Kínai orvoslás

2012.09.07 15:02

 

Nagyon ajánlott irodalom..

Mireisz László - Javaskönyv

Innen letölthető:P (a download anyway-re kattintva)

 

Kapcsolódó link..

embers-eg.webnode.hu/szellemi-bazar/choa-kok-sui-telepatikus-onvedelem/

embers-eg.webnode.hu/news/taisen-deshimaru-a-zen-es-a-harcmuveszetek/

https://embers-eg.webnode.hu/news/ni-hua-ching-a-valtozasok-konyve-utmutato-mindennapi-eletunkhoz/

https://embers-eg.webnode.hu/news/bizonyitek-a-meditacio-immunerosito-hatasara/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a-gondolat-utja-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a8-ereny-tana-a-jolet-tana/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a2014-lo-eve/

https://embers-eg.webnode.hu/news/szutrak-tanitasok/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a-gondolat-utja-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/osi-gyogymodok-csodalatos-magyar-szokasok/

https://embers-eg.webnode.hu/news/mindenki-tuleli-a-fizikai-test-halalat/

 

 

 

A betegségek okai

Alapvető szemléleti különbség van a "nyugati" és a kínai orvoslásban. A kínai hagyomány szerint a betegségek mindössze húsz okra vezethetők vissza. Ezek között a sor végén találhatók a kórokozók, ellentétben a nyugati orvoslással, ahol ezek a betegségokok között az első helyen szerepelnek...

Az élő szervezetet a hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint immunrendszere, a bőr alatt "nyargaló" "wei Qi", azaz a védő Qi felkészíti a kívülről jövő kórokok (a hat külső ok) kivédésére. A hangsúly tehát az immunrendszer jó szinten tartásán van, azaz a betegségek megelőzésén. Vannak azonban a betegségeknek belső, érzelmi, lelki okai is (ezek heten vannak); ezek kivédésére is van megoldás. Végül az ún. öt "független" ok között találjuk az élősködőket (beleértve a láthatatlan mikroorganizmusokat is), ezek kivédéséhez az életmódunk változtatására is szükség lehet. A két járulékos okról váladék- illetve vérpangás esetén beszélnek.

 

Külső okok: a hat környezeti túlhatás

Az öt fázis tana alapján érthető, hogy az adott környezeti hatás miért pont azt a szervfunkciót károsíthatja, illetve valamely szerv energetikai gyengesége esetén miért pont arra a környezetu hatásra lesz az egyén érzékenyebb.

A Szél

A Fa fázissal, azaz a Máj és az Epehólyag szervfunkciókkal kapcsolódik. Ezen szervek energetikai zavara esetén az egyén a szélre lesz különösen érzékeny, illetve ha huzamosabban van kitéve a szél hatásainak, az ezeket a szerveit károsíthatja.

A Szél mozgékony, tehát yang természetű. A Szélnek tulajdonított betegség tüneteket jellemzi a hirtelen kezdet, a gyors állapotváltozások, a rángógörcs, kisebb fokban a remegés. Ide sorolt tünetek még: a szédülés, a vándorló fájdalom, a viszketés, a fejfájás (a Szél "behatolt" a fejbe), stb. A beteg ilyenkor irtózik a Széltől. A Szél ritkán jelenik meg önmagában. Kísérheti Hideg, Nedvesség, Meleg, stb. Így a hat külső okból a Szelet tekintik a legrosszabbnak, "százfajta betegség előidézőjének". Először a test felső, külső rétegét érinti.

Van belső Szél is. Jelzései lehetnek a közelgő szélütés jelei: szédülés, fülzúgás, a végtagok zsibbadása, reszketés, látászavar. A belső Szél a Májat érinti. Mivel a Máj a felelős a sima és szabályozott mozgásokért a testben, különösen érzékeny a Szél "rendezetlenségére".

Érdekes, hogy a "szélütés" szó csak a magyar és a kínai nyelvben fordul elő. A nyelvünk emlékszik arra, hogy a szélütéskor a máj plusz vért pumpál hirtelen a keringésbe - ez a máj szele - és ez a szél az, ami megüti az agyat (ahol az erek, az agy nem tud tágulni, lévén a koponyába zárva).

A Hideg

A Vízzel, azaz a Vese és a Húgyhólyag funkciókkal kapcsolódik. Ezen szervek energetikai zavara esetén az egyén a hidegre lesz különösen érzékeny, illetve ha huzamosabban van kitéve a hideg hatásainak, az ezeket a szerveit károsíthatja.

A Hideg yin természetű. Hatása főleg télen érvényesül. A Hidegnek tulajdonított betegség tüneteket jellemzi, hogy a beteg rosszul tűri a hideget, vágyakozik a meleg után, feltűnően hidegek a végtagok, hideg és fájdalmas az alhas, a vizelet tiszta és sok, a széklet: híg hasmenés, összekuporodva alszik, mivel a hideg "összehúzza a dolgokat". A fájdalom melegre enyhül. A belső Hideg a nem kielégítő yang állapotot jelzi. A Veséhez kapcsolódik.

A Nedvesség

A Földdel, azaz a Lép és a Gyomor szervfunkciókkal kapcsolódik. Ezen szervek energetikai zavara esetén az egyén a nedvességre lesz különösen érzékeny, illetve ha huzamosabban van kitéve a nedvesség hatásainak, az ezeket a szerveit károsíthatja.

A Nedvesség elnehezít, yin természetű. A Nedvességnek tulajdonított betegség tüneteket jellemzi, a fizikai fáradtság, a nehéz, ormótlan végtagok, a nehéz fej. Az ízületek fájdalmasak, a hajlításuk, nyújtásuk nehezített (un. "Bi" tünetegyüttes). Jellemző továbbá az étvágytalanság, a rossz emésztés, mellkasi nyomásérzés és hasi puffadás. A vizelet kevés, a széklet vékony. A bőrön nedvedző hólyagok, fekélyek testszerte. A lábak ödémásak, nőknél hüvelyi folyás is van.

A Szárazság

A Fémmel, azaz a Tüdővel és a Vastagbéllel kapcsolatos. Ezen szervek energetikai zavara esetén az egyén a szárazságra lesz különösen érzékeny, illetve ha huzamosabban van kitéve a szárazság hatásainak, az ezeket a szerveit károsíthatja.

A Szárazságnak tulajdonított betegség tüneteket jellemzik a száraz orrlyukak, orrvérzés, száraz száj, repedezett, száraz ajkak. A torok viszkető vagy kisebesedett, száraz a köhögés, durva, száraz a beteg bőre, száraz a nyelve. A Szárazság okozta megbetegedések általában őszre esnek. Fölemésztik a test folyadékokat (a yint) és így relatív yang többlet áll elő. A Vastagbélben székrekedést okoz.

A Meleg

A Tűzzel, azaz a Szívvel és a Vékonybéllel kapcsolatos, de érinti a Szívburok és a Hármas Melegítő funkciót is. Ezen szervek energetikai zavara esetén az egyén a melegre lesz különösen érzékeny, illetve ha huzamosabban van kitéve a meleg hatásainak, az ezeket a szerveit károsíthatja.

A Melegnek tulajdonított betegség tüneteket jellemzi a magas láz, a kipirult arc, a kivörösödött szemek, sűrű orrváladék és a vörös nyelv, sárga lepedékkel. A beteg rosszul tűri a meleget, vágyakozik a hűs iránt. A bőrén duzzanatok, piros horzsolások, kiütések jelennek meg. A vizelete sötétszínű, sűrű, opaleszkál (homályos) és kevés. A széklet száraz, kemény, lehet véres is, ürítésekor gyakran lép fel égő érzés. Súlyos esetben a beteg izgalmi állapotba kerül, majd a tudatállapota elborul, látászavar lép fel. 59 pontot tartanak számon a Meleg tünetek kezelésére.

Nyári Forróság

A Nyári Forróság a nyárra jellemző, yang jellegű. Párosulhat a Hőség és a Nedvesség tüneteivel is. Egyedül csak külső hatás (belső Nyári Forróság nincs). Jellemző tünetek: a verejtékezés hiánya, gyors légzés, gyengeség, mellkasi nyomásérzés, émelygés és hányás. A fenti tünetek megfelelnek a hőguta tüneteinek.

 

Belső okok: a hét érzelem

Az talán nem ismeretlen, hogy a túlzott érzelmek megbetegíthetnek. Erre néhány szólásunk is utal: ijedtében bevizel, dühében elönti az epe stb. Az öt fázisnál lévő táblázat alapján ez is érthető lesz. A hatások itt is "oda-vissza" értendők, azaz az érzelem hat a szervre, illetve a szerv energetikai zavara esetén az adott érzelem túlzott jelenléte vagy hiánya lesz jellemző az egyénre.

Az Öröm

A túl nagy meglepetés kiváltotta öröm a Tűzzel kapcsolatos, azaz a Szívvel és a Vékonybéllel, de érinti a Szívburok és a Hármas Melegítő funkciót is. A hirtelen és túlzott öröm esetén mondják: "Eszét veszti örömében". "Az örvendező lelke meglepődik, szétszóródik és nem rejttetik el". A túlzott örömnek tulajdonított betegség-tüneteket jellemzi a szívdobogás érzés, a rossz memória, álmatlanság, szórakozottság. Szélsőséges esetben mániákus izgalom vagy elmezavar lép fel.

A Harag

A harag, a túlzott ingerlékenység, a lobbanékonyság a Fával kapcsolatos, azaz a Májjal és az Epehólyaggal. A nagy harag vértolulással jár, "a Máj szele felszáll", gyakori a magasvérnyomás. Lehet még bordaív alatti fájdalom, gombócérzés a torokban, fájdalmas puffadás az alhasban, rendszertelen menstruáció a nőknél, stb.

A Szomorúság

A szomorúság, a lehangoltság, a tűrés a Fémmel kapcsolatos, azaz a Tüdővel és a Vastagbéllel. A beteg arckifejezése kedvetlen, az arca sápadt. Párosulhat öngyilkossági szándékkal, "végső" elkeseredettség érzéssel.

A Gond, a Töprengés

A túl sok gondolkodás, a gondokba való belefeledkezés, a képzelődés a Földdel kapcsolatos, azaz a Léppel és a Gyomorral. Étvágycsökkenés, gyomorfekély, nyugtalan alvás léphet fel, a beteg fogyni fog.

A Félelem, az Ijedtség

A túlzott félelem, a nagy ijedtség, a pánik a Vízzel kapcsolatos, azaz a Vesével és a Húgyhólyaggal. "Az ijedtséggel a Qi süllyed" azaz vizelet és széklet visszatartási zavar lép fel (pl. a beteg önkéntelenül bepisil). A félelmet az különbözteti meg az ijedtségtől, hogy a félelemnél a beteg tudja az okot, míg az ijedtségnél nem tudja előre, hogy mitől ijed meg. A beteg szeret zárt (de nem bezárt) helyen tartózkodni, túlzottan óvatos, könnyen elveszti a nyugalmát.

 

Az öt független ok

Étrendi hibák

A kínai felfogás szerint betegséget okozhat a túl sok nyers, hideg étel, a tisztátalan táplálék, a túl mohó evés. Bajt okoz az is, ha túl sok zsíros vagy édes ételt fogyasztunk, kerülni kell az erős fűszeres étkeket és a mértéktelen alkohol fogyasztást.

Túlzott nemi aktivitás

A túlzásba vitt nemi élet vagy nőknél a túl sok gyermek szülése a Vese Esszencia korai kimerüléséhez vezet. Tünetek: derékfájás, szellemi fáradtság, általános erőtlenség, kimerültség és szédülés. A túl sok gyermek szülése a menzesz elmaradásával, hüvelyi folyással járhat. Csak utalok a kínai masszázs szerepére (a Bef-1 pontban), arra, hogy a pontnyomással el tudták odázni az ivarsejtek, azaz az Esszencia "elvesztését" a férfiak, az erekció fenntartása mellett.

Kimerüléses fáradtság

A túlerőltetés bármilyen formája (szellemi vagy fizikai egyaránt) gyakran vezet a Lép-funkció gyengüléséhez, a Lélek kimerüléséhez. A beteget a sárga arcszín és soványság jellemzi.

Sérülések

Minden trauma: ütés, vágás, szúrás, égés ide tartozik. Ide sorolják a kígyóharapást is.

Élősködők

A látható bélférgek éppúgy élősködők, mint a láthatatlan mikroorganizmusok. A bélben élősködők gyakran Lép-Gyomor tüneteket okoznak. (Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy míg a nyugati orvoslás elsősorban kórokozókat tesz felelőssé a legtöbb betegségért, addig a kínai orvoslás ezeket az okok listájának végére kerülnek.)

 

Járulékos okok

Váladékok (testfolyadékok) pangása

A testben lévő folyadékok besűrűsödhetnek. Így besűrűsödhet az izületekben lévő folyadék is. Például sérülés vagy más ok miatt megduzzadhat a térd, benne folyadék pangás lesz.

A Vér pangása

Tünetei: lilás, barnás elszíneződés (lábak, ajkak, stb.), helyi fájdalom, csomók. Pangásos foltok a nyelv szélén. Okozhatja külső sérülés is: pl. ha egy tégla esik valaki fejére, akkor ott egy púp lesz, ami a vérpangás következménye.

 

 

A kínai Öt Fázis

 

A kínai világnézet szerint az öt fázis mindenhol jelen van: az égen, az évszakokban, az időjárásban, növényekben, állatokban, az emberben.

Az Öt Fázishoz tartozó fogalmak (a teljesség igénye nélkül):

 

  kanji061 kanji081 kanji091 kanji071 kanji051
Évszak tavasz nyár nyárutó ősz tél
Színek kékeszöld piros sárga fehér fekete
Szám 4,5 6,7 8,9 0,1 2,3
Éghajlati tényező szél meleg nedvesség szárazság hideg
Érzelmek düh, harag öröm aggodalom szomorúság félelem, ijedtség
Ízek savanyú keserű édes sós csípős
Funkció látás beszéd ízérzés szglás hallás
Testrész inak erek izmok bőr csontok
Szervkapcsolat szem nyelv ajak bőr, testszőrzet fül
Megnyilvánulás körmök arcszín ajkak testszőrzet haj
Szervek Máj, Epehólyag Szív, Vékonybél, Szívburok, Hármas Melegítő Lép, Gyomor Tüdő, Vastagbél Vese, Húgyhólyag
 

Az Öt Fázis

Az öt fázis kínai elnevezése Wu Xing, azaz Öt Vándor, utalva arra az öt bolygóra, amit a rendszer kialakulásakor ismertek. (Az öt bolygó vándorol az égen a csillagokhoz képest.)

 

Hogyan értelmezzük az egyes fázisokhoz tartozó dolgokat?

 

Példának nézzük a FA fázist.

A Fa fázishoz tartozó éghajlati tényező a szél. A túlságosan szeles időjárás, vagy pl. egy huzatos munkahely elsősorban a Fa fázist fogja károsítani, az egyén ilyenkor pl. tarkótáji fejfájásra panaszkodhat, könnyezhet, kipirosodhat a szeme, ingerlékenyebb, bosszúsabb lesz, sőt, kívánni fogja a savanyú ételeket. Később, ha huzamosan van kitéve ennek a hatásnak, károsodhat a mája, epéje is, romolhat a látása, vagy gyengülhetnek az inai. Ugyanez fordítva is igaz, a felsorolt problémák megléte esetén az illető szinte biztos, hogy érzékeny lesz a szélre.

Ilyenkor mi a teendő? Helyre kell állítani a Fa fázis energiáit, és akkor a helyreállt energiaszint, energiaegyensúly következtében megszűnnek a panaszok: az ingerlékenység, dühöngés, könnyezés, látásproblémák, szélérzékenység stb.
A Fa fázis energetikai zavaraira utalhat a fentieken kívül a hirtelen látásromlás, a körmök betegségei, de az is zavart jelez, ha valaki jobban kívánja a savanyút.
Ugyanezek az összefüggések érvényesek az összes többi fázisban is.

 

A Tűz fázis zavarára következtethetünk, ha az egyén a keserű ízt fogja kívánni - vagy kifejezetten kerülni -, ha a beszéde csendes, a nyelve színtelen, esetleg a meleget keresi, de zavarra utalhat a túlságosan kipirult arc, a gyors, hangos beszéd. A Tűz fázis zavara elsősorban a szívet károsíthatja.

 

Ha a Föld fázisban keletkezik zavar, akkor az egyén ajkai kicserepesedhetnek, az édes ízt kívánhatja és állandóan nassolna. Jelentkezhet nála izomgyengeség, érezheti  magát elnehezültnek. Töprengővé, elgondolkodóvá, önmarcangolóvá válhat, mindenért magát kezdi okolni. Narancsos, sárgás színekkel veheti magát körbe.

 

A Fém fázis zavarai esetén az egyén depresszióba eshet, folyamatosan szomorú, visszahúzódó lesz, állandóan párologtatnia kell, mert zavarja a szárazság, köhögés kínozhatja és bélpanaszok is jelentkezhetnek nála, bőre száraz, cserepes lehet. Vagy kifejezetten kívánja, vagy kerüli a csípős ételeket.

 

A Víz fázis zavarai esetén az egyén kerülni fogja a hideget, félénkké, ijedőssé válhat, térd- vagy derékfájás gyötörheti, hallásproblémák - nagyothallás, fülzúgás - jelentkezhet nála, csontjai, fogai is károsodhatnak, gyengülhetnek. Félénksége miatt visszahúzódóvá, bezárkózóvá válhat, kerüli a társaságot. Vese és hólyagpanaszai lehetnek.

 

Minden esetben arra kell törekedni, hogy helyreállítsuk a zavart energiaszinteket, visszahozzuk az egyensúlyt, és ezel együtt megszűnnek a panaszok is.

A fázisok között különböző kapcsolatok léteznek.

Az első a tápláló (Sheng) kapcsolat.

 

"A fával tüzet rakunk. Amikor a tűz elhamvad, hamu lesz belőle, vagyis föld. A földben vannak a fémek és az ásványok. A víz összesűrűsödik a fémen, vagyis az égből, a fém birodalmából jön az eső. A víztől van a növények növekedése, azaz a fáé."
Minél több fát hordunk össze, annál fényesebben és több ideig ég a tűz. A mezők leégetése új, termékenyebb földet eredményez. Mindegyik elem az erejének kibontakozását a sorban előtte lévőtől kapott táplálékból nyeri, ezért nevezhetjük a ciklust táplálkozási alapú ciklusnak is.
Mivel az emberi szervezet Yin funkciója a táplálás és felépítés, a Sheng ciklus mindenekelőtt a Yin szervekre nézve aktív. A máj a szívet táplálja, a szív a lépet, a lép a tüdőt, a tüdő a vesét, a vese a májat, és újból kezdődik a ciklus elölről. Ezt az elvet igen nehéz a nyugati orvoslás fogalmaira átírni. Az említett erők nem mérhetők, csak - kihatásaik alapján - megtapasztalhatók.
A tápláló (Sheng) ciklus önmagába záródó kört alkot. Ha zavar támad ebben a körben, és a soron következő elemmé csak hiányosságokkal terhelten tud átalakulni, kialakul annak az elemnek az alultápláltsága.

 

A folyamatos táplálásnak, hogy ne vezessen túltápláláshoz, túlpörgéshez, van egy egészséges korlátozó párja. Ez a fékező (Ko) ciklus.

 

Minden növekedésnek megvannak a természetes határai, amelyen túlnőni már káros. Ahogy minden fázisnak van egy tápláló anya fázisa, ugyanúgy van nagyanyja is, aki a neveltetéséről és felnőtté válásáról gondoskodik. A régi Kínában a nagyszülők feladata volt az unoka érdeklődési irányának megfelelő nevelése. A nagyszülők feladata az unokájuk vezetése, de a visszafogása is, ha jó fejlődése azt kívánta meg. A mi kultúránkban a nagyszülők eme "funkciója" legnagyobbrészt elvesztette jelentőségét.
A Ko ciklus ötágú csillagot formáz.
A kínai szövegekben a Ko ciklus törvényszerűségeit a következőképp írják le: a víz kioltja a tüzet, a tűz megolvasztja a fémet, a fém megmunkálja a fát, a fa keresztültör a földön, a föld elrekeszti a vizet.
Csak példaként: Nagyon sok víz kell ahhoz, hogy teljesen eloltsa a tüzet (túltengő becsvágy, hajtóerő, kevés öröm és derű). Ha túl kevés a víz, a tűz magasra csap. A tűzből így szalmaláng lesz (depresszió, álmatlanság).
A tűz megolvasztja a fémet. Szükség van a tűzre, hogy a fémet formába önthessük. Nagy hidegben a fém törékennyé válhat (rideg, dogmatikus vallásosság; túl sok tűz: elvakult hitbéli rajongás), melegebben hajlítható.
A Ko ciklus a Yang és a Yin szervezeten belüli viszonyával foglalkozik. A Yang szerv, vagyis a "nagymama" felügyeli a Yin szervet, az "unokát". Pl. az epehólyag vigyáz a lépre, a gyomor a vesére stb. Az epehólyag energiájának túlműködése elnyomja a lép energiakeringését.
Minden érzés, gondolkodásmód vagy szokás egyoldalú túlsúlyának egyre növekvő ráhatása van az elemek egyensúlyvesztésére. Jelentkeznek a testi jellegű, legtöbbször krónikus betegségek. Így keletkeznek a civilizációs betegségek.

 

A ciklusok szerepe a betegségek kialakulásában

 

Akár a tápláló, akár a fékező ciklus tartósan zavart szenved, az előbb-utóbb betegség kialakulásához vezet.

Amikor valamely fázis - példaként nézzük a FA fázist - meggyengül, akkor nem tudja megfelelően táplálni az utána következő fázist - TŰZ -, ami annak is a meggyengülését okozza, és a Fa nem tudja egészségesen fékezni a FÖLD fázist, ami ettől túlpörög. A táplálás hiányában meggyengült TŰZ sem lesz képes fékezni a FÉM-et, ugyanakkor túlpörgött FÖLD túlfékezi a VIZ-et - teljesen felborult a rendszer. Hasonlóképpen okoz gondokat a hirtelen felpörgött FA fázis: túltáplál és túlfékez, ami megint csak az egyensúly felborulásához vezet.

Egy tüdőbetegség legtöbb esetben közvetlenül a fém fázis érzelmi és fizikai jellegű egyensúlyvesztéséből származik, ám ugyanez a tüdőbetegség eredhet a lép (Föld) rossz működéséből is (az anya kevés táplálékot ad a gyereknek). De a Tűz elem hibája, szívritmus-zavar vagy érelmeszesedés is okozhatja ugyanazt a tüdőbetegséget (a nagymama túl engedékeny vagy túl szigorú az unokához). A Fa elem is lehet a baj eredete (az unoka fellázad a nagymama ellen).
Ebből világosan látható, hogy egy betegség kiváltó okának pontos diagnózisa mennyire fontos, hisz ez határozza meg a gyógyító terápiát.

A betegséget kiváltó fázis kezelése kifinomult távol-keleti módszerekkel történik.

Súlyos és heves tünetek jelentkezése szinte mindig közvetlen, "tüneti" kezelést igényel, főleg, ha életveszély is fennáll.

Krónikus betegségek csakis akkor gyógyíthatók sikeresen, ha a végső okot felderítik és kezeléssel megszüntetik. A hagyományos kínai orvoslás krónikus betegségek gyógyításában elért sikerei legnagyobb részben az öt elem egyensúlyának helyreállításában, a ciklusok ismeretére támaszkodó terápiákban - diéta, gyógynövények, kivonataik, légzési és testgyakorlatok (tai qi, qi gong), meridián masszázs, akupunktúra stb. - gyökereznek.

 

Emberi kapcsolatok

 

Az öt fázis működési ciklusai természetesen nem csak az egészségre vonatkoztatva segítenek tájékozódnunk. A ciklusokat segítségül hívva magyarázatot kaphatunk arra, hogy miért szimpatikus valaki, miért értjük meg magunkat könnyen valakivel, és miért van az, hogy másokkal egyszerűen nem jövünk ki.

Ha megvizsgáljuk kapcsolatainkat, "jó" kapcsolataink valószínűleg a tápláló - Sheng - ciklus alapján épülnek, épültek fel, "rossz" kapcsolataink pedig valószínűleg a fékező - Ko - ciklus alapján. Természetesen, ahogy az egészség területén, itt sem valószínű, hogy teljesen rá lehet valamelyik ciklus szabályait húzni minden kapcsolatunkra.

 

A kínai szervóra

A kínai orvoslásban fontos szerepe van a szervórának. Ez mutatja azt a rendet, amely szerint a Qi kering a vezetékekben. Ez a rend mindenkinél azonos módon működik, az energia maximum/minimum időszakai kimérhetők, e mérések alapján legfejjebb fél óra eltérést tapasztaltak egyének között. Amikor elutaunk egy másik időzónába, a szervóránk egy-két nap alatt átáll a helyi viszonyokra. Ez az átállási idő az, amikor levertnek, kissé szétesettnek érezheti magát ez ember.

 

szervora

 

 

A hagyomány szerint - ami teljesen beleillik természetesen a yin-yang elméletbe - mind a 12 szervnek, vezetékpárnak van egy aktív és egy passzív ideje, illetve ezek közötti átmenet.

Az aktív időben az adott szerv működése a legerősebb, a hozzá tartozó vezetékben a Qi áramlása a legintenzívebb, passzív időben értelemszerűen a leggyengébb.

Ezt az aktív/passzív időt "érzékeljük" is. A teljesség igénye nélkül néhány példa erre az érzékelésre.

 

 

 

 

 

 

A Vastagbél aktív ideje reggel 5 és 7 óra közé esik - gondoljon mindenki arra, felkelés után rendszerint hova is vezet az első útja? Nem véletlen...

A reggeli - ami ne csak kávé-cigi legyen ám!!! - azért nagyon fontos, mert a gyomor reggel 7 és 9 között a legaktívabb, a legerősebb, ilyenkor terhelhető igazán, este pedig a leggyengébb. Ezért is logikus a mondás, hogy "... reggelizz mint egy király, ebédelj mint egy polgár, a vacsorád pedig add a koldusnak".

A Lép aktív ideje a következő, a cukrosok ilyenkor mérik a legkiugróbb vércukorszinteket.

A Vékonybél délután egy és három között a legaktívabb, ilyenkor zajllik az emésztés energiaigényes folyamata - nem csoda, hogy ebben az odőnem az ember elálmosodik, "haszálhatatlan", és ezt tudva értjük meg, hogy a déli országok sziesztája miért is épp akkor van, még ha ők tudatosan tán nem ismerik a szervóra működését, csak az ösztöneikben van benne. Régebben nálunk is gyakrabban előfordult, hogy ebéd után szunyókált az ember.

A Vese délután 5 és 7 között a legaktívabb. Ilyenkor érdemes több folyadékot fogyasztani, hogy a vese megfelelően át tudja dolgozni a vért, és hogy az kellően híg legyen, kell a folyadék. Lehet, nem véletlen az "ötórai tea"...?

Este hét és kilenc óra között van a Szívburok aktív ideje. A szívburok az a szerv, ami a lélekkel van szoros összefüggésben, a Lélek kilengései - nagy öröm, vagy nagy bánat - azonnal megjelennek a vezetéken, és a pontok érzékenységében nyilvánulnak meg. Az aktív időben vagyunk a legnyitottabbak, a lélek ilyenkor a legbefogadóbb. Talán nem véletlen, hogy a híradók, akciófilmek és más, lelket szennyező műsorok éppen ekkor vannak a televíziók műsorán...? Pedig lelkünk akkor jár jól, ha ebben az időszakban valami neki kedves, lelket gyönyörködtető dolgot csinálunk: ilyenkor kell olvasni, zenét hallgatni, sétálni, naplementében gyönyörkodni.

Az Epe. Az epeproblémákkal küzdők tudják, mikor a legaktívabb ez a szerv: éjfél körül fordul elő a legtöbb epegörcs.

A Máj a leghűségesebb szervünk, tartják a kínaiak, mivel akkor dolgozik, amikor alszunk - hajnali egy és három között. Ilyenkor végzi a szervezet méregtelenítését, és ehhez szükség van a többi szerv nyugalmára. Ha kimarad az alvás, akkor kárt szenved a méregtelenítés is, ami később nem pótolható. Ha felébredünk ebben az időben és nem bírunk visszaaludni, akkor ne kezdjünk olvasni, hanem feküdjünk a sötétben, csukott szemmel, ezzel is segítve a májat munkájában (a Máj ugyanis a szemmel áll kapcsolatban a "szemre nyílik", a szemen át érkező ingerek akadályozzák a máj működését).

A Tüdő aktív ideje hajnali 3 és 5 óra között van, ilyenkor készíti föl a tüdő a szervezetet a napi aktivitásra. Emellett el is égeti a máj által kiválasztott mérgeket. Asztmás betegek ilyenkor rendszerint erős köhögéssel ébrednek. Jó, ha tudják, hogy ebben az esetben és időben a T-5 pont masszírozása nagyon hamar csillapítja a köhögésüket. Ha csak lehet - főleg, ha megébredünk ebben az időben - nyissunk ablakot, aludjunk nyitott ablaknál, hogy a tüdő elegendő friss levegőhöz jusson!

 

https://www.solyommadar.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=24&Itemid=19

 

Téma: Kínai orvoslás

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása