Alaposan átalakítja műsorstruktúráját ősszel az RTL Klub, amivel szinte azonnal magára vonta több ezer, mindenre elszánt néző haragját. Esti sorozataik hat héten át szünetelnek, kell a hely ugyanis a méltán népszerű Celeb vagyok, ments ki innen! elnevezésű realitynek. A Dr. Csont, a Taxi vagy a Helyszínelők eltűnését még megemésztené a közönség, úgy tűnik azonban, a Szulejmán című török áltörténelmi sorozat hiányába nem nyugszanak bele az RTL Klub nézői.

A magyar történelem alakulását is döntően befolyásoló török szultán életét és környezetét vitatható hitelességgel bemutató sorozat rajongói tüntetéssel fenyegetőztek, amennyiben kedvenc műsoruk valóban eltűnik hat hétre. A nagy költségvetésű, kosztümös produkció másfél év alatt hódította meg a magyar nézőket, akik, úgy látszik, komfortzónájukat, a tévé előtti néhány méter sugarú félkört is hajlandók elhagyni, ha imádott műsorukról van szó. Szerencsére végül nem kellett tömegoszlatásra készülniük a rendfenntartóknak, a nézői csoport lemondta a tüntetést.

Az eset azonban még így is roppant tanulságos. Első látásra a felháborodott nézők a Rabszolgasors című szappanopera Izaurájáért gyűjtést szervező rajongók szellemi követőinek tűnnek. Innen már csak egy lépés, hogy a dühös közönség tagjai öngyilkossággal fenyegetőzzenek, mint a Dallas Bobbyjának halálakor. Tüntetni persze bármiért lehet, de soha ne legyen nagyobb gondjuk, mint a török sorozat hiánya.

Ha jobban belemerülünk azonban, az incidens sokkal izgalmasabb következtetésekhez vezet. Mindenekelőtt játsszuk ki a didaktikus hazaszeretet-kártyát: a magyar közönség egy része vajon miért rajong egy sorozatért, amely a hazánkat leigázó szultán viselt dolgait mutatja be? Mit árul el vajon egy nép lelkületéről, hogy történelmének egyik legnagyobb ellenségét, az országot három részre szakító despotát isteníti? Miféle perverzió ez? Mohács, 150 év, semmi? Miért nem Hunyadi János, Mátyás király, Zrinyi Miklós vagy, mondjuk, Báthory István életét bámuljuk a képernyőn?

Innen csak egy békaugrás: a fentiek tetteiről vajon miért nincs a Szulejmán kivitelezését megközelítő történelmi sorozatunk? Ez persze csak költői kérdés.

De még ennél is van jobb. A rajongók Facebook-csoportot hoztak létre, ahol a szultánmegvonásban szenvedő sorstársak megoszthatják egymással bánatukat. Visszatérő fordulat az üzenőfalon, hogy miért kell valami celebszeméttel leváltani a minőségi történelmi drámát, amelyből még tanulni is lehetne. Különösen pikáns ez azon csatorna nézőitől, amelynek legsikeresebb műsoraiban általában a hazai celebritások mossák egymás intim részeit.

Persze elképzelhető, hogy a célcsoportok között nincs átfedés. A Szulejmán történelmi hiteltelenségét azonban ez még nem menti. Sokan sok helyen megírták, hogy a sorozat hogyan értelmezi újra a történelmet, a legszebb példa, hogy a főellenséget, II. Lajos királyt egy középkorú, pocakos, öntelt figuraként jelenítették meg, holott a Csele-patakba fulladt uralkodó alig volt húszéves a mohácsi csata idején. A szabadon értelmezett múlt tökéletesen be is árazza a sorozatot.

A történelmi hitelesség álcája mögött a Szulejmán voltaképpen egy egyszerű – jóllehet az átlagnál igényesebben kivitelezett – szappanopera, se több, se kevesebb. Így nem érdemes túlgondolni a nézői felháborodás morális implikációit. Aki a török szultánért tüntet, nem kevésbé hazafi, mint az, aki Izauráért gyűjt. Hogy miért nézik és rajonganak mindezért, az már más kérdés. Lehangoló belegondolni, milyen üresség rejtőzhet a tüntetést gerjesztő indulat mögött, amelyet a sorozat epizódjai eddig sikeresen kitöltöttek.

Persze sokáig kár ezen elmélkedni, ahogy haladunk majd előre a Celeb vagyok, ments ki innen! című remekműben – amelyben a hazai hírességeknek ezúttal a dzsungelből kivezető utat kell megtalálniuk –, úgy csökken a nézői harag. Három rész Győzikené Bea asszonnyal és VV Aurelióval, és már arra sem emlékszünk majd, mit is csinált az a Szulejmán.

 

https://mno.hu/grund/elsopri-a-nepharag-az-rtl-klubot-1251113