Hírek.sk - Dunkel N. Norbert: szeretettel kell gyógyítani a világot!

2014.11.03 19:30

 

Kiemelt..

Tények erődje - Ébredj fel! Rabszolganevelés 1. Az oktatásrendszer. Az iskola megöli a kreativitást?

Gyerekszáj 3 - Gyermeklevelek Istenhez

Egy kisgyerek szemével..

Fényveled - Őszinteség

Színeshír - A hivatalos agymosás tíz pontban

Eseményhorizont - Energia szökőkutak Kunhalmokon

A Láthatatlan történet - Hamvas Béla idézetek 2

Pap Gábor - gyerekrajz - lélekrajz elemzés (részlet)

 
 

Előzmény..

John Taylor Gatto - Arról, hogy hogyan és miért nyomorítja meg a gyerekeinket a közoktatás

Dunkel Norbert - „Tekintély és szakszavak nélkül élni”

Minden 10. ember balkezes! - Meglepő tények a balkezességről

Ember's-Ég - Az agresszió 1. rész Szellem: Hass!

Ember's-Ég  - Önismeret tizenvalahány(kolódó-kallódó) pontja helyett csak az az Egy:

Egy öntudatra ébredt biorobot üzenete 2.

Kedves Szülő, Nagyszülő, Pedagógus és Fanyalgó!

Magyar Királyi Hírlap - Amikor ütnek a szavak

Ember's-Ég - Egy csepp történet

 
 

Kapcsolódó link..

Olvass a gyerek rajzából!

Dunkel Norbert - Az ima rejtett kamrái

Ara Ruach - Sors, élet, valóság, illúzió

Hamvas Béla : Scientia Sacra - Aranykor és apokalipszis

P. - Vízöntőfelé a Magyarság..

Relytélyekszigete - Illúzió az egész világ

Negyedóra - Szepes Mária - A vörös oroszlán (könyvajánló)

Márai Sándor : Füves könyv – A lelkiismeretről

Ayahuasca - egy amazoniai gyógyító növény

Hogyan gyógyítanak a fák?

Felhő.com - Gyógyító erő a lélek

A Jobb Agyféltekés Rajzolás Gyakorlatban

Gamestar - The Stanley Parable - példabeszéd a videojátékokról + Demo

Játékleírások-játékötletek - Minden hétre egy JÁTÉK!

Játékosság

Müller Péter – Sakk!


 

RÉVKOMÁROM. A Carissimi Nonprofit Alap a Komáromi Protestáns Nőegylettel és a Selye János Egyetemmel karöltve, a Bethlen Gábor Alap, a Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társulás és az OTP Bank támogatásával „Zeneterápia halmozottan sérült fiataloknak, tréning segítőiknek“ címmel tartalmas szakmai napot tartott az egyetemi konferenciaközpontban pénteken.

 


A szakemberek és szülők részéről is nagy érdeklődésnek örvendő rendezvényen Dunkel N. Norbert debreceni zeneterapeuta, zeneszerző, zongonaművész, filozófus előbb mintafoglalkozást, majd „Konfliktuskezelés“ címmel sajátos hangulatú előadást tartott a több dél-szlovákiai járásból érkező hozzávetőleg százötven jelenlevőnek, délután pedig ingyenes orgonahangversenyével kápráztatta el a református templomba betérőket.

A szakmai nap során a felvidéki szakemberek közül a révkomáromi Gazdag Nagy Anikó és Strédl Terézia, továbbá a füleki Zupko Mária tartott művészeti foglalkozásokat értemi és halmozottan sérült fiatalokkal, a szünetben pedig az ekecsi bennlakásos speciális iskola tanulóinak műveiből rendezett mutatós kiállítást tekinthették meg a látogatók.

A főszervező jótékonysági alap elnöke, Tóth Erika a szakmai nap kapcsán portálunknak elmondta: „A Carissimi igyekszik minden évben szakmai napokat szervezni. Idén is volt már három rendezvényünk. Meghívtuk a galántai kultúrházba az értelmi sérült színészekből álló, budapesti Baltazár Színházat a „Fiúk, lányok“ című előadásukkal, amelyet több mint háromszázan tekintettek meg. Máskor pedig a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumba látogattunk el értelmi és halmozottan sérült fiatalokkal. A múzeumpedagógusok játékos Petőfi- és Weöres Sándor-foglalkozásokat tartottak nekik, amelyeket nagyon élveztek.

Mivel a többségük rendszeresen fellép a számukra minden évben megrendezendő galántai versfesztiválon, ismerik és kedvelik a verseket. Aznap délután pedig a budapesti állatkertet is felkerestük, ahol sérült gyermekek napját tartották több ezer érdeklődő részére. E zeneterápiai-szakmai napunkhoz hasonlót már tavaly is tartottunk, és ott a szakemberek és szülők részéről felmerült az az igény, hogy a későbbiekben szeretnének megnézni egy mintafoglalkozást, amelyből tanulhatnak. Nos, az idei szakmai napunkon ezt a kívánságukat is teljesítettük“.



Dunkel N. Norbert orgonaművész

 

Dunkel N. Norbert a magyarországi zeneterápia egyik úttörője interdiszciplinárisan képzett (anatómia-élettan, gyógypedagógia, lélektan, pszichopatológia, zenei előadóművészet és zenepedagógia), polihisztor alkat. Legkedvesebb munkájának a Debreceni Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában tartott fejlesztő zeneterápiai foglalkozásokat tartja.

„A zeneterápia lényege az, hogy nem gyógyszerrel, hanem egész embert gyógyít: az agy jobb és bal féltekéjét, az érzelmet és az intuciót, a mozgáskérget, a térélményt is figyelembe veszi, s ami a legfontosabb: örömöt ad. Az agyban olyan endorfinokat termel, mint a dopamin, szerotonin, valamint személyes sikerélményt nyújt. A művészetterápia annyira sokoldalú, hogy azzal nagyon sok minden kezelhető. A zeneterápia egész személyiséget, azaz nagyon sok területet egyszerre fejleszt.

A zeneterápiával először hivatalosan Pécsett kezdtek el gyógyítani, én pedig Kelet-Magyarországon honosítottam meg ezt a gyógymódot. Zenész apa és pszichológus anya gyermekeként úgy képeztem magam, hogy orvosi és gyógypedagógiai, valamint zenetanári ismeretekből alapoztam meg az általam alkalmazott zeneterápiát.

-Én nem futószalagos nevelést képzelek el, hanem radikálisan valami másféle pedagógiát, ahol csak legfeljebb 10-15 fős kiscsoportban, főként a művészet erejével lehet tanítani. Úgy gondolom, hogy a mai pedagógia embertelen és tekintélyelvű, s abból hiányzik az ember személyisége, a lélek. Sajnos, azok helyett csak szakismeretek vannak. Én nagyon odafigyelek a gyerekek személyiségére, kedélyállapotára. Például képes vagyok azért leállítani egy órát, mert valaki nagyon szomorú, hiszen az ő esetéből mindnyájan nagyon sokat tanulhatunk. Mindent az adott pillanatból kell kibontani, ami megtanulható“ – magyarázta az általa alkalmazott gyógymód lényegét Dunkel N. Norbert.
A gyereknek nem kellene órákon át üldögélnie, mert akkor nem fejlődik egészségesen az izom- és csontrendszere! Szerintem egy magyar órán is lehet mozgás közben, élvezetes módon verseket mondani, énekelgetni, vagy egy biológia órán megtapogatni a fákat és érzékszerveinkkel felfedezni a farostokat. Ezt csinálják a Waldorf-iskolákban: figyelembe veszik a kisdiákok életkori sajátosságait és szükségleteit ahelyett, hogy beleerőszakolnák őket egy tőlük idegen dobozba.
Sajnos, a hatalomnak egyszerűbb és olcsóbb 30-40 gyermeket összeterelni, és katonásan nevelni. Nagyon meg kellene a civil mozgalmaknak erősödniük ahhoz, hogy változtatni tudjanak a jelenlegi áldatlan helyzeten, és a jövőben minden gyerekre jusson elég idő!“ – magyarázta a továbbiakban.


Hozzáfűzte: minden helyzetben figyelnünk kell egymás szükségleteire, így a pedagógusoknak is a gyerekekére. „Nem szabad elfelednünk azt, hogy a vallás és a művészet teszi emberivé a világot! Az ember arra született, hogy szabad legyen, és megtalálja a boldogságát. A pedagógusoknak és más segítőknek is ennek érdekében kell munkálkodniuk! A gyerekeket sokszor éri az a vád, hogy túl hiperaktívak, figyelemzavarosak, pedig szerintem inkább a pedagógusokban van a hiba. Hiperaktív gyerek nem létezik! A gyereknek 6-7 évesen nem az lenne a dolga, hogy sokadmagával együtt órákon át mozdulatlanul, mereven üljön egy zárt tanteremben. Ahelyett inkább a kavics keménységét vagy a fém hidegségét... az érzékszerveivel kellene megismernie! Az állítólagos hiperaktív gyerek a mai pedagógia tünete: minél szigorúbb a pedagógia, minél inkább kizárja a gyermek valódi szükségleteit, annál inkább számít áltudománynak.




Végül megüzente az érdeklődőknek hogy akár a zeneterápiával kapcsolatos vagy más pedagógiai-személyiségfejlesztési jellegű, esetleg szakmai kérdéseiket írásban is feltehetik a www.dunkelnorbert.hu oldalon, ahol szakcikkek is olvashatók: „Pár napon belül mindenkinek szívesen válaszolok. Hiszen az a lényeg, hogy mindent továbbadjunk, ami a miénk, mert ha csak a miénk marad, akkor majd senkié sem marad. Az életfilozófiám az, hogy a magot tovább kell szórni – minden tudást tovább kell adni, és főleg szeretettel kell továbbadni a következő nemzedéknek! Ugyancsak szeretettel kell gyógyítani a világot!“.

Lukács Anna révkomáromi gyógypedagógus nagyon elismerően nyilatkozott a szakmai nap hozadékáról: „Úgy a szakmai, mint az emberi elvárásaim teljesültek. Dunkel N. Norbert nagyon szépen dolgozott a halmozottan sérült emberekkel. Különösen az tetszett, hogy a mintafoglalkozás valamennyi résztvevőjéhez a személyiségtípusok jegyeinek figyelembe vételével, egyéni módon közelített. Bebizonyította, hogy minden esetben milyen nagy a zeneterápia hatása-hatalma. Mivel én pszichológiai tanácsadóban dolgozom, sajnos, a zeneterápiás lehetőségeink csak minimális mértékűek, de más jellegű szakmai munkában és a gyógyításban is az itt szerzett ismeretek nagyon jól kamatoztathatóak. A zeneterápia nagyon hatékony gyógymód úgy értelmi fogyatékosságok kezelésében, mint a személyiségfejlesztés terén“.

Cséfalvay Ágnes a Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás dunaszerdahelyi elnökeként és szülőként is szívesen vett részt a szakmai napon. „Nekem anyaként és e társulás elnökeként is fantasztikus élményt jelent, hogy a fiataljaink a Selye Egyetemen vehettek részt egy foglalkozáson, én pedig ismét találkozhattam, elbeszélgethettem más érintett szülőkkel. Nagyon felpörögtem Dunkel N. Norbert spontán mintafoglalkozásától és élvezetes előadásától. Egyetértek az általa mondottakkal, hogy a zene segítségével fejleszthető a sérült emberek önbizalma, személyisége, hiszen az én lányom háromévesen a nóták segítségével tanult meg beszélni. Ma már 18 éves, boldogan szerepelt a mai foglalkozáson, így más jelenlevőkkel együtt mindkettőnknek sikerült lelkileg feltöltődni. Nagyon örülnénk annak, ha Dunkel úr többször is eljönne közénk akár a Carissimi, a Pedagógusszövetség vagy más szervezet meghívására, hogy tanuljunk tőle, és oldott, őszinte légkörben máskor is jól érezzük magunkat együtt“ – fejtette ki a Hírek.sk-nak.

 

 

...Dunkel Norbert honlapja itt...
 


 

https://www.hirek.sk/itthon/20141003164641/Dunkel-N-Norbert-szeretettel-kell-gyogyitani-a-vilagot.html

 

Téma: Hírek.sk - Dunkel N. Norbert: szeretettel kell gyógyítani a világot!

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása