Tuholep - Valóság

2013.08.03 16:00

 

Előzmény..

https://embers-eg.webnode.hu/news/tuholep-a-farao-a-vegso-arulas-avagy-az-elet-kozelrol-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/pi-klub-fidesz-nem-lehet-csalni-a-valasztasokon/

https://embers-eg.webnode.hu/news/pi-klub-mi-van-ha-megsem-portik-tamas-hannibal-lecter-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/posta-imre-archivum-2010-veres-kard/

 

 

02.jpg

 

Na, másfél évig tartó terep-kampányom legelső fázisa véget ért. Három szombat, egyenként 4-4 óra újfajta megközelítésű módszertannal, amit szabadtéri Klubozásnak neveztem el.

Ez volt az induló fázis. Legalább annyi kíváncsiság volt benne, mint amennyi szervezettség. Hiszen egy ilyen megmerítkezés olyan összképet ad a Város Népéről, amire később már nem számíthatunk. Hisz induláskor még a közösség szinte érintetlen: ismertségem várhatóan alacsony, programomé szintén.

Ilyenkor még kiderülhet, hogy az emberek önmaguktól milyen hangulatban vannak, mire számítanak, mik a preferenciáik. Később már, kampányom előrehaladtával annak növekvő hatása már az összképet torzítani fogja. Akkor már azt fogjuk látni, hogy milyen hatással van tevékenységünk a Város Népére. Hisz a következő szombaton már egy időben két helyen Klubozunk majd. A Teleki téri Piaci csapatunkat Amazon veszi át, én meg megyek a másik helyszínre, a Rákóczi téri Csarnok bejáratához.

Elmondom, mit láttam, tapasztaltam, és levonok belőle következtetéseket. Tekintsük ekként az elmúlt három hetet egy politikai-szociológiai felmérésnek, hisz a normál közvélemény-kutatásoknál sokkal mélyebb és személyesebb találkozásokra került sor.

 

piac20130608c.jpg

 

Nagyjából 200 emberrel kerültünk ilyen-olyan kapcsolatba. Belesorolom ide a láthatóan Békemenetes Urat és Hölgyet, akik menetből lebüdöskommunistáztak minket, mert a különböző színű szórólapjaink között a kék, a zöld, a vajszínű, a barna mellett volt narancssárga is. Ez pedig láthatóan kedvenc színük volt, nekik a narancssárga a Fidesz. Nekem a narancs jut róla eszembe, a gerezdek, meg a savanykás íz, Nekik meg az Orbán. Szerintem rossz az ízlésük, dehát ez van. Szóval reménykedő kérdésükre, hogy ugye itt mi a Fideszorbánkocsis vagyunk, kaptak egy azonnali és határozott nemet. Illetve, hogy pontos legyek, egy nagyon nemet. Ettől aztán büdöskommunisták lettünk, mi pedig további hasznos tevékenységet kívántunk Nekik.

Kezdjük a kerületi képpel. Hisz azért vagyunk terepen, hisz minden célunk, tettünk a Város újraélesztését szolgálja.

Rengeteg a politikai közhely, egyfajta axióma a közéletben. Nagyjából ezek mindegyikét a megtapasztalt valóság fölülírja. Többé kevésbé, de inkább többé, mint kevésbé. Nem szeretik Kocsist. Rühellik, hogy egészen pontosan fogalmazzak. Annak tartják, ami: kis nyikhaj Orbánszolgának. Nem segített polgármesteri elismertségén a Fidesznyik Kommunikációs Igazgatói kinevezés, és tevékenység. Egyértelműen pártkatonaként tekintenek rá, nem a Város első embereként.

Nagyjából a 200 emberből olyan 20 lehetett Kocsis-párti, egy részük nem túl elkötelezetten, de a másik 180 ember néha fizikailag is kimutatta megvetését irányába. Ja, őszinte szoktam lenni, ezen nem változtatok, úgyhogy ez a finom fogalmazás a fizikai véleményformálásról köpést, alkarlóbálást és középsőujj-mutatást jelent. Vagyis nem jót Kocsisnak.

Egy szokványos önkormányzati választáson, ahol a Város Népének egyharmada járul az urnákhoz, ez 33%-os választási eredményt jelent, ami nagyon karcsú lesz. A motiváció a Kocsisra és a Fideszre szavazáshoz - mondom, ezt a kettőt erősen összekapcsolják, ami polgármester-választáshoz kifejezett hátrány - viszonylag gyenge, az ellene szavazáshoz meg erős. Könnyű mozgósítani az Őt utálókat, simán lehet növelni a választási hajlandóságot. Röviden: megdöbbentő méretű Kocsis középső-józsefvárosi elutasítottsága.

Az emberek befogadóképessége erősebb, mint vártuk. Bár tele van a mindenük a Fidesszel, és általában a politikával is, de a személyes megbeszélése a helyi ügyeknek könnyen kihozza őket a kezdeti apátiából. Jóval többen jöttek oda hozzánk, mint reméltük, sokkal nyitottabban, meglepetésünkre.

Fontos a tartalom. A legfontosabb. Ezt mondjuk gondoltam, de a mértékét tekintve itt is meglepődtem. Érzésem szerint olyan szinten sikerült a politikának a hétköznapoktól elrugaszkodnia, mind tartalmában, mind annak előadási módjában, hogy a valós problémák közérthető és nettó megbeszélése általános meglepetést okoz.

Nem hitték el többnyire, hogy politikus vagyok, mert azok ugyebár nem szoktak a lényegről beszélni, megkerülik a kényes kérdéseket. És öltönyben járnak... Én meg elmondtam minden esetben, hogy a valódi, nagybetűs Politika az, amit mi művelünk, és a kamuzó hablatyolás csak a magyar politika sajátja, nem kell ebből szitokszóvá tenni magát a Politikát.

 

ev7.jpg

 

Sokan kérdezték meg tőlünk, hogy melyik párt. Mondtuk: egyikse. Nagyjából az emberek negyede erre tovább ment, hogy úgysincs esélyünk. Csakhát ebben már benne van az a tízszázaléknyi Kocsis-fan, akikről már írtam. De a velünk kapcsolatba kerülők háromnegyedének pártmentes civilségünk kifejezetten szimpatikus volt. Aztán ahogy a helyi pártfőnökök tanácsadói megbízásait, meg a kalákában folytatott közbeszerzéseikre rátértem, akkor aztán kifejezett előnyünkre vált, hogy nem vagyunk egyik párt sem.

Látszik az, hogy az emberek csomópontot keresnek, ahová becsatlakozhatnak. Sokuk napról napra él, és mint tudjuk a remény hal meg utoljára. És tényleg. Döntő többségükből nem veszett ki a szebbet-jobbat akarás, de megtanulta, hogy csak saját magára számíthat. Mi pedig megmutattuk, hogy nincsenek ezzel egyedül. És a sok csak önmagára alapozó embernek elmondtuk, hogy sokan vagyunk, akik így élnek. És ennek a helyére épp létrehozunk egy közösséget, amelyikben már egymásra is számíthatunk. Úgyhogy mostantól nincs egyedül.

Tegnap 11 kerületi lakos szállt be hozzánk a JóVáros Egyesület aktivistájának. Az első két hétben ilyesmi irányba még tudatosan nem mozogtunk, mert mint mondtam, kíváncsiak voltunk az első, még érintetlen reakciókra. Megdöbbentünk, tegnapi fáradtságunk és felszabadult örömünk ennek tudható be. Mert 11 új ember, egy délelőtt alatt, egy helyszínen, az minden várakozásunkat fölülmúló eredmény.

Volt egy meggyőződésem, hogy a szokványos kommunikációs technikák már leperegnek az emberekről. Nincs értelme a minél több, minél jobb közvetett aktivitásnak: írott sajtó, tévé, rádió: hatástalan. Csömör van, ezekkel az eszközökkel azonosítják a politikát. Azért utálják. A politika elembertelenedett. Idegen, távoli valami, az Urak dolga. Hát nem. Mostantól, legalábbis Józsefvárosban nem az. Időben indultunk és bizony fölszántjuk Józsefvárost a terepen, megyünk, amennyit csak kell. És működik. Sőt.

Elsőre ennyi, majd folytatom.

Téma: Tuholep - Valóság

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása