Pozitív nap - 25 ok amiért mindenkinek szüksége van macskára

2014.08.03 11:44

 

Kiemelt..

Gyerekek és állatok

Játékosság

Emberségből Jeles - Nyugati téri macskák

Emberségből Elégtelen - Nyugati téri macskák

Látod? Nem látod? Na látod!

 


Előzmény..

A macskák testbeszéde

 


Kapcsolódó link..

Cicarajz elemzés

Tíz cica, akiket a szőrük tett híressé

Ez történik, ha egy bűvész eltünteti a kutya jutalomfalatkáját (video)

 

 

A macskák szívét nehéz meghódítani, hiszen nagyon öntörvényűek, makacsak és sértődékenyek tudnak lenni. Mégis rendkívül megnyugtató, ha dorombolva felbukkannak az ölünkben, vagy puha testükkel odabújnak hozzánk. Kutatások is bizonyították a cicák jótékony "hatását": íme 20, tudományosan alátámasztott tény, miért érdemes macskát tartani otthon.
 


1. Azok, akik macskát tartanak, okosabbak, mint a kutyatulajdonosok. A Wisconsinban található Carroll Egyetem egy kutatás keretén belül összehasonlította a macska-és a kutyatulajdonosokat, és az eredmények szerint az előbbi csoport intelligensebb, mint az utóbbi. Pszichológusok szerint az ok a cicások introvertáltabb (befelé forduló) személyiségében rejlik.

2. A macskatulajdonosok sokkal empatikusabbak. Vizsgálatok bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik macskák között nőttek fel, jobban érdeklődnek családtagjaik, barátaik gondolatai, érzései iránt.

3. A cicák támaszt nyújtanak. Az állítás, amely szerint egy kutya jobb társaság, mint egy cica, igaz - de nem a nőkre. Egy svájci tanulmány kimutatta, hogy az a boldogság és támogatás, amelyet a gyengébbik nem egy macskától kap, felér egy romantikus párkapcsolattal.

4. Azokkal, akiknek cicájuk van, könnyebb kijönni. Egy vizsgálat során 217 ember osztályozta a másik személyiségét: azok, akiket egy macska vár haza, sokkal barátságosabbak, közlékenyebbek voltak, és pozitívabban viszonyultak a résztvevőkhöz.

5. A macskák remek terápiás állatok. Egyre több helyen alkalmazzák a cicákat terápiás célokra. A puha kis állatok megértő hallgatóságnak bizonyulnak a beteg emberek számára, nem ítélkeznek, közelségük pedig nyugtató hatású.

 


 

Betegségben, egészségben is mellettünk vannak. Ő Huck Finn, a terápiás macska. A 10 éves cica beteg gyerekeken segít - hozzájuk bújuk, mosolyt csal az arcukra, szereti őket. A képen egy Landon nevű kisfiúval látható.


6. A macskatulajdonosok nyitottabbak, érzékenyebbek, és lázadóbbak. A cicák és a kutyák gazdijainak különböző személyiségük van, és ez alapján is választanak állatot. Előbbiek egy kísérlet során sokkal nyitottabbnak, bátrabbnak bizonyultak.

7. A macska segítheti egy gyermek fejlődését, és akár a legjobb barátja is lehet. Egy felmérés alapján a lurkók 81%-a inkább a cicájával beszéli meg a gondjait, mint a szüleivel, vagy a barátaival. 87%-uk pedig egyenesen azt mondja, hogy az állatok a legjobb barátai.

8. A cicák könnyebbé teszik az Alzheimer-kóros betegek életét. Mivel kevesebb törődést igényelnek, mint a kutyák, az Alzheimer-kórban szenvedők jobban szeretik a macskákat, komfortosabban érzik magukat velük.

9. Azok a gyerekek, akik macskákkal élnek, kevesebbet hiányoznak az iskolából. Felmérések szerint a macskatulajdonos csöppségek kilenc nappal kevesebbet hiányoznak az iskolából - szakértők szerint ez azért lehetséges, mert a gyerekek immunrendszere erősebb, több fertőzést kivéd.

10. A macskák gazdáinak alacsonyabb a koleszterinszintjük. Kanadai kutatók biztosak benne, hogy egy cica segít alacsonyan tartani az úgynevezett trigliceridek (neutrális zsírok, a táplálkozás során felvett zsírok főbb alkotóelemei) számát, amely a magas koleszterinért felelős.
 


11. A macskák "kivédhetnek" egyes rákfajtákat. Egy tanulmány szerint azoknak, akik macskát tartanak, kevesebb az esélyük a Non-Hodgkin limfómára.

12. A cicák könnyebbé teszik az ismerkedést és elűzik a depressziót. Vizsgálatok kimutatták, hogy a félénk cicatulajdonosok szívesebben teremtenek kapcsolatot, és mivel tudják, hogy valaki (a cica) hazavárja őket, elkerüli őket a depresszió is.

13. A cicák segítenek az autista gyerekeken. A Queenslandi Egyetemen készült kutatás egyértelművé tette, hogy az autista gyerekek macskák társaságában sokkal többet beszélnek, nem mellesleg nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak. A macska visszafogott természete ugyanis jobb hatással volt rájuk, mint egy izgága kutya.

14. Ha dédelgetsz egy macskát, megnő az oxitocin-szinted. Ehhez nem is kell sokat hozzáfűzni: oxitocin=szeretethormon.
 

 

 

15. A macskák gazdái kevesebbszer látogatják meg az orvost. Az idősebb macskatulajdonosok ritkábban mennek el orvoshoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy elhanyagolják magukat, sokkal inkább azt, hogy mivel boldogabbak, nyugodtabbak, egészségi állapotuk sokkal kielégítőbb.

16. A dorombolás gyógyít. A macskák dorombolása jóleső érzéssel tölti fel a testünket, így megvéd minket a stressztől, alacsonyan tartja a vérnyomást, és a csontokat is egészségesebbé teszi.

17. A cicák növelik a férfiak vonzerejét. Uraim, vegyenek egy macskát! Egy felmérés szerint ugyanis a szingli nők 90%-a gondolja azt, hogy az erősebbik nem vonzóbb macskával, mint anélkül.

18. A macskatulajdonosoknak kisebb az esélyük a szívrohamra. A Minnesotai Egyetem több mint tíz éves kutatás után jutott arra az eredményre, hogy a cicák iránt érzett szeretet miatt 40%-kal kevesebb az esély a szívrohamra.

19. A macskával együtt élő gyerekek ritkábban lesznek allergiásak, vagy asztmásak. Azok a lurkók, akik kiskoruktól kezdve foglalkoznak egy cicával, az orvosok álláspontja szerint sikeresebben veszik fel a harcot az allergia, vagy azt asztma ellen. Állítólag olyan antitesteket termelnek, amelyek megvédik őket a betegségektől.
 20. A macskatulajdonosoknak kisebb esélyük van a stroke-ra. Mivel a macskák hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez, a nyugodt közérzet kialakulásához és az alacsony koleszterinszinthez, a cicák gazdáinak nem kell aggódni a stroke miatt.

A cikkben szereplő képek egy korábbi összeállításunkból származik: Fotók, melyek bizonyítják, hogy ők a legjobb barátok a világon!


Pozitív Nap

Forrás: distractify.com

 

https://pozitivnap.hu/napi-pozitiv/25-ok-amiert-mindenkinek-szuksege-van-macskara

 

Téma: Pozitív nap - 25 ok amiért mindenkinek szüksége van macskára

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása