Halasinfó - Tegyük helyre a dolgokat – Ez az egészséges családmodell

2015.07.03 21:32

 

Kiemelt..

Időkjelei - Nem csupán elfogadás

Radical puzzle - Ennél már tényleg nincs lejjebb

A család, mint olyan, elavult?!

Somló VédPajzs Szövetség hírportál - Ünnepre várva

A Magyar ház szentsége és mágikus titka

Atilla király tanításaiból


Előzmény..

20 gyermeki összeesküvés elmélet (angol nyelvű videó) + Simpson család elemzése

Színeshír - A hivatalos agymosás tíz pontban

Egy kisgyerek szemével..

NLCafe - Kultúrák, ahol a nagymamákat tisztelik a legjobban

A köszönés metafizikája

 

Kapcsolódó link..

Káros rajzfilmek a Comedy Centralon

Bölcs történetek - A kovács

6 apró magatartási probléma, melyet semmiképp se hagyj figyelmen kívül gyermekednél

Új nemzedék - Kemény leckét adott az életről diákjainak egy tanár

Önismeret tizenvalahány(kolódó-kallódó) pontja helyett csak az az Egy:

Molnár V József - A Nap arca - A gyermekrajzok üzenete - Ég és föld ölelésében

Indián bölcsességek 2

 

Az életben az egyik legfontosabb döntés a házasságkötés, hiszen jó esetben a párok egy egész életre elkötelezik magukat egymás felé. Pénteken jelentősen kiszélesítették a házasulandók körét az Egyesült Államokban: most már minden tagállamban megengedett az azonos neműek szövetségkötése. Felvetődhet a kérdés: kiterjeszthető-e a család fogalma, és mi lesz ennek a döntésnek a hosszú távú következménye?

 

hazassag-szerelem

 

Már a Szentírás első két fejezetében találkozunk az első házasság történetével. Mindenki ismeri, hogy az alvó Ádám oldalbordáját kivette a Teremtő, és abból alkotott az embernek segítő társat. Ez után az esemény után a Biblia a hímnemű embert férfinak, a nőnemű embert asszonynak nevezi. A héber nyelvben a férfi (ís) és a nő (ísáh) kifejezés hangalakilag azonos, és ez is azt bizonyítja, hogy a két nem között szoros kapcsolat van.

Az ébredés után Ádám száját elhagyta az első prófécia, ami minden esküvőn elhangzik: a férfi elhagyja a szüleit, és ragaszkodik a feleségéhez, és ketten egy testté lesznek a házasságban. A Bibliában tehát ez a családmodell ősmintája: egy férfi és egy nő elkötelezettségen alapuló kapcsolata.

A Biblia beszámol arról, hogy a későbbiekben ez az eredeti modell jelentősen eltorzult, és először megjelent a többnejűség (poligámia), majd pedig teret hódított a homo –és biszexualitás is. A magyar nyelvben is elterjedt szodómia szó olyan szexuális kapcsolatokra használatos, amik nem járnak utódnemzéssel, és a Bibliában szereplő Szodoma városának lakóira voltak jellemzőek. Ezt a várost a Teremtő kénköves tűzesővel pusztította el, és ezzel kifejezte azt, hogy nem ért egyet azokkal, akik a saját nemükhöz vonzódnak

A törvény szintén megerősíti azt, hogy azonos nemű személyek között nem létesülhet szexuális kapcsolat, és nem is tekinthető ez a formáció családnak. A Biblia ezt a tevékenységet utálatosságnak mondja, de az eredeti kifejezés jelenthet még undort, sőt hányingert is.

Gyakori érvként el szokott hangzani, hogy Jézus nem ítélte el negatívan a homoszexualitásban élő embereket. Azonban érdemes azt megfigyelni, hogy amikor a házasságról kérdezték, akkor Jézus az ősmintát ismételte meg: a Teremtő férfinak és asszonynak alkotta az embert, és az ádámi próféciát szóról szóra megismételte. Jézus szemében a család férfiból, asszonyból, és a kettejük kapcsolatából született gyermekekből áll.

Az újszövetségi levelekben is megtalálható ez a téma: Pál apostol a Róma levélben, és a Korintoszi levélben is azt mondja, hogy azok nem lesznek Isten országának polgárai, akik homoszexuális kapcsolatot létesítenek, vagy például nőként viselkednek férfi létükre. A két férfi közötti szexuális kapcsolatot pedig fertelmességnek (eredetiben: ocsmányságnak) nevezte az apostol.

A Biblia tehát nem engedélyezi a család fogalmának kiterjesztését az azonos nemű párokra, sőt egyenesen pusztítást helyez kilátásba abban az esetben, ha valaki ezt teszi. Sokszor „homofóbnak” bélyegzik azokat, akik a Szentírásban leírt családmodellt tekintik irányadónak. Ezért érdemes még egy dolgot tisztázni: a Teremtő különbséget tesz az ember és a cselekedete között. Az homoszexuális embert szereti, viszont a nemi orientációját bűnnek tartja.

 

Papp Zsolt teológus

 

https://halasinfo.hu/tegyuk-helyre-a-dolgokat-ez-az-egeszseges-csaladmodell/

 

Téma: Halasinfó - Tegyük helyre a dolgokat – Ez az egészséges családmodell

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása