Már öt halálos áldozatot szedett egy Nagy-Britanniában és Írországban terjedő ivós játék. A neknominationt egyfajta felelsz vagy mersz típusú kihívásként kell elképzelni, mely során a játékos elfogyaszt valamilyen meglehetősen bizarr alkoholos koktélt. A hőstettet le kell videózni és feltölteni az internetre. A videóban meg kell nevezi a következő „vállalkozót” is, akinek 24 órán belül túl kell teljesítenie kihívóján. Az újabb és újabb kihívásokkal a játék egyre vadabbá vált, a fiatalok egyre extrémebb „koktélötletekkel” álltak elő.

A neknomination eredetileg Ausztráliából indult, de Nagy-Britanniában és Írországban kezdett igazán terjedni és elfajulni. A Mirror olyan esetről is beszámolt, mikor valaki motorolajat és kutyaeledelt kevert az italába, egy férfi pedig három élő aranyhalat nyelt le egy pohár ciderrel kísérve.

Közösségi nyomás

A különböző beavatási szertartások és egyetemi gólyatáborok remekül illusztrálják, mi mindenre képesek a fiatalok azért, hogy bekerüljenek egy közösségbe és népszerű váljanak. Extrém beavatási szertartásokról korábban főleg az USA-ban lehetett hallani, de az elmúlt években a hazai gólyatáborokról is egyre megdöbbentőbb részletek derültek ki.

Már az első pohár elfogyasztása után remegett a keze

A húszéves Bradley Eames az ötödik halálos áldozata ennek az internetes őrületnek. Eames két pint (vagyis majdnem egy liter) teafilterekkel „ízesített” gint fogyasztott el. A fiúnak már az első pohár elfogyasztása után remegett a keze, mégis megitta a másodikat is. Eames a videó elkészítése után rosszullétre és hasi fájdalmakra panaszkodott, négy nappal később holtan találták.

 

A neknomination ötödik halálos áldozata, Bradley Eames
A neknomination ötödik halálos áldozata, Bradley Eames
Fotó: mirror.co.uk

 

Körülbelül egy héttel korábban vesztette életét Issac Richardson, miután elfogyasztott egy borból, whiskyből, vodkából és sörből készült keveréket. Körülbelül ugyanekkor esett össze és halt meg a 29 éves Stephen Brooks is, aki barátai szerint szintén részt vett a neknominationben. A brit eseteket két írországi tragédia is megelőzte.

A játék gyors terjedése és népszerűsége a közösségi oldalaknak is köszönhető. Az általuk biztosított nyilvánosság nagyobb társadalmi nyomást gyakorol a fiatalokra. Néhányuk, tartva a kiközösítéstől és zaklatástól, még a neknominationhöz hasonló őrültségekre is képes. Nem véletlen, hogy a húszéves Eames is azzal indokolta a közel egy liter gin elfogyasztását, hogy „meg kellett mutatnia, ki a főnök”.