Vass Lajos 'szpesöl

2012.11.09 11:03

A végtaghiány

 

A végtaghiánynak is van definíciója. Valamely testrész hiányára utal, azt hiszem ezen állásponttal egyetértene velem bármely doktor, szociológus, vagy hentes is.
 
Számtalan oka lehet, az egyik vele született testi deformitás, máskor baleset, vagy betegség.
Nagyon vékony ezek határmezsgyéje, lényegében felesleges írnom az eredőről, az okozat az ami szembetűnő.
A végtaghiánynak emellett több fajtája van, ugyanis sok testrész veszhet mulandóba az évek alatt. Fogyatékosok nagyon sok hányadát teszik ki a fogatlanok, egyrészt az ön vagy a köz hibájából. Ennek oka lehet a rossz táplálkozás, a stressz, az alkohol, a drogok és a rendszeres kocsmai verekedések. Másik nagy csoport a kopaszok tábora, általában előrehaladott öregedés, a túlzott alkoholfogyasztás, az időjárás és a klíma okozta sérülések és a náci ideológia miatti hajvesztés okozta sokkra vezethető vissza. De ahogy a mondás  tartja kopaszon jöttünk, kopaszon is megyünk el. A köröm hiánya utalhat balesetre vagy rendszeres körömvágásra is. Nem ritka, hogy  az ember önmagát fosztja meg az ősi kapirgáló képességétől.
Sok polgártársam szenved ujjhiánytól is, főleg  a lábakon és a kezeken lévő nyúlványok szoktak drasztikusan megfogyatkozni, főleg a veszélyesebb munkakörökben pl., asztalosoknál, favágóknál, gyári munkásoknál, jakuzáknál.
Vannak drasztikus esetek is,a kar illetve a láb hiánya, mely főleg alkar, felkar, comb, lábszár vonzáskörzetére terjed ki.
Ez már valami betegséget vagy balesetet jelenthet, ritka ha más okból van valami, de a kivétel mindig erősíti a szabályt.
 
A hiány lehet több, avagy kevesebb is. Kiterjedhet az egész testre, de a torzónak és a fejnek mindenképpen meg kell maradnia, hogy az egyén életképes maradjon. Bár orosz tudósok kísérleteztek a fej életben tartásával, próbálkozásaikat azonban nem tudták a gyakorlatba átültetni.
 
Egyes esetekben a szervek is hiányozhatnak, főleg a vesék, a máj, a tüdő, amik ebben a rohanó világban lemorzsolódnak az emberről, általában betegség és önpusztítás miatt, vagy szervkereskedők által, akik pénzzel vagy cukorkával csábítják el a gyanútlan klienseket.
 
Ezen fogyatékosságok listáját a teljesség igénye nélkül alkottam meg.
https://www.olgabaclanova.com/picture_gallery/movies/freaks/104_gooble_gobble_b_6.jpg
 
Olyan sok egészségtelen társ rohangál, kúszik, mászik körülöttünk, hogy az ép ésszel felfoghatatlan. Nem nézhetünk be akárki szájába, vagy szoknyája alá, ezért mindig legyünk óvatosak. A diszkrimináció nagyon rossz dolog, ezért legyünk toleránsak, és ne ítéljünk elhamarkodottan. Lehet, hogy első ránézésre nem tűnik sérültnek a mozgáskorlátozottak helyére parkoló BMW-s, izompólós srác, de lehet gyermekbénulásban szenved, ami miatt az agya károsodott. Ezért legyünk vele előzékenyek, mert nem tudni, mi mikor vállunk mások szemében letagadhatatlanul egészségessé.
 
Spencer, angol filozófus soraival zárnám mondandóm, mely így hangzik:
„....minden dolog teljes történetének magába kell foglalnia azt, amikor kibukkan az észrevehetetlenségből, és ismét visszatűnik az észrevehetetlenségbe.”
 
 
 
 
A munkaügyi központokról
 
 
Sajnos, sok tapasztalatom van már a regionális kirendeltségek helyzetét illetően. Sokszor látogattam anno, ma már egyre kevésbé. Úgy érzem nem nyújtanak eleget, felesleges bejárnom.
 
 
 
A rendszerváltás óta a helyzet sokat változott, már nem büntetik az embert ha munkát kerül, mert nincs is mit dolgozni. Valószínűleg én közveszélyes és köztörvényes munkakerülőnek számítanék, minimum 20 évre elzárnának több millió honfitársammal egyetemben.
 
Sajnos  nem tudtam lelépni külföldre, nincs elég bátorságom pénz nélkül távozni, nem mellesleg akik kimentek nyugatra, vagy keletre azoknak volt minimális kezdőtőkéje, azaz a szememben nekik már volt egzisztenciája. De sokunknak az sincs.
 
Nevetséges, amúgy pályakezdőnek regisztrálni munkaügyi központba, nem ér el vele semmit, de ha szívesen járogat az illető pecsételgetni és szereti a tömött sorokat annak szívesen ajánlom. Eleinte nekem is jó szórakozás volt, mert sok fiatal jár oda és rengeteg régi ismerőssel is találkozhattam. Néha úgy éreztem felesleges szórakozóhelyekre járnom, hiszen azt a közeget leltem ott, akikkel az éjszakában is sokat mulattam. A régi szép idők.
 
De aztán rájöttem, hogy hiába van Start kártyám és hiába illetnek meg a nagy kedvezmények, munka híján nem érek el vele semmit. Azért az elgondolkoztató, úgyse vesznek fel sok fiatalt helyekre, hogy nagyrészt támogatja a munkaadókat az állam, olyan szinten, hogy fizetést se kell adni, a kormány pénzzel helyette.
 
 
 
Nagyszerű képzéseket szoktak meghirdetni, de túljelentkezés van. Egy adott szakmára 150 embert hívnak be úgy felvételizni, hogy csak 15 fős csoportot indítanak, és ez minden szakra igaz. A középfokú angoltól kezdve a takarítógép kiürítőig. De sok helyen ilyeneket se indítanak.
 
 
 
Rengeteg nő annak köszönheti a munkáját, hogy el tudott helyezkedni egy regionális munkaügyi központban. Ők jól el vannak, és műkörömre is telik.
 
 
 
Mikor legelőször jártam ilyen helyen, nagy büszkén vittem az érettségim és szakképesítéseim fénymásolatát és beálltam a sorba. Úgy három órával később a pulthoz jutva megkérdezték, hogy mi a szakmám, mondom grafikus. A nő erre nevetve azt felelte itt ilyen munkához sose jutok, válasszak valami mást a tábláról. Mondom magamba mi van, ennyi erővel agysebésznek is mehetnék.
 
https://www.nickcarnes.com/wp-content/uploads/2009/03/homeless-child.jpg
 
 
 
 
Ne regisztráljon senki munkaügyibe, ha pályakezdő. Kímélje meg magát. Nem ér semmit.
 
Csak akkor csatlakozzon a klubhoz, ha volt már állásviszonya, míg munkanélküli kaphat egy kis pénzt, ami az éhenhaláshoz és a vegetáláshoz pont elég. De persze most ezt is elfogják venni a becsületesen dolgozó emberektől, mert a kormány úgy gondolja azért nem akarnak menni dolgozni a munkanélküliek és rokkantnyugdíjasok, mert havi 30-40 ezer forintból lazán lehet élni, felelősségek nélkül. Furcsa gondolatmenet, de itt nemcsak a kisebbségről van szó, azok megszerzik maguknak akkor is a pénzt, ha más embernek véresre fagy a mosoly az arcán. De mi lesz a családosokkal? A hitelesekkel, akiknek a házait és a számláit is szó szerint lefoglalták. Az élelmiszer emelkedik, a közüzemi számlák és a tömegközlekedés szintén. A fizetés meg csökken.
 
 
 
Szóval amíg a regionális központoknak telik több százezer forintos számítógép terminálokra és lcd tévékre, addig nincs veszve semmi.
 
Haladjunk tehát előre. A szép új világba.
 
 
 
Az árnyakról, a házakról, a dolgokról, és az emberekről
 
 
Az árnyak kísértenek a kietlen holdas oldalakon. Mindig más képekben jelennek meg.
De egy a közös bennük, taszítanak és vonzanak egyaránt.
 
Mindennek van árnyéka. Dolgoknak, embereknek, házaknak, sőt, a gondolatoknak is.
Legtöbbször titkokból alakul ki, valami elrejti őt az emberek szeme elől, a dolgok szeme elől, a házak szeme elöl. Valami mindig az útját állja, valami, amin nem hatol át a fény.
Születéséhez és halálához tehát egyaránt közre játszik a világosság. A sötétségnek viszont semmi köze hozzá. A sötétben is vannak árnyékok. Mozognak, sziszegnek és figyelnek. Őrzik a gondolataid, miközben kíváncsian szemlélik a benned lejátszódó végkifejletet. Igen, ők mindig melletted vannak, hűségesebbek az angyaloknál is.
 
https://1.bp.blogspot.com/-Oa0s2drXKRQ/TVvxuy2MnJI/AAAAAAAABSE/dmYOVjdvd8A/s1600/Shadow%2BCatchers.jpg
 
Egy árny lehet jó és rossz is, de semmiképpen nem közömbös. Gondodat viseli a maga módján, ahogyan te is gondját viseled fantáziáddal. Megbízhatsz benne, ha megbízol magadban. A tanácsát is kérheted, ha a tekintettedet a dolgok mögé helyezed.
 
Nehéz dolgok mögé látni, de nem lehetetlen. Mikor belenézel az ember szemébe, nem csupán önmagadat látod, hanem őt is, az árnyát is. Ha megfogod az árnyát, ha látásoddal megkerülöd, rájöhetsz arra, miért olyan ő, és miért olyan a normális szemekkel láthatatlan területe.
 
Ám ez sokszor nehéz, mert sok esetben a Nap elé bújunk és nem tekintünk hátra, csak előre, és a mérhetetlen fény, ami meleg és sugárzó teljesen elvakít.
 
De míg vannak dolgok, házak és emberek, addig lesz hozzájuk ajtó is, ablak is, kíváncsiság is, és szem is.
 
 
 
 
 
 

Téma: Vass Lajos 'szpesöl

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása