Pozitív nap - A legszebb fák bolygónkon, amelyeket valaha láttál (képriport)

2014.07.04 22:36

 

Kiemelt..

Hogyan gyógyítanak a fák

Bölcs történetek - A varázslatos fa

Érdekesvilág - Rendkívül bizarr turistalátványosságok

Csodálatos Természet

Masaru Emoto - A víz rejtett bölcsessége

Káprázatos természet - Minden növény arra a szervre jó amelyikre hasonlít

Balla Ede Zsolt - Szakrális földrajz 

Előzmény..

Légy olyan, mint a bambusz: 7 lecke a japán erdőkből

 

 

Kapcsolódó link..

Gyönyörű fényképek a világ eltűnőben lévő nomád törzseiről

Fun-tasztikus pillanatok


 

Előző cikkünkben olyan szemkápráztató alagutakat, ösvényeket gyűjtöttünk össze nektek, amelyeket a természet alakított ki. Szerencsére bőven vannak még különlegességek szerte a világban, ahogy azt legújabb, a Föld gyönyörű fáiról szóló képriportunk is mutatja. 10+1 csoda, amelyek garantáltan ámulatba ejtenek!

 

1. Angyal Tölgy, Dél-Karolina, Egyesült Államok

A legenda úgy tartja, hajdani rabszolgák szellemei jelennek meg angyalok képében Dél-Karolina egyik büszkesége, az Angyal Tölgy körül. A fa, amely számtalan hurrikánt és földrengést élt túl, igazi matuzsálem: korát megközelítőleg 1400 évre becsülik. Bár „mindössze” 20 méter magas, egy-egy ága elérheti a 30 méteres hosszúságot is. 
 

 
 
 

 

2. Sárkányvérfa, Socotra, Indiai-óceán

Mint egy hollywoodi sci-fi helyszíne, olyan a Föld legtitokzatosabb területeként emlegetett Socotra. A sziget az Indiai-óceán ölelő habjaiban fekszik, és 40 ezer lakos, 800 ritka faj, valamint több ezer éves fák otthona. Itt él az úgynevezett sárkányvérfa, amely érdekes, esernyő alakú lombkoronával büszkélkedhet. A helyiek szerint a fa egy elefánt és egy sárkány párharca során, a sárkány kiömlő véréből keletkezett. 
 

 

 

3. Sherman tábornok fája, Kalifornia, Egyesült Államok

Közel 85 méteres magasságával igazán tiszteletet parancsoló jelenség Sherman tábornok mamutfenyője. Az Óriás Erdőben található monstrum 1487 köbméteres törzse miatt nem csak a Föld legnagyobb térfogatú fája, hanem a leghatalmasabb élő szervezete is. Nevét az amerikai polgárháborús tábornokról, William Shermanről kapta. 
 

 
 


4. Japán cseresznyefa, Japán

Csodálatos látványban lehet része annak, aki márciusban Japánba látogat: ekkor virágoznak ugyanis a szigetország cseresznyefái. A cseresznyevirág Japán nemzeti jelképe, rengeteg zenei, irodalmi és képzőművészeti alkotás főszereplője. A helyiek a virágzást az élet körforgásának, a természet újjászületésének metaforájaként értelmezik. A legnagyobb cseresznyevirág-néző hely az úgynevezett Cseresznyefalva, ahol több mint ötezer fa magasodik.

Csodálatos képek a japán Hanamiról, a cseresznyefa virágzás ünnepéről - kattints!

 

 

5.Montezuma ciprus, Oaxaca, Mexikó

A mexikói Santa Maria del Tule városában álló ciprus olyan gigantikus törzzsel rendelkezik, hogy sokáig azt hitték, több fa alkotja - de tévedtek. Bár a korát nem lehet pontosan megállapítani, szakértők szerint akár 3000 éves is lehet. A montezuma ciprus rendkívül nagy tiszteletnek örvend Mexikóban, sokan áldott faként tekintenek rá. 
 

 

 

6. Majomkenyérfák útja, Madagaszkár

A baobabfaként is ismert majomkenyérfát életfának nevezik, hiszen szinte minden része ehető. A virágaiból kifejlődő nagy, uborka alakú termés például a majmok kedvenc csemegéje – innen kapta a nevét is. A képeken a fák leghíresebb „együttesét”, a Majomkenyérfák útját láthatjátok, amely Madagaszkár szigetén áll: egy földút két oldalán, szinte szabályos rendben figyelik az arra járókat.
 

 

7. Szivárvány eukaliptusz, Szunda-és Fülöp-szigetek

Valószínűleg kevés színesebb fa van a szivárvány eukaliptusznál, amelynek a törzse olyan, mintha valaki különböző festékekkel összemázolta volna – pedig a növény színei természetesek. A Szunda- és a Fülöp-szigeteken található fa különböző időpontokban, foltokban dobja le magáról a kérgét, amely alatt így feltűnik a belső, világoszöld kérge. Ezután a törzs elsötétül, érlelődik, hogy aztán kék, lila, narancssárga, majd barna árnyalatokba öltözzön. 
 

 

 

8. Amerikai rezgőnyár, Észak-Amerika

Az amerikai rezgőnyárfák ősszel a legszebbek, amikor leveleik lélegzetelállító, aranysárga színben pompáznak. A fehéres, szürkés kérgű fák a hidegebb éghajlatot kedvelik, így főleg Kanadában és Alaszkában őshonosak. A rezgőnyár általában nagyméretű, úgynevezett klóncsoportokban nő, ahol a fáknak egyetlen közös gyökérzetük van. A leghíresebb ilyen erdőség a képeken látható, Pandonak nevezett kolónia, amely a világ legnagyobb tömegű és legöregebb élőlénye 6 millió kg-mal és 80 ezer évvel.

 

 

 

 

9. Banyan fa, India

Indiában halhatatlan faként és az örök élet szimbólumaként beszélnek a banyan fáról, ezért a falvak többsége hasonló óriások alatt helyezkedik el. Nem csak a külső hatásokkal szemben ellenálló, de képes folyamatosan regenerálni önmagát. Állítólag Buddha egy ilyen fa alatt világosodott meg, sőt, Nagy Sándor is szeretett hűsölni alatta. Gyógynövényként számos betegség kezelésére használják. 
 

 

 

10. A magányos ciprus, Kalifornia, Egyesült Államok

Közel 250 éves az a fa, amelyet csak Magányos ciprusként ismer a nagyközönség. A ciprus szó szerint egyedülálló, ugyanis tökéletes magányban tölti mindennapjait a Csendes-óceán partján, a Pebble Beachen. Talán pont ezért a legtöbbször fényképezett fa Észak-Amerikában. 
 

 


+1. Felsőmocsoládi hárs, Magyarország

2012-ben hét európai fa közül a felsőmocsoládi öreg hársat választották meg Az év európai fájának. Az egykori Bánó-kastély birtokán álló fa történetét, amely szerint mágikus erejével védi az őt körülvevő erdőt, a Bánó família a mai napig őrzi. A családnál ráadásul egy érdekes hagyomány is él: legfiatalabb tagjaikat mindig elviszik az „öreghez”, ahol bátorságpróbaként fel kell mászniuk a fa odúrendszerébe. 
 

 

 

"Az öröm a legbelsőbb magod. Nézd meg a fákat, nézd meg a madarakat, nézd meg a felhőket, nézd meg a csillagokat... ha van szemed, látni fogod, hogy az egész létezés örömteli. Egyszerűen boldog benne minden. A fák ok nélkül boldogok; nem lesz belőlük miniszterelnök vagy államfő, és sosem fognak meggazdagodni, sosem lesz folyószámlájuk. Nézd meg a virágokat - nincs okuk a boldogságra. Mégis egyszerűen hihetetlen, milyen boldogok." /Osho/

 

Szerző: Kiss Gréta – Pozitív Nap

Téma: Pozitív nap - A legszebb fák bolygónkon, amelyeket valaha láttál (képriport)

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása