Gyerekek és állatok

2014.03.03 16:34

 

Kapcsolódó link:

embers-eg.webnode.hu/news/tekintely-es-szakszavak-nelkul-elni-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/jatekossag/

https://embers-eg.webnode.hu/news/gyerekszaj-3-gyermeklevelek-istenhez/

https://embers-eg.webnode.hu/news/tiz-cica-akiket-a-szoruk-tett-hiresse/

Hogyan szabadul, akit a komondor leszorít?

 

 

Állatot tartani gyermekkorban csodálatos dolog. Sok felnőtt még emlékezhet rá, hogy előbb került közel egy kisállathoz, mint bármely családtagjához. Legyen az egy aranyhal, remeterák, egy kutya, macska vagy ló, gyerek és állat között különleges kötődés alakulhat ki. Egy kisállat oldja a feszültséget, csökkenti a magány érzetét és megajándékoz a feltétel nélküli szeretet és ragaszkodás érzésével. Nemcsak játszótárs vagy szabadidős program, de sok szempontból támogatja a gyermek egészséges fejlődését is, mind fizikailag, mind szellemileg, elősegíti a társas kapcsolatok kialakítását és fejleszti a kognitív képességeket.

 

1. Egészség

Az állattartás előnyeit az elmúlt évtizedekben számos kutatás vizsgálta. Ezek során derült fény arra, hogy egy kisállat képes csökkenteni a depresszióra való hajlamot, a vele való játszás, foglalkozás növeli a vérben a szerotonin és a dopamin szintjét, melyek nyugalmat és jó közérzetet biztosítanak és még a vérnyomást is csökkentik. Azok a gyerekek, akik környezetében állatot tartanak, kevésbé lesznek hajlamosak az allergiára, mivel szervezetük már egészen kis kortól kezdve immunissá válik bizonyos kórokozókkal szemben. Egy 2012-es tanulmány szerint, azok a gyerekek, akik születésüktől kezdve kutya környezetében élnek, életük első évében jóval kevesebbszer betegszenek meg, mint azok, akik nem találkoznak gyakran állatokkal. Kevesebbszer érik el őket a különböző légúti betegségek és ritkábban szenvednek fülgyulladásban. Az állatok egészségre kifejtett hatása egyébként nemcsak a gyerekeknél, de a felnőtteknél is egyértelműen kimutatható. Ma már tényként kezelhetjük, hogy az állattartóknak alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, kisebb eséllyel lesznek szívbetegek, a 65 év feletti állattartók pedig 30%-kal kevesebbszer kénytelenek orvoshoz fordulni, mint azok, akik állatok nélkül élnek.

2. Szociális készségek

Minden életkorban, de különösen egy gyermek számára egy kisállat csodálatos módon fejlesztheti a szociális készségeket. Mindenki megfigyelhette már, hogy a gyerekek hajlamosabbak odamenni, szóba állni azokkal a gyerekekkel, akik éppen egy kisállattal játszanak. Ily módon az állat gyakorlatilag egy híd, egy összekötő kapocs lesz a gyerekek között, aki még a zárkózottabb gyerekeket is képes kommunikációra, társas kapcsolatok kialakítására bírni. Az állatok segítenek, hogy jobban elfogadjuk magunkat, ez pedig az alapja a társas kapcsolatoknak. Nem utolsósorban egy háziállat azt is megmutatja, hogy létezik egy világ rajtunk kívül is, ahol másvalaki igényeit is figyelembe kell vennünk.

3. Érzelmi fejlődés

A háziállat az érzelmi fejlődést számos aspektusból, például a felelősségérzet és az önbecsülés szempontjából is elősegíti. A gyerekek életkorával párhuzamosan nő az az idő, amit a kisállatok ellátásával, a velük való foglalkozással töltenek, ezzel együtt egyre jobban épül az önbizalmuk. Alapvetően a szülő feladata a nevelés, egy háziállat viszont egy nagyon hatékony segítség a tanuláshoz. Mindig a gyermek életkorának megfelelően kell tekinteni a felelősség fogalmát. Hároméves kor alatt elég, ha a kicsi segít feltölteni az etető-, itatótálat, ötévesen már segíthet takarítani a kisállat után és megtanulhatja az alapvető állatgondozási feladatokat. Egy iskoláskorú gyermek már önállóan sétáltathatja a kutyát, tinédzserkorban pedig valószínűleg már minden gyermek pontosan tudja, hogy mit jelent felelősen gondozni egy állatot. Az állatokkal kapcsolatos feladatokat tehát mindig a gyermek korához igazítsuk, fontos, hogy fizikailag, biztonság szempontjából és érzelmileg is felkészült legyen erre.

4. Kognitív képességek

Ahogy a gyerekek nőnek, érdeklődésük egyre inkább egy bizonyos fajta állat felé fordul. Ez arra ösztönzi őket, hogy minél többet megtudjanak róla, utánaolvasnak, ha velünk él a kisállat, egyre nagyobb részt szeretnének vállalni a gondozásában, tehát felébreszti bennük a tanulási vágyat. Kérdéseikre válaszolva és bevonva őket az állattal kapcsolatos feladatokba, segíthetünk megismerni az állat különleges igényeit, egyedi jellemzőit. Ha egy panellakásban élünk és gyermekünk kedvenc állata a ló, akkor is érdemes őt a kutatásban támogatni, hiszen a tanulás mindenképpen értékes számukra.

5. Lelki támogatás

Gyermek és állat között gyakran alakul ki különleges kötelék, a háziállatok a gyerekek életében sokszor a vigasztaló szerepét töltik be. Mivel az állat sosem ítélkezik felettük, egy megsebzett gyermek nem ritkán szívesebben bízik meg egy állatban, mint egy emberben. Nem véletlen, hogy az állatokat terápiás kezeléseknél is segítségül hívják. A lelkileg sérült gyerekek esetében az állatokkal kialakított kapcsolat csodákat képes művelni. Megfigyelték, hogy a dühös, mogorva, agresszív gyerekek és tinédzserek egy idő után az állatok környezetében megenyhülnek, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. Lassacskán elkezdenek bízni, megtanulják, hogy az állatokkal megoszthatják titkaikat, ez pedig megkönnyíti, hogy a környezetükben élő emberek felé is nagyobb bizalommal forduljanak.

 

Nagyszerű ötlet: menhelyi cicáknak olvasnak fel a gyerekek

Az egyesült államokbeli Pennsylvaniában lévő, birdsborói állatvédő liga különös programmal rukkolt elő a menhelyén.

Az „olvasópajtások” elnevezésű program keretében önkéntes gyerekek a menhelyen élő macskáknak olvashatnak fel meséket.

A programnak több előnye van. Egyrészt a cicák nincsenek egyedül, és mint kiderült, megnyugszanak a hangok ritmikájától.

Másrészt a gyerekek nem otthon ülnek a számítógép előtt, hanem úgy gyakorolják az olvasást, hogy közben szórakoznak is.  

 

 

 

Az ötletet a program szervezőjének, Kristi Rodrigueznek a kisfia "adta". A tízéves Sean sokat küzdött az olvasással, így édesanyja elvitte őt egy menhelyre, hátha ott jobban megy a dolog. Sokkal jobban ment, ráadásul Sean nagyon élvezte az új "feladatot". Kristi úgy gondolta, ha a fia a cicák között meg tudott küzdeni a betűkkel, akkor más gyerekek sem ódzkodnának az ötlettől. 2013 augusztusában aztán beindult az olvasóprogram. 

 

 
 

A programban rengeteg Seanhoz hasonló gyermek vesz részt, és egytől-egyig óriási fejlődést mutattak az olvasás terén. A kutatók szerint mindez azért van, mert az ember-állat kapcsolat kényelmessé, élvezetessé teszi a tanulás folyamatát. A kiskedvencek ugyanis anélkül figyelnek az olvasó lurkókra, hogy elítélnék őket az esetleges hibákért. 
 

 
 

Elena Shumilova fotógráfus készítette az  alábbi fényképeket, melyben egy csodálatos világot mutat be. Ez a világ egy kisgyermek, egy imádnivaló kutya, macska, kiskacsa és nyúl körül forog, akik barátságot kötöttek. A képek készítésénél kihasználta a természet szépségét, varázslatos környezetet hozott létre, így pedig egy szívmelengető sorozatot láthatunk.

 

Elena Shumilova fotógráfus készítette ezeket a fényképeket, melyben egy csodálatos világot mutat be. Ez a világ egy kisgyermek, egy imádnivaló kutya, macska, kiskacsa és nyúl körül forog, akik barátságot kötöttek.

 

A képeken kisfia szerepel, aki közel került az állatokhoz. Shumilova szenvedélye a fotózás, 2012-től folyamatosan készíti a fényképeket, mint mondja, nem akar lemaradni a gyermek növekedéséről, így minden nap lencsevégre kapja és éjszaka feldolgozza a képeket. Később biztosan sok örömöt fog szerezni az egész családnak és a kisfiúnak is, amikor majd egy napon visszanézik ezeket a felvételeket.

 

Gyerekek és az állatok-23 csodálatos, magával ragadó fotó

 

Gyerekek és az állatok-23 csodálatos, magával ragadó fotó

 

Gyerekek és az állatok-23 csodálatos, magával ragadó fotó

 

Gyerekek és az állatok-23 csodálatos, magával ragadó fotó

 

Gyerekek és az állatok-23 csodálatos, magával ragadó fotó

 

 

Számos tanulmány bizonyította már, hogy a családdal élő házi kedvenceknek jótékony hatása van a gyermekekre. Egyes kutatások szerint a kis gazdi fejlettebb felelősségtudattal, empátiával bír, könnyebben átérzi mások örömét, bánatát és kommunikációs képessége is jobb, mint hasonló korú társainak.

Egy finn kutatócsoport az állattartás – pontosabban a kutya és macskatartás – egy másik dimenzióját vizsgálta: arra voltak kíváncsiak, vajon hatással lehet-e a kutya vagy macska az első életévben kialakuló légzési problémákra és légúti fertőzésekre? Tanulmányukat a Pediatrics szakfolyóiratban tették közzé.

397 gyermeket vontak be a kutatásba, akik 2002 és 2005 között születtek. A szülők a kilencedik héttől az 52. hétig vezettek naplót és töltöttek ki kérdőíveket gyermekük állapotáról, illetve arról, hányszor kerültek kapcsolatba kutyával, macskával. A kutatók olyan információkra is kíváncsiak voltak, melyek a szülőkkel kapcsolatosak, dohányzás, asztma, allergia előfordulása, illetve hogy a kicsinek vannak-e testvérei, szoptatta-e az édesanyja, vagy milyen értékekkel, mikor született (súly, hossz, születési évszak). A családok 35 százaléka kutyatartó, 24 százaléka macskatartó volt. A gyermekek többsége rendszeresen találkozott négylábú kedvencekkel más formában is, nagyszülőnél, rokonnál, barátoknál. A szülők közben naplót vezettek a gyermek egészségi állapotáról, feljegyezték például, mikor kap antibiotikumot, mikor lázas, köhög, náthás vagy szenved fülgyulladásban.

Az állatokkal kontaktusba kerülő kicsik a vizsgált időszak 76 százalékában voltak egészségesek, míg az állatot nem tartó szülők gyermekei 65 százalékban. 44 százalékkal ritkábban jelentkezett a belső fül fertőzése, és 29 százalékkal kevesebbszer kaptak antibiotikumot az állattartó családban élők.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy talán az állatok által a lakásba bevitt kosz illetve a mikroorganizmusok gyorsabb érésre serkentik a kicsik immunrendszerét. Bár még további vizsgálatokra van szükség a témában, feltételezhető, hogy a kutya vagy macska közelsége nem lehet gond, sőt, talán még jó is, ha újszülött érkezik a családba.

 

 

Link innen:

https://www.pozitivnap.hu/napi-pozitiv/menhelyi-cicaknak-olvasnak-fel-a-gyerekek

https://bezzeganya.postr.hu/egeszsegesebbek-a-kisallattal-elo-gyerekek

 

Téma: Gyerekek és állatok

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása