Egymást másolja az RTL és a TV2

2012.11.02 11:46

 

Kapcsolódó link..

https://embers-eg.webnode.hu/news/kritikai-gondolkodas-kerestetik-csak-a-hang-szamit-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/egy-kep-margojara-lady-gaga/

https://embers-eg.webnode.hu/news/milyen-peldat-mutat-a-viva-tv-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/fluor-tomi-mizu-szamanak-muelemzese/

https://embers-eg.webnode.hu/news/zene-mint-fegyver-az-emberi-tudatra-ebredes-ellen-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/egyre-szomorubb-es-zavarosabb-a-modern-popzene/

https://embers-eg.webnode.hu/news/bye-alex-kedvesem-cimu-szamanak-alternativ-muelemzese-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/milyen-peldat-mutat-a-viva-tv-/

 

 Ebből is látható, hogy nincs szabad média. Egy kézben lévő média létezik, amely minden csatornán ugyan azt a demoralizáló értéktelenséget sugározza. X-Faktor, Voice, Megasztár? Mind a magyar kultúra ellen elkövetett terrortámadás. Magyarul már énekelni sem tudnak. Csak az jut be, aki béna akcentussal majmolja a nyugati drogos énekeseket, vagy meleg, vagy valami olyan lelki betegségben szenved, ami negatív példa lehet a még normális lakosság lezüllesztéséhez. Vagy csak Soros Gyuri bácsi rokona, mint a Király Viktorka, aki véletlenségből első lett az egyik ilyen magamutogatós Ki Mit Tudon.

 

Egyszerre indítanak újabb kábeltévét, holott az egyiknek van már fél tucat, és a másik is három csatornát birtokol. Az RTL tavasszal előjött a családi drámákat újrajátszó, amatőr szereplőkkel felvett scripted reality műfajával, a TV2 hamarosan képernyőre teszi a saját dokureality műsorát - nem meglepő, családi konfliktusok lesznek benne. 1997 óta számos alkalommal másolta egymást a két vezető kereskedelmi tévé.

 

Dirk Gerkens, az RTL vezérigazgatója az [origo]-nak másfél évvel ezelőtt, 2011 tavaszán arról beszélt, hogy mindenképpen szeretnének egy másik általános szórakoztató csatornát. Az RTL Klub végül bejegyeztette az rtl2.hu domént tavaly augusztusban, a csatorna pedig 2012. október 1-jén indul. A TV2 állítja, hogy az RTL-től függetlenül régóta terveznek egy újabb, általános szórakoztató csatornát a jelenleg három tévéből (TV2, Pro4, Fem3) álló portfólióba, merthogy a hagyományos tévés reklámpiac évről évre zsugorodik (idén várhatóan húsz százalékkal), így a disztribúciós bevételekből várnak inkább többet.

A nagy csatornáknak azért éri meg újabb kábeltévéket indítani, mert ezekért pénzt kapnak a szolgáltatóktól - szemben az egy szál dróttal is fogható RTL Klubért vagy TV2-ért. Utóbbi végül 2012 márciusában levédette a TV2+, a TV2 Plusz, a Szuper TV2 és a TV2 Extra elnevezéseket a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, ami arra utal, hogy akkor még nem voltak biztosak benne, melyik nevet válasszák. Végül a SuperTV2 mellett döntöttek, és a tervezett műsorok alapján hamar megelőzheti nézettségben a társaság másik két kábeltévéjét, a Fem3-at és a Pro4-et.

 

Fotó: Hajdú D. András [origo]

 

Az RTL Klub és a TV2 azonban nemcsak abban másolja egymást, hogy jelentősebb befektetéssel, nagyravágyó tervekkel egyszerre indít újabb kábelcsatornát, hanem abban is, hogy pár hónapos eltéréssel fedezték fel, hogy német nyelvterületen például jól mennek a családi veszekedéseket rekonstruáló, amatőr szereplőkel felvett drámák: az RTL Klub tavasszal előhúzta A gyanú árnyékában című dokurealityt, és mivel jó nézettsége volt, nyáron le is gyártotta a folytatást, ami már képernyőn is van. Ezen a fronton a TV2 lépéshátrányba került, mert hiába jelezték, tavasszal is akartak ilyet, szeptemberben-októberben indul csak a Családi titkok, ami az előzetes alapján pont olyan lesz, mint az RTL-es minidráma.

 

Mindenki ismer mindenkit

Nem véletlenül alakult ki a tévézőben az a kényszerképet, hogy figyelik egymást a csatornák, másolják a másik jobb műsorait, trükkjeit. Túllépve azon, hogy a főműsoridőben jóformán mindig egyszerre mennek a reklámblokkok, a két nagy kereskedelmi tévé tényleg tudja, miben mesterkedik a másik a színfalak mögött. Kis ország lévén kevés ember mozog a tévéiparban, kevés gyártó cég van, ismerik egymást a tévéipar szereplői: előfordul, hogy egy operatőr vagy szerkesztő előbb az RTL-nek dolgozik, majd pár napra rá a TV2-nek, elősegítve a hírek áramlását. Vannak vegyes párosok, ahol az egyik TV2-s, a másik a riválisnál dolgozik, és ilyenkor sem elképzelhetetlen az információcsere a vacsora közben.

Tíz évvel ezelőtt sem volt más a helyzet. Az RTL ugyan tervezgetett valamilyen napi valóságshow-t, de 2001-ben a 9/11-es terrortámadások miatt ezt elnapolták. A TV2 azonban megvette az Endemoltól a Big Brother-t, 2002 nyarán bőszen dolgozott ezen a sok százmilliós projekten, amire válaszképp az RTL gyorsan felhúzta a Való Világ első villáját Óbudán, azon a helyen, ahol most az MTVA székel. A két nagy tévé pár nap eltéréssel, de mégiscsak egyszerre jött elő a napi reality műfajával, így a tévéző azt látta, hogy ugyanazt kapja, bárhová fordul. Ezzel el is ment 2002 egész ősze, tele és 2003 tavasza, az országban a tévézők kétharmada vagy a VV-t, vagy a BB-t nézte, egészen extrém mennyiségű szavazatot zúdítva egy-egy szereplő eltüntetése vagy játékban maradása érdekében.

 

Fotó: Szabó Balázs [origo]

 

Ugyancsak egyszerre rukkolt elő a két nagy tévé a saját gyártású szituációs komédiákkal. Korábban legfeljebb az MTV-n voltak ilyenek (mint a Família Kft.), de az RTL és a TV2 ugyanakkor gondolta, hogy piacra kell lépnie egy szitkommal. Az rendben van, hogy a műfaji sajátosságok miatt sok volt köztük a hasonlóság, de ebben az esetben a nevek is annyira hasonlítottak (Tea, illetve Limonádé), hogy azt gondolhatta a tévéfogyasztó, megint csak egymást koppintja a két nagy - holott csak egy régi amerikai trendre figyeltek fel jókora késéssel.

Szórakoztatónak szánt beszélgetős műsora volt az RTL-nek, a Heti hetes - ennek sikerét irigyelte meg a TV2, de nem tudott ilyen nézettséget elérni, pedig volt kísérlet csak nőkkel, ahol egymás szavába vágva hangoskodtak a médiából ismert asszonyok, utána pedig a Buzerá-t vetették be Torgyán Józseffel és két import Heti hetes-taggal (Verebes, Havas), de az is kudarc volt. Amikor a fél ország nézte a Legyen ön is milliomos!-t az RTL-en, akkor mivel rukkolt elő a TV2? A Jakupcsek vezette Multimilliomos-sal. Az mégiscsak jobban hangzik.

 

Hol egyen a híresség?

A későbbiekben is akadtak olyan (néha véget nem érőnek tűnő) időszakok, amikor ugyanolyan típusú műsorokkal bombázták a tévézőket. Ilyen volt 2008 eleje, amikor összecsapott a koppintott Hal a tortán és az eredeti formátumként megvett Vacsoracsata, miután egyformán nagy publicitást kaptak: abszurd kis színesek jelentek meg a bulvárlapokban arról, hogy óriási botrány alakult ki, mikor Soma megjegyezte, hogy Gáspárné Bea levese langyos.

Az RTL jó rajtja részben a brand erősségének, részben pedig annak volt köszönhető, hogy a Vacsoracsata szerepelt a műsorújságokban, a Hal a tortán viszont nem - az utóbbi műsor kezdését valószínűleg későbbre tervezték, de nem akarták megvárni, míg lejáratódik vagy elfárad a formátum. Az RTL Klub civilekkel felvett heteit azonban verte a TV2 nézettségben, mivel a Hal a tortán eleve celebekkel forgatott, így pár keserű délután után az RTL is kénytelen lett ismert embereket bedobni, ezzel is növelve a gyártási költségeket. A két gasztroshow később az esti sávba került, ott is szerették a tévézők - és évekig mentek (volt olyan magyar színész, aki egymilliót kapott öt estéért, holott csak egyszer főzött, négyszer pedig nem volt más dolga, mint vacsorázni). A TV2 épp most jelentette be, hogy feltámasztja a formátumot, új adások jönnek 2013-ban.

 

Ugyanabban a műsorsávban ugyanazt adni - ez régen is jellemző volt a két nagy tévére. Miután a Mónika című, rengeteget szapult, de műsorsávját mindig bőven nyerő talkshow-t a TV2 semmivel nem tudta nemhogy legyűrni, de igazán megszorítani sem (még a Jóbarátok is kevés volt oda), végül a csatorna bedobta Joshi Bharat-ot - ugyanabba a sávba, ugyanolyan szereplőkkel problémákkal, struktúrával. Az indiai sorselemző megszorongatta az RTL ősrégi műsorát, néha meg is verte, majd mivel a nézettség sem volt már a régi, és egyre többet kellett költeni ORTT-büntetésekre, előbb Mónika szűnt meg, majd Joshi Bharat műsora is. A mór megtette kötelességét, a mór mehet: Joshi végzett Móniká-val, a piszkos melót elvégezte, lepihenhetett. A TV2 azonban szeptember 13-án bejelentette, hogy Joshi mégis visszatér egy talkshow-val, és társat is kapott maga mellé... Erdélyi Mónikát. 

 

https://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/hatterhatalom/media-befolyasa/1906-egymast-masolja-az-rtl-es-a-tv2

 

Téma: Egymást másolja az RTL és a TV2

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása