetméteres lapot öntünk, ami tiszta, szagmentes, és mechanikai szilárdsága hihetetlenül jó. Egy dupla lap megfogja a puskagolyót.

 

Hadászati célra is használható?

 

Van ilyen irányú érdeklődés is, de a termék ellenáll a víznek, savnak és lúgnak is, így kiváló építőanyag lehet például gátak megerősítéséhez. Felhasználható ideiglenes lakóházak építésére is. Pár óra alatt fölépülhet belőle egy 30 négyzetméteres ház, ami aránylag könnyen szállítható bárhová, ahol szükség van rá. Gondoljunk bele, árvíz esetén milyen nehéz szállást találni a károsultaknak! De említhetnénk a hajléktalanság problémáját is.

 

Ilyen méretű problémák kezelése nem igényel komoly befektetést?

 

Az előállítógépet kell csak megvenni, a nyersanyagból van elég. A folyamat költsége megtérül a hulladék feldolgozása után igényelhető környezetvédelmi termékdíjból, és akkor még a terméket nem is értékesítették. Csak beruházói vagy kormányzati akarat kérdése a folyamat elindítása.

 

Az Index tavalyi videója

 

Vannak érdeklődők?

 

Külföldről érkeztek megkeresések. Jelenleg tárgyalunk egy svéd egyetemmel, ők a saját fejlesztéseikhez szeretnék fölhasználni a szisztémát. Érthető, hogy kíváncsiak rá, hiszen a szeméttárolás és -újrahasznosítás máig megválaszolatlan kérdés. Leginkább azt látnám szívesen, ha a magyar állam állna az ügy élére, és innen exportálnánk a technológiát a világnak.

 

Lehet megoldás ez a módszer a szemétproblémára?

 

Ha nem old is meg minden gondot, lehetővé teszi a műanyaghulladék újrahasznosítását. Egyszer valaki azt mondta, hogy a legtöbb és legolcsóbb fel nem dolgozott nyersanyag a világon a használt műanyag. Tíz évembe és rengeteg beforgatott tőkébe került, de kijelenthetem: sikerült megoldani ennek a nyersanyagnak a gazdaságos felhasználását.

 

A cikk eredetileg a Heti Válaszban jelent meg.

 

https://zold8.hu/index.php/zuzda/184-szenzacios-magyar-talalmany-szemetbol-epitoanyag

 

Téma: Szenzációs magyar találmány - Szemétből építőanyag

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása