Paksi Zoltán - A Holló csillagkép titkai

2014.03.02 09:18

 

Előzmény..

https://embers-eg.webnode.hu/news/paksi-zoltan-osi-magyar-csillagbolcsesseg-egi-utak-csillaguzenetei-/

https://embers-eg.webnode.hu/szellemi-bazar/szantai-lajos-matyas-es-a-palosok/

https://embers-eg.webnode.hu/news/szantai-lajos-a-boldogasszony-csillagkoronaja-1-2/

 

Kapcsolódó link..

https://embers-eg.webnode.hu/news/stellarium-virtualis-seta-a-csillagos-egen/

https://embers-eg.webnode.hu/news/pap-gabor-nepmeseink-es-az-evkor/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a-nepi-kolteszetrol-es-a-nepmesekrol-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/pap-gabor-a-magyar-irodalom-gyongyszemei-csillagmitoszi-foglalatban-a-ludas-matyi-elemzese-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/szantai-lajos-a-halhatatlansagra-vagyo-kiralyfi-nepmeseelemzes-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/bakos-attila-a-duna-evangeliuma-eloadas-/

https://embers-eg.webnode.hu/ujdonsagok/eg-bolt/

https://embers-eg.webnode.hu/products/hagyomanyorzes/

 

továbbá..

https://embers-eg.webnode.hu/news/embers-eg-uzenet-e-meseben1/

https://embers-eg.webnode.hu/news/orzok-uzenete/

https://embers-eg.webnode.hu/news/a-palosok-nyomaban-/
https://embers-eg.webnode.hu/news/matyas-kiraly-el-/

https://embers-eg.webnode.hu/news/boldog-eusebius-ozseb-a-palosok-alapitoja-1273-/

https://embers-eg.webnode.hu/ujdonsagok/embers-eg/

https://embers-eg.webnode.hu/products/palos-orokseg/


 

A régiek tudták, hogy minden tudás a csillagos égre van írva. Az asztrológusok, táltosok, főpapok, de a pásztor emberek is ismerték a csillagok járását, értették az égbolt kívülre és belülre irányuló üzenetét.

 

 

Szent királyaink is az égre, a csillagokba néztek jelentős döntések meghozatalakor. Ennek tudatában kezd érthetővé válni, hogy a Holló miért játszott kulcsfontosságú szerepet 250 esztendőn át. Az 1246-ban alapított Pálos rend címerállata is a holló, és Mátyás király jelképrendszerében is jelentős szerepet kap. Mit árulnak el a Hollóról a régi mítoszok és legendák? ő jelképezi a jóslást, a gyógyítást, de –felügyeli” az időt és a Nap jelképes madaraként a beavatás egyik stációját is. Az isteni terv eszközeként szintén gyakran megjelenik.

Például a Tudás fáján ül az Édenkertben, de Szent Benedeknek is ő visz táplálékot. Érdekes, hogy Szent Benedek napján, március 21-én ünnepeljük a Fény győzelmét, hiszen ekkor van a tavaszi napforduló. Talán nem véletlen, hogy az éjszakai égbolton ekkor delel a Holló csillagkép. No, de tekintsünk végre az égre, és az itt látható csillagtérkép segítségével –olvassuk el” a Holló csillagjainak üzenetét!
A hét csillag alkotta Holló, akárcsak a Korona csillagképek, a teremtés hetességét idézik. Erre a teremtői energiára igen nagy szüksége volt a tatárjárás után IV. Béla királyunknak és természetesen a Pálos rend alapítójának, Özsébnek is.

A Holló szomszédságában látható a Serleg csillagkép. A mítosz szerint, a Holló, ebben a Serlegben vitte el az Örök Élet Vizét Apollónak, a napistennek. Tehát a Hollóhoz kapcsolódik a táplálás, téren és időn túlmutató szintje! Itt a táplálék már rég nem a földi túlélést szolgálja, az étel és az ital most már maga a Fény.
Ezért ábrázolják a Hollót úgy, hogy a csőrében drágakő, gyűrű, vagy egy csepp víz van. A Holló felett a Szűz csillagkép látható. Itt jelenik meg az aratás, most természetesen a fény learatásának a lehetősége és ideje. A karmikus körforgásból való egyik kilépés idejét is képviseli a Szűz, hiszen vele szemben, az ég túloldalán már a Megváltót szimbolizáló Halak egészíti, teljesíti ki a fény avatásának a minőségét.
Az aratást a –rend rakásával” fejezzük be, így várjuk az új időt, és engedjük el a múltat. A múltból csak a fényt visszük tovább! Erre utal a csepp víz, amit a holló hoz el számunkra.

Az Északi Vizikígyó (Hydra) csillagkép látható a Holló alatt. Az igazság Mérlegétől indul és a Rák szenthármasságot jelképező csillagainál bukkan fel a feje. A Hydra szimbolizálja a múltba figyelést, de itt a lelkiismeret szempontjából. Az ősök szereteterejét, szeretetfényét, mennyire sikerült, mennyire sikerül most (!) tovább vinnem? A kérdés fontosságára világít rá, hogy a Hydra az Istenek Útjával, a Lelkek Útjával, a Hadak Útjával, azaz a Tejúttal párhuzamosan úszik.
Lelkiismeret, fényaratás, táplálás. Ezek azok a kulcsszavak, melyek a Holló égi környezetéből kiolvashatóak.
A belső, misztikus ébredés szimbolikus pontja az égen az őszi napforduló pontja. A Pálosok és még Mátyás király idejében is ez a pont a Holló csillagjaival állt együtt! Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy a Holló csillagkép 90 ívfok távolságra van a Tejúttól. A 90 fok a –titkos” asztrológiában a racionalizálás fényszöge. Tehát, a Holló szimbólumán át lehetett a Tejút teremtő, éltető, szeretetenergiáit –leracionalizálni”, kézzelfoghatóvá tenni az emberek számára. Magyarország Európát is emelő szerepe talán így még érthetőbbé válik a csillagok fényére nyitott szívű emberek előtt.

Az asztrológusok a Hollót az égi egyenlítő (Equator) csillagképeihez sorolják. A Felső és az Alsó világok közötti egyensúly megteremtésének egyik kozmikus lehetősége, a Fényt a csőrében elhozó Holló.

 

 

https://www.dobogommt.hu/irasok?aid=48

 

Téma: Paksi Zoltán - A Holló csillagkép titkai

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása