Origó - Itt a teljes film a nándorfehérvári diadalról + egy komment + meglepetés videó:)

2014.08.04 21:32

 

Kiemelt..

Szántai Lajos - Hunyadi János és 1456

Herceg, akit fel se négyeltek? Koppány és nagy tabudöntés
Szun ce : A hadviselés törvényei 1.rész
Szántai Lajos - Magyar történelem

 


Előzmény..
Tatárok és törökök elleni háborúk

Szántai Lajos - Mátyás király vállalása - "Népek Krisztusa, Magyarország"

A mohácsi csatáról szóló egykorú újságlapok
Negyedóra - Szent Johanna - Jeanne D'Arc

Hunok Nagy Szövetsége - Jeanne d’Arc, az utolsó magyar Ősanya-arc

Jézus torinói leple 3d-ben

Szántai Lajos - Vitéz János és Jannus Pannonius

Mivoltma - Olyan régóta követjük el ugyanazokat a hibákat – 20 szürreális rajz a modern világról

Nem a Trónok harca, de igazi történelem, és a miénk: nézze meg a 20 perces, csütörtöki verziót a világraszóló magyar győzelemről.

 

 

Hunyadi János

 

A hétfői nap legnézettebb cikke Nándorfehérvár 1456-os ostromát mutatta be, térképpel és egy 7 perces előzetessel az eseményeket feldolgozó látványos anmációs filmből.

Történelmi Animációs Egyesület közzétette a teljes, közel 20 perces verziót is, amelynek legutóbbi változatát csütörtökön este töltötték fel. A magyar történelemről forgatott hollywoodi szuperprodukciók hiányában bizonyos, hogy sokan nagy örömmel fogadják:

 

"A nándorfehérvári diadal a magyar–török háborúk egyik jelentős eseménye, amelynek során 1456. július 421. között a keresztények (magyarok és szerbek) Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben, majd július 22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket."

 

 

 

szalard kommentje:


"Minden elismerésem. Gratulálok az animáció készítőinek. Valóban nagy szolgálatot tettek a magyarságnak. De mivel én mindig hiperkritikusan látok mindent, engedtessék meg nekem, néhány észrevétel, a videó második részével kapcsolatban.

1. Én úgy tudtam, hogy nem Kapisztrán ötlete volt a törökök megrohamozása, sőt ő egyenesen megtiltotta a támadást, Hunyadi parancsára hivatkozva. De néhány keresztes kezdte lőni a török akindzsiket, Kapisztrán parancsa ellenére, és erre a törökök rohamozni kezdtek, és a harchoz egyre több keresztes csatlakozott. Kapisztrán megpróbálta megállítani őket, de amikor látta, hogy nincs mit tenni, mert már nagyon sokan harcoltak, akkor rendelte el az egész keresztes tábor támadását, mondván, hogy amit Isten elkezdett, bizonyosan sikerrel fogja befejezni. Sőt,  a napokban láttam egy dokumentumfilmet a csatáról, amelyben azt mondták, hogy egyenesen Hunyadi parancsolta volna meg Kapisztránnak a támadást, hogy a török sereg figyelmét elvonja, hogy neki könnyebb legyen elfoglalnia a török ágyúkat. Tehát lehet, hogy Kapisztrán támadása pont Hunyadi parancsára történt, akinek a zsenialitása ezzel megsemmisítő vereséget mért II. Mehmed seregére. Tehát a győzelem nem isteni csoda volt, hanem Hunyadi hadvezéri képességeinek a bizonyítéka.

2. Amikor Hunyadi megrohamozta a török tábort, elfoglalta az ágyúikat, és hátból kezdte velük lőni a törököket, óriási pusztítást okozva nekik. Hunyadi támadását mutatja a videó, de a török ágyúk elfoglalását, és azoknak a törökök ellen való fordítását nem, és a török tábor tönkrelövését sem. Ezzel még jobban alá lehetne húzni a magyarok győzelmének megsemmisítő jellegét. Ez a nagyon érdekes, és Hunyadi hadvezéri sikerét illusztráló részlet hiányzik a filmből. Pedig nagyon látványos lenne, és ugyanakkor méltó befejezése a videónak is.

3. A szultán, látva hogy csapatai futnak, és odahagyják az ágyúkat, 5000-es testőrgárdája és elitlovassága élén megpróbálta visszafoglalni az ágyúkat, de 5 támadását visszaverték, az utolsónál levágott egy magyar lovast, de egy nyívessző eltalálta, és eszméletlenül rogyott össze. Később a janicsárok szedték össze, és sokkal később tért magához. Ezt sem ártott volna bemutatni. A győzelem nagyságát aláhúzná az, hogy a Konstantinápolyt elfoglaló, az oszmán birodalom egyik legnagyobb szultánja, II. Mehmed, majdnem életét veszítette a csatában, és ha megnézzük az oszmán történelmet, ez az egyedüli olyan csata, amelyben egy szultán szinte meghalt. Az első rigómezei csata, ahol a csata után egy szerb katona, magát árulónak tetetve odakérezkedett a szultánhoz, és megölte, nem számítódhat ide, mert a csata után, a szerb sereg megsemmisülése után történt, és az egy gyilkosság volt. Egyedül az ankarai csatát (1402) lehet ebből a szempontból a nándorfehérvári csatához hasonlítani, de itt a szultán fogságba esett, nem pedig megsebesült. Tehát nem értem, hogy a szultán megsebesülését és elájulását miért nem mutatja az animáció? Ez talán a csata egyik leglényegesebb pontja, és ez pecsételte meg a török sereg vereségét. Mert ha a szultán nem sebesült volna meg, lehet, hogy a törökök tovább folytatták volna az ostromot. Ezt gondolta Hunyadi is, aki a csata után védelmi állásokba rendelte a csapatait. De a törökök, a szultán megsebesülése miatt is, az éj leple alatt elvonultak.

A korábbi animációkat is látva, mindig az az érzésem, hogy a végük mindig le van kurtítva, és nagyon lényeges események hiányoznak belőlük.
Bocsánat a kritikáért, de ezeket nem nagyképűségből, és kioktató céllal írom, de annak reményében, hogy a következő videók még jobbak lesznek. Az lenne a legjobb, ha ezt a videót kiegészítenék azokkal az eseményekkel, amikről írtam.
"

 

Szántai Lajos - a Nándorfehérvári Diadalról a helyszínen





 

https://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20140722-nandorfehervari-diadal-csata-1456-animacio-teljes-verzio.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1ndorfeh%C3%A9rv%C3%A1ri_diadal

 

Téma: Origo - Itt a teljes film a nándorfehérvári diadalról + egy komment

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása