Piros Pirula blog - A kommunista ügynök techno-reneszánsza

2013.01.02 09:29

 

Kapcsolódó link..

https://embers-eg.webnode.hu/news/szo-pankracio-szunetben-hurrikannal-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/az-olimpiai-megnyito-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/hungarikum-ujra-toltve/

 

 

Van egy mondás, miszerint a halnak nem lehet elmagyarázni a vizet.

Ez alatt ugye azt értik, hogy valamit, ami születésed óta körülvesz, azt nagyon nehéz egyáltalán észrevenned, nemhogy mélyebben megértened...
De hiszen annyira természetessé, hétköznapivá vált... Mindig is ott volt körülötted, és mindig is ott is lesz. Egyáltalán miért is foglalkoznál vele... Nem igaz?

Nos, azért mi most mégis megkíséreljük a lehetetlent. És mégis megpróbáljuk elmagyarázni a halnak a vizet.
Következzék hát a Mission Impossible!
Szó szerint és átvitt értelemben egyaránt.

Elnézést ha ezúttal végig tegeződni fogok, de ez inkább a fiatalabb korosztálynak fog szólni. A kicsit idősebbeknek, akiknek volt "szerencséjük" még élni szocializmusban, lehet, hogy egyébként is evidensnek fognak tűnni ezek a dolgok (bár ki tudja, lehet hogy még közülük is sokakat sikerült megtréfálniuk...
de ez perceken belül ki fog derülni, lássunk is akkor neki!
 

Ha valakinek félúton elfogyna a türelme,
az utolsó részt azért, kérem mindenképpen fussa át!

ELSŐ RÉSZ: Mi jön a dobozból


Ki szokott nézni Hekksönt?
Illetve pontosítanék, most már úgy hívják "Hekksön újratöltve"!

Hát nem csodás? Hogy idén második éve, hogy már nekünk is van saját terrorelhárítós tévésorozatunk!
Eddig csak az amcsiknak volt nyolcvanféle ügynökséges sorozatuk, mint az NCIS, CSI, és ki tudja még hány... mert én már ezeknél abbahagytam a számolást, de nem számít, hiszen annyira egyforma mind, hogy ha egyet láttál, gyakorlatilag az összeset láttad...
(De az ilyen Csont-Doktorok is ide tartoznak, egy percre ne tévesszen meg, ha halottkémnek álcázzák, attól az ő szerepköre még semmiben sem különbözik a másik tucat ügynökétől. Csak kicsit meg kell már néha variálni a dolgot, mikor a hatvanezredik ilyen sorozattal jössz ki... különben hamar csömöre lenne tőle a nagyérdeműnek.)
A lényeg az ugye ezeknél mindig ugyanaz, hogy talpraesett ügynökök egy kis csoportja valamilyen három vagy négybetűs szervezetnél kinyomoznak mindenféle nyakatekert ügyet, és rácsok mögé dugnak minden csúnya rossz embert. Ezek az ügynökök természetesen mindig jó fejek, a hangulat az ügynökségen mindig roppant kellemes és barátságos, mondhatni már-már CSALÁDIAS, - a csúnya rossz emberek pedig retteghetnek, nekik esélyük nincs, hogy megússzák szárazon gonosz tetteiket, ügynökeink eszén ugyanis soha nem lehet túljárni! Ők mindenben a legképzettebbek, a legjobbak.


Na aztán ott volt ez a Bauer ügynök, akit ugye teljesen egyidőben indítottak a szeptember 11-et követő "terror elleni háborúval". És ő aztán 10 éven keresztül végigüldözött minden gonosz terroristát a képernyőkön, legyen az arab, orosz, vagy éppen lokálpatrióta... Szétlőtte őket, leverte őket, betörte az orrukat, egyik alkalommal (véletlenül sajnos épp nézem ezt a részt) előkapott egy kézifűrészt és saját kezűleg fejezett le (!) egy gyanúsítottat (aki ellen egyébként nem volt semmi kézzelfogható bizonyíték), csak azért, hogy ezzel bevágódjon az állítólagos terroristák között, és lehetőleg elvezessék őt az állítólagos nagyfőnökükhöz.
Bauer ügynök nyilván még ma is teljes vállszélességgel támogatná Guantanamo-t, hiszen mottója, néha kimondva, néha kimondatlanul, de mindig is a "cél szentesíti az eszközt" volt. (Érdemes lesz ezt a szlogent fejben tartanunk, mert ez a mottó még elég sokszor vissza fog köszönni a kutatásaink során.)

Megjegyzem, a "24"-et néhány héttel a szeptember 11-dikei tragédia után kezdték el sugározni Amerikában. Ez azt jelenti, hogy az első évad már készen kellett pihenjen, valahol egy fiókban, várva hogy képernyőre kerülhessen, amikor a "nagy tragédia" megtörtént (mert ugye mindenki tudja, hogy nem néhány hétig tart leforgatni és megvágni egy ilyen 24 órás filmet)!
Mintha valakik tudták volna jó előre, hogy most egy ilyen terrorelhárítós sorozatra lesz "igény", ahol arab terroristák nukleáris bombákkal a hátukra erősítve próbálják majd megzavarni Amerika nyugalmát. Akik ellen talpraesett CTU ügynökökre (Counter Terrorism Unit -Terror Elhárító Osztag) és villámújjú hekkerekre lesz szüksége az államnak, hogy felvehesse a harcot.
Milyen érdekes...

No de most már kérem ebben sem kell többé irigykednünk a nyugatra, mert immáron (20 évvel a Macdonalds után) végre nekünk is van már saját terrorelhárítós sorozatunk!
Kálomista Gábor, nagyszerű hazai filmproducer jóvoltából.

Nemhiába, hogy miniszterelnökünk már többször is hangsúlyozta a hazai filmgyártás felfejlesztésének fontosságát! Azt hiszem ezen a területen sikerült is komoly eredményeket felmutatnunk a kormányváltás óta. Egyre jobbak és jobbak a filmjeink! Le a kalappal, de őszintén!
Még azt is sikerült elérni hogy maga Vajna mester is hazaköltözzön ennek a nemes ügynek (a hazai filmipar fellendítésének) az érdekében. Ott szokta szürcsölni a kis kávéját Robert de Niro pesti éttermében... Nem tudom, lehet hogy még autogramot is ad, ha kérsz tőle.

Apropó! Gondolkodtál már azon, hogy miért tartja fontosnak egy kormány (de kiemelten fontosnak) a filmipar felzárkóztatását?
Jó jó, értem én, hogy minden iparágat jó dolog fejleszteni, de az ilyesmiket, mint a "szórakoztatás" általában a magán szektorra szokták hagyni. A "közszféra" jellemzően ugye "közügyekkel" szokott foglalkozni, amik úgymond "közérdekek"...
Persze hogy hasznos törődnie egy kormánynak minden egyes szektorral, ezt itt senki nem vitatja, de vajon miért tartja KIEMELTEN fontosnak pont a filmipar fejlesztését?
Miért nem mondjuk a cukoripart, vagy a növényolajipart veszi erőfeszítéseinek fókuszába? Ezeknek éppenséggel komoly hagyományuk van itthon, világszínvonalúak voltunk bennük hosszú-hosszú ideig, és húzóágazatok voltak, (már amíg ugye teljesen le nem bontották alólunk ezeket az ágazatokat).
Vajon mi teszi KIEMELTEN fontossá pont a filmipart egy kormányzat szempontjából, hogy külön kormánybiztost kelljen kinevezni hozzá?


Ja, és még valami!
Feltűnt, hogy a Hekksön-beli "Infrastruktúra Védelmi Osztag" (IVO) logója szinte teljesen ugyanúgy néz ki, mint a TEK logója? Néha mutatják a háttérben, a falon, azzal a nagy "sassal" a körben, kis ötágú csillagok társaságában, tisztára mint a FEMA vagy a TEK logója...
És ezek az IVO-s barátaink is mindenféle internetes terroristákat hajszolnak, mint ahogy a TEK-nek is, ugyebár, a hivatalos hatáskörébe tartozik az Európai Uniós direktívák alapján "az internetes terrorizmus elleni küzdelem".

És hát nem pont akkortájt jelent meg ez a csodálatos sorozat a magyar filmporondon, ez a mi kis Hekksön-ünk, amikor megalakult a TEK, és a terror-elhárítás fogalma elkezdett beáramlani a köztudatba? Nem szinte ezzel teljesen szinkronban történt?



Most akkor a tévé követi le a valóságot, vagy a valóság követi le a tévét?
No csak azért kérdezem, mert mintha nem lenne mindig annyira egyértelmű a dolog...

No de ezek után már csak egyetlen kérdésem maradt:
Mit kell értenünk ebben a mai világban "internetes terrorizmus" alatt?
Kerestem, de kézzelfogható, pontos definíciót még sehol nem sikerült találnom az ez ellen küzdő hatóságok közzétett anyagaiban.
Vajon ki számít ebben a mai világban "internetes terroristának"?
Kik ellen kell küzdenie ennek a milliárdos költségvetésű TEK-nek?

Nos, ma ilyen és ehhez hasonló kérdésekre fogjuk próbálni megtalálni a választ.
De azt hiszem, hogy egy kicsit előreszaladtam!
Valahol nagyon az elején szerettem volna elkezdeni. Mert ez is valahol sokkal, de sokkal régebben kezdődött...

Tudjátok, hogy mi a "második legősibb mesterség"?
 

* * *

A következő rész William Cooper kutatásai alapján lett összeállítva -
Bővebb információkhoz hozzájuthat az "Hour of the Time" c. előadássorozatból.


MÁSODIK RÉSZ: A második legősibb mesterség


"Az Úr 1092-dik évében járunk...
Két alakot látunk kirajzolódni a homályban, amint azok egymással szemben állnak egy középkori stílusú várkastély egyik bástyáján. Az erődítményt úgy hívják, a "Sasfészek", és a perzsa hegyvidék egyik legmagasabb csúcsára építették. Egyikük a kettő közül a császár küldöttje, a másikuk arcát viszont nem látjuk jól az őt sejtelmesen fedő kapucnis csuhától, de ő azt állítja magáról, hogy nem más, mint Isten földi megtestesülése.

Hasszán az, Szabah fia, "a hegy öreg embere", az Asszaszinok vezetője, aki ekkor megszólal:
- Látod ott azt a követőmet a másik bástyán? - és kezével hanyagul oldalra mutat. - Akkor most jól figyelj!
Kezével jelt ad, mire a fehér csuhás alak hirtelen magasba emeli mindkét karját, majd arcán teljes odaadással leveti magát a több mint ezer méteres mélységbe.

- Hetvenezer emberem van szerte Ázsiában, és ezek mindegyike csak arra vár, hogy megtehesse azt, amit én parancsolok neki. A te nagy császárod, Malek Shah, talán képes erre?
És hogy még ÉN hódoljak be ŐNEKI??
Megkaptad hát válaszomat. Most pedig távozz!
"





Nos, az iménti jelenet kiválóan illene a legújabb PS3 videojáték fonalába, vagy akár egy nagy költségvetésű hollywoodi produkcióba is...
Pedig a fenti történet egyáltalán nem a képzelet szülötte, hanem egy jól dokumentált történelmi tény!
Az egyetlen túlzás, amit az esetet lerögzítő írnok talán vétett, hogy Hasszán-nak valószínűleg csak negyvenezer fanatikus követője volt ekkortájt, nem pedig hetven.
Amikor a mongol horda hatalmas túlerejével végül elsöpörte az addig legyőzhetetlennek hitt perzsákat, és bevették az Asszaszinok erődítményét, nagyon érdekes dokumentumokat találtak ott, amik alapján később a mongol történészeknek sikerült összeraknia, hogy miként működött ez a szekta, és hogy hogyan volt képes rettegés alatt tartani egész Szíriát hosszú évszázadokon keresztül.


A szekta alapító vezére, Haszán-i-Szabah, az iratok szerint egész életében összesen kétszer hagyta el a hegyi magaslatra épült erődítményét (!!), mégis, gyakorlatilag uralma alatt tartotta szinte egész Észak-Szíriát a 11. század második fele alatt.
Az általa alapított szekta utána még évszázadokon keresztül meghatározó jelentőségű volt a világtörténelmi események szempontjából. Az Asszaszinok végig meghatározó harci erőt jelentettek a keresztes hadjáratok alatt. Hol a Templomosok mellett, hol azok ellen harcoltak, attól függően, mikor épp kivel sikerült jobb üzletet kötni...

Az "asszaszin" szó egyébként mind a mai napig fennmaradt, és orgyilkost, bérgyilkost jelent. Eredete természetesen ehhez a siíta harcos szektához vezethető vissza, akikről most szó van. Az asszaszinok ugyanis rendre tettek el láb alól uralkodókat, magas rangú egyházi személyeket, vagy bárkit, aki útjukban volt, vagy akinek megöléséért valaki jó pénzt ajánlott fel nekik. Állítólag még Oroszlánszívű Richárd is a megbízóik között volt.
Specialitásuk az álcázás, a beépülés volt, bárkinek a közelébe tudtak férkőzni, hogy a megfelelő pillanatban egy tőr szúródhasson a szívébe...
Mikor például Malek Shah, az akkori császár megpróbálta elpusztítani őket, hogy megtorolja apja, az előző császár halálát (aki szintén egy asszaszin nyilától halt meg), szóval mikor már teljes seregével körbevette az erődjüket, és készen állt, hogy elindítsa a megsemmisítő csapást...
a csatára virradó reggelen arra ébredt, hogy egy üzenet van az ágya melletti sátorcölöpre tűzve. Az üzenetet egy mérgezett hegyű nyíllal tűzték oda. Az üzeneten pedig az állt, hogy azonnal hagyjon fel az erőd ostromával, különben hamar halálát leli.
A Shah itt természetesen értett a jó szóból, és soha többet nem zaklatta az asszaszinokat, inkább egy hosszú távú kölcsönös meg nem támadási egyezséget kötött velük.
 



Hogy mi volt a titka az Asszaszin harcosoknak? Hogy mitől voltak ilyen "hatékonyak" és rettegettek? Miért nem lehetett ezt a szektát évszázadokon keresztül elpusztítani? Nos, a válasz egy elég komplex módszerben rejlik, melyet Hasszán-i-Szabah maga, személyesen dolgozott ki.

Azt tudni kell, hogy sok vallási irányzat működött már akkoriban, melyek mind azt tanították, hogy ha az adott felekezet parancsait teljesíted, akkor a halálod után a mennybe kerülsz.
Hasszán azonban úgy döntött, hogy ezt nem elég MONDANI, hanem célszerű MEG IS MUTATNI nekik! Így hát ő pontosan így is tett...

Rendszeresen tartott amolyan "nyílt napokat", amiken potenciális új növendékek is érkeztek a kastélyba, akiknek ott ilyenkor hosszas vallási prédikációkat tartott.
Az ilyen eseményeket mindig nagy lakoma követte, ezek alatt pedig titokban hasist kevert az ételbe.

A drogtól megbódult és átmenetileg teljesen kiütött delikvenseket ezután elszállíttatta egy eldugott völgybe, mely mélyen a hegyek között volt található, teljesen rejtve a világ elől. Senki más nem tudott róla Hasszán bizalmas emberein kívül, mindössze egyetlen egy bejárata volt, és azt az ő katonái őriztek.
Ezt a völgyet pedig, költségeket nem kímélve, berendezte egy csodálatos édenkertnek!

Voltak ott kérem mindenféle gyümölcsfák, arannyal ékesített paloták, tejet, mézet fakasztó szökőkutak, minden ami csak a szem szájnak ingere... A völgy lakói pedig gyönyörű fiatal hölgyek voltak, akik énekeltek, táncoltak, és minden pillanatban csak a bódult fiatal kívánságait lesték.

Miután a delikvens itt eltöltött egy előre meghatározott időt, akkor ismét bedrogozták őt és visszaszállították a Sasfészekbe, ahol Hasszán ekkor felébresztette, és ezt mondta neki:
- Amit az imént láttál, az a paradicsom volt, fiam!
Ha csakis engem szolgálsz, és az én parancsaim teljesítése közben halsz meg, akkor én elintézem neked, hogy halálod után oda kerülj.
Amint azt láthattad, csakis egyedül én döntöm el, hogy ki és mikor léphet be oda...

Nos. Talán így már nem is annyira meglepő, hogyan lehetséges, hogy Hasszán követői nem hogy nem féltek a halálól, de totális fanatizmussal indultak el akár olyan akciókra is, melyekről tudni lehetett, hogy onnan nem jönnek vissza élve.
De hisz ők alig várták már azt a pillanatot, hogy mesterükért végre meghalhassanak!
 

A szektáról rövid videó anyag itt: (link)
Az "Asszaszinok" egy híresen kegyetlen szekta voltak a közép-korban, akiknek fanatikus követői egyfajta totális elme-kontroll alatt álltak, melyet vezérük drogok, bűvész trükkök és vallási tanítások kombinált használatával tartott fenn. Lényegében ez az egyik legrégebbi, jól dokumentált alkalmazása volt az emberi elme feletti totális uralomnak. Nevüket, hogy "asszaszin", a "hashashin" szóból kapták, ami hasis fogyasztót, hasis függő jelent.



Érdekes a tény, hogy az asszaszinok darabszámra ugyan sokkal kevesebben voltak mint mondjuk a császári seregek, és csupán egyetlen, relatíve kicsi bázisuk volt, mégis nagyobb erejük és befolyásuk volt akkoriban, mint bármelyik császárnak. Ez hogyan lehetséges?

Mindez annak volt köszönhető, hogy ők egy egészen más harcmodort képviseltek. Egy olyan harcmodort, ami nagyon hatékonynak bizonyult bármilyen szervezett csoport vagy haderő ellen.
Ők ugyanis nem annyira a kardforgatásban, és nem a szemtől szembeni hadviselésben voltak mesterek, pontosabban nem CSAK abban...
De azt is kitanulták hogyan kell álcázni magukat, és hogyan kell beépülni a köznép közé. Ezek adott esetben akár évekig is eléltek egy adott telepes közösségben, teljesen átlagos embereknek álcázva, és várva a pillanatot, hogy megkapják mesterük parancsát, hogy mit kell tenni, mondjuk kit kell megölni... és ha jött a titkos parancs, abban a pillanatban szó nélkül teljesítették. Ha pedig elfogták őket, örömmel és mosolyogva haltak, akár keservesen fájdalmas kínhalált is, anélkül hogy bármit is elmondtak volna a kihallgatásuk közben. Végig csak az lebegett szemeik elött, micsoda gyönyörök várják majd őket a túlvilágon.

Darabszámra tehát, még egyszer, relatíve kevesen voltak (legalábbis egy hadsereghez képest), mégis mindenhová elért a kezük, és minden uralkodó rettegett tőlük, lévén hogy mindenhová be voltak épülve. Ez volt az ő specialitásuk.
Az Asszaszinok voltak kérem az első jól dokumentált mindenre kiképzett titkos ügynökök!



A dologgal kapcsolatban talán még annyit érdemes megjegyezni, hogy egy ilyen asszaszin "ügynök" létrehozásához akkoriban két dologra volt szükség:

- Egyrészt az erkölcsök teljes lebontására a jelöltben. (a feladatok jellegét tekintve ez talán nem meglepő)
Amivel nem is volt gond, hiszen a szekta tagjai csakis a vezért szolgálták, nekik Ő volt maga az Isten, az ő parancsa volt AZ erkölcs, nekik többé nem volt önálló mérlegelésük, hogy mi helyes és mi nem. Teljesen robotikus katonáivá váltak a vezérüknek. Egyetlen szóra öltek, vagy ölték meg akár önmagukat is.

- A másik dolog pedig, hogy megfelelő technikai eszközökben (mérgek, nyilak, stb) részesüljenek és kitanulják a tökéletes álcázás és beépülés mesterségét.
Persze ez utóbbi sem jelentett gondot. Az ügynökök hadi célokra történő bérbeadásából (például uralkodók számára) jócskán jött be a pénz és vagyon, ez pedig bőségesen finanszírozta a további ügynökök kiképzését.
Ha már vannak ilyen vakon engedelmeskedő, bárhová beépülni tudó katonáid, miért is ne adnád őket kölcsön - persze jó pénzért - kémkedéshez, bérgyilkosságokhoz, és egyéb kényes munkákhoz, amihez speciális emberre van szükség...

Nos, azóta eltelt vagy ezer év és mindenféle elektronikus kütyüjeink lettek...
de sokan megfeledkeznek róla, hogy a hadviselés alapelvei ettől még lényegében semmit nem változtak!
 

* * *

 

 HARMADIK RÉSZ: A modern ügynök

 


Néhány hete moziban voltam. Megnéztem ezt a filmet.
Nem mintha szeretném az ilyen filmeket. (Sőt, fogalmazhatnánk úgy is, hogy kifejezetten nem szeretem az ilyen filmeket, és azzal valószínűleg még közelebb lennénk a igazsághoz...)
Most mégis elmentem, és mégis megnéztem, mert valakitől fél füllel azt hallottam, hogy "Bond meghal az új Bond filmben", és ezt viszont feltétlenül látnom kellett!

Na most, hogy megérthesd a hátterét az egésznek, és hogy miért lehet ezzel engem becsábítani egy filmszínházba, annyit el kell árulnom, hogy az utóbbi évek Bond filmjei alatt én végig, az első perctől az utolsóig, igazából ez ellen a Bond pofa ELLEN szurkoltam.
Igen, tisztában vagyok vele, hogy ez nyilván sok fülnek szokatlanul hangzik, és az is felettébb valószínű, hogy teljesen egyedül vagyok ezzel bárhol, bármelyik vetítőteremben, de én akkor is minden alkalommal, amikor Bond megöl valakit a vásznon, én kifejezetten sajnálom azt a szerencsétlen flótást, még akkor is ha az valami gonoszra sminkelt arab pofa volt, vagy valami oroszul vartyogó fegyverkereskedő... Én minden filmjében azoknak szurkolok, aki épp őrá lövöldöznek, hogy valaki találja már végre el azt a nyomorultat... hogy valaki vessen már végre véget ennek az angol királynőért folytatott, de most már évtizedek óta tartó fanatikus gyilkolássorozatnak!!

Na most, ezek után talán már jobban érthető, hogy miért örültem meg annyira, amikor ebben a részben, valamikor a tizedik perc tájékán azt látom, hogy valaki telibe találja Bond-ot, és az holtan, mint egy babzsák, hullik bele a tengerbe több száz méteres magasságból... No, innen aztán nem jön vissza! - gondolod magadban. És még azt is mutatják, ahogy jó mélyen elmerül, tehát tényleg minden ok megvolt az ünneplésre...

Nos. Ha láttátok, láttátok,
de ha nem, gondolom már akkor is kitaláltátok a folytatást...
Hát persze hogy még a halálból is valahogy visszajött ez a (ezek szerint most már golyó- és 1000 méterig vízálló) szuper-ügynök!

No de kérem, még véletlenül sem sajnáltatni akarom magam. Csalódottságom persze egyáltalán nem volt annyira lesújtó. Hisz volt már rá alkalom bőven, hogy megszokjam, hogy minden ilyen jellegű film után rendre csalódottan kell elhagynia a vetítőtermet egy magam fajta, "nem eléggé agyamosott" fickónak...

Gondolom mindenki megszokta már az elmúlt évtizedek alatt, hogy nem csak hogy mindegyik filmjét rendre túléli ez a pofa, de minden egyes alkalommal megszerzi magának az összes jó nőt, kipróbálja az összes jó autót, kifosztja a kaszinókat, lenyomja a szkanderbajnokokat, asztal alá issza az ivóbajnokokat... gyakorlatilag az egész világ a lábai előtt hever ennek az embernek. (Talán még Chuck Norris is megijedne tőle, ha szembe jönne vele!)
És mindez miért?
Hát mert ő a "007-es ügynök" kérem! Az angol királynő titkosszolgálatának, az MI6-nak a mindenre kiképzett speciális ügynöke.



Nem tudom, mennyire érzed... De miközben megy ez a sok verekedés, rohangálás, lövöldözés...
autós, motoros, vagy éppen vonatos üldözés ott a vásznon, az üzenet, ami megy bele, a kobakon át, de nyílegyenesen bele a tudatalattidba, az elég tömör és elég velős:
Titkos ügynöknek lenni baromi menő dolog! És pont.

A legjobb vágású öltönyök, a legjobb skót whiskey, másfél milliót érő rolex óra... olyan autók, amiket csak majd jövőre fognak elkezdeni gyártani... gyönyörű hölgyek, néha köldökig érő dekoltázzsal...
ezeket a dolgokat mind-mind hozzá társítja egy ilyen film ehhez az egész titkos-ügynöki karrierhez... nem igaz?
És akkor itt most álljunk meg egy rövid pillanatra.
És hadd térjünk ki erre a dologra egy kicsit konkrétabban, mert nagyon fontos, és csak most veszem észre, hogy még nem is foglalkoztunk vele közelebbről:
pedig ez az úgynevezett "asszociáció" a legegyszerűbb, de egyben leghatékonyabb módja az emberi tudat, pontosabban a tudatalatti programozásának.
Lényegében 6 alapvető pszichológiai effektus van, amiket a leggyakrabban használ a média az emberek viselkedésének megváltoztatására (ezt egy középhaladó média kurzuson, persze mind meg is tanítják neked).
Ráadásul a hat közül pont ez a legerősebb! Még egyszer, egyszerűen úgy hívjuk: "asszociáció".

Példa: Ha elég sokszor mutatnak valakinek képeket egy piros Ferrari-ról, aminek motorháztetején kacéran mosolygó formás bikinis hölgyek ülnek, akkor idővel a piros Ferrari és a bikinis hölgyek között az illető agya (és itt most értelemszerűen jó esetben egy hímnemű illetőre gondolok) egy asszociatív kapcsolatot hoz létre. Olyannyira, hogy egy idő után már maga a piros Ferrari is kívánatos lesz az adott személy számára.

Itt egy olyan asszociatív kapcsolatot kell elképzelni, ami idegpályák, neuronhálók szintjén valósul meg, tehát permanensen bevésődik, egyszer és mindenkorra rögzíti az agyi funkciókat.
Ennek az embernek akár fizikai erekciót is lehet okozni innentől kezdve egy piros Ferrari megmutatásával!! Már nem is kell mellé csinos hölgyeket tenni, már önmagában is kívánatos lesz az a termék.
No de éppen ez a lényeg, így működnek általában a reklámok. Felülírható benned, hogy milyen reakciót váltson ki belőled egy termék, azzal hogy erősen és sűrűn hozzá-asszociálnak, hozzá-társítanak más, lehetőleg számodra pozitív, kívánatos dolgokat.

Ha a vodafone hozzá tudja magát asszociálni a vizilabda csapathoz (akiket szeretünk), akkor őt is szeretni fogjuk!

Erről egyébként, szinte biztos vagyok benne, hogy már az olvasó is hallott korábban, csak talán nem pont ebben a kontextusban...
Általában állatokkal szokták ismertetni ezt a kísérletet, és Pavlov kutyája rá az úgymond tankönyv példa.

Volt ugye ez az orosz tudós, aki azt csinálta a kutyájával, hogy minden nap, amikor hozta neki az aznapi elemózsiát, előtte csengetett hozzá egyet egy csengővel. Ezt megcsinálta egy jó pár alkalommal, amitől egy idő után az történt, hogy ha bármikor megcsengette a csengőt, a kutyának attól megindult a nyálelválasztása... (műszerrel is mérték).
Egy idő után akkor is megindult a nyálelválasztása, ha nem hozott semmi kaját, csak megcsengette azt a csengőt! A két dolog között permanens asszociatív kapcsolat jött létre ennek a jószágnak az agyában.

Valahogy nem tulajdonítunk sokat ennek a kísérletnek, amikor megtanítják nekünk az iskolában, pedig talán az egyik legnagyobb horderejű felfedezés a pszichológiában, amit azóta is, mind a mai napig előszeretettel alkalmaznak az elménk manipulálására. Természetesen egyáltalán nem kutyák programozására irányult ez a kísérlet (hiszen annak nincsen komolyabb anyagi vonzata), hanem miránk, emberek programozására. Viszont tény, hogy ez az apró részlet általában elsikkad a szakirodalomból.



No de visszatérve főhősünkhöz... Ugye elég jól látható, hogy ez a film (és a többi hozzá hasonló produkció) készítői mennyire igyekeznek masszívan hozzá-asszociálni az MI6-os titkos ügynök karakterét, mindenhez, ami jó és kívánatos lehet egy átlag férfi ember számára.
Pedig ez bizony nyilvánvalóan maradandó asszociatív kapcsolatokat fog eredményezni a nézőben (ez tudományosan igazolt), és az egész ahhoz vezet, hogy a "titkos ügynök"-ről alkotott képünk jelentősen fog torzulni (persze pozitív irányba) az ilyen filmek gyakori nézegetésének hatására.
Egyik konkrét eredménye lesz például, hogy minden fiatal srác mostantól nem tűzoltó vagy űrhajós akar majd lenni, hanem titkos ügynök (de ha mást nem, tudat alatti vágyai biztos lesznek erre, hogy ő is olyan menő legyen, mint Bond), másrészt pedig a lakosság nagy része szimpatizálni fog a titkos ügynök sztereotipizált karakterével, és ezáltal pozitívan fog hozzáállni a világban működő különböző titkosszolgálatokhoz.
Kialakul benne ez az érzés, mintha a titkos ügynökök úgy általában a világ megmentéséért küzdenének... valamiféle szuperhősök lennének, akik az emberiség oldalán küzdenek a gonosz terroristákkal szemben... stb.

Hajaj.... pedig ha tudná a néző az igazi valóságot a titkos ügynökökről.... és nem egy ilyen csili-vili mézes-madzagot kapna az egészről...
még az is lehet, hogy velem együtt szurkolna a moziban, és nem lennék többet egyedül a szamárpadban!

És most félreértés ne essék, nem állítom, hogy minden titkos ügynök rossz ember. Sőt, épp ellenkezőleg.
Nyilván nagyon sok titkos ügynök van, aki úgy indul neki a dolognak, hogy mondjuk szolgálni szeretné a hazáját. Dehát ugye épp erre ment ki ez a sok hollywoodi film is, hogy már gyermekkorodban elhitessék veled, hogy titkos ügynöknek lenni az nem csak hogy laza dolog, de szolgálja a hazádat! Mégis mi lehetne ennél hazafiasabb?!

A gond ezzel persze csak az, hogy ez a szakma a leges leg-kom-part-men-ta-lizáltabb szakma mind közül (pedig valamilyen szinten, ha megnézed, minden szakma az), értsd: a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal, minden ügynök csak egy kis szeletét látja a nagyobb képnek, és épp csak annyi információt kap, amennyi "a küldetése" elvégzéséhez, ehhez az általában elemi, jól behatárolt feladathoz szükséges.

És hányszor de hányszor láttad már...
Ahogy autósüldözés közben kinyitja a borítékot, van benne valami ultra-futurisztikus dvd lejátszós zsebtévés kütyü, amin elmondják neki a küldetést, hogy ki a célpont, mi a célpont, hová kell menni, mit kell csinálni, és persze hogy az üzenet négy másodperc múlva megsemmisíti magát...
Ez az egész persze a szokásos hollywoodi túldramatizálása a dolgoknak, de azt nagyon jól illusztrálja (és biztosítalak, hogy ez is vele a célja) hogy ezek a "küldetések" mennyire szigorúan titkosak, és hogy milyen kevés információra (nagyjából egy négymondatos briefing-re) van szüksége egy ügynöknek, hogy az alapján elvégezze a "feladatát".
 


Na most, akkor azt javaslom, felejtsük el egy pillanatra Hollywood-ot, és vegyük egy pillanatra a valódi életet, és egy sokkal életszagúbb, valódi hús-vér titkos-ügynököt.
Legyen most ez egy jóindulatú, jólelkű ügynök, aki teljes szívéből a hazát szolgálja (mert legyünk ma jóhiszeműek!)...
És  mondjuk tegyük fel, hogy egyik nap talál az íróasztalán egy dossziét, amiben az áll, hogy van egy úgynevezett "Piros Pirula Projekt", amit a
Pakisztáni Néppárt pénzel, és céljuk, hogy aláássák vele Magyarország demokratikus államberendezkedését, lejárassák a közigazgatását, stb stb... felmorzsolják a lakosságot, hogy aztán a  pakisztáni szélsőjobbosok a háttérből átvehessék az ország erőforrásai feletti irányítást...
Szóval tegyük fel, hogy kap egy ilyen aktát, és  megkapja feladatául, hogy mostantól folyamatosan kövesse nyomon (és szükség esetén terminálja) ezt a "szervezetet"...

Szóval tegyük fel, hogy egy ilyen aktát talál az asztalán Hétfőn 9-kor, amikor beér az irodájába.
Akkor ebben az esetben ennek az ügynöknek vajon dolga mérlegelni, ítélkezni, vagy nyomozni az irányban, hogy ezek az állítások mennyire felelnek meg a valóságnak? Természetesen nem. Ő nem egy igazság-kutató, nem arra szerződtették, kérem, hogy ilyeneken gondolkozzon, hanem egy ügynök!! Annyi a dolga, hogy végrehajtsa azt, ami abban az aktában le van neki írva!
A másik dolga, hogy minden információt, amit kapott az ügyben, szigorúan titokban tartson, "nemzetbiztonsági érdekekre" hivatkozva!

Kezded már érezni, hova vezet ez az egész?

Létrejön egy intézmény, ami állítólag a hazát, a magyar nemzetet szolgálja, de közben szupertitkos, ebből kifolyólag egyetlen magyar ember nem nézheti
meg, mivel foglalkozik éppen, min dolgoznak az ügynökei éppen.
Kapnak rengeteg pénzt meg mindenféle ultramodern felszerelést az államtól... jogokat emberek lehallgatására, megfigyelésekre, mondván, hogy "védeni
kell a hazát" de közben a "haza" lakossága semmilyen szinten nem lát bele a tevékenységükbe, és még ők maguk, a saját ügynökeik sem látják át mit csinálnak, mert mindegyik csak éppenhogy annyi információt kap, amennyi épp elégséges neki ahhoz, hogy elvégezze az aktuális kis elemi feladatát...
Ugye látható, hogy egy ilyen rendszer gyakorlatilag tálcán kínálja magát a visszaélésekre és a hatalom totalitárius eszközökkel történő központosítására!

Még ha nem is létezik háttérhatalom - mert tegyük fel, nem hiszünk benne - akkor is aggódnunk kellene, hogy nem fogja-e valaki később megkaparintani egy ilyen szervezet irányítását. Hiszen nincs semmi rálátásunk, ugyan mivel akadályozhatnánk meg, hogy ezeket az ügynökeit ellenünk fordítsa?
Függetlenül attól, ki hogyan gondolkodik a világot mozgató erőkről, azzal talán mind egyet kellene értenünk, hogy ezekkel a dolgokkal foglalkozni kellene. Legalább beszélnünk kellene róla.

NO DE...Mi történik MINDEZZEL PÁRHUZAMOSAN?
Azért, hogy ezen és hasonló kérdéseken ne sokat agyaljál...
Szó szerint ELÁRASZTANAK téged mindenféle és fajta kémfilmekkel, amikben minden ügynök csakis a jó ügyért küzd (persze mindig a legnagyobb titokban). Telenyomják a fejedet mindenféle kémfilmekkel, hogy milyen ultramenő dolog kémnek lenni, de olyan szinten, hogy az valami elképesztő!
Szinte második-harmadik mozifilm valamilyen titkos ügynökökről szól!
És hogy biztosan senki ne maradjon ki a célközönségből, ontják rád az ügynököket fehér kivitelben...
 


fekete kivitelben...


sárga kivitelben...


(ezek tetszőleges kombinációjában)
 





férfi kivitelben...
 



női kivitelben...
 


páros kivitelben...
 


GYEREK kivitelben...
 


(Megmentik neked a világot 2D-ben... 3D-ben... - de ha akarod akár 4D-ben is!!)
 


De annyira, hogy egyszer csak már ott tartunk, hogy kutya és macska ügynökök is léteznek, felszerelve a legultramodernebb titkosszolgálati eszközökkel!
 



No de még ezzel sincs vége! Néhány éve odáig fajult a dolog - és ha nem a saját szememmel látom, nem is hittem volna el - hogy egy tengerimalacokból álló speciális titkos ügynök különítményt fedeztem fel az egyik moziban egy (nem is kis költségvetésű) animációs akciófilm formájában.
Az ég szerelmére! Vajon mi jöhet még??
 


Nem folytatom...
Aki tud mondani egyetlen olyan híres színészt, aki még nem alakított szuper-titkos, szuper-ügynököt, valamikor a karrierje során, az valószínűleg téved, vagy csak még nem látta az illető összes filmjét...

Valami olyan MÉRTÉKŰ hipnózis alatt állunk az "ügynök" betöltött szerepéről a társadalomban, amit már szinte lehetetlen megértetni az átlagemberrel, ugyanis olyan mélyen vésték bele a pszichéjébe ezt a nyilvánvalóan valótlan ügynök-képet a világmegváltó ultra laza ügynökről a sok kis szuper kütyüjével, amivel minden feladatot megold... és mindezt olyan fiatal korban kezdik - de hisz még a gyerekrajzfilmek is TELE VANNAK ügynökökkel!!
 

INSPECTOR GADGET: A jóságos ballonkabátos...


Van erre egy mondás: Azt mondják, a halnak nem lehet elmagyarázni a vizet.

Valamit, ami születésed óta folyamatosan körülvesz, azt nagyon nehéz észrevenned, megértened...

No hát ez a célja ennek a hatalmas kémfilm dömpingnek.Hogy ne alakulhasson ki egy valós, torzítatlan képed, és még csak ne is tegyél fel
kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy tulajdonképpen... a VALÓSÁGBAN...
mi is egy ügynök dolga??
Mit csinál egy igazi titkos-ügynök valójában?
 

* * *

 

NEGYEDIK RÉSZ: ÁVO-tól az IVO-ig

 

Megmondom őszintén, nem nagyon értem a dolgot...
Azt még igen, hogy a fiatalok élvezettel nézik ezeket az akciódús kémfilmeket, mert ők már ebbe születtek. Nekik már ugye ez a "víz".
De a kicsit idősebbeknek, hogyhogy nem szorul görcsbe a gyomruk az olyan filmektől, amikben az államvédelmi ügynök játssza el a világmegmentő hős szerepét?
Ők azért még láttak igazi államvédelmi ügynököt. Talán még a saját két szemükkel is.
(Meg is fagyott a levegő bárhol, ahol megállt egy nagy fekete autó.)

Az amerikai nagyközönség persze mint a szivacs szívja magába ezt a sok kémfilmet, mert nekik fogalmuk nincs mit csinál egy igazi kém. De mi miért nézzük?
Itt a vasfüggöny keleti oldalán pontosan tudjuk, mit csinálnak az ügynökök. Elég mély nyomokat kellett volna hogy hagyjon a kollektív tudatunkban. Csak ki kéne kapcsolni azt a fránya televíziót egy pillanatra, és befogni helyette az igazságot ami itt rezeg a levegőben...

Lenne egy javaslatom!
Ha lehet, megkérném a fiatalabbakat, hogy az egyik esti ilyen nyomozós ügynökséges hullaboncolós tévésorozat helyett, üljenek le a konyhában apuval, anyuval (esetleg nagyszülőkkel) és kérdezzék meg tőlük: Apa, mi az az ÁVÓ ügynök?
Szülők, nagyszülők minden bizonnyal szívesen mesélnek majd. Hidd el, még érdekesebb is lesz, mint a sorozat!

Volt ugyanis nekünk egy ilyen hivatalunk, amit anno "Állam Védelemnek" hívtak. Ez az ügynökség, ugye, ami az "államot volt hivatott védeni"... Eddig jól hangzik, ugye? Nyilván ember első gondolata, hogy az Állam az lényegében én vagyok. Tehát akkor engem is véd, ugye?
Na látod, ezért fog kelleni az a bizonyos beszélgetés a konyhában...
hogy helyükre tedd ezeket a dolgokat.
 

vagy látogass el ide.

Ha nem sikerül kifaggatni a szülőket,
akkor alternatív megoldásként kezdd mondjuk azzal, hogy megnézed ezt a prezentációt ezzel a volt KGB ügynökkel, akitől mindjárt megtudod, hogy egy kém/ügynök feladata 85%-ban mindig felforgatás-ból áll (azt is meg fogod érteni mi az), és csak 15%-ban kémkedés!!

És amikor kémkedésről van szó, akkor sem feltétlenül ellenséges lopakodóbombázó tervrajzának a megszerzésére kell gondolni,
sorozatlövő golyóstollat és beszélő sportkocsit használva közben...
Hanem sokkal jellemzőbb az, amikor a saját lakosságot kell megfigyelni, és róluk kell mindenféle adatot gyűjteni meg jelentéseket írni!

Az egyik rutin munka például, ami 30-40 évvel ezelőtt mondjuk egy államvédelmi ügynök mindennapi feladatkörébe tartozott, hogy információkat gyűjtsön mindenkiről, aki az ő körzetében gyanús tevékenységet folytat...
Gyanús tevékenység alatt értsd például azt, hogy kettőnél több ember találkozik egy lakótelepi lakásban!

Mert ugye ki tudja, hogy miről beszélgetnek ott!
Lehet, hogy az Állam ellen szervezkednek!
Lehet, hogy a jól működő kommunizmus eszmerendszere ellen lázítják egymást!
Sose lehet tudni! Az a biztos tehát, ha körbemegyünk minden nap az egész kerületben, és minden házmestertől megkérdezzük, hogy "tessék mondani, kinél voltak ma látogatók"... és erről az egészről egy részletes jegyzőkönyvet vezetünk! Mert ugye "védeni kell az Államot" - például ezektől az emberektől! (Szülők, nagyszülők, mondom, majd mesélnek róla részletesebben.)

Na most, mi történt mára? Hát az történt, ugye, hogy az ÁVO meg a 3/3-mas szekció hivatalosan megszűnt. Nincsenek már többé ügynökök, ugye, akik felírogatnák, ki jött hozzád aznap este látogatóba. Akik jelentést írnának róla, hogy mi az érdeklődési köröd, milyen eszmékkel azonosulsz...

No de mit gondolsz miért?
Azért mert már nem érdekelnek senkit sem ezek az adatok?
Ezek az adatok mára már teljesen értéktelenné váltak?

Vagy esetleg azért, mert teljesen felesleges embereket alkalmazni olyan adatok begyűjtésére, amiket te ma már jól idomított módon, önként pötyögsz be valami "szociális háló"-nak nevezett számítógépes alkalmazásba. Ja, és még a társasági életedet is azon keresztül szervezed, tehát ott van a pontos "jegyzőkönyv" archivált formában, hogy mikor kivel találkoztál, és miről beszélgettél vele, anélkül, hogy erre egyetlen embert ki kellett volna képezni!
Ha pedig netán nem adtad volna meg minden szükséges adatodat, akkor meg egy rutinos államvédelmis hekker majd három másodperc alatt távolról belép a gépedre (igen! ahogy a tévébe mutatják!) és megnézi, amit akar...
A technológia kérem csodákra képes!
 

És láss csodát a kommunista ügynök, aki eddig évtizedeken át közutálatnak örvendett, és teljes titokban kellett tartani még a kilétét is, hogy nehogy fellógassák őt az első villanypóznára...
az most világsztárrá lett, mindenki kedvencévé, a fiatalok példaképévé,
a világ megmentőjévé avanzsált!
Az ÁVO ügynök, akit kapákkal, kaszákkal kergettek át a megyén, mikor kimentek az orosz tankok... az most IVO ügynökként visszatér, csak már nem szürke ballonkabátot, hanem farmert és divatos szemüveget hord, és házkutatás helyett inkább a számítógépedre hekkel be, hogy megszerezze rólad a szükséges információkat! De most már senki nem kergeti meg, hanem mindenki imádja.

"No nem! Az én adataim teljes biztonságban vannak! - mondod -
Senki nem férhet hozzá jogosulatlanul. Erre jogszabályok vannak!"
Igen, érthető, hogy ezt gondolod, mert normális körülmények között ez pontosan így lenne az "elvárható"... hogy csakis mindenféle ügyészi engedéllyel vagy házkutatási paranccsal lehessen ilyesmihez hozzáférni!

Ezzel szemben a valóság sajnos az, hogy 9/11 óta egy sor új törvény született meg világszerte, mind annak az eszmeiségnek a jegyében, hogy az "állambiztonság", vagy az "anyaföld biztonsága" (merre hogy hívják) fontosabb mint az adatvédelmi jog! Tehát ha terrorizmus gyanúja merül fel valakivel kapcsolatban, akkor gyakorlatilag bármelyik hárombetűs intézménynek a jogában áll lehívni rólad bármilyen adatot! De hisz lehet, hogy csak így tudja megakadályozni, hogy valamit felrobbants, és sok-sok ártatlan embert ölj meg... Nincs idő holmi ügyészi engedélyeket beszerezni kérem! Ki tudja, lehet hogy csúnya rossz terrorista vagy, aki bármelyik percben robban!

Javaslom nézd meg az ide vonatkozó hatályos szabályozást, ami már nálunk is szinkronba van hozva az EU-s irányelvekkel, melyek értelmében ma ahhoz, hogy az összes személyes adatod láthatóvá váljon a jelenlegi "állam védelmi intézmények" számára, annyi kell, hogy valamilyen módon terrorizmus gyanúja merüljön fel a személyeddel kapcsolatban.
A gond ugye már csak, hogy ki dönti el, mi számít terrorizmus gyanúnak? És ezzel visszaértünk az egymillió forintos kérdéshez!
Hogy mit kell érteni "internetes terrorizmus" alatt?
Ezt pedig ki dönti el? Hát mivel paragrafusban nincsen lerögzítve, így valami intézmény, ami a legnagyobb titokban működik, és semmi rálátásod nincs arra, mit és miért csinál...
Ezzel pedig a kutya visszaharapott a farkába. Nem veszélyes így egy kicsit ez az egész felállás?

Az emberiségnek, úgy tűnik, egy nagyon fontos kérdésben kell döntenie, méghozzá elég sürgősen!
Mit tart fontosabbnak a kettő közül: a "biztonságot", abban az értelemben, hogy mint valami gondoskodó kéz, az állam bácsi mindig óvja őt, és ennek érdekében bármilyen adathoz hozzáférhessen bárkiről...
vagy a szabadságot és az adatvédelmet, hogy senki ne nyúlhasson bele egy magánszemély adataiba, és ne élhessen vissza, semmilyen ürügyre hivatkozva...

A kérdés ugye itt lebeg a levegőben. Mindenkinek le kellene tennie a voksát valamelyik oldalon!
És én azt hiszem, hogy nem kérdéses, hogy a filmipar (amit az állam itt kis hazánkban is kiemelten fontosként kezel, és erőteljesen támogat) melyik oldalon tette le a voksát ebben a kérdésben...

Hisz folyamatosan zúdítja ránk ezeket a filmeket és sorozatokat (most már hazai gyártásban is), ahol az ügynökök kis talpraesett csapata, aki legjobb hekkerekből és a legprofibb ügynökökből áll, természetesen mindig a jó ügy érdekében, "a cél szenesíti az eszközt" bárki gépére behekkel, de persze csak azért, hogy ezzel felgöngyölítsen egy internetes pedofil szatírt, vagy drogterjesztő hálózatot, és rács mögé dugja mindenféle nemkívánatos elemét a társadalomnak.
Folyamatosan sulykolva beléd ezt az érzést, hogy a bűnözés elleni harcnak szükségszerű része az, hogy az adatvédelmi jogokat rendszeresen áthágják... (persze csakis a közjó érdekében!!)

Hétről-hétre minden alkalommal a legkülönfélébb nyakatekert bűncselekményeket göngyölítik fel, amikből jó ha húszévente előfordul EGY a valóságos statisztikában. Egyáltalán nem életszerűek, vagy reprezentatívak a valódi élet veszélyeinek a bemutatására - de ez persze nem gond! Ilyen kacifántos történekkel még jobban meg lehet fogni az agyat, és elültetni benne ezt az érzést, hogy mindenhol bűnözők leselkednek rád, és nem vagy addig biztonságban, amíg egy kis csapat valahol egy főhadiszálláson nem kap hozzá jogokat és felhatalmazást, hogy bárki gépét meghekkelhesse...

Ezek a filmek kérem elsősorban azért készülnek, hogy meggyőzzenek róla, hogy ezeknek az intézményeknek van létjogosultsága, és elfogadd, hogy az adatvédelmi jogokat "szükség esetén" meg lehet szegni.
Ha ezt így elfogadod, az már bőven elég, mert utána már, hogy mi számít "szükség esetének" abba már úgysem lesz belelátásod. És a cél majd úgyis szentesíti az eszközt!

No de mi a cél? Ezt persze senki (még maga az ügynök sem) tudja...
 

* * *

ÖTÖDIK RÉSZ: Már megint a szimbólumok

 



Nem ez az első alkalom hogy lekommunistázom ezt a Bond-ot. Talán úgy tűnhet, mintha pikkelnék rá valamiért. Pedig nem erről van szó.
Bár meg kell hagyni, ennek a legújabb Bond-nak valóban nagyon unszimpatikus az ábrázata (persze szándékosan, hogy szokd ezeket a gonosz pofákat), de én nem ezért mondom rá, hogy kommunista. Hanem azért, mert egyszerűen az!

Na jó, azt hiszem, ez egy kicsit bővebb kifejtésre szorul.
Amikor huszonegynéhány évvel ezelőtt leomlott az a bizonyos vasfüggöny, és az egész világ örömmámorban ünnepelt... (vannak, akik még emlékeznek)
Nos, akkor még kevesen tudták közben, hogy a vasfüggönyt nem azért lehetett lebontani, mert a keleti, az úgymond kommunista oldal "összeomlott" volna...

Hanem azért, mert a nyugati oldal, ekkorra már éppen annyira kommunista volt mint a keleti. És így már nem volt szükség falra a kettő közé!!

Ez így elég viccesen hangzik, de sajnos akkor is ez az igazság. Erről bárki maga is  meggyőződhet, ha összeveti a jelenlegi amerikai vagy európai uniós államigazgatási rendszert mondjuk Marx eredeti tanításaival (központi bankról, központi irányításról, és a többi). A jelenlegi nyugati rendszer ugyanis minden egyes feltételt kielégít abból, amiket Marx támasztott a kommunista államberendezkedés felé.

Az, hogy a nyugati oldalon "kapitalizmussal" valósították meg a kommunizmust, a keleti oldalon pedig "szocializmussal", az már csak egy részlet kérdés, attól még sok berendezkedésbeli különbség nincs a kettő között.
Hogy mi?? Kapitalizmussal megvalósított kommunizmus?? Ekkora marhaságot még én se mondhatok, ugye? Akkor vegyük ezt át még egyszer.

A kommunizmus végül is egy olyan államforma - és minden ilyet nyugodtan hívhatunk kommunizmusnak - ahol egy nagyon szűk elit kezében van az irányítás, a többi ember, a 99.9% pedig "kollektivizálva" van. Egyformára van gyúrva, nincs termelő eszköze, nincs szuverenitása, és nincs beleszólása a dolgok menetébe.
E felé a keleti oldalon, mint nálunk is, államosítás segítségével haladtak, a nyugati oldalon viszont egy kapitalizmusnak tűnő valamivel, ami a valóságban természetesen nem kapitalizmus, mert az úgynevezett "szabad piac", ami papíron olyan szépen hangzik, a valóságban sehol nem található...
Oligarchák vannak, akik szakszóval úgynevezett oligopóluimot működtetnek (néhány szereplő összejátszva működteti az egész gazdaságot, és nem enged új játékosokat belépni az ún. "szabad piacra", amire egy "szabad gazdaság" épülne ugye elvileg...)

A kommunista központosított hatalmat keleten az államhatalom, a nyugati oldalon viszont a multicégeken keresztül központosított deregulalizált gazdasági hatalom valósította meg. Azért csinálnak mindig látszólag kétféle megoldást, hogy ezzel a választási lehetőségek illúzióját keltsék, és aztán a kettőből lehessen szintetizálni egy végső megoldást (ezt hívják "Hegeli dialektiká"-nak). Nos, ez a végső megoldás kezd most éppen alakot ölteni, ahogy a szocialista oldalon "kapitalizálnak" (értsd: "összeomlasztották" a szocializmust és beengedték szabadrabolni a multicégeket), Amerikában pedig eközben Obama éppen "szocializálja" az ottani kapitalizmust (államosítja az egészségügyet, állami segélyezi a bankokat, stb...)
A végcél természetes egy lényegében egységes, de kommunista berendezkedésű globális állam. Amiben az országok csak amolyan közigazgatási egységek az ENSZ felügyelete alatt.

Nem akarok mindig a szimbólumokkal jönni, de nekem ez annyira szépen illusztrálja az egészet:
Ahogy most ezt a modern nyugati világ legnagyobb titkosügynökét együtt promótálják felénk ezzel a "kapitalista" világ egyik legnagyobb brend-jével... ami véletlenül egy a nagy "kommunista" vörös csillaggal van díszítve...
(A filmben is ott szorongatja a kezében. Ráadásul ki sem volt írva előre, hogy a műsor beágyazott termék megjelenítést tartalmazhat! - node mindegy, bárcsak ez lenne a legnagyobb problémánk...)

Nem kérem, természetesen ez sem nem véletlen! Sőt, ez volna a lényege az egésznek, szimbólumokkal, vagy azok nélkül, de erről szól a dolog. Az, amit eddig Kádár kényszerített rád az államhatalommal, azt most a 2.0-ás változatban már magadtól kéred a Vodafon-tól és a Heinken-től...




Apropó! Az egyik leggyakoribb kérdés, amit hallok olyanoktól, akik próbálják megérteni a dolgokat, hogy minek ez a sok szimbólum az arcunkba?
A legtöbben azt kérdezik, miért van erre szükség. Hisz ezek nélkül is tökéletesen ki lehetne építeni a rendszert, ezek nem lennének szükségesek hozzá. És ez tény!
Ráadásul ezzel, hogy folyamatosan megmutogatják magukat, kockáztatják valamelyest a terveik megvalósulását. Minek kockáztatni, ha kockázat nélkül is menne a dolog??

Erre természetesen a válasz az, hogy az új világban imádni is kell az ördögöt. Nem elég a termékeit fogyasztani kérem, imádni is kell közben. Aki nem imádja, azt egyébként nem is akarják átengedni ebbe az új világba!
Mindenhol sátánista szimbólumok lesznek (még hogy lesznek- már most vannak!) és azzal, ahogy élvezed, szereted ezeket a termékeket (amikre egyébként gyakorlatilag semmi szükséged nincsen, csak arra jók, hogy elnyomjanak és elpusztítsák a testedet és lelkedet) közben az imádat energiáidat belesugárzod ebbe az egész sátánista rendszerbe és a szimbólumokon keresztül táplálod az egészet energiával.
Végül is mindegy, hogy te miben hiszel, ők mindenesetre abban hisznek, hogy ezekkel a szimbólumokkal befolyásolhatnak téged, és mindenféle átkokat is rakhatnak rád.

De hogy jön mindez a titkos-ügynökhöz? Már megint elkalandoztam volna?
Nem, nem. Nagyon is a témánál vagyunk még mindig,
ugyanis az MI6-os titkos-ügynök ennek a sátánista rendszernek a kiemelt jelentőségű speciális katonája! (Aki mellesleg egyben megtestesít magában minden olyan tulajdonságot, amit a sátánista piramis-rendszer a benne lévő egyedektől megkíván.)
 

John Dee

Aki azt hiszi már megint egy paranoiás blogger összeesküvés-elméleteit olvasgatja, annak ajánlok egy gyors könyvtár túrát, és hogy nézzen utána I. Erzsébetnek, aki meghatározó alak volt a jelenlegi brit világbirodalom formát öltésében (a 16. század végén járunk).
Kutatása közben nézzen utána ennek a fickónak, aki a királynő jobb keze volt, és akit úgy hívtak John Dee.
Nagyon érdekes dolgokat fog találni erről a John Dee-ről, aki mélyen járatos volt az okkultban, szellemeket idézett, és mindent amit ezekben a körökben szokás, és mindemellett a királynő első számú titkos-ügynökeként kémkedett a brit birodalom számára a legkülönbözőbb országokban.

Na most, találjátok ki, mi volt a fedőneve ennek a figurának? (A királynőnek írt jelentéseit hogy írta alá) Nem fogjátok elhinni nekem, ha nem néztek utána. Ezért is mondom, hogy nézzetek utána!
A fedőneve az volt, hogy "007".

No ennyit Bond-ról, meg az egész sátánista MI6-ról. Aki még ezek után is azt hiszi én vagyok begolyózva, azon tényleg nem tudok segíteni.
 

MI5 logó (piramissal, csúcskővel, szemmel)

A sátánista világpiramis rendszer, avagy világkommunizmus, avagy internacionálé, teljesen mindegy hogyan nevezzük, a lényegen nem sokat változtat (hisz volt már szó róla, hogy a vörös csillag a sátánizmus szimbóluma),
szóval ennek a rendszernek az egyik kulcs figurája a "titkos-ügynök".
Mint ahogy az ÁVO ügynök is kulcs figurája volt az itteni kommunista államhatalomnak, a Bond félék is kulcs figurái a rendszernek. Méghozzá a globális rendszernek, mert a brit birodalomból ma már az egész világot irányítják.

Nem véletlenül szenteltem egy egész fejezetet Haszán-i-Szabah-nak és az asszaszinok-nak. Szerettem volna bemutatni, hogyan tudott uralni egyetlen központból, egyetlen ember egy egészen hatalmas területet, úgy hogy még csak el sem kellett hagynia az erődítményét.
Mindenre elszánt, speciálisan képzett titkos-ügynökök hálózatának a segítségével.
És az kérem ezer évvel ezelőtt volt! Mit lehet akkor elérni a mai technológiával?!

A párhuzam egyébként még szorosabb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.
Hasszán hasissal kezelte az ügynökeit. És ma is használnak mindenféle drogokat, de már önmagukban ezek a filmek is épp elég agymosást jelentenek ahhoz, hogy a fiatalokban kialakuljon ez a varázslatos érzés az ügynöki munkával kapcsolatban, mintha az valami fantasztikus munka lenne. Szabályosan be vannak kábítva.
A mérgezett nyíl helyett ma már persze sokkal kifinomultabb eszközök vannak. Mint ez az ultrahangos pisztoly, amitől megáll a szíve annak, akire ráirányítják (a diagnózis szívinfarktus). Vagy ott vannak a vírusok, amik röpke egy hónap alatt elviszik rákban azt, akinek beadják valahogy (szegény Aaron Russo). Tehát az eszköztár az ma már nagyon kibővült a 21. században.

És persze ezek a különböző titkos-ügynökségek nem csak a lakosságot irtják, hanem egymást is. Folyamatos konfliktusban vannak egymással, de még egy adott országon is belül is!

PETRAEUS

Nézd meg ezt a Petraeus ügyet, ami néhány hete bontakozott ki az USA-ban! Az embereknek lassan kezd kinyílni a szeme, amikor azt hallják, hogy az FBI évek óta lehallgatta a CIA igazgatóját.
A CIA igazgatóját!!!
Milyen már, hogy a CIA igazgatója nem képes úgy letitkosítani a levelezését a szeretőjével, hogy ne bukjon le?! - Persze nem ezért kellett mennie, mindenki tudja, hogy az csak ürügy volt. De akkor is! A CIA igazgatója állandó lehallgatás alatt??
Szerinted akkor rólad nem tudnak megtudni bármit, amit akarnak?

Mindenki mindenkit keresztbe lehallgat, azok meg visszahallgatják azokat, akik őket lehallgatják... És folyamatosan megy az egymásnak feszülés a különböző ügynökségek között. Miközben persze az egész egyetlen nagy hálózatot alkot, és az egészet egyetlen pontból, a csúcsból irányítják.
Hogy akkor miért kell egymást is kikezdeniük? Hát mert oszd meg és uralkodj! A belharcra mindig szükség van, hogy fentről lehessen uralkodni. Ha egymást folyamatosan megfigyelik az ügynökségek, akkor az tök jó, mert azzal mindenki meg van figyelve. És bárki próbáljon kilépni a piramisból, mindig lesz valaki aki bemószerolja, vagy eltegye láb alól.

A folyamatos belharcból és egymás megfigyelgetéséből aztán felépülhet ez a piramis, ahol a csúcsból végre egy "mindent látó szem" tényleg mindent láthat!
Istenem, ha egyszer végre felébrednének ezek az ügynökök, és rájönnének, hogy az állandó egymás lehallgatásával nem lehet a hazát szolgálni (de másik hazát sem), azzal csak a piramist lehet építgetni és fenntartani, akkor egy csapásra összeomlana a rendszer, mert nem lenne, aki fenntartsa. Lucifer bácsi maga nem ér rá azzal foglalkozni, hogy ő maga mindenkit megfigyeljen...hamar pakolhatna és mehetne haza.


Ebben a piramisban persze nem csak titkos-ügynökökre van szükség, hanem sok minden másra is, de mint említettem magára a "titkos-ügynök mentalitásra", a titkos ügynök által képviselt személyiségi jegyekre  - hogy hajlandó vagy jelenteni a másikra, hogy hajlandó vagy elvégezni feladatokat akkor is, ha nem tudod mi célt szolgálnak, nem foglalkozol a "miért"-ekkel, mindig hatalmi hierarchiában gondolkodsz, gondolkodás nélkül teljesíted a parancsot, ha az fentről jön, stb... - ezekre a jegyekre mindenhol, minden állásban vagy pozícióban szüksége van tőled a rendszernek. Ezért is annyira fontos nyomni a titkos ügynököket minden formában, minden csatornán. Ha nem is vagy titkos-ügynök (mert legtöbbünk nem az), akkor is kiválóan "tanítja" neked a szükséges hozzáállást a dolgokhoz, az élet bármelyik területén is dolgozzál.

Ez segíti, hogy ebben a piramisban teljesen megfordulhasson aztán az erkölcs. Ezért látod manapság azt, hogy szinte minden a feje tetejére áll.
Ennek egy kiváló mozgatórugója az, amikor a sátánista ügynökből lesz a sztár, akinek az a feladata hogy kémkedjen, jelentsen másokról, vagy adott esetben bérgyilkoljon. Ő a menő. Ő a követendő minta. A sátánista mintakép.
Ezért nyomatják neked ezt a karakter jellemet fiúkkal, lányokkal, kutyákkal, macskákkal, gyerekekkel, pockokkal vagy amit épp nem restek kitalálni aznapra...
Nem baj az, ha nem leszel pont ügynök tőle, elég az, ha minél több viselkedési mintát átveszel ebből az "ügynök hozzáállásból" és már az is kész nyerő. Bármi is legyen az állásod, majd ezt ott "kamatoztatod" nekik.
 

* * *
 

HATODIK RÉSZ:  Információs aszimmetria

 
Köszönöm mindenkinek, akinek volt türelme és az egészet sikerült végigolvasnia.
Igen, ismét hosszú lett, de ez egy nagyon fontos kérdés volt, sőt az egyik legfontosabb kérdés, amivel a jelen kor emberi társadalmának szembe kell néznie. És amiben sürgősen irányt kell változtatnia, ha azt akarja, hogy létezzen még emberi szabadság, és olyan hogy "szabad akarat" a következő generációk számára.

Akinek nem volt ideje végigolvasni, annak is megpróbálnám így zárásul egyetlen rövid részben összefoglalni a helyzetet (mert össze lehet) és vázolni a lehetséges kiutat, mert a probléma is, és a megoldás is végeredményben egyszerű (mint mindig), ha már felismertük a problémát.

Az utóbbi 50-100 év során a technológia roham léptékű fejlődésen ment át, és úgy néz ki ez a fejlődés még mindig egyre tovább gyorsul. A fejlődés egyik fő vonala az információs társadalom kialakulásában történt, amit meghatározóan formált a személyi számítógépek és az internet megjelenése.
Az információ azonban időtlen idők óta, mint tudjuk, mindig is a legnagyobb fegyver volt!
Az akinél gyors és pontos információ összpontosul, az hatalmas előnyben van minden téren, azokhoz képest akinél pontatlan, vagy későn beérkező információ áll csak rendelkezésre. Ezt a "nagyok" mindig is tudták, és pontosan tudják ma is.

Már volt szó például róla, hogy a Rothschild dinasztia gyakorlatilag egész vagyonát annak köszönheti, hogy egy teljes nappal előbb értesültek Napóleon vereségéről, mint bárki más Angliában. Így ügyes tőzsdemanipulációval megszerezték maguknak gyakorlatilag Anglia összes vagyonát.
Természetesen nem véletlen, hogy előbb kapták meg a hírt, ugyanis már akkor övék volt a legkiterjedtebb és legmegbízhatóbb informátor hálózat a világon. Pontosan tudták, hogy akinél az információ, annál a hatalom.

Ez persze ma sincs másként. És nem csak pénzügyi hatalomra kell gondolni, de minden másra, politikai, stb hatalomra...
Ismét a Petraeus ügy a legfrissebb példa! Jól látszik, akinél ott az információ összegyűjtve mindenkiről, az bárkikor el tud távolítani másokat a hatalomból, stb. Ha én tudok rólad mindent, de te nem tudsz rólam semmit, óriási hatalmam van feletted...

Na most a fő problémája korunknak - és igazából ez okozza, hogy egyre jobban veszítjük el a szabadságjogainkat.. aminek hatására meg egyre kevésbé tudjuk megállítani ezt a folyamatot, tehát 22-es csapdája! -
szóval a fő probléma az, amit  úgy hívnak "információs aszimmetria".
Az, hogy a technológia fejlődése, ebben a jelenlegi mederben, amiben halad, folyamatosan azt eredményezi, hogy egyre aszimmetrikusabb lesz az információhoz való hozzájutás lehetősége. Fenn egyre több, míg lenn egyre kevesebb információhoz jutnak hozzá.

Kialakulnak ezek a nagy információs gócpontok, mint a Google...
vagy ilyen az összes telekommunikációs cég is, aminek a tulajdonában van ugye sok-sok millió ember összes telefonbeszélgetése! (És sokan még mindig nem értik, miért azoknak a logóiban van a legtöbb sátánista szimbólum...)
Ezekben a gócpontokban óriási mennyiségű információ gyűlik össze, amivel azok rendelkezhetnek, akik ehhez hozzáférhetnek. Míg MINDEKÖZBEN az átlag ember számára sorra igyekeznek elvonni minden információ elérhetőségének a lehetőségét.

Ez hozza létre az információ egyre aszimmetrikusabb elosztását. Aminek pedig természetes velejárója a hatalmunk elvesztése - mert ugye az információ = hatalom.

Klasszikus példa: Fel akarom venni az intézkedő rendőrt videóra, mert úgy vélem jogtalanul jár el, erre rámförmednek, vagy egyenesen kiveszik a kezemből a kamerámat. Azt mondják itt nem filmezhetek...
Aha. Nem filmezhetek. De körülnézek, és engem legalább négy kamera vesz ebben a pillanatban.
Bárhol járok a városban, valahonnan kamera vesz, senki nem kérdezte meg, hogy hozzájárulok-e, hogy felvegyenek, ők úgy látszik bármikor és bárhol felvehetnek engem, de nekem azt mondják, ugyanezen a helyen én nem filmezhetem le őket.
Na ez az információs aszimmetria és ezek azok, amik ellen minden áron és minden területen küzdenünk kell! Ez a "amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek" az, aminek minden megnyilvánulása ellen fel kell lépnünk, de határozottan és egységesen!
Ha engem vehet ötven a kamera, bárhol, bármilyen közterületen, akkor igenis lehessen felvenni a rendőri intézkedést is, bárhol bármilyen közterületen! Nem engedni, hogy ők gyűjthessenek információt korlátlanul rólam (adóbevallás, népszámlálás, közösségi hálók lehallgatása, és ki tudja még mi) de közben te ne rendelkezzél semmilyen információval róluk.

Most például folyik ez a cirkusz, hogy számba lehet-e venni kinek van kettős állampolgársága a parlamentben...
Az összes fizetett aktivista teljesen fel van háborodva, hogy hogyan lehet ilyesmit egyáltalán szóba hozni, hogy listát vezetni róla, kinek van másmilyen állampolgársága a parlamentben! Mert ez ugyebár teljesen felháborító!

Nos, ezzel a kérdéssel kapcsolatban mielőtt állást foglalnál, azt azért el kell mondanom, hogy ebben a mai információs társadalomban a titkosszolgálatoknak nem hogy arról van információja minden egyes polgár tekintetében, hogy van-e kettős állampolgársága, de még arról is négy másodperc alatt lehívhatók az adatok, hogy mit szoktál enni, mit szoktál megnézni az interneten és milyen dezodort használsz...
Ezt azért fontos érteni, mert ezek a "tüntetők" azzal jönnek ugye, hogy egy ilyen lista az sérti a jogait a képviselőknek, hogy ehhez senkinek semmi köze. Hát ezzel csak az a probléma, hogy

ad 1: Mint mondtam, mindenkiről pillanatok kérdése lehívni valamennyi adatait, tehát ilyesmi, hogy kicsoda kettős állampolgár, a titkosszolgálatoknál három billentyű leütéssel lehívható.
A kérdés tehát nem az, hogy titokban maradhat-e ez az információ, mert a titkosszolgálat úgyis tudja. A kérdés itt csak az, hogy TE tudhassad-e! És ugye megint az aszimmetria működik, mert azt akarják, hogy te aztán lehetőleg ne tudjál semmit. Ezek az adatok csak nekik legyenek eltéve, szükség esetére...

ad 2: Az egy dolog, hogy egy alap emberi jog, hogy egy hétköznapi ember ne legyen köteles nyilatkozni világnézetéről, politikai nézetéről, ha nem akar. No de kérem: A parlamenti képviselő az nem egy átlag állampolgár. Az egy olyan fickó, akit több millió ember felruház azzal a hatalommal, hogy az ő nevében döntsön, milliárdos hiteleket vegyen fel, vagy akár háborút indítson! Itt az aszimmetriának épp az ellenkező irányban kellene működnie! Ha  már ott ül ez az ember és engem, és még millió más embert képvisel ilyen kritikus ügyekben, akkor nem tudom, te hogy vagy vele, de én MINDENT tudni akarok róla!
Ha szed nyugtatókat, tudni akarom, ha magán pszichológushoz jár, tudni akarom miért, ha van egy norvég állampolgársága, tudni akarok róla! Hogy a fenébe is bízhatnám rá az egész ország ügyeit, ha nem tudom, kivel van dolgom... Tehát itt pont hogy a mi irányunkba kellene, hogy kibillenjen az információs aszimmetria, de nem, itt is azt erőltetik, hogy mi ne tudjunk róluk semmit. Ők azért majd megfigyelnek téged, meg küldenek neked népszámlálási kérdőívet, hogy nyilatkozz róla, hány éve élsz együtt a barátnőddel, meg hogy milyen vallású vagy...

Ez kulcsfontosságú kérem!
Nem szabad engedni, hogy az információs korban minden információt magukhoz gyűjtsenek.
Tessék megkövetelni, hogy mi is filmezhessük a rendőrt, legyen rajta azonosítószám, és fel lehessen tenni a youtube-ra, hogy mindenki lássa mit csinált.
És igen, lehessen tudni mindent arról a parlamenti képviselőről. Vagy egye fene, ne lehessen tudni, de akkor mostantól a mi adatainkat se gyűjthessék. Legyen kiegyensúlyozott a helyzet, különben csak egyre tehetetlenebb és tehetetlenebb helyzetbe fognak szorítani minket.
 
 
 
 
 

Téma: Piros Pirula blog - A kommunista ügynök techno-reneszánsza

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása