Légy olyan, mint a bambusz: 7 lecke a japán erdőkből

2013.07.11 22:56

 

Kapcsolódó link..

https://embers-eg.webnode.hu/news/hogyan-gyogyitanak-a-fak-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/aikido-allj-kigyo-avagy-a-szeretet-harcmuveszete/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a-viz-uzenete/

 

"Narában, Japánban élek. Falunkat gyönyörű bambuszerdő övezi. Japánban a bambusz szimbólumvilága évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza. Napjainkban is folyton szóba kerül, ha a munkáról vagy mindennapos életről van szó. Összegyűjtöttem ezeket az apró bölcsességeket, melyeket átolvasva a legjobb, ha átülteted őket saját életedbe."

 

1. Hajolj meg, de ne törj el! Légy alkalmazkodó és határozott!

Az erdőben járva az egyik leglenyűgözőbb dolog, amikor a bambuszok lengedeznek a nagy szélben, mégsem törnek el soha. A lengedezés, a szélhez való alkalmazkodás az alázatosságot szimbolizálja számunkra.

Száruk kemény és erős, mégis könnyedén hajladoznak a szélben, törzsük pedig ugyanolyan erősen kapaszkodik a földbe. Gyökereik még akkor is erősen tartanak, ha a széllel együtt kell mozogniuk.

A szél és a bambusz soha nem harcol egymás ellen.

Még a legerősebb viharban sem dőlnek ki a bambuszfák. Ezt az alkalmazkodó képességet kell elsajátítanunk nekünk is. Szilárd alapokon nyugszik életünk, viszont ha valami történik, akkor ahhoz megpróbálunk a lehető legjobban alkalmazkodni.

2. Emlékezz: Ami ránézésre gyengének tűnik, az valójában nagyon erős.

Ha betévedsz egy erdőbe, neked is feltűnik, hogy a bambusz nem nagy növény a többi fához képest. Elsőre az ember nem is feltételezne róla sok mindent.

Mégis, a bambusz ellenáll a legkeményebb télnek és a legforróbb nyárnak, sőt, megesik, hogy egy-egy tájfun pusztítása után csak bambuszok maradnak meg az erdőben. Nincsenek olyan magasak, mint a többi fa, viszont szélsőséges időjárási körülmények között is megmaradnak. Nem olyan törékeny, mint ahogy első ránézésre gondolnánk.

Számunkra a bambusz példája azt jelenti, hogy nem szabad megítélnünk másokat vagy magunkat azért, mert első ránézésre erősnek vagy gyengének tűnünk.

Lehet, hogy nem a legnagyobb vállalatnál a legjobb beosztásban dolgozol, mégis, a bambuszhoz hasonlóan életben maradsz és hiszel a saját képességeidben.

3. Légy mindig tettre kész!

A legtöbb fával ellentétben a bambusznak nincs szüksége szinte semmilyen feldolgozási eljárásra ahhoz, hogy használható legyen az ember számára. Ahogy azt a nagyszerű aikido mester mondta: „A harcos olyan, mint a bambusz, mindig készen áll a cselekvésre.”
Nekünk is meg kell tanulnunk azonnal cselekedni, nem pedig halogatni. A tettre készség az élet minden területén kincset ér.

 

 

4. Ne hagyd magad legyőzni!

Japánban a bambusz a szerencse és az újév üdvözlésének szimbóluma. A hófödte bambusz azt a képességet szimbolizálja, hogy miután megtapasztaltuk a viszontagságokat, fel tudunk állni és tovább tudjuk folytatni életünket.

Télen a nehéz hó egyre jobban elfedi a bambuszokat, melyek kezdenek a teher alatt meghajolni, egy idő után azonban a túl sok hó lepottyan róla, s a bambusz újból egyenes és magas lesz.
Csendben tűri a hó kemény terhét, de a végén visszatér az ereje, mintha azt mondaná: „Nem hagyom magam legyőzni!”.

5. Találj rá a bölcsességre az ürességben!

Ahhoz, hogy tanulhassunk, először meg kell szabadulnunk a már előre beidegződött eszméinktől. Nem tölthetünk meg egy csészét teával, ha már majdnem tele van.
A bambusz belül üreges, nincs belül semmi.

Mi emberek azonban önmagunkkal és saját elképzeléseinkkel vagyunk megtelve, s ezért nem tudunk mással foglalkozni, nem jut másnak hely. Ahhoz, hogy tudást és bölcsességet szerezzünk a természetből és az emberektől, nyitottnak kell lennünk az újra és a másra. Ha kiürítettük elménket, megszabadultunk büszkeségünktől és félelmeinktől, nyitottá válunk az új lehetőségekre.

6. Légy a folytonos fejlődés elkötelezettje!

A bambusz a világ leggyorsabban fejlődő növénye.
Nem számít, hogy hol élsz és ki vagy, te is képes vagy a fejlődésre. Ha elkötelezzük magunkat a folyamatos tanulás és fejlődés mellett, gyarapodásunk mértéke a bambuszhoz hasonlóan lenyűgözően gyors lesz.

A bambusz az esős évszakban növekszik a leggyorsabban. Neked is lesznek időszakaid, amikor jobban, máskor kevésbé haladsz. Ha nem haladsz nagy léptékben, akkor se félj, a lényeg, hogy megállás nélkül fejlődj.

7. Hasznavehetőség és egyszerűség

 

 

 

Kensho Furuya aikido mester azt mondta: „A bambusz egyszerűségével fejezi ki használhatóságát. Az embereknek ugyanezt kell tenniük.”

Rengeteg időt töltünk azzal, hogy kifejezzük, mennyire okosak vagyunk, hogy tudtára adjuk másoknak – és magunknak – hogy megérdemeljük figyelmüket és dicséretüket.

Gyakran túlbonyolítjuk a dolgokat.

Azonban életünk és munkánk anélkül is épp elég bonyolult, hogy még mi is rátennénk egy lapáttal.

Ha megszabadulunk félelmeinktől, sokkal kreatívabbak lehetünk és egyszerűbb megoldásokat találunk a komplex problémákra.

 

https://praktikus.info/legy-olyan-mint-a-bambusz-7-lecke-a-japan-erdokbol/

 

 

Téma: Légy olyan, mint a bambusz: 7 lecke a japán erdőkből

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása