Szovjet fakopáncs

2015.01.01 17:57

 

Kiemelt..

Posta Imre - Háború Zajlik Az Ionoszférában - Chemtrails találkozó PECSA 2014 

Szubliminális üzenetek

Hollywoodo, Média Mágia és a Manipuláció Mesterei

Ember's-Ég - Üzenet E Mesében

Legendavadász - Ha eddig nem hittél az összeesküvéses elméletekben, ezentúl fogsz!

Miamanó - A McDonald's és a Coca Cola mögött

Somló VédPajzs Szövetség hírportál - Mi lenne ha....

Visz a víz sodor - Agymosás - TUDATMÓDOSÍTÁS ÉS MANIPULÁCIÓ

Kötelező olvasmány: Gazdasági bérgyilkos

Fogott levél avagy egy beteges lelkület irománya, hogy lássátok kik állnak a háttérben

Cion bölcseinek jegyzőkönyve..

Piros Pirula Project - Főbb látnivalók Budapesten

 

Előzmény..

Piros Pirula Project - Madagaszkár, 2012 - Előtted a jövő II.

Itt a SKYNET hamarosan! Szükségállapotra készít fel minket Brad Pitt a World War Z-vel...

Világhelyzete - Vladimir Putin amerikai szankciókra adott válasza cenzúrázatlanul magyarul

Szíriai Hírek - Chavez jövendölése beteljesült: Bashar Al-Assad a történelmbe írta a nevét!

Ördögüző.blogspot - A Menóra leigázza a Kettőskeresztet - "Magyarország arculata" a milánói Expón

Színeshír - A hivatalos agymosás tíz pontban

PI Klub - A lapok

A Blue Beam projekt 

2012blogol.hu: Összeesküvés - elméletek helyett : az Irányítók

Tudatmódosítás és a 3G

Church of God - A Sátán zsinagógája és a Születési jog áldásai

Posta Imre szarvasi előadása, egészben!

Legendavadász - Az 1 dolláros szimbólumai - ELEMZÉS

 

 

Kapcsolódó link..

PI Klub Speciál - Mire képes a háttérhatalom?
Piros Pirula blog - A kommunista ügynök techno-reneszánsza

Piros Pirula Project - Intro

Piros Pirula blog - Beszédes Banklogók

Piros Pirula blog - Politizáló színészek és színészkedő politikusok

Az Óperenciás tenger túl - az USA igazi arca (Géczy Gábor előadása)

Piros Pirula Project - A terrorizmus "kifehérítése" 

Piros Pirula Project - Bill és Ted zseniálisan álcázott kalandja

40 botrányos tény, amiről a legtöbben nem tudnak

A nálunk megtalálható hasonló bejegyzések

 

 

A szakmabeliek nyelvén hívott "Steel Yard" elterjedt nevén a harkály és innen idézet a wikiből - orosz fakopáncs volt az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a hidegháború alatt a népszerű neve annak a rádiójelnek, amelyet a rövidhullámú rádióvevőkön lehetett hallani 1976 júliusa és 1989 decembere között. Az éles, folyamatos, 10 Hz-es kattogó hang a harkály kopácsolására emlékeztetett.

Ezt a hangot a szovjet korai rakéta-előrejelző rendszer részeként telepített Duga típusú horizonton túli rakétafelderítő rádiólokátorok által kibocsátott rádiójelek interferenciája okozta.
(vélhetően több hasznos tulajdonságai közül az egyik ez. szerk.)

Bővebben itt is..  Csernobil 2

                         Duga-3

                         Orosz fakopáncs

 

 



A Duga-3 antenna 

 


Adatok

NATO-kódnév   -  Steel Yard

Funkció   -   Korai riasztó lokátor

Gyártó ország   -   Szovjetunió

Rendszeresítés   -  1976


Műszaki adatok

Hatótávolság     3000 km

 

Az Orosz HAARkály

 


 

1976. július 4-én az amerikai rádiósok idegesek lettek. Szerény amerikai tapasztalatim szerint július 4-én az amerikai másnapos szokott lenni, ugyanis ez a kevés amerikai munkaszüneti nap egyike. Július 3-án este ezért aztán a dolgos amerikaiak általában rendesen berúgnak…

Andy Clark floridai rádiós (amatőr hívójele: W4IYT) rádiós azonban szolgálatban volt, így természetesen alkoholmérgezéstől vagy annak utóhatásaitól mentesen tapasztalta: azon a frekvencián, ahol neki egy transzatlanti repülőjárattal kellett volna beszélgetnie, valaki kb. 10-16 Hz frekvenciájú kopácsolást sugároz, jó hangosan és periodikusan ismételve. Persze a derék Andy nem amolyan jogászbőcsész, így nem misztikus jelenségeket sejtett a dolog mögött, hanem rendkívül bosszús volt, hogy ki az az idióta, aki harkálykopogással szórakozik a frekvencián. Rövid körkérdés után rájött: mindenki a közeli frekvenciákon a fakopáncsot hallja. A jel erőssége kizárta a környező gimnáziumok pattanásos, szemüveges stréberektől hemzsegő fizikaszertárait a gyanús források közül.

Világos volt: itt valaki nagyban játszik.

 

 

A rádió-iránymérést (Däniken szerint) már az ókori Mezopotámiában is kiválóan ismerték; mitöbb, az inka uralkodók is rendszeresen megjelölték a rádiósnaplóban, hogy mikor hallották aznap harmadjára a „Háfánáná” refrénű számot. II. Ramszeszről feljegyezték, hogy jelen sorok írójához hasonlóan rajongott az Új zenei újságért és a vízállásjelentésért. Däniken elmélete vitatott, mindenesetre 1976-ban nem okozott gondot bemérni Gomel (ukránul Homjel, angol átírás: Gomel) városát  a Fehérorosz SZSZK területén. Ez a település máskülönben Gromiko elvtárs szülőhelye, de innen származtak el Kirk Douglas szülei is, akkor még Danielovics néven.

Douglas nagybátyja egyébként Danielovicsból Demskyre változtatott nevet. Tiboru, volna erre valami jó kis konteó?

Megszületett az Orosz Harkály elnevezés. Tudták tehát, hogy megint Ivánék szórakoznak.

 

 

Aki látta a Vadászat a Vörös Októberre c. alkotást, az tudja, hogy a világ legkeserűbb teáját hagyományosan a szovjet nagykövetek fogyasztották Washingtonban, Londonban, Párizsban, amikor ártatlan pofát vágva el kellett magyarázniuk, hogy már megint mi a fenét talált ki a nép kopasz/dús szemöldökű/térképhomlokú vezére. A fakopáncs kapcsán különösen sok extra keserű Assam TGFOP blend fogyott, ugyanis ez a harkály 13 éven  át kopogott lelkesen.

 

 

A rádióamatőrök annyit tehettek, hogy amikor csak tehették, zavarták a harkályt, hadd tekergesse Szerjózsa a potmétert, amíg talál egy tiszta frekvenciát. Szerjózsa annyira dinamikusan tekergetett, hogy meg nem erősített információk szerint utána évekig volt a legmenőbb szentpétervári DJ-k egyike.

Komolyabbra fordítva: az adás frekvenciája mindig a legoptimálisabb terjedéshez volt beállítva, de 100 kHz-es  lépésekkel folyamatosan változott; egy frekvencián 30 mp - 10 p közötti időt maradtak. Később megfelelő berendezésekkel négy különböző sugárforrást mértek be és a jelekben kódolást is felfedeztek. Ezek alapján arra következtettek, hogy az oroszok háromdimenziós radart alkottak, amely a közeledő célpont pontos térbeli pozícióját meghatározta. A hullámhossz alapján a radar 6-20 m nagyságú célok esetén volt optimális, így rakétavadász radart sejtettek a derék rádióamatőrök.

Ezeket az adatokat a Wireless World nevű angol rádióamatőr-magazin korabeli írásaiból vettem.

 

 

Ma már tudjuk az „igazságot” 

A rendszer nem más, mint az „Sz-225 Duga” radarrendszer. Arra találták ki, még a műholdak tömeges elterjedése előtt, hogy észlelje az amerikai rakétaindításokat. Természetesen ezek a radarhorizonton túlról jöttek, így a radar nem is magát a rakétát figyelte, hanem az általa az ionoszférában okozott változásokat. Az ionoszféra azonban a rádiójeleket nemcsak a sugárzás helye felé veri vissza, hanem másfelé is; így hallhatták Amerikában a veszett kattogást.

 

A Duga rendszert F. Kuzmin vezetése alatt fejlesztették, első példányát az ukrajnai Nyikolajev városában telepítették, a tesztüzem 1971. november 7-én (érdekes…) kezdődött. Sikeresen észleltek kamcsatkai és tyuratami (Bajkonur) indításokat, meg persze az egész népi Kínát, hiszen ekkoriban lőttek Mao-ék a békésen arató kombájnokra. A jó eredményeken felbuzdulva megépíthették a végleges változatot, ez lett a Duga-3. Telepítési helye a fehérorosz-ukrán határ közeli Gomel, illetve az onnan kőhajításnyira levő Csernobil volt. Később, a jobb lefedettség miatt az Amúr menti Komszomolszkban is épült egy radar (egyébként Komszomolszk-na-Amure városa ma a repülőgépgyártásáról ismert, a Szuhoj egyik fő üzeme itt van).

 

Ezzel a teljes amerikai kontinenst és az óceánokat is szemmel tudták tartani (pontosabban fölöttük az ionoszférát).

 

 

A rendszer amúgy oroszosan filigrán,  nagysága a Flórián téri faluházé, kimenő adóteljesítményét 40 MW körülire becsülik. Összehasonlításképpen: a Kirov osztályú atommeghajtású csatacirkálók (a képen a Jurij Andropov, akarom mondani a Nagy Péter látható) ennek körülbelül a háromszorosát adják tengelyre, de például az Arleigh Burke osztályú rombolók csak a felét tudják. Röviden és magyarul: ez sok. Nagyon sok.

 

 

Ez a távoli rendszert egészítette ki a légvédelemhez, később önálló űrhadviselési egységekhez tartozó kisebb radarok hálózata. Ezeket Kutyaól (Dog House), Tyúkól (Hen House) és több hasonló néven ismerte a NATO. A Duga rendszer a „Steel Yard” (Vasudvar) nevet kapta, ami nem meglepő a beledolgozott, kb. hat csatahajóra elég acél miatt. Nem sorolom fel a települési helyeket, inkább pár érdekesség. Beregszász mellett egy „Dnepr” (Hen House) rendszer épült.

Ugyan számos rokonom él arrafelé, fél gyerekkoromat a beregszászi hegytől látótávolságban töltöttem, töredelmesen bevallom, fogalmam sincs, hogy ez az izé pontosan hol van. A források felváltva írnak Munkácsot és Beregszászt, ami Amerikából nézve tökmindegy, leszámítva persze a hászid zsidóknak, mert a környéken minden nagyobbacska faluból származik egy rabbidinasztia.

Szóval, ha valaki tudja pontosan, ne habozzon beírni a kommentekbe. Köszönöm.


Később Munkács mellett, Pisztraházán egy „Daryal” típusút (NATO: Pechora) is akartak építeni. Itt a képen a Baranovicsiben épült példány látható, a munkácsi pont ezzel együtt érte volna el az európai lefedettséget. A helyiek valahogy nem akarták elhinni, hogy a lefelé hét, felfelé tíz emelet magas vasbeton épület valóban „tésztagyár” lesz, ahogy az agitprop kitalálta. Hát még ha szegények tudták volna, hogy ebből a dögből mindig kettő épül.

Valószínű, hogy nem a környéken virágzó kárpáti tárnics sorsa aggasztotta őket, hanem gondolom az udvaron grillcsirkévé változó tyúkok rémképe. A Daryal radar nem épült meg, a vasbeton szörny azóta is ott van. A tárnics mellett azóta a csempészet is virágzik.

 

Ez bizony eddig nem túl érdekes. A szovjetek építettek valami nagy (és nagy teljesítményű) izét. Ezt mozdonytól a lemezjátszón át a gátfutónőig minden diszciplínában tudták. Az írást még hízlalhatnám különféle technikai adatokkal, de nem ez az igazán érdekes. Hanem a jobbnál jobb teóriák. Következzék tehát
 

Occam turmixgépe

Fizikusok egyetértenek abban, hogy ha valami nagy, vasból készült dologból elektromágneses hullámokat sugárzunk ki, és figyeljük, hogy miről verődnek vissza, akkor ez radar. De ebben semmi igazán érdekes nincs. Illetve van, de ahhoz azt a sok egyenletet is be kellett volna magolni. Felejtsük el hát az egyszerű magyarázatokat, rázzuk össze az adatokat Occam turmixgépében!

 

 

Két elmélet verseng egymással. Az első szerint az oroszok tudtak valamit a Tesla titokból. A második szerint az összes ilyen drótszörnyeteg az orosz-amerikai (szovjet-amerikai) együttműködés eredménye, és valamiféle világ-összeesküvés része.

 

Mindkét szuperhatalom igyekezett a teljes frekvencia-spektrumot figyelni hírszerzési és önvédelmi céllal. 
 

A fizika törvényei mindenütt egyformák, ezért a két államban természetesen az antennák is nagyjából ugyanolyanok. Eddig a borotva.

 

Persze nem vagyunk hozzászokva mindenféle antennához, ezért az englishrussián és hasonló oldalakon látott példányok könnyen kelthetik bennünk az UFO-antenna képzetét. Itt csak pár képet mutatok, a ki tudja mire való erdei gömböt, meg persze a Nagy Titokzatos Tesla (esetleg Van de Graaff) Tekercset.

 

 

 

 

Nade nézzük csak meg ezt!

 

 

Ez a Sura komplexum, Nyizsnij Novgorodtól nem messze. A képre pillantva nyilvánvaló, ez bizony ugyanarra való, mint a HAARP. Mármint hivatalosan az ionoszféra radarvizsgálatára. A nyilvános források szerint persze 190 MW adóteljesítményével kisfiú a  3.98 GW-ot toló HAARP mellett, még az Uniónak is van egy nagyobb  Tromsö mellett, az 1 GW-ot tud. 

Az üzemeltető NIRFI rádiófizikai intézet honlapján mindenkit buzdít projektek közös lebonyolítására az ionoszféra kutatásában. Ahhoz képest, hogy a villanyszámlát a védelmi minisztérium fizeti és Nyizsynij Novgorod (akkor épp Gorkij) környékére tilos volt mezei halandóknak belépni, meglepő nyíltság. Aki azt gondolja, hogy egyszerűen pénzért árulják az antennát, hogy ki legyen használva, az már megint a borotvával jön. Igenis titokzatosság van és punktum.

 


Nem akarom elvenni a konteóblog kenyerét, ezért aki bővebben akar tájékozódni az ilyen antennaerdők rejtelmeiről olvassa el ott a HAARP-pal foglalkozó posztot. Pontosan ugyanezeket a teóriákat lehet olvasni a Sura rendszerről is, csak az óriási teljesítményű számítógépekről szóló mítosz nincs. Érdekes módon a tromsöi állomást senki sem gyanúsítja azzal, hogy a brüsszeli sok irracionális eseményt az okozná. Azt hiszem, kereshetnék egy kis pénzt, ha a konteóhívő közösségben elterjeszteném, hogy a sok 2500 m hosszú kifutópálya voltaképpen clusterbe kapcsolt óriási logarlécek hálózata.

Az interneten fellelhető írások kisebb részét azok a tudományos közlemények alkotják, amelyek a Sura tudományos használatáról szólnak.

 

 

Ilyen például a WIND ionoszféra-magnetoszféra kutató szonda kalibrálása, amelyhez a jelet a Sura antennából sugározták. Álmosító.

De mit szóljunk ahhoz, hogy az a szép Duga-3 antenna Csernobil határában pontosan az erőmű közelében van? (a katasztrófa óta mellesleg nem működik, le akarják bontani, mielőtt összedől). Van olyan elmélet, amely szerint az egész csernobili katasztrófa azért volt, mert az erőműtől megrendelték a teljesítményt a radarra, csak valamit nem jól kapcsoltak és az erőmű meg jól felforrt. Másik elmélet szerint besugározták az erőművet és az forralta fel. Egyik jobb, mint a másik.
(létezik egyéb teória is. szerk.)

 

A legszebb az "amerikai szövetséges" konteó. Egyes rádióamatőrök a harkálykattogásban bizonyos átalakítások után olyan modulációt véltek felfedezni, amely kétségtelenül valamiféle kód továbbítására szolgál.

Ez a kód természetesen az időjárást befolyásolja/tudatmódosít/ufóknak üzen. De ennél is sokkal jobb, hogy össze van hangolva a HAARP működésével. A Sura komplex, a HAARP és a Duga valamiféle közös rendszert alkotott, hogy pontosan mire, az homályos, ízlés szerint ki lehet tölteni a hiányzó részeket.

De figyeljünk csak! Ugyebár a Duga tesztüzeme 1971. november 7-én indul. A Duga-3 1976. július 4-én kapcsol élesre.

És most legyünk résen: a Duga rendszer ikertestvére az USA-ban is működik, persze nem azért, amit az előbb írtam. Nem. Ennek a kattogásáról nem beszél senki, nem hallotta senki. A már említett angol szaklap szerint az ilyen radarokhoz viszonylag közel nem lehet venni a jelet, ezért lehet az, hogy az amerikai példányra nem panaszkodtak. Ugyanakkor nem tudom elképzelni, hogy az orosz propaganda ne használta volna ki az ellen–kattogót. De hát ez csak duma. Az antenna nem a fizika törvényei miatt tök ugyanolyan, mint a Duga. Különben miért lenne a Maine állambeli Moscow városa mellett? Azzal meg senki ne próbálja szétrombolni az összeesküvés-elméletemet, hogy tavaly az egészet eladták ócskavasnak! 

 

Végezetül a maga a hang, vegytisztán:

 

 

Az Orosz Harkálytól a Tésztagyárig

Vajon mi lehet a közös egy madár és egy élelmiszergyár között, vetődhet fel a kérdés. Első blikkre semmi, ám a haditechnika iránt érdeklődők talán már megtapasztalhatták, hogy a fegyverek „névadói” előszeretettel adnak félrevezető fedőneveket a saját eszközökre, míg az ellenség cuccára aggatott név már esetenként beszédes is lehet. Nos, ezen írás témáját az amerikaiak először Orosz Harkálynak (Russian Woodpecker) emlegették, míg a szovjet specialisták Duga néven („Körív”) ismerték. A köznép – már aki beszélt róla egyáltalán – a méretei miatt „Tésztagyárnak” nevezte azokat a létesítményeket, amelyek fő feladata az amerikai ballisztikus rakéták indításának érzékelése volt. És így értelemszerűen a szovjet válaszcsapás elrendelésének elindító mozzanata.



Az Orosz Harkály elnevezést egy rádióamatőr adta annak az éterben tapasztalható ismétlődő harkálykopácsolásra emlékeztető kattogásnak, ami a rövidhullámú sávban volt tapasztalható és természetesen zavarta az amatőr rádiózást – mellesleg a polgári repülés kommunikációját és a rádiós műsorszórást is -, ami érthetően sok rádióamatőrt idegesített.

(Nem azért mondom, de a volt századparancsnokom lelkes rádióamatőr volt, és olyan barátnőt keresett, akivel hívókódokkal lehet beszélgetni: amikor utoljára láttam a nőtlen szállón lakott.) A titokzatos és gazdátlan jel forrása sok spekuláció forrása volt, azonban a szakértők (és a rádióamatőrök) a jel gondos tanulmányozása után arra jutottak, hogy annak oka egy rendkívül nagyteljesítményű horizont mögé látó radarrendszer (over-the-horizonton radar, OTH).

Természetesen ennek az elméletnek a bizonyítására csak a Szovjetunió szétesése után volt lehetőség: ez volt a Duga-3 (orosz: Дуга-3) és amint azt korábban említettem a ballisztikus rakétaindítást előrejelző hálózat része volt. Persze a NATO katonai hírszerzése addigra már lefényképezte a rendszert, és amint később látni fogjuk a beszédes „Steel Yard” (Vasudvar) nevet adta.



A hozzá nem értők számára – most már közéjük tartozom én is, de tanulmányaimból az alapokra még emlékszem - muszáj egy kicsit megvilágítanom a rádióhullámok terjedését, anélkül, hogy reménytelenül elijesszek bárkit is a további olvasástól.

Nem lesz egyszerű.

Tehát a lényeg az, hogy a rádióhullámok alapvetően egyenes vonalban terjednek, azaz kábé mint a fény. Minél magasabban van az antennánk és azon az adó (az a kütyü, ami kibocsátja a rádióhullámokat), annál nagyobb távolságra lehet ellátni a tetejéről, azaz a rádióhullámok is addig tudnak eljutni. Máris megfejtettük, hogy miért a Kékesen van tv-torony és nem Szegeden, ami az ország legmélyebb pontja.

Igen ám, de a Föld állítólag gömbölyű, azaz – kicsit kisarkítva – a milánói dómot nem azért nem látjuk mert messze van (a rádióhullámok fénysebességgel terjednek, akárcsak a fény, pikk-pakk meglátnánk) hanem mert a görbület „kitakarja”, azaz a horizont alatt/mögött van. Na jó, azért is, mert itt ülünk a Kárpát-medencének nevezett gödör alján. 



A másik dolog, hogy a Föld légköre a rádióhullámok egy fajtáját pontosan úgy veri vissza, mint a fényt az átlagos tükör. Azaz ahhoz, hogy „megnézzük” Floridát az kell, hogy betükrözzük a rádióhullámokat a horizont mögé, majd ugyanezen az úton az visszaverődik, amit egy másik kütyüvel (a vevővel) felfogunk. Az adónál az egyik fontos paraméter a teljesítmény (azaz milyen erős jelet bocsát ki), míg a vevőnél az érzékenység (azaz mi a leggyengébb jel, amit még érzékelni tud). Na ennyi, aki ennél többet akar tudni a témáról az itt olvashat utána. De térjünk vissza harkályunkhoz.

A szovjetek már a 60-as években elkezdtek dolgozni a ballisztikus rakéta elhárító rendszereket kiszolgáló korai előrejelző radarokon, de a legtöbb ilyen korai elképzelés azon alapult, hogy a radarok „lássák” a felbocsátott rakétákat (line-of-sight). Ez a látótávolsága ugyan nagy volt, de még sem annyira nagy, hogy elemezni lehessen, honnan jön az áldás és szólni a Szovjetunió főtitkárának, hogy melyik nyomógombbal tudja az apokalipszist elindítani/folytatni. Mivel abban az időben a szovjet műholdak felszereltsége erre a feladatra még nem volt alkalmas a választás a horizont mögé látó radarokra esett.

 

Az első kísérleti rendszert, Duga-1 néven (itt és itt látható a GoogleMapon), Ukrajnában Mikolajiv helyiség közelében építették meg, ahonnan sikeresen észlelték a 2500 kilométerre lévő Bajkonur Űrközpontról startoló rakétákat. Ezt követte a Duga-2 kísérleti rendszer, ugyanitt, amely képes volt követni a Távol-Keletről és a Csendes-óceánon tengeralattjáróról indított – gondolom saját - rakétákat, amint Novaja Zemlja (Jeges-tenger) felé repülnek. Mindkét radarrendszer kelet felé nézett és meglehetősen alacsony teljesítményű volt, de a koncepció bevált és megkezdődött az igazi működőképes rendszer építése Duga-3 néven. A GoogleMap-on adó és vevőállomások.

 

 


Az új Duga-3 rendszernél az adó és a vevő között mintegy 60 km távolság volt és 1976-tól kezdett működni és idegesíteni a rádióamatőröket, vagyis az Orosz Harkály el kezdett kopogtatni. Az adóteljesítmény becslések szerint elérte a 10 MW-t, ami maradjunk annyiban, hogy bazi nagy. Az okosok bemérték, hogy honnan jönnek a jelek és a nyomok Ukrajnába vezettek, majd további pontosítások után megtalálták a kopogás forrását egy akkor jelentéktelen kisváros közelében, amit úgy hívtak, hogy Csernobil. Igen, ez az a Csernobil.

Bár a legkorábbi jelentések is azt gyanították, hogy ez egy horizont mögé látó radarrendszer és ez maradt a legnépszerűbb hipotézis a hidegháború alatt, mégis számos más elmélet jelent meg. Például, hogy zavarják a Szabad Európa Rádió adását, de ezt hamar kizárták, mert a Harkály történetesen a moszkvai rádiót is zavarta.

Idővel egyre több információ állt rendelkezésre magáról a jelről és annak jellemzőiről. A lényeg az, hogy amikor aztán Kelet-Oroszországban is megjelent egy második harkály, amely érdekes módon úgy „kopácsolt”, hogy az első harkályt ne zavarja, akkor a következtetés elkerülhetetlen vált: az oroszok megint kitaláltak valamit. Szinte látom magam előtt az átlag amerikait, amint dühösen csapkodja a tévéjét, mert csíkosan jön a Rambo II. A hisztis rádióamatőrök mozgósították a szürkeállományt és már külön szűrőberendezéseket készítettek a kattogás gyengítésére.

Ez így tartott a 80-as évek végéig, akkor a jelek ritkábbá váltak, majd 1989-ben el is tűntek. Bár a Duga-3 leállításának okát nem hozták nyilvánosságra, de ennek fő oka valószínűleg az volt, hogy a Szovjetunió a 80-as évek végére „belerokkant”. a hidegháború fegyverkezési versenyébe. A másik tényező az lehetett, hogy az USA addigra sikeresen kifejlesztette a korai előrejelző műholdak rendszerét, amely azonnal, közvetlen és rendkívül megbízható figyelmeztetést adott, míg a radar alapú felderítésnél mindig számolni kell az esetleges ellenséges és légköri zavarokkal.

Egyes jelentések szerint a távol-keleti létesítményt (adó és vevő) Komszomolszk-na-Amure közelében 1989. novemberében vonták ki a rendszerből. Az eredeti Duga-3 a szerencsétlenül járt csernobili erőmű 30 kilométeres zónájában van és teljesen leállították, karbantartásáról már nem is beszélnek, de a maradványok még mindig látszanak. Tulajdonképpen a Duga-3 után új korai előrejelző radarrendszerek építését még tervbe vették, de befejezésükről nem sok hír van, erről talán a Munkács környékiek tudnának beszélni, akik csak tésztagyárnak nevezték a helyi beton monstrumokat.



A rejtélyes eszközök és tárgyak előszeretettel válnak különböző összeesküvés elméletek kedvenc témájává. Hát így kapcsolják össze a csernobili erőműbalesetet a Harkállyal, vagy időjárást befolyásoló és szabályzó hidegháborús fegyvert látnak benne, esetleg egy ördögi elmekontroll adóállomást vizionálnak. Viszont ezt a területet már átengedem a paranormális tevékenységet kutató esetleges szerkesztőtársaimnak.

Update: Medvegyev 2011-ben adta át az új tésztagyárat, a neve Voronyezs DM. Az orosz híradó is beszámolt róla itt.


Voronezh radar

 

 

Néhány plusz videó:

 

1-20000hz test

 

 

 

Authentic Recording Of A Russian "Woodpecker" OTHR Radar From The ´70s

 

 

 

RUSSIAN RADAR AKA WOODY WOODPECKER - HF/SHORTWAVE/HAM RADIO INTERFERENCE

 

 

 

Climbing up the Russian Woodpecker DUGA 3 Chernobyl-2 OTH radar Залаз на ЗГРЛС Чернобыль-2 "ДУГА"

 

 

 

Чернобыль - 2 секретный город (ЗГРЛС)

 

 

 

Forrás és képek: wikipedia, https://englishrussia.com

https://lemil.blog.hu/2010/05/19/az_orosz_haarkaly
https://users.atw.hu/kibra/site/page.php?46

 

Téma: Szovjet fakopáncs

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása