Sokszínű vidék - Nagyszüleink étke volt a parasztos hagymatokány
Kiemelt..
Sokszínű vidék - Békebeli idők útmutatásai a ma emberének
Nosalty - Fűszeres-mézes gyógylikőr recept
Ősi gyógymódok, csodálatos magyar szokások
Hasznos holmik - Graviola 10000-szer erősebb mint a kemo
Milyen betegségek ellen hatásos a hétköznapi diólevél? Nép praktikák...
Filantropikum - Ne dobd el, inkább hasznosítsd újra a tojáshéjat!
Előzmény..
Sokszínű vidék - Hajtovány - A süti, ami pillanatokon belül elfogy
Receptneked - Krémes francia rakott burgonya recept
Rupánerkonyha - Finom vajas pogácsa, bögrésen
Talpignő - 10 tipp, hogy mire használd a kiáztatott teafiltert!
Hasznos holmik - Mustár házilag
Parasztorvos verse az 50-es évekből
Szepesfalvy Gábor - Kenyérsütés, receptek
Kapcsolódó link..
Nosalty - Fűszeres-mézes gyógylikőr recept
Hasznos holmik - Mustár házilag
Parasztorvos verse az 50-es évekből
Magyar Királyi Hírlap - Kemence építése
A szódabikarbóna 47 féle felhasználása
A hagymatokány egyszerű, laktató, régi falusi étel, valódi finomság. A hozzávalókat megtermelte, előállította a gazdálkodó szegény ember a portáján.
Csupán szalonna, zsír, hagyma, tejföl, liszt kellett hozzá, ráadásul gyorsan elkészült. Igaz a bölcs mondás, miszerint a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak közé tartoznak. Ezért is van sok helyütt nagy keletje az ilyen és hasonló – gránátos kocka, kolbászos lecsó, tejfölös kenyérlángos, cicege – étkeknek. De maradjunk a hagymatokánynál, lássuk, miből áll és hogyan készíthetjük el.
Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma, 1 ek. zsír, szalonna kockára vágva ízlés szerint, 1 ek.liszt, só, bors, pirospaprika, 2 dl tejföl.
Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát zsíron kiolvasztjuk, majd a karikára vágott vöröshagymát rászórjuk és üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk liszttel és a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Kevés vízzel elhabarjuk a tejfölt, a paprikás hagymára öntjük, és épp csak összerottyantjuk a tűzhelyen.
Köretnek főtt rizs, sült virsli, főtt tojás adható hozzá.
Jó étvágyat!
A szakács blogja itt.
Téma: Sokszínű vidék - Nagyszüleink étke volt a parasztos hagymatokány
Nincs hozzászólás.