Vass Lajos blogja szpesöl - A Tarot analógiái, a Bolond, az Ördög és a Halál lapja

2013.02.02 16:37

 

Előzmény..

https://embers-eg.webnode.hu/news/az-ordog-a-reszletekben-lakozik-/

 

Bolondos dallamok

 

 

Ma húztam a tarot kártyából. Igaz online, de a szellemek üzenete akár virtuálisan is átjöhet. Úgyhogy gondoltam kifejtem mit jelent bolondnak lenni. Úgy érzem menni fog, mivel sokan annak tartanak, ami jólesik a szívemnek, hiszen nem is sejtik mekkora bók ez igazából.

 

 
A Bolond a legmagasabb minőség, amit ember elérhet. Az újrakezdést, a befejezést és a legnagyobb nyitottságot jelképezi. Szórakoztató, játékos aspektus, gyermekes naivsággal, sokszor vakmerő pimaszsággal felruházva. Rábízza magát a jelenre, nem foglalkoztatja a sors. Sőt, annyira nem, hogy lényegében a végzete felett helyezkedik el, emiatt olyan, mint a lélek, továbbmenve ő maga a lélek. Zabolátlan, épp emiatt lehet negatív is, ha túlságosan hajszolja az élvezeteket. Nem törődve a környezetével akár káoszt is hagyhat maga után. Bár ezt nem gonoszságból teszi, hanem inkább flegma pimaszságból, de ezt sokszor nem értik a körülötte lévők és elítélik emiatt. Hiába segítőkész és jóindulatú lény, sokszor kell bocsánatot kérnie. Amit meg is tesz, mert lelkiismeretes.
 
Hát, van ilyen. Sokszor én is túlzásba viszem a viccet, miközben azt hiszem másokat szórakoztatok, a legnagyobb megbotránkoztatást okozom ezáltal a hozzám közel és távol állók elméjében. Sokszor nem férek meg az anyagi világban, nagyon sokszor tehát a Bolondot is kár érheti viselkedése miatt. De ám könnyedsége a legnagyobb problémákon is hamar túljut.
https://www.camptaichi.com/wp-content/uploads/fool-for-tai-chi.jpg
 
A Bolond egyetlen vagyona, az emléke, amit viszont folyamatosan elveszít spontanaitása miatt, ezért új emlékek után kutat. Ez nem összetévesztendő az emberek hajtotta vággyal dolgok iránt, mert efölött helyezkedik el. Inkább egyfajta utazás ez, a pokoltól egészen a mennyekig. Érzéseinek él és nem dolgoknak. Jobban is ki tudja fejezni magát, hiszen kommunikációban erős, ezért is van, hogy az istenek bolondos embert választanak hírnökként.
 
Gyakran fiatalként ábrázolják, hiszen az örök fiatalságot jelképezi. Erre példa Henoch, a próféta, akit Isten felemelt Matatronnak, a legfőbb angyalnak. Örök kamasznak nevezte őt, és a legfőbb hírnöke volt, vagyis még mindig az. Ezért mondta Jézus azt, hogy jaj annak, aki nem tud Gyermek maradni.
 
A keleti hagyományok is említést tesznek karakteréről. A kínai nyolc halhatatlan között volt Lan Cej-ho, aki a bolondos félkegyelmű az istenek között. Gyakran látták részegen és állandó nevetség tárgya volt, ám kedvessége és jósága miatt mégis mindenki szerette és tisztelte. Fiatalságát öreg korára is megőrizte.
 
Ezt jelenti tehát bolondnak lenni.
 
Írásomat egy bibliai idézettel zárnám:
 

„Mert az Isten bolondsága bölcsebb az embereknél, és az Isten erőtelensége erősebb az embereknél.”

 

Tarot analógiák – Az Ördög dallama

 

 

Nos, úgy gondolom indítok egy sorozatot a tarotról. Első sorban a Nagy Arkánum lapjaiból szándékszom összeállítani egy gyűjteményt. Nehéz dolgom lesz, mert nem szeretek ismételni, ha nem muszáj. De mivel rájöttem, hogy írásaim nagy része kapcsolódik a tarot misztikus beavatási elvéhez, ezért fontos újra és újra elővennem azokat a szimbólumokat, ami minden ember tudatalattijából visszakacsint a saját, személyes életére.

 

 
A tarot a tudatalatti legrejtettebb mélységeibe kalauzolja el használóját. Ezért a kártya üzeneteit nem szabad félvállról venni, főleg, ha az emberben megpendít valamit. Egy dallamot, amivel együtt éppen mozog.
 
A mai nap az Ördögöt húztam. Úgy tűnik van vele dolgom, és ez korábbi cikkeimhez is szorosan kapcsolódik. Arra buzdítalak kedves olvasóm, keresd meg ezeket s teljesebb lesz a kép.
 
Ha megszáll az ősi démon, avagy nyitsz egy sötétebb dolog felé, akarva-akaratlanul olyan élmények érnek, ami különös peremvidékre sodor. Minden a sötétebbik szemszögből fog tűnni. A teremtő energiából rontó, romboló, a nagy szerelemből, vagy szexualitásból gyilkos, uralkodni vágyó kéj, az igazságból bosszú, a mértékből mértéktelenség, a bölcs erőből elnyomni vágyás válik.
https://fc04.deviantart.net/fs6/i/2005/049/2/0/Devil_Tarot_Card_by_hexxxer.jpg
 
Az Ördög XV. számú tarot lapján a Bakfejű Sátán lelhető, a maga torz valóságában, rendezetlenül. Mivel ez az alak a kísértő érzékiség jelképe, fel kell tenni a kérdést, ura vagy e az életednek, vagy a függés vezet utadon. Behódolsz-e, vagy meghódítod saját elfoglalt, igazi területeid. Ahogy korábban olvastam, mindenfajta önmagunk irányuló romboló agresszió, valamilyen kielégíthetetlen hiányunkból fakad. Nos, az ember nem kaphat meg mindent, amit szeretne, ezzel sajnos én is tisztában vagyok. De fel kell ismernünk azokat a tapasztalásokat, amik viszont várnak ránk, ha nem emészt fel a folyamatos harc a sötétebbik énnel, magával az ördöggel. Lucifer is lebukott nagyravágyása, és egoizmusa miatt, ez vár a rossz szellemmel „cimboráló” emberre is.
 
A kudarc fel nem dolgozása hívja be leghamarabb az ördögöt és késztet az önpusztító tevékenységre. A magasabb minőségű ördögjellem, hasonlatossá válik saját démonához. Kéjsóvár megszálló lesz, aki nem tart tiszteletben senkit és semmit.
 
A megoldás nem más, mint felismerni és szembenézni árnyékos oldalunkkal. A belátás fél siker. Harcolni nem szabad, mert ezzel csak a másikat táplálod. Egyesülni kell és elfogadni a másik aspektusunk, ami nehéz feladat. De amit nem etetnek, az egy idő után elhal.
 
Minden visszafordítható kellő humorral, a szabadságra való törekvéssel, felismerve azt, mi korlátol és azzal, hogy kijelented magadnak, mire is van igazán szükséged. Nemes szerelemre, vagy kéjes érzékiségre, ami csak ideig óráig elégít ki.
 
A cikkemet most is egy idézettel zárnám:
 
Tőlünk függ minden, csak akarjunk!
Széchenyi István

 

A halál tarot lapja, az elengedés mágiája

 

 

Megint sikerült egy meglehetősen „pozitív” csengésű lapot húznom. Fura, mikor tudatos igényem van a változásra, akkor ezt a lapok is tükrözni szokták. Egyszerűbben szólva, az álmok és a kártyalapok sosem hazudnak. Figyelmeztetnek önmagammal, vagy más emberrel, vagy az aktuális problémával kapcsolatban. Sajnos ezt meglehetősen későn ismertem be magamnak. De ahogy a sablon is tartja, jobb későn, mint terhesen.

 

 
Ezen a lapon általában a kasszás, vagy valamilyen lovagló csontvázszerű lény jelenik meg. Első látásra bizarrnak tűnhet, de az élet már csak ilyen. Sose a külső alapján kell megítélni egy jelzést, hanem inkább annak belső tartalmára kell figyelnünk. Ezért se szabad becsapnunk magunkat. Jöhet akárki kedves dolgokkal, magasztos eszmékkel, ha belül a romlás, a túlzott egoizmus és az emberek kizárása mutatkozik. Ezt úgy hívom, a szép nő, kedves mosollyal effektus. Az ellentét leplezése. Ilyen ez a kártya is, a Halál kártyája, a 13-as számú lap, csak ez az Életet titkolja.
 
A halál mindig valaminek a végét jelenti, befejeződésre utal, amit méltósággal kell viselni. Nem szabad ragaszkodni azokhoz a dolgokhoz, melyek szellemkezünk közül kisiklik. Ez egy teljesen tiszta és ártatlan lap. Ha az ember átesik azon a metamorfózison, amit a halál küszöbén tapasztal, le tudja vetni viseltes rongyait és új díszesebb ruhát ölthet magára.
https://melisinka.com/wp-content/uploads/2010/07/DeathTarotCardPic.jpg
 
Mutathatja a lap azt is, hogy valamilyen érzéki szenvedélytől, avagy káros, befejezetlennek hit szerelemtől való elszakadás következik be életünkben. Az első lépést természetesen mindig az embernek kell megtennie, de mivel ez egy nagyon erős lap, ez szükségszerűen sorsszerű. Azaz, mindig bekövetkezik az elszakadás a régitől és valami újat hoz. Kérdés az persze, hogy mennyire sikerül átalakulni és mennyire van ereje az új, minőségibb dolgok felé a laphúzónak, ebben az esetben mondjuk nekem. Erre persze, csak én tudom a választ.
 
Meg kell halni, mielőtt más pusztít el. Egyszerű. Mikor érzi az ember, hogy süllyed a hajó, akkor a normális életösztön rögtön a mentőcsónak felé vezérli, hogy abba beszállva s leereszkedve az óceánba, egy teljesen új szigetet találjon magának.
 
Szóval, a kötelék alól fel kell szabadulni. Ahogy egy tanítás is mondja, gondolataid tüzével pusztítsd el a tested. Itt a test a legyökerezett fát jelenti és nem a beszélő, mászkáló entet, ami felfedezi a környezetét.
 
Mindig fel kell tenni a nagy kérdést, mi hátráltat minket, s mi az, amihez görcsösen ragaszkodunk, és miért.
 
Ahogy azelőtt régi kollégám, Jókai Mór is mondotta volt:
 
„Egy jó halál többet ér egy rossz életnél.”
 
 
 
 

Téma: Vass Lajos blogja szpesöl - A Tarot analógiái, a Bolond, az Ördög és a Halál lapja

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása