Érdekességek a kávéról

2015.08.03 19:12

 

Kiemelt..

Sokszínű vidék - Békebeli idők útmutatásai a ma emberének

Nosalty - Fűszeres-mézes gyógylikőr recept

Nosalty - Krémes tejberizs

Ősi gyógymódok, csodálatos magyar szokások

Hasznos holmik - Graviola 10000-szer erősebb mint a kemo

Milyen betegségek ellen hatásos a hétköznapi diólevél? Nép praktikák...

Filantropikum - Ne dobd el, inkább hasznosítsd újra a tojáshéjat!

 

Előzmény..

Receptneked - Krémes francia rakott burgonya recept

Rupánerkonyha - Finom vajas pogácsa, bögrésen

Talpignő - 10 tipp, hogy mire használd a kiáztatott teafiltert!

Hasznos holmik - Mustár házilag

Parasztorvos verse az 50-es évekből

Szepesfalvy Gábor - Kenyérsütés, receptek

Hasznos holmik - Fahéj

 

Kapcsolódó link..

Bájitalok a régmúltból

Nosalty - Fűszeres-mézes gyógylikőr recept

Hasznos holmik - Mustár házilag

Parasztorvos verse az 50-es évekből

Hasznos holmik - Gyömbér

Magyar Királyi Hírlap - Kemence építése

A szódabikarbóna 47 féle felhasználása

Hasznos holmik

 

..A kávé wikipédia oldala..

 

kép innen

 


1. Minden napra egy kávé! Napi egy-két csésze kávé antioxidáns tartalmának köszönhetően kimondottan kedvező hatású élettani szempontból, segíthet számos krónikus betegség, szívbetegségek, és a rák különböző fajtái megelőzésében.

 
2.  Valódi ébredés - a koffein fokozza a nők szexuális étvágyát, ha nem rendszeres kávéfogyasztók.

3. Sportolóknak is! A koffein, amellett hogy gyorsítja az anyagcserét és ezzel elősegítheti a fogyást, egy-két csésze segít megszüntetni az izomlázat.

4. A koffeinmentes kávéban is van koffein - 5-6 csészében kb. annyi, mint egy normális csészében.

5. A koffeinmentes kávé előállításához vegyszert használnak. A kávébabot kigőzölik, majd egy szerves oldószerrel - a metilén kloriddal lemossák. Megéri ennyit vacakolni egy kávéval ami nem is koffeines?

6. A kávét egy etióp illetőségű gentleman, név szerint Kaldi kecskéi fedezték fel a 9. században. Megfigyelte, hogy a kecskéi nagyon pörögnek egy bizonyos gyümölcs elfogyasztása után. Itt indult világhódító útjára a 'fekete leves'.

7. Bár a kávébabok színe fajtánként is eltérő, a koffeintartalomra is utal: a világos kávészemekben több a koffein mint a sötétekben. A pörkölési eljárás során a koffein fokozatosan fő ki a kávészemekből - tehát amit tovább pörkölnek kevesebbet tartalmaz.

8. A kávé egy gyümölcs, a kávécserje gyümölcse piros, édeskés, fanyar ízű, állítólag nagyon kellemes, aminek magját fogyasztjuk pörkölve, darálva, főzve.

9. A kávét a történelem során háromszor is betiltották:
- 16. századi Mekkában 30 évig tiltották a kávé fogyasztását.
- 1675-ben II. Károly betiltotta a kávéházakat, hogy megakadályozza a nép politikai szervezkedését - sikertelenül.
- 1677-ben Nagy Frigyes porosz király is betiltotta a kávét, mivel az akkor újdonságnak számító ital hatására olyan mértékben áramlott ki a pénz az országból hogy érezhetően negatív hatással volt a gazdaságra.


10. A kávénak mintegy 50 fajtája létezik a világon, ebből kettő az arabica (coffea arabica) és a robusta (coffea canophera) alkotják a kávépiacot, nagyjából háromnegyed-egynegyed arányban.

11. 500 milliárd csésze - egy évben ennyi kávé fogy átlagosan - a fele reggel

12. A verdát is felpörgeti! Több kutatócsoport is foglalkozik a kávé alternatív energiaforrásként történő felhasználásával - eddig kevesebb, mint több sikerrel.

13. Egyszer már felpörgette. A nagy gazdasági világválság idején a gőzmozdonyokat az eladhatatlan búza mellett kávéval is fűtötték.

14. A kávé az egyik legnépszerűbb tőzsdecikk, állítólag az olajhoz legközelebb eső mennyiségben gazdát cserélő áru.

15. A kávé az úgynevezett kávéövben, az egyenlítő körül, a Ráktérítő és a Baktérítő között terem. Ma Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, amelyet Vietnam, Kolumbia és Indonézia követ a sorban.

16. Kopi luwak - A világ legdrágább kávéjáról biztos sokan hallottatok már. Ezt a kávéfajtát Indonéziában állítják elő, de nem ettől lesz különlegesen drága (körülbelül 600 dollár egy kiló) hanem az előállítás módjától. Egy Indonéziában honos cibetmacska-féle, a közönséges pálmasodró, a kávécserjén kiválogatja és elfogyasztja a legszebb, legérettebb kávégyümölcsöket. A kávé magjai emésztetlenül távoznak a szervezetéből, amiket nos a pálmasodró székletéből válogatnak ki és értékesítenek. A legkiválóbb kávéélmény. Valaki egy csészével?

17. Az első európai kávékereskedők a velenceiek voltak a 17. század elején.

18. Kávébarátok. - Bár a kávé hazája nem kimondottan a sötét Észak, mégis Skandinávia lakói a legnagyobb kávérajongók. Finnek, dánok, norvégok, svédek - mindenki az élénkítő ital rabja. Per kopf több mint 10 kiló kávét fogyasztanak évente!

19. A hangyák bár korán kelnek, a kávét kimondottan utálják. Az őrölt kávé állítólag a leghatásosabb természetes hangyariasztó.

20. A 17. század közepétől Európában a társasági és politikai élet egyik legfőbb színterei a kávéházak voltak.

21. A források szerint a kávétermesztés és kereskedelem a 15. századi Jemenben kezdődött. A jemeniek az etióp Kaffa tartományból szállították a kávécserje termését Jemenbe.

22. Kocsma helyett is. - Az angol asszonyok 1674-ben petíciót adtak ki a kávéfogyasztás ellen, mivel megunták, hogy férjeik túl sok időt töltenek a kávéházakban.

23. Az első rendszeres kávéfogyasztók a jemeni szufi szerzetesek voltak, akiknek az ital segített az éjszakai maratoni imádkozások során ébren maradni.

24. „Az ördög itala annyira finom, hogy csőbe kellene húznunk, és meg kellene keresztelnünk” – mondta VIII. Kelemen pápa, aki azt követően helyezkedett erre a mai szemmel kissé szélsőségesnek tűnő álláspontra, miután tanácsadói a sötét erők találmányának aposztrofálták a kávét.

25. Tejjel? Cukorral? Felmérések szerint, a rendszeres kávéfogyasztók közül az első öt évben ízesítik legtöbben italukat, csak az ötödik év után kezdik el annyira értékelni az ízét, hogy magában isszák.

26. Egyszer egy kávéimádó úgy döntött, új világrekordot állít fel. 82 csésze kávét fogyasztott el 7 egymást követő órában.

27. A nagy francia költő Voltaire, nagy kávé-ínyencként akár ötven csésze kávét is megivott naponta.

28. Az instant kávé forgalmazását George Washington, az első amerikai elnök névrokonának cége kezdte el 1910-ben.

29. Az első espresso géppel a franciák rukkoltak elő 1822-ben, de mégis Olaszország lett a klasszikus presszókávé hazája.

30. Az első kávéház Isztambulban nyitotta meg kapuit 1471-ben. Európában először Velencében nyílt kávéház La Bottega del Caffé néven, ekkor még csak férfiak számára.

31. Nem csak az 1848-as magyar forradalom, de a nagy francia forradalom és az amerikai polgári forradalom is egy-egy kávéházból indult el.

 

https://www.facebook.com/fruzsi.balint.7/posts/1034492323245498

 

Téma: Érdekességek a kávéról

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása