Kolozsváros - A pokol kapujában: bukaresti alvilág

2014.06.02 05:45

 

Előzmény..

Központi újság - A dizájnerdrogok csodálatos világa

 

Kapcsolódó link..

Az iszonyatos titok – miért alszanak gyermekek a koldusok ölében?

Vasslajosblogja - Paktum az ördöggel

Az ukrán pokol legdurvább képei

Az argentin apokalipszis: vajon ez lesz itthon is?!


 

 
A Ceauşescu-féle alagutak HIV barlangjai

Rothad a főváros, métely emészti alulról és még az is HIV-fertőzött.

 
 

Alaphelyzet: EURÓPA, 21. század, Bukarest, Alvilág.

 


Földalatti pokol emészti fel Bukarestet. Abban a csatornarendszerben, amit még fénykorában Ceauşescu elvtárs építtetett a főváros alá, jelenleg több száz HIV-fertőzött és tuberkulózisos férfi, nő és gyermek él.

 

 


Történelmi központ, új építésű városrész, Băneasa Shopping City, az első dolgok, amelyek egy Bukarestbe látogató fejében megfordulnak. De amíg turistatérképpel a kézben, papucsban slattyogva egy fővárosnak nevezett képződmény utcáin ténfergünk, a vastagon aszfaltozott utak alatt igazi bűnbarlang működik: büdös, nedves, hányadékkal teli, szennyes és fertőzött.

 

 

Az említett kommunista diktatúra idején a földalatti alagutakban és járatokban több ezer árva gyermeket neveltek az „állam szárnyai alatt", a rezsim bukása után viszont a koncentrációs táborokhoz hasonló rémálomszerű és kegyetlen igazságok derültek ki Bukarest földalatti életéről. A lecsúszás, elszegényedés, elócskulás végletei mentek végbe akkor, és folynak lenn jelenleg is. Arról pedig, hogy mi lett azzal a rengeteg gyermekkel, akiket az állam szeretetből a föld alatt próbált nevelni egy jobb világra? Legtöbbjük végérvényesen  leköltözött a csatornarendszerbe, belekeveredett mindenféle drogos ügyletekbe, megemésztette őket az alvilági élet.

 

 

 


A Channel4-nak sikerült riportokat készítenie a pokol kapujánál élőkkel. Először egy 12 évesnek tűnő gyermektől érdeklődtek afelől, hol lehet megtalálni a „Főnököt"? Ahogyan az később kiderült, a gyermek nem is kicsi már, 17 éves és kemény drogfüggő, ő vezette el az interjúkészítőket az alvilág fejéhez. A lenti világot teszi az közösséggé, hogy mindenki HIV fertőzött, sőt negyedük tuberkulózisban is haldoklik. Fekete nejlonzacskóból szipuzó gyerekek, habzó szájú koldusok, félmeztelen nők injekciós tűvel a lábuk között, ez az állandó környezet. A mindennapi. A megszokott. A normális.

 


Az alaphelyzet még mindig: EURÓPA, 21. század, Bukarest.

 

 

A felvételeket Radu Ciorniciuc készítette. 

 

https://kolozsvaros.ro/web/kolozsvaros/-/a-pokol-kapujaban-bukaresti-alvilag

 

Téma: Kolozsváros - A pokol kapujában: bukaresti alvilág

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása