Ritkán látott képek a shaolin szerzetesek edzéseiről

2014.03.03 15:26

 

Kapcsolódó link:

https://embers-eg.webnode.hu/news/taisen-deshimaru-a-zen-es-a-harcmuveszetek/

https://embers-eg.webnode.hu/news/ninja-ero-ninja-mind-control/

https://embers-eg.webnode.hu/news/buddha-14-figyelmeztetese/

embers-eg.webnode.hu/news/a5-tibeti-jogagyakorlat-1-ritus/

https://embers-eg.webnode.hu/news/tibeti-titkos-technologia-amirol-hallgat-a-vilag-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a-tudat-ebredese-hangok/
https://embers-eg.webnode.hu/news/ami-a-vilagot-legbelul-osszetartja/
https://embers-eg.webnode.hu/news/vilagbiztonsag-vilagvallasok-es-a-szent-korona/

 

 

 

Shaolin szerzetesek edzéseiről és étkezési szokásairól

 

 

Mutatunk nektek olyan képeket, melyek segítségével betekintést nyerhettek egy zárt világba.

A shaolin szerzetesek edzése nem mindennapi, sokat lehetne tőlük tanulni. 

 

 

A Shaolin szerzetesek, akik a világtól elzárt kolostorokban élnek nem csak egy vallást gyakorolnak, de tanítanak, gyógyítanak is, az ősi kínai kultúra közvetítői, olyan keleti filozófiát képviselnek, aminek fontos része a harcművészet is. Azonban ezt a harcművészetet igen csak megkülönbözteti nyugati társaitól az, hogy mindig az önvédelemre helyezi a hangsúlyt, valamint a test, a szellem és a lélek harmóniájára törekszik. A Shaolin szerzetesek éppen ezért soha nem önmagában tanítják a harcművészetet, hanem azt mindig összekapcsolják a gyógyítás és öngyógyítás művészetével is.

 

Shaolin szerzetesek

Shaolin szerzetesek

A Shaolin Kung-Fu egy több mint 1500 éves kínai harcművészet. Kialakulását számos legenda és történet övezi. A legvalószínűbbnek tekinthető az, hogy buddhista szerzetesek fejlesztették ki elsősorban önvédelem céljából. Egyes leírások és elbeszélek alapján azokban az időkben sok támadás, fosztogatás érte őket, így templomaik és önmaguk védelmére rendszerezték addigi harci tudásokat, melyet az idők folyamán csiszoltak, újabb és újabb stílusokat megalkotva. A Shaolin szerzetesek sokáig a külvilágtól teljesen elszigetelve éltek, buddhista hagyományokat ápolva. Hosszú évszázadokig nem nyitották meg kapuikat és a belépő fiatalok, és gyermekek jellemzően a kolostor kapui mögött élték le életüket. A legfiatalabbak már 4 éves korukban bevonultak szerzetesnek.

 

Shaolin szerzetesek

 

 

Részlet a „A Shaolin kung fu mítosza és logikája” című dokumentumfilmből.

 

A shaolinok évszázadok óta a buddhista és taoista elveket követik, és azok spirituális útját járják, ami azt is jelenti, hogy ragaszkodnak az erőszakmentes vegetáriánus étrendhez.

 

Ezek a gyerekek  a Shaolin világi tanítványai.

 

 

A Shaolin követőinek két csoportja létezik: világi tanítványok és harcos szerzetesek. Minden világi tanítvány álma, hogy shaolin harcos szerzetessé váljon, ez pedig a legnagyobb buddhista odaadást, valamint a legjobb kung fu képességek meglétét követeli meg.  És ez egy olyan cím, amit csak a mesterük hagyhat jóvá.

Itt hozták létre a Tong Zi Gong-ot, ami a shaolin kung fu összes stílusának az előnyeit egyesíti. A shaolin kung fu spirituális, mentális és fizikai edzést is igényel egyaránt. A Tong Zi Gong képviseli legjobban ezt a elképzelést. A Tong Zi Gong kezdő és haladó szinten létezik.

Az alap Tong Zi Gong leginkább a mozgékonyságra összpontosít, azon belül is a gurulás és az ugrás különböző formáira. Az ínak és az ízületek nagy mértékű rugalmasságát követeli meg. Éppen ezért eszményi esetben 5-6 éves  korban tudják a fiúk elkezdeni ezeket a képességeket fejleszteni, gyakorolni. Ez a két kilencéves fiú, akik az alap Tong Zi Gong-ot négy éve gyakorolják, testük legtörékenyebb részét halálos fegyverré fejlesztették.

 

shaolin-szerzetes-etrend-02

 

Akik az alapokat már felsőfokon elsajátították, tovább mehetnek a haladó Tong Zi Gong felé, amikor idősebbek. Ez a tizennyolc éves fiú a haladó Tong Zi Gong-ot gyakorolja már hat éve, és bemutatja azt a rendkívüli hajlékonyságot, amire az emberi test egyáltalán képes lehet. Haladó Tong Zi Gong-ot tanulni hasonló a Qi Kung-hoz. A mozdulatok gyengédek, de erőteljesek, miközben az ízületeket nyújtjuk a lehetőségek határán is túl.

A haladó Tong Zi Gong mestere képes a lábfejeit egymással látszólag lehetetlen szögbe helyezni. Egy mindennapi ember a lábfejét maximum 90 fokban tudja hátrafelé fordítani, miközben a térdét nyújtva tartja. A Tong Zi Gong mester a lábfejét 180 fokban hátra tudja fordítani.

Szóval, ez a rendkívüli hajlékonyság hogyan is segíti a Kung Fu-t?

 

https://vadaszakos.hu/wp-content/uploads/shaolin-szerzetes-etrend-01.jpg

 

Shi Heng Jun mester szerint ahhoz hogy  shaolin kung fu mesterré legyünk, a Tong Zi Gong elengedhetetlen. Ez az ízületeket teljesen hajlíthatóvá teszi, ami ugyanakkor egy tökéletes test tartást és óriási erőt eredményez.
Tehát még egyszer: lehetővé teszi, hogy ezek a tulajdonságok, képességek egy egész életen át megmaradjanak.

Shi Heng Jun mester:

„Ha valaki nem gyakorolta a Tong Zi Gong-ot, a kung fu képességei sokkal rosszabbak lesznek kb.  50-60 éves korára! De ha gyakorolta korábban, akkor a pontossága és a képességei erősen megmaradnak.”

 

shaolin-szerzetes-01

 

A shaolin harci szerzetesek mindössze kb. 30-an vannak. A rendkívüli nehézségeknek és akadályoknak köszönhetően -amit a cím elnyerése érdekében kell leküzdeni – csak a nagyon kivételesek (az élmezőny) kerülnek kiválasztásra. A nehézség és a keménység nem csökken az idő múlásával, sőt fontosságuk egyre inkább  növekszik, ahogy a szerzetes fejlődik.

Amikor visszajönnek a hegyről, ezek a növendékek kung fu alap kiképzésen vesznek részt kb. napi 2 órán keresztül. Ezek a gyakorlatok  leginkább olyan nyújtó és erősítő gyakorlatokat foglalnak magukban, amik felkészítik a testet azon gyakorlandó technikákra, amik rájuk várnak.

Az alapgyakorlatok után a fegyver nélküli küzdő technikák következnek, valamint fegyveres technikák. Egy kör csupán 40 mp-ig tart, de majd négy órán keresztül újra és újra el kell végezniük. Ez biztosítja azt, hogy minden támadási technika természetes mozdulattá és ösztönössé váljék. Tökéletesen pontos és tökéletesen, maximális erővel kivitelezett legyen, minden alkalommal. Amikorra végeznek a növendékek, minden technikát képesek bekötött szemmel is elvégezni.

A Shaolin templom konyhája vegetáriánus ételt készít több mint 100 ember részére mindennap. Olyan ételeket, mint babcsíra, gőzzsemle és rizs. Az intenzív kiképzési program ellenére a shaolin harci szerzetesek vegetáriánusok. Az ételük egyszerűsége az életstílusuk egyszerűségét hivatott kifejezni. A világi tanítványok esetében is elvárás, hogy vegetáriánusok legyenek, mint a harci szerzetesek. A gyakorlatozásuk mértéke következtében ezek a gyerekek gyakran többet esznek, mint felnőtt társaik.

Jelenleg a shaolin kung fu-t két nagyra becsült mester oktatja. Egyikük Shi Heng Jun mester, ő a világi tanítványok kiképző iskolájának vezetője. Másikuk Shi Doryung, a harci szerzetesek tartalék csapatának edzője. Minden új tanítványt alaposan megvizsgálnak, hogy rendelkezik-e a szükséges adottságokkal és képességekkel.

 

 

Kézzel téglát lehet összezúzni, és botot lehet ketté törni.

Lábfejjel követ lehet szilánkokra törni vagy akár egy lécet.

 

 

 

Testünk legkényesebb része is képes ellenállóvá válni a kard és lándzsa támadással szemben. A hasunk a háromágú villának is ellenáll, vagy botot tör. A torok ellen tud állni a lándzsa támadásnak.

 

shaolin-szerzetes-etrend-03

 

„Nem számít milyen fegyvert használunk, a tested ellen tud állni.”

 

 

Téma: Ritkán látott képek a shaolin szerzetesek edzéseiről

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása