Képes Krónika - II. Géza király

2013.11.01 18:16

 

Kapcsolódó link..

https://embers-eg.webnode.hu/news/az-arvisurabeli-mag-nep-urai/

https://embers-eg.webnode.hu/news/kepes-kronika-szamolj-peter-buneidert-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/kepes-kronika-kronika-a-magyarok-tetteirol/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a-kepes-kronika-kepei-tobb-mint-illusztracio-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a-magyar-tortenelem-sarokpontjai-lajos-kiraly-uzenete-szulejman-szultannak/

https://embers-eg.webnode.hu/news/toth-gyula-a-magyar-kronikak-es-a-kitalalt-kozepkor/

https://embers-eg.webnode.hu/ujdonsagok/hagyomany-es-tortenelem-kutatas/

https://embers-eg.webnode.hu/products/kepes-kronika/

 

 

v

A Képes Krónika "borítója", középen Nagy Lajos király

 

 

Ez a bejegyzés egy korábbi cikk indíttatásából született.
Láthattunk egy képet a Képes Krónikából. Amely mellé hozzáfűzték, hogy II. Géza koronázásánál "fénylények" vannak jelen.
Mit ad az Isten, találtunk egy hasonló képet. Egy kópiát ami SZILÁGYI: A MAGYAR NEMZET TÖRTÉNETE cím alatt fut.
Rövidre fogva, nem gondolunk nagyon túl dolgokat és nem kívánjuk most fejtegetni a mások általi esetleges romlott szándékokat sem. Kizárólag megfigyeléseinket és benyomásainkat használjuk. Amik nem minősülnek tényszerűnek, de talán unalmasak sem lesznek.


II. Gézát 11 évesen koronázták és 21 évig uralkodott. A Képes Krónikában több képen is szerepel. Ezért is gondoltuk, hogy érdemes lenne vele foglalkozni, figyelmet szentelni. Nemsokat hhallani róla, pedig igen nagy valószínűség szerint nem akármekkora lehetett. Ha már csak abból kiindulunk, hogy törvényesen uralkodott 21 évet és főleg, hogy Magyar királyként.
 


1. jelenség
A középpontban a kisfiú (?), vagyis alacsony alak arca van. Az első, eredeti képen mit üzen az arca és mit üzen a másolaton?
Ami kulcs fontosságú, hogy ez a kisfiú (?) adja át a koronázott királynak a fehér lovat és a kardot.

Tehát összekötő szerepben van. A lovat, hozza a méltóságot és törvényt képviselő alakok előterében -erőterében- áll.
Az első -eredeti- képen félrenéz -vagy  ránk, mintha a tekintetével üzenne- a kisfiú (bár hozzá kell tenni a koronázott király is csak 11 éves), eltekint a koronázási jelenetről és gondterhelt arcú, míg a második képen vigyorog majdhogynem gúnyos, de a király ott gondterhelt...

 

2. jelenség
A Képes Krónika arctalan, magas alakjai, a bizonyos fénylények, a "kópiában" arcot kapnak és papi fejfedőt, az eredeti arany süveghez képest. Ami süvegek ismerősek lehetnek a szkíta leletekből.

Nagy valószínűség szerint a két magas alak a keleti és a nyugati "egyházat" testesíti meg. Vagyis szentesíti a koronázást. Ahogy a Képes Krónika főoldalán is, Nagy Lajos király esetében. Ahol világosan észrevehető, hogy a magyar királyok mindenkori dolga Szent István óta bizonyosan, hogy egyensúlyt kell találni Kelet és Nyugat között. A történelmi múlt pár száz év alatt ezt bizonyította, hogy így is van. Hisz központi, hely lett a Kárpát Medence, és még a legádázabb összeesküvések ellenére se tudták elhódítani, és kibilleneteni, de feslzámolni egész biztos nem.


3. jelenség
A képes Krónika képén a király bal kezében jogar van a másikon nincs semmi, gyors másolat, még kar sincs...lol.

Ami szimbolikusan jelentheti azt, hogy azt a töktetet teszik a képbe, hogy nincs a kezében a JOGar.

Persze lehet nincs ennek nagy jelentősége, dehár mégse lehet azt mondani, hogy bocsánat az nem lényeges. Így kénytelenek vagyunk eztkolyan venni és "praktikának" minősíteni.


4. jelenség
A király eredeti képen büszke arc kifejezésű, a másikon szomorú és konok... a száj vonala beszédes. Mintha azt sugalná nem is olyan jó dolog királynak lenni.:D
 

 

 

II. Géza 1

A Képes Krónika szerint II. Géza koronázását végző személyek nem földi emberek, hanem fénylények!

 

 

Ez a lentebbi kép a másolat. Elnagyolt részletek és ami nagyon fontos, hogy a kép elveszti az életét, ha nincs szín benne. Lagalábbis ezen irányú kép elemzésünk tekintetében.

 

https://mek.niif.hu/00800/00893/html/img/nagy/1c29.jpg

https://mek.niif.hu/00800/00893/html/doc/c300178.htm

 

A lentebbi képen szintén őt látjuk. Egy nagyon szépen kidolgozott és szép arcot láthatunk. A miniatúra egy nagy R betűbe van foglalva.

Bal kezébe jogar, jobban pedig tart, támaszkodik valamin..nagy valószínűség szerint egy pajzs.

A jogar az öv-kapoccsal egyensúlyban van, egy színnel van festve, kifejezve azt, hogy egy jelentésüek, a tartása a derékövön, és a feje az égre mutat, mintegy sugallva: az isteni jogok a földön a nemi erényből fakadnak.

A pajzs talányos, hiszen nem látni rajta semmit, illetve egyszín család, mégpedig az arany szerepel rajta. Számomra mindenképp a nemesség és a tisztaság. Az erény és a dicsőség jut róla eszembe. Avagy a "letisztultság". Ez lehet az Ő páncélja, ami mellesleg a háttérben támaszkodik. Talán azt is lehet mondani, hogy íly módon kitölti a teret. Amire mintha támaszkodna a király. Nekem egyébként maga az alakzat állása se úgy tűnik, hogy a földön áll. Illetve mintha mégse felelne meg a reális látszat arányainak. Erről később.

Nagyon ránagyítva az arcra észrevehető egy szignifikáns valami a harmadik szemnél a homlokon. Nagy valószínűség szerint nem nyílvessző nyoma, hanem azt kívánja megjeleníti, hogy rendelkezett egy magasrendű gondolkodási képességgel. Amivel természetesen minden ember rendelkezhet. De mint magyar király ez neki különösen szükséges kellett legyen.

 

II. Géza uralkodói díszben Képes Krónika

 

 

 

Ez pedig a második kép, szintén hasonló módon, színek nélkül és elnagyoltan.

 

 

Visszatérve az eredeti színes ábrához.

A képen a figura jobbra néz. A "Jövő" fele tekint, ha a Mi szemszögünkből nézzük a miniatúrát. Ez az egyik értelmezési lehetőség.
A második lehetőség szerint afelől is meg lehet közelíteni a dolgot, ha a figura szemszögéből vizsgálódunk, mivel nem úgy tűnik, hogy meghatározottan "valamire néz" -jogar bármi- . Így feltételezhető, hogy még ennek a mozzanatnak is mint a király tekintete, lehet jelentősége, illetve hordozhat gondolat morzsát.

Az Ő szemszögéből nézve a Múlt felé szegezi tekintetét. Ami, ha mellé vesszük az előbbi megállapítást, paradox(?) módon kettős, illetve multifunkciós jelentéssel bírhat. Mert mire is utalok ezzel? Arra, hogy abban a korban nem voltak identitászavarosok az emberek (ezt senki ne vegye magára, ezek az idők, gyaníthatóan nehezebbek)  , de főleg nem egy király. Ő látja a Múltját és tisztában van azzal az örökséggel ami rá van bízatva.
De mindezzel együtt üzenetet kapnak a későbbi korok emberei is, kik betekintést nyernek a "titkokba" azáltal, hogy merik és ha merik használni érzéseiket, megérzéseiket, Mag-érzéseiket. Nagyon nem vinném a részletek fele e kérdést, a lényeget tekintve, ez volt a lényeg.


Zárásképpen, egy érdekes dologgal zárnánk e bejegyzést. Bár lehet, hogy ellentmond bizonyos "elemzési" szabályoknak az amit kifundáltunk, de megtükröztük a képet. Tulajdonképpen a mintha "billegő" alakzat látványának benyomása végett vetemedtünk erre. Ez a része a masszív belemagyarázás része lesz a sztorinak.
Miszerint, ha tükrözzük a jobboldalt saját magával, kapunk egy teljesen más képet..

Nyilvánvalóan a baloldalt, önmagával való trükközése egy harmadik képpel is szolgál. Érdekes kettősségeket vehetünk észre, és néhány beszélhető részletet magunk is felfedtünk. Hogy a Krónika szerzők, festő(k) maguk így szánták e..valószínűleg nem lenne a válasz. Bár talán nincs is akkora jelentősége ennek a kérdésnek. Kiindulva abból a megállapításból, hogy elméletiek a feltevéseink, a halottak meg nem beszélnek sokat..kivéve ha Krónikások voltak..:)

Szóval ennek a lentebbi két képnek a kibeszélését, későbbre hagyjuk, esetleg ha valaki kedvet érezne addig is, kommentbe nyugodtan küldje el maglátásait. Minden vélemény sz-Ámít! Helyesebben fogalmazva ámulatba ejt Minket..;)

 

Előljáróban egy érdekesség: az eredeti képen az alak testtartása nem egészen egyenes, alaposabb rálátással, azt fedezhetjük fel, hogy a test hátradől, a súlypontja a jobb láb sarkára esik, valamint mintha a jobb kar a pajzson támaszkodna. Amikor tükröztük a képet, igyekezve megtalálni annak az arányos középpontját - leginkább az arc szimmetriáját tekintve leltük meg a tükrözési felező vonalat -, olyan alakot kaptunk végül, ami teljesen egyenesen néz szembe velünk és a tartása is erős, stabil. Ez persze a szimmetria szépségének köszönthető, mégis ad egy nemes, magabiztos jelleget a karakternek.

 

 

 
Jobboldal tükrözve
 
 
 
 

 

 
Baloldal tükrözve
 

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/II._G%C3%A9za_magyar_kir%C3%A1ly

 

Téma: Képes Krónika - II. Géza király

Dátum: 2014.01.26

Feladó: hitetlen tamas

Tárgy: II geza

nagyon erdekes.csak nemreg talaltam ra erre az erdekes web oldalra megint. egyre jobban tetszik .kosz asok sok erdekes cikket T

Dátum: 2013.12.08

Feladó: Rhidapydaylig

Tárgy: WSTHMbtw70



Dátum: 2013.12.07

Feladó: Rhidapydaylig

Tárgy: RHTCOofr88



Dátum: 2013.12.02

Feladó: Rhidapydaylig

Tárgy: ORZHIxvf28



Dátum: 2013.11.06

Feladó: entermalm

Tárgy: speaguesowles lesyglync Malidausind 13479


Dátum: 2013.11.07

Feladó: Ember's-Ég

Tárgy: Re:speaguesowles lesyglync Malidausind 13479

Sorry, but your text didn't appear.

Please send your comment here: info.emberseg@gmail.com

Greetings from Hungary!

Új hozzászólás hozzáadása