Az ember lelkének dallama..Az Ember-dala..Mandala

2012.11.01 15:05

 

Előzmény..

https://embers-eg.webnode.hu/news/olvass-a-gyerek-rajzabol-/

embers-eg.webnode.hu/news/egy-os/

embers-eg.webnode.hu/news/pap-gabor-a-vilag-kepe-egy-kerek-tukorben/

embers-eg.webnode.hu/news/a-magyar-szent-korona-igazi-rejtelye/

embers-eg.webnode.hu/news/a-feny-gyozelme-kaland-a-kvantumfizika-vilagaban/

 

 

MAN DALA

 

 

Jung felfedezte, hogy a mandalák rajzolása, festése és megálmodása az egyéniség kialakulási folyamatának, az individuációnak a természetes része. Arra Bíztatva pácienseit, hogy engedjék szabadon áramlani képzeletüket és előre megtervezett, tudatos minták használata nélkül készítsenek spontán mandalákat.”  S. Fincher: Mandalakészítés

 

 

Sosem lehet megunni, az alkotó kedv sosem alszik.:) Ha az ördög a részletekben lakozik, akkor a mandala készítés legalább olyan, mint ördögöt festeni a falra. Ahol a fal, az az él, felület, amire karcolunk. És amilyen a mandalád, olyan vagy TenMagad is.
Ez a r-óvásunk.:) Tehát, ez csak vicc, a gyönyörű alkotóerő nem ismer gonoszt.Vagyis a szíved csücskéből, középről rajzold meg a szimmetriádat, de olyan részletesen, amennyit csak enged fantáziád, intelligenciád. Isten megnyílvánul a részletekben és egyberendezi azokat. Ilyen a világunk, ilyen az élet. Dinamikus meditáció, ahol a hierarchia szintjei egybeforrnak, dimenziók rezegnek egymáson át, térben és időben, pillanatról pillanatra megörökítenek egy-egy fényképet. A jelképek egymást kiegészítik. A rendszert nem lehet megismerni máshonnan, csakis a forrásból, szívből. Aki logikázik, elveszik a részletekben, értsük meg intuicíó nélkül a számító ész kevés. Az intuíció nem csak látomásos halászgatás a zavrosban. Annyira éles és tiszta, amilyen fokozatra van állítva a ferkvencia az idegrendszerben. Szenzibilis szervezetünk egésze, a szívtől kezdve az összes sejten át egy óriási mandala.

 

A világ az óriás man dala.:)

 

 

 

Látszólag rendezetlen, vagy nem szimmetrikus. Nincs egy elhajlás sem, aminek ne lenne jelentőssége a Egészben és ne képezne magának egy ellenhatást, tükörképet. Ami egybefogja az az origó, zéró, eredő.
Ezért erős a jelenlét, magjárókban. Mert nincs gonoszság a tudásunkban, ez a kozmikus, isteni rend Mindenhatósága.
Ezért nevelő és gyógyító.
A test leképezi a tudatot.
A történetben eljátszuk a hangulatot.:)
A hang rezgése által gerjesztett hullámok vagyunk. Épp amilyen hangulatban dalolt meg az Isten engem.:) Az alakzatom, testem úgy alakul, ahogy alázatom éri Isten tudatom. Tehát: szépség, egészség. Gyógyítsd magad mandalával. Akár rajzolod, fested, de elénekelheted egy dalban is. Sőt el is táncolhatod. A lényeg: összpontosítsd figyelmed Magadra.
Semmi más dolgunk sincs, csak gyönyörködni Egy-másban.

 

 

 

 

Játssz velünk!

   Fess mandalát...

 

 

A progi (alább link) gyerekjáték, nagyon egyszerű, de jól vigyázz! Ne szédülj meg attól, hogy te már láttal profibb progit, vagy készítettél már két kattintással eszméletlen csúcs mandalát kaleidoszkóp programmal. Itt most nem az a lényeg. Éppen az a lényeg, hogy rámeditálj. Nem biztos, hogy egy, a programok között kevésbé ügyes, vagyis kevesebb funkcióval ellátott programot már le kell kicsinyelni. Az alkotóerőd lehet épp azt fogja élvezni, hogy itt bizony be kell vetni a logikát is, és az intuíciót bele kell - jó értelembe véve -, kényszeríteni a szervezésbe. Talán szűk a lehetőségek kerete, de azt hiszem az életben sem mindenki kapja meg az összes nyitott kaput. Vagyis az intuíciót bele kell formálni a keretekbe és egyszerre kell az ösztön látomásait kiélezni a testiség lehetőségeibe, de a testi határokat is folyamatosan alakítani a belső álomhoz. Igazi mágia a szervezés.
Ahhoz, hogy a man dalod visszadja lelked vagyonát és szellemed örökségét, bizony ésszel kell élni és légy Magad ura.:) Ennek filozófiája külön fejezeteket érdemel, de meg van mindenkinek a saját okossága.:) Most csak fessünk.
Legyél tehát ügyes és szerkeszd meg tudatosan az egymásra épülő elemeket. Időigényes, de legalább annyira megoldó is.:)


Aztán küldd el Nekünk, hogy Mi is örüljünk Neked, ide: info.emberseg@gmail.com
Gyerekek rajzait várjuk, 0-120 éves korig. De nem kizáró ok, ha valaki megugrotta a 120-at.:)

Szóval, Baba, itt van az egyszervolt mese programegyszervolt.hu/jatek/mandala.html

 

Érkezett már néhány remekmű.:) 

készítette: Katica

 

 

készítette: Csillagom

 

 

készítette: Czigi

 

 

készítette: Anita

 

A többi kedv-ébresztőt itt nézheted meg: https://embers-eg.webnode.hu/fenykepgaleria/


A mandala megalkotása különleges módon hat a szellemre és a lélekre. Az ősi, archetipikus formákkal, és a színekkel (melyek tudattalanunkban gyökereznek) való foglalatosság pozitív hatással van ránk. Az alkotás folyamata már önmagában véve egy meditációs folyamat, mely alatt eltávolodunk a mindennapi világunktól, megnyugszunk, ellazulunk, váratlan, segítő gondolatok, érzések bukkannak fel bennünk, és tágabb összefüggéseiben láthatjuk önmagunkat és a világunkat. A mandala elkészítése után megnő az energiaszintünk, kiegyensúlyozottabbak leszünk, lelkesebbek és motiváltabbak leszünk a belsőerő megtapasztalásának köszönhetően. A játékos önfelfedezés mandala segítségével személyes fejlődéshez, gyógyulás elősegítéséhez, és kiegyensúlyozott, boldog életvitel felé vezet.

 

 Hogyan kezdjük el?

A mandalával végzett munka legjobban magányosan végezhető, amikor minden elvárásunktól, szabadon, játékosan, próbálgatva, a véletleneket kihasználva, az ösztöneinkre hallgatva, alakzatokkal és színekkel töltjük ki a kört. A mandalák készítéséhez olyan nyugodt környezet a legmegfelelőbb, ahol legalább egy-két órán keresztül nem zavarnak meg.
A mandalák készülhetnek színes ceruzával, filctollal, temperával, olajfestékkel, üvegfestékkel, agyaggal, kővel, virágokkal, homokkal, bőrrel, fával, tehát bármilyen technikával. Most csak a festésről lesz szó a továbbiakban.

Általában A3-as rajzlapot használunk, természetesen ettől el lehet térni. Még szükség lehet körzőre, vonalzóra, de legjobb, ha szabadkézzel rajzolunk. A rajzoláshoz kényelmes munkahelyre van szükségünk és jó megvilágításra. Az alkotó légkör létrejöttéhez hozzájárul a csönd, vagy a halk, inspiráló zene. Gyertya gyújtásával és füstölővel elősegíthetjük, hogy az alkotásba gyorsabban mélyedhessünk el, és minél könnyebben elszakadhassunk a mindennapos gondjainktól. Helyezkedjünk el kényelmesen, lazítsunk, csukjuk be szemünket, és összpontosítsuk befelé a figyelmünket. Engedjünk szabadon felsejleni egy mandalát, önmagunkban, amit majd meg fogunk festeni. Ne bíráljuk, kritizáljuk, és fűzzünk hozzá megjegyzéseket, csak csendesen figyeljük meg, és jegyezzük meg jól.
A mandalák általában 3 koncentrikus körgyűrűből állnak. A kör közepén lévő kör a középpontot, majd utána következő körgyűrű a tudatalattit, majd a kör szélén található körgyűrű a személyiséget szimbolizálja. A mandala elkészítésénél két út lehetséges. Az egyik, mikor megrajzoljuk a teljes mintát, és kifestjük utána az egészet. A másik út, amit én személy szerint jobbnak találok, mikor megrajzoljuk a közepét, utána rögtön kifestjük, majd ebből kiindulva megrajzoljuk a tudatalatti területét, és kifestjük, és legvégül megrajzoljuk a személyiség területét a kör külső részét, és szintén kifestjük. Az a lényeg, hogy mindig a középpontból kiindulva dolgozzunk, mert a mandala lényegisége, hogy minden a középpontból árad ki. Ha kívülről befelé haladunk a festéssel, akkor a mandala alapvető igazságát hagyjuk figyelmen kívül, olyan mikor egy házat a kéményénél kezdve szeretnének felépíteni.

A rajzolás, és a festés közben figyeljünk a bennünk felmerülő érzésekre, és gondolatokra, s írjuk fel magunknak, akár a rajzlap szélére is készíthetünk jegyzeteket. Ha nem írjuk fel őket, akkor könnyen elfelejthetjük, mert olyanok, mint az álmok. Minden apró kis részlet fontos lehet, hogy később összeálljon a teljes kép.

Amikor elkészültünk, próbáljuk meg most már egészként is átérezni a mandalánkat, és figyeljünk önmagukra, milyen érzések és gondolatok bukkannak fel bennünk. Nincs jó vagy rossz mandala, nincs szép vagy csúnya mandala: mindegyik az adott időpillanatban tükröződő személyiségünket, és a lelkünk mélyéből felhozott üzeneteket mutatja. Ezért ne törekedjünk a szépségre, hogy másokat elkápráztassunk a mandaláink szépségével. A szépség majd jön magától, mikor személyiségünk elindul a fejlődés útján. Az igazi kreativitás, és a szépség lelkünk mélyén terem, ha sikerül lemerülnünk, és felhoznunk őket, akkor mandaláink lelket melengetően érdekesek, és gyönyörűek lesznek.

Kreatív, és gyönyörű alkotásokat kívánok mindenkinek!

Kiss Gábor    

 

Megnyugtat, kiegyensúlyozottá tesz, szórakoztat, gondolkodásra serkent és gondolatokat ébreszt,
harmóniát teremt és kikapcsol.
Persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a mandalák szépek.
Rajzolhatsz mandalát valamilyen céllal és akkor jó, ha tudod,milyen színeket használj, hogy megfeleljen az adott célnak, de rajzolhatod céltalanul, csak úgy..mert gyönyörködtet.
Akkor a mandala mesél rólad. A színek,formák elárulják , milyen épp a hangulatod, hogy érzed magad, mire vágysz. Mert a gondolataid kivetülnek a színeid által a mandaládra.

Mondom én, hogy rajzolj egy mandalát!:)
A mandala szanszkrit eredetű szó. Kör a jelentése, amely az egységet,tökéletességet, Egészet szimbolizálja.
Igaz, hogy a mandala nem mindig kör alakú, de mindig a Világmindenséget jelképezi.
Mégis, nekem a kör alakú mandalák állnak legközelebb a szívemhez. A kör folyamatosságot, örökkévalóságot, harmóniát tükröz. Nem véletlen, hogy annyi helyen megjelenik,
csak nem gondolunk rá mandalaként, ha egy rózsaablakot látunk egy templom díszeként.
Egy kör alakú szökőkút sem juttatja eszünkbe a mandalát, csak épp jó nézni,amint a víz a körben magasba szökken majd aláfolyik, hogy ismét indulhasson fölfelé.

A kör a zen buddhizmusban az alapelvvel harmóniában élő ember jelképe. A meditáló ember a mandala, (mint mikrokozmosz) segítségével ráhangolódhat a makrokozmoszra és felismerheti önmaga helyét és szerepét.

Rajzolj hát egy mandalát ha szomorú vagy és ha vidám, akkor is, ha keresel és nem találsz, ha találtál, de nem érted. Egy papír és egy ceruza kell csupán és bárhol rajzolhatsz mandalát, persze lélekben, gondolatban színesre festve.

Ha belegondolsz, a kisgyerekek is először kört próbálnak rajzolni. Legalábbis körhöz hasonló formát:)
Ez sem lehet véletlen. Az ő lelkük még teljes harmóniában él a világgal és ez kivetül a rajzaikra is.
Kár, hogy csak rövid ideig tart ez az ideális kerek világ ..kinövünk belőle hamar.

De amint rajzolsz egy mandalát, azonnal visszatérhetsz a harmonikus, egységes, szép világhoz.

 

Először is tudnod kell,hogy a Feng shui három minőségre osztja a színeket.Van Jin,Jang minőség és a kettő keveréke is.
A Jin és a Jang egymást kiegészítő , ellentétes töltésű energia,  mely biztosítja a mindenség egyensúlyát, harmóniáját.
Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál..mindkettő szükséges lehetőségeink megnyilatkozásához.
A feng shui fontos alapelve, hogy figyeljünk e két energia egyensúlyára.

A szín mindig a fénnyel van összefüggésben, a világmindenség sötét. A fény maga a derű..A színek képesek megnyugtatni, felvidítani, esetleg lehangolni vagy épp idegesíteni is bennünket.
A mandalánk festése közben érdemes tehát figyelni a színekre, mert így tudjuk igényeinknek megfelelőre festeni a mandalát.

 


Íme tehát,amit a színekről tudni lehet, vagyis inkább amit én tudok róluk.)

Az ARANY Jang minőségű, jelentése: bölcsesség, gazdagság, méltóság, egység, béke, örökkévalóság.


A EZÜST Jin minőségű,jelentése: érzékfeletti, természetfeletti képességek, jólét, csillogás, ragyogás.


A SZÜRKE Jang-Jin energiájú,jelentése: szégyenlősség, félénkség.


A FEHÉR Jin energiájú,jelentése: őszinteség, ártatlanság, tisztaság, születés, erény, tökéletesség, maximalizmus.


A FEKETE Jang energiájú,jelentése: tisztelet, hírnév, méltóság, de jelent bánatot, szomorúságot, reménytelenséget, titkot, megérzést is.


A VÖRÖS Jang energiájú,jelentése: életkedv, energiaáramlás, erő, cselekvés,bőség. Ez a szín vonzza a szerencsét.


A SÖTÉTVÖRÖS Jang energiájú,jelentése: szerelem, szeretet, élet. Temperamentumos szín.


A TŰZVÖRÖS Jang energiájú,jelentése: önbizalom, önállóság, szenvedély.


A SKARLÁTVÖRÖS Jang energiájú,jelentése: érzékiség, túlzott ösztönösség.


A KARMAZSINVÖRÖS Jang energiájú,jelentése: vidámság, életkedv.


A RÓZSASZÍN Jang energiájú,jelentése: erőszakmentesség, romantika, éretlenség, tartózkodás.


A SÁRGA Jang energiájú,jelentése: kibontakozás, bölcsesség, határozottság, öröm, fény, hírnév, derűlátás, megkönnyebbülés.


A NARANCSSÁRGA Jang energiájú, jelentése optimizmus, nyiltság, bizalom, egészség, becsvágyás, erő, aktivitás.


AZ OKKERSÁRGA Jang energiájú, jelentése féltékenység, irígység, alattomosság, ravaszság, önhittség.


A VILÁGOSSÁRGA Jang energiájú,jelentése: fogékonyság, éles elme, barátság, fantázia, felületesség.


A CITROMSÁRGA Jang energiájú, jelentése lelki beállítottság.


A ZÖLD Jin energiájú,jelentése: nyugodtság, frissesség, belső nyugalom, egyensúly ,béke, remény.


AZ ALMAZÖLD Jin energiájú,jelentése: letisztultság, gyógyulás, muzikalitás.


AZ OLAJZÖLD Jin energiájú,jelentése: melankólia.


A KÉKESZÖLD Jin energiájú,jelentése: elégedettség, magabiztosság, tisztulás.


A TÜRKIZKÉK Jin energiájú,jelentése: társas hajlam, közvetlenség, közlékenység, barátság, öntudat, humor.


A KÉK Jin energiájú,jelentése: nyugalom, derű, biztonság, békesség, védelem, harmónia.


A TENGERÉSZKÉK Jin minőségű,jelentése: tiszteletreméltóság, becsületesség.


A KIRÁLYKÉK Jin minőségű,jelentése: kiegyensúlyozottság, hűség.


A VILÁGOSKÉK Jin energiájú, jelentése: frissesség, könnyedség, romantika.


A SZÜRKÉSKÉK Jang-Jin energiájú,jelentése: hiszékenység, bizakodás.


AZ IBOLYAKÉK Jang-Jin energiájú,jelentése: intuíció, ösztönös ráérzés.


A LILA Jang-Jin energiájú,jelentése: szellemi befelé fordulás, gyógyító erő.


A VÖRÖSESBARNA Jang energiájú,jelentése: reménytelenség.


A BARNA Jang energiájú,jelentése: fösvénység, mohóság, lassulás, stabilitás, biztonság.

Néha úgy tűnhet, hogy eléggé összetett és néha ellentmondásos a színek jelentése, de hidd el, megtalálod a számodra ideális színösszeállítást.

Kellemes időtöltést!
Fess egy mandalát magadnak:)

 

 

https://teisparanormalis.blog.hu/

https://www.mandalaportal.hu/mandala/mandalakeszites.htm

Téma: Az ember lelkének dallama..Az Ember-dala..Mandala

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása