Spórolok - Így készíts 5 kg tökéletes ételízesítőt egész évre egy csomag árából, házilag +fotók
Kiemelt..
Minden nap számít - Frissen préselt gyümölcsléből 45 perc alatt gumicukor!
Konyhai turpisságok otthonról...
Ősi gyógymódok, csodálatos magyar szokások
Hasznos holmik - Graviola 10000-szer erősebb mint a kemo
Milyen betegségek ellen hatásos a hétköznapi diólevél? Nép praktikák...
Filantropikum - Ne dobd el, inkább hasznosítsd újra a tojáshéjat!
Előzmény..
Spórolok - PET palackból esőztető öntöző házilag + kép + leírás +tapasztalat
Receptneked - Töltött korongok recept
Rupánerkonyha - Finom vajas pogácsa, bögrésen
Talpignő - 10 tipp, hogy mire használd a kiáztatott teafiltert!
Hasznos holmik - Mustár házilag
Parasztorvos verse az 50-es évekből
Szepesfalvy Gábor - Kenyérsütés, receptek
Kapcsolódó link..
Hobbikert - 10 ravasz kerti praktika szódabikarbónával
Magyar Királyi Hírlap - Kemence építése
A szódabikarbóna 47 féle felhasználása
Káprázatos természet - Minden növény arra a szervre jó amelyikre hasonlít
Csinálj mécsest - ki ne dobd a citrus héját!
Filantropikum - Ne dobd el, inkább hasznosítsd újra a tojáshéjat!
Készíts magadnak vegyszermentes fogkrémet!
Egy újabb házilag is elkészíthető, egyúttal a boltinál sokkal egészségesebb és finomabb dolgot hoztam. Természetesen elkészítve, letesztelve.
Kell hozzá egy-két dolog, hogy az igazi legyen, de megtaláltam a tökéletes arányt és évek óta ezt használom.
Ha megbízható tippekre, receptekre vágysz, iratkozz fel mókus költségcsökkentő tréningjére is!
Ha pedig Te magad készítesz valamit, az már legyen egészséges. ;-)
Elolvastad már egy ételízesítős zacskón az összetevők listáját? Én igen. A zöldségszárítmányok mellett nagy arányban tartalmaz például sót, és egy érdekes anyagot is, pl. nátrium-glutamátot.
Ritkán találkozni ennyire megosztó anyaggal, mint ez. Egyes források úgy vélik, semmi mellékhatása nincs, sőt egyenesen az ötödik alapízzel, az “umami”-val azonosítják. Más tanulmányok szerint ez az anyag tehető felelőssé a fejlett társadalmak elhízásáért, mert falási rohamot okoz. Ebben mondjuk, lehet valami, mert pl. én a chips (ami naná hogy tartalmaz glutamátot), rágcsálását nem bírom abbahagyni... Ezért inkább nem is veszek . :P
Házi praktikák, spórolási tippek, DIY, olcsó receptek, stb. - bármi, ami segít egy kis pluszhoz jutnunk. És nem kilóban! ;) Kövesd mókust!
Viszont ételízesítőt használok.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Ha régóta olvasod a blogot, akkor már tudod a választ: saját ételízesítőt készítek.
Nem annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik.
Kell hozzá egy nagy adag zöldség, só, nagy tálak, és egy erős daráló. Na meg pár segítő kéz, mert úgy sokkal gyorsabban megy, és szórakoztatóbb is :)
Most azt a keveréket írom le Neked, amit én már két éve használok. Nekem teljesen jó így elkészítve, olyasmi ízt ad az ételeknek, mint az ételízesítő porok. Persze, glutamát nélkül. :)
Hozzávalók:
Fontos: ezek mind a tisztított, hámozott, csuma nélküli, stb. zöldségek súlyai!
- 1 kg sárgarépa
- 1 kg petrezselyemgyökér
- 1 kg vegyes színes paprika
- 40 dkg zeller
- 20 dkg karfiol
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg paradicsom
- 20 dkg karalábé
- 2 fej fokhagyma
- 1-1 nagy csokor petrezselyem- és zellerzöld
Mutatok pár képet, amit a készítéskor lőttem:
Nem elrettentésül, de a két képen látható zöldségmennyiség lesz a fenti listából. :)
Ha az összes zöldséget megtisztítottad, megmostad, lemérted, akkor darabold fel mindet a saját darálódhoz igazítva. Nekem az az igazi békebeli húsdarálóm van. Azon kb. 20 perc alatt toltuk át az egész adagot, tehát nem a darálás a sok idő, hanem az előkészítés. De Mókusmamival kettőnknek az se tartott tovább egy óránál. Szóval összesen 1,5 óra alatt simán megvan és rengeteg lesz belőle!
Mutatom, milyen lett:
Brutál jól néz ki a sok sárga, piros, fehér, zöld így vegyesen! :)
Ha megvagy, akkor szórj rá fél kg durva sót. Vigyázz, a finom só nem jó, mert azzal nem lesz tartós.
Keverd el benne a sót, és pihenj 15-20 percet, amíg levet enged a sótól a cucc. Időnként keverd még meg. Ha már van lé, akkor jöhetnek az üvegek. Kisebbekbe töltsd, hogy ne legyen sokáig levegőn, miután megbontottad. Ne feledd, ebben nincs tartósítószer, csak a só. Jól nyomkodd le a töltés során az anyagot az üvegekben, ne maradjon benne levegőbuborék.
Ez kicsit kevesebb, mint 5 kg alapanyag sóval együtt, és nekem egész évben elég ennyi.
Ennyi lett belőle. Napfénytől védve tárold, hogy ne fakuljanak ki a színek.
Árat nem tudok neked mondani-írni, két okból. Egyrészt én mindent megtermelek magamnak, tehát nem kellett vásárolnom hozzá semmit. Na jó, a sót vettem. :P az kb 70 Ft.
Másrészt én ezt a cikket tavasszal írom, de készíteni majd nyár végén, vagy ősszel érdemes, amikor minden hozzávalónak szezonja van. Tehát ha a mostani árakat írnám, azok primőr árak lennének, és nem jönne meg a kedved, sőőőt. :)
De persze akkor, amikor készítettem, számoltam is. És arra jutottam, hogy a kb. 5 kg házi ételízesítő nagyjából annyiba került, mint egy kg jónevű zacskós.
Nekem megérte. Te mit gondolsz? :)
Ha még nem szoktad meg, hogy mindent lecserélsz olcsóbbra, házira, akkor tarts velünk és megmutatjuk, hogyan készítünk pl. mosószert és öblítőt is házilag. Ide gyere! --->
https://sporolok.blog.hu/2014/
Téma: Spórolok - Így készíts 5 kg tökéletes ételízesítőt egész évre egy csomag árából, házilag +fotók
Nincs hozzászólás.